Reacties

De mythe van de luizenzakken! — 23 reacties

  • Op de basisschool die mijn zoontje net heeft verlaten hadden ze ze nog wel. Misschien is het ook wel het idéé dat je iets aan preventie doet dat aanspreekt.

 1. Bij mijn zoon op school krijgen de kinderen zodra ze komen proefdraaien een luizenzak. Ze mogen zelf een kleurtje kiezen (roze, groen of blauw). Deze hangen ze met een tyrip (als je dat zo schrijft?) aan de kapstok. En na elke vakantie worden de hoofdjes op school weer gecontroleerd op luizen en neten. Ook op de creche hebben ze luizenzakken. Die worden altijd aan het eind van de dag opgehangen voor de kinderen die er de dag erna zijn. Ik vind ze vooral ook erg handig om (vooral in de winter) alle spullen bij elkaar te hebben. Over het algemeen ligt de vergeten sjaal of muts altijd in de luizenzak. Verder heb ik gelukkig nog nooit één van de andere middeltjes hoeven gebruiken. En ik hoop dat dat ook zo blijft.

  • Een luizenzak als een handige manier om de spullen bij elkaar te houden vind ik slim. Maar om luizen te voorkomen dus minder.

   Hopelijk krijg je inderdaad nooit te maken met luizen Henny. Maar op basis van mijn ervaring, is de kans best groot....

 2. Van die luizenzak had ik werkelijk nog nooit gehoord. Weer wat nieuws geleerd, of eigenlijk iets dat achterhaald is in dit geval. Gek dat als ik iets over luizen hoor dan krijg ik spontaan jeuk op mijn hoofd.
  Zo'n luis die denkt speelt vast mee in een animatiefilm ;)

 3. Hoe kan het zijn, dat ik op de lagere school en voortgezet onderwijs nooit last had van luizen. .
  Hoe komt het dat het een epidemie is geworden?

  Heeft Valhalla in Noorwegen daar geen last van?

  Je blog laadt enorm langzaam,

 4. Wij werden vroeger gewoon gewaarschuwd en daar bleef het bij. Ik heb er zelf nog nooit last van gehad en ken maar één iemand die ieder jaar luizen had. Ik weet niet waar dat aan lag, maar goed, ik ben al lang blij dat ik nooit luizen heb gehad. :)

 5. Mijn zoons hebben op de basisschool nooit luizen gehad. Jongste zoon heeft het eenmaal gehad toen hij op het voortgezet onderwijs zat. Ik heb toen iets gekocht bij de natuurwinkel. Dat was op basis van siliconen oid. Iets wat niet sterk rook. Dit ivm gevoelige longen.
  Dat heeft hij een nacht in zijn haar gehad. Daarna twee weken elke dag zijn haren gedaan met cremespoeling en een luizenkam. Zoonlief had toen lang en heel vol haar. Het was elke dag een hele klus, maar ook erg gezellig.
  Ik vond het trouwens zo'n vies idee van die luizen. Ik had steeds het idee dat ik ze zelf ook zou krijgen.
  Ik las de afgelopen dagen dat luizen niet houden van haarlak en gel.

 6. Ik heb ooit ergens Gelezen dat je je haren zou moeten wassen met azijn om de luizen te bestrijden. Altijd het proberen waard en een stuk goedkoper dan de andere middeltjes.

 7. Kammen, kammen, kammen is echt het enige dat helpt.
  Preventief hebben mijn dochters een luizencape, maar of het helpt?
  Kammen is de enige oplossing om luizen te bestrijden. Alleen jammer dat sommige ouders daar een broertje dood aan hebben (zo is mijn ervaring). Het is ook niet echt leuk, maar het moet wel.

  • Anno 2015 hebben ouders het vaak al erg druk. En dan is de opdracht om dagelijks je kind twee keer uitgebreid te kammen, en dat twee weken lang, best een uitdaging. Zeker als je meerdere kinderen hebt.

   Ik snap best dat ouders daar niet blij van worden.

 8. Afgelopen maanden hebben we hier last gehad van luizen. Vooral met een langharig meisje niet fijn, elke dag kammen. Meerdere middeltjes geprobeerd maar uiteindelijk is één keer luizenshampoo en daarna 30 dagen kammen het beste.
  Op school hebben ze wel een luizenzak, en ik zag zelfs nog een artikel op het schoolprikbord hangen over alles wassen of bevriezen...echt achterhaald.

  • Ja, die informatie over alles op 60 graden wassen en knuffels in de diepvries is inderdaad achterhaald. Volgens mij rond dezelfde tijd dat de effectiviteit van de luizenzak onderuit werd gehaald.

   Wat apart dat ze op school nog van die achterhaalde info ophangen.

 9. Mythe of niet bij mijn dochters op school wordt aanzienlijk minder vaak zo'n brief meegegeven dan bij de kinderen van een vriendin op school. School heeft voor luizenzakken gezorgd en ik vind het wel best

 10. Toen ik jaren geleden 3 keer achter elkaar besmet was, zocht ik naar alternatieven voor de standaard luizenshampoo. Ik kwam uit bij Tea tree olie. Eerst de tea tree shampoo tegen de directe besmetting, en vervolgens preventief steeds een druppel van de olie door mijn gewone shampoo. Sindsdien nooit meer last gehad van die rotbeesten.

  • Oh ja! Die tea tree shampoo heb ik ooit ook nog eens geprobeerd! Tea tree wordt vaak genoemd als goede preventie en behandeling.

   Superfijn dat het bij jou goed geholpen heeft. Want het is echt spuugvervelend om luizen te hebben.

 11. Dit is dus de eerste x dat ik van een luizenzak hoor! Is dat iets typisch Nederlands? Weet je wat trouwens ook helpt tegen luizen? Azijn. Simpel. Doordrenk het haar met azijn en bedek met een badmuts of douchekapje, hou dit een uurtje op langer op het haar en de luizen zullen stikke. En gel of haarmousse in je haar doen als er luizen zijn gespot, zodat de eitjes niet hechteb

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder