De mythe van de luizenzakken!

luizenzakken

Luizenzakken!

Jarenlang werden ze gezien als een effectieve manier van luizen bestrijden.

En  elk jaar bij de start van een nieuw schooljaar, en na een vakantie is het een actueel onderwerp: luizen!

Populaire onderwerpen zijn: wat kun je doen om ze te voorkomen, en hoe kom je er van af als je ze al hebt?! Vaak worden als middelen ter voorkoming de luizencape of luizenzakken weer van stal gehaald.

Luizencape overbodig

In een gratis tijdschriftje van de Albert Heijn getiteld AllesVoor stond bijvoorbeeld het volgende:

‘Niet leuk, wel handig: een luizencape. Een onmisbare bescherming van de jas van je kind aan de kapstok van school. Zo’n cape kan de rest van het jaar voorkomen dat er luizen in het haar van je kind terechtkomen en op die manier meereizen naar huis.’

Was het maar zo simpel! Want de luizencape is achterhaald. En luizenzakken ook.

Waarom luizenzakken onzin zijn

Volgens het Landelijk Steunpunt Hoofdluis krijg je namelijk alleen luizen door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft. Luizen wandelen dan van het ene hoofd naar het andere. Vliegen of springen kunnen ze niet. Zonder hoofd om op te wonen hebben luizen geen eten en geen warmte. Dat houden ze maximaal 8-24 uur vol. Daarna drogen ze uit en gaan dood.

Besmetting met luizen via jas niet wetenschappelijk aangetoond

Maar stel nou dat een luis op een jas terecht is gekomen. En daarnaast hangt een andere jas. Dan heeft de luis bij wijze van spreken toch nog 24 uur om naar die andere jas over te lopen. De vraag is echter:

waarom zou de luis dat doen?

Een luis denkt echt niet bij zichzelf: ‘Ik vermoed dat de eigenaar van de jas naast mij eerder de jas weer aan trekt, dus ik ga daar op zitten zodat ik zo snel mogelijk weer een hoofd om op te wonen heb.’ En zelfs al denken ze dat wel: zonder voedsel en warmte zijn ze zo zwak dat ze de oversteek niet kunnen maken.

In de hoofdluisrichtlijn van het RIVM staat het volgende:

‘Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht, er zijn weinig aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Ook het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond. Dit is de reden waarom wij luizencapes niet aanraden.’

Waar koop je die luizenzakken?

Wil je toch een luizenzak of cape? Dan kun je onder andere hier terecht:

Luizenzakken: de industrie vaart er wel bij!

Terwijl menig moeder de moed in de schoenen zakt als ze haar kinderen ineens ziet krabben, wrijft de luizenindustrie zich grinnikend in de handen! Want luizen bestrijden betekent geld in het laatje. In Engeland is de luizenindustrie maar liefst 33.5 miljoen waard. Dat is zo’n 46 miljoen euro!

Maar de goedkoopste en bovendien aanbevolen methode is kámmen! Twee weken lang, elke dag, met een luizenkam.

Dit heb ik ooit al eens gebruikt tegen luizen:

Daarnaast zijn er ook allerlei luizenshampoos en middeltjes op de markt. Zelf probeerde ik in slechte tijden al eens:

Als ik ooit nog een luis zie, is het te vroeg!

Conclusie over luizenzakken en anderre middeltjes

Laat je niet gek maken door de luizenindustrie en verleiden tot de aanschaf van allerlei dure middeltjes. Ik heb heel goede ervaringen met de luizenlotion van de Kruidvat. En wie nog goedkoper uit wil zijn, kamt twee weken.

Lees ook mijn post over die andere plaag: waterwratjes!

Gebruik jij een luizenzak of luizen cape? Of wordt dat bij jullie op school gedaan?

Similar Posts

23 Comments

  1. Op de basisschool die mijn zoontje net heeft verlaten hadden ze ze nog wel. Misschien is het ook wel het idéé dat je iets aan preventie doet dat aanspreekt.

 1. Bij mijn zoon op school krijgen de kinderen zodra ze komen proefdraaien een luizenzak. Ze mogen zelf een kleurtje kiezen (roze, groen of blauw). Deze hangen ze met een tyrip (als je dat zo schrijft?) aan de kapstok. En na elke vakantie worden de hoofdjes op school weer gecontroleerd op luizen en neten. Ook op de creche hebben ze luizenzakken. Die worden altijd aan het eind van de dag opgehangen voor de kinderen die er de dag erna zijn. Ik vind ze vooral ook erg handig om (vooral in de winter) alle spullen bij elkaar te hebben. Over het algemeen ligt de vergeten sjaal of muts altijd in de luizenzak. Verder heb ik gelukkig nog nooit één van de andere middeltjes hoeven gebruiken. En ik hoop dat dat ook zo blijft.

  1. Een luizenzak als een handige manier om de spullen bij elkaar te houden vind ik slim. Maar om luizen te voorkomen dus minder.

   Hopelijk krijg je inderdaad nooit te maken met luizen Henny. Maar op basis van mijn ervaring, is de kans best groot….

 2. Van die luizenzak had ik werkelijk nog nooit gehoord. Weer wat nieuws geleerd, of eigenlijk iets dat achterhaald is in dit geval. Gek dat als ik iets over luizen hoor dan krijg ik spontaan jeuk op mijn hoofd.
  Zo’n luis die denkt speelt vast mee in een animatiefilm ;)

 3. Hoe kan het zijn, dat ik op de lagere school en voortgezet onderwijs nooit last had van luizen. .
  Hoe komt het dat het een epidemie is geworden?

  Heeft Valhalla in Noorwegen daar geen last van?

  Je blog laadt enorm langzaam,

  1. Ik was met de tablet op meerdere blogs geweest en iets neergezet. Toen kwam ik bij jou en daarna viel het me op dat het erg traag was.
   Niets aan te doen dus. Dank je.

 4. Wij werden vroeger gewoon gewaarschuwd en daar bleef het bij. Ik heb er zelf nog nooit last van gehad en ken maar één iemand die ieder jaar luizen had. Ik weet niet waar dat aan lag, maar goed, ik ben al lang blij dat ik nooit luizen heb gehad. :)

 5. Mijn zoons hebben op de basisschool nooit luizen gehad. Jongste zoon heeft het eenmaal gehad toen hij op het voortgezet onderwijs zat. Ik heb toen iets gekocht bij de natuurwinkel. Dat was op basis van siliconen oid. Iets wat niet sterk rook. Dit ivm gevoelige longen.
  Dat heeft hij een nacht in zijn haar gehad. Daarna twee weken elke dag zijn haren gedaan met cremespoeling en een luizenkam. Zoonlief had toen lang en heel vol haar. Het was elke dag een hele klus, maar ook erg gezellig.
  Ik vond het trouwens zo’n vies idee van die luizen. Ik had steeds het idee dat ik ze zelf ook zou krijgen.
  Ik las de afgelopen dagen dat luizen niet houden van haarlak en gel.

 6. Ik heb ooit ergens Gelezen dat je je haren zou moeten wassen met azijn om de luizen te bestrijden. Altijd het proberen waard en een stuk goedkoper dan de andere middeltjes.

 7. Kammen, kammen, kammen is echt het enige dat helpt.
  Preventief hebben mijn dochters een luizencape, maar of het helpt?
  Kammen is de enige oplossing om luizen te bestrijden. Alleen jammer dat sommige ouders daar een broertje dood aan hebben (zo is mijn ervaring). Het is ook niet echt leuk, maar het moet wel.

  1. Anno 2015 hebben ouders het vaak al erg druk. En dan is de opdracht om dagelijks je kind twee keer uitgebreid te kammen, en dat twee weken lang, best een uitdaging. Zeker als je meerdere kinderen hebt.

   Ik snap best dat ouders daar niet blij van worden.

 8. Afgelopen maanden hebben we hier last gehad van luizen. Vooral met een langharig meisje niet fijn, elke dag kammen. Meerdere middeltjes geprobeerd maar uiteindelijk is één keer luizenshampoo en daarna 30 dagen kammen het beste.
  Op school hebben ze wel een luizenzak, en ik zag zelfs nog een artikel op het schoolprikbord hangen over alles wassen of bevriezen…echt achterhaald.

  1. Ja, die informatie over alles op 60 graden wassen en knuffels in de diepvries is inderdaad achterhaald. Volgens mij rond dezelfde tijd dat de effectiviteit van de luizenzak onderuit werd gehaald.

   Wat apart dat ze op school nog van die achterhaalde info ophangen.

 9. Mythe of niet bij mijn dochters op school wordt aanzienlijk minder vaak zo’n brief meegegeven dan bij de kinderen van een vriendin op school. School heeft voor luizenzakken gezorgd en ik vind het wel best

 10. Toen ik jaren geleden 3 keer achter elkaar besmet was, zocht ik naar alternatieven voor de standaard luizenshampoo. Ik kwam uit bij Tea tree olie. Eerst de tea tree shampoo tegen de directe besmetting, en vervolgens preventief steeds een druppel van de olie door mijn gewone shampoo. Sindsdien nooit meer last gehad van die rotbeesten.

  1. Oh ja! Die tea tree shampoo heb ik ooit ook nog eens geprobeerd! Tea tree wordt vaak genoemd als goede preventie en behandeling.

   Superfijn dat het bij jou goed geholpen heeft. Want het is echt spuugvervelend om luizen te hebben.

 11. Dit is dus de eerste x dat ik van een luizenzak hoor! Is dat iets typisch Nederlands? Weet je wat trouwens ook helpt tegen luizen? Azijn. Simpel. Doordrenk het haar met azijn en bedek met een badmuts of douchekapje, hou dit een uurtje op langer op het haar en de luizen zullen stikke. En gel of haarmousse in je haar doen als er luizen zijn gespot, zodat de eitjes niet hechteb

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.