Zindelijkheidstraining 9 methodes!

zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining....

Ik hoor het nog geregeld:

'Kinderen worden sneller zindelijk als ze katoenen luiers dragen.'

Maar mijn ervaring is toch anders.

Wat is zindelijkheidstraining?

Zindelijkheidstraining wil zeggen dat je als ouders actief aan de slag gaat om je kind te leren op een potje of op de wc te plassen en niet langer in de broek. De zindelijkheidstraining die wij als kind kregen was heel eenvoudig als ik naar de verhalen van mijn moeder luister:

'Ik liet jullie in de zomer gewoon buiten rondlopen zonder luier! Als jullie dan plasten voelden jullie dat, en zo werden jullie vanzelf zindelijk in de zomer.'

Dus niks beloningssysteem, of doordachte psychologische aanpak. Ze trok ons simpelweg geen luier meer aan. Zindelijkheidstraining hoeft dus blijkbaar niet moeilijk te zijn. Toch zijn er anno 2023 allerlei methodes in omloop die ouders beloven dat hun aanpak de beste is.

Hieronder een overzicht van enkele veelvoorkomende methodes voor zindelijkheidstraining.

9 populaire zindelijkheidstraining methodes

 1. Beloningssysteem: Dit is een populaire methode waarbij kinderen beloond worden voor het gebruik van het toilet. Ouders kunnen stickers, kleine cadeautjes of prijzen gebruiken om positief gedrag te versterken. En positief gedrag is dus een succesvolle toiletgang.
 2. Time-intervalmethode: bij deze aanpak moet je kind op gezette tijden naar de wc gaan. Ouders stellen een bepaald interval in (bijvoorbeeld elke 30 minuten) waarop ze hun kinderen naar het toilet brengen. Dit helpt om het bewustzijn van de blaas te vergroten en ongelukjes te voorkomen.
 3. Trainingsbroekjes: Trainingsbroekjes zijn ondergoed dat meer absorberend is dan normaal ondergoed, maar minder dan een luier. Als je kind in de broek plast, dan voelt hij of zij letterlijk nattigheid. Maar het is niet zo dat je een grote plas eh plas op de vloer hebt liggen. Door het natte gevoel wordt een kind zich bewust van plassen en poepen, en leert het hopelijk om naar de wc te gaan. Dit lijkt dus een beetje op de aanpak van mijn moeder bij mij en mijn zusjes.zindelijkheidstraining
 4. Ouder-geleide methode: Bij deze methode begeleiden ouders hun kind actief bij elke toiletpauze. Ze vragen regelmatig of het kind naar het toilet moet en helpen bij het uitkleden, zitten op het toilet en afvegen.
 5. Klok-methode: Deze methode houdt in dat ouders een consistent schema volgen waarbij ze hun kinderen op vaste tijden naar het toilet brengen, zoals na het ontwaken, voor en na maaltijden, en voor het slapengaan. Dit helpt bij het creëren van een routine en het trainen van de blaas.
 6. Communicatie-gebaseerde methode: bij deze methode moet je als ouders goed opletten en kijken naar het gedrag van je kind. Zie je onrustig gedrag of een anders signaal dat je kind moet poepen of plassen? Moedig je kind dan aan om naar de wc te gaan, alwaar het hopelijk een 'succeservaring' zal hebben.
 7. Potty Doll-methode: Deze methode maakt gebruik van een pop die ook naar het toilet gaat. Ouders laten zien hoe de pop gebruik maakt van de wc, en dan is het hopen dat het kind het vervolgens ook wil.zindelijkheidstraining
  Een beer kan ook!zindelijk worden
 8. Peer-modelling: Deze methode betrekt andere kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij de zindelijkheidstraining. Ken je een kind dat al zindelijk is? Vraag die op playdate en vraag dat kind om te laten zien hoe hij of zij de wc gebruikt. Zo kan jouw kind zien hoe dat moet. In plaats van een pop gebruik je in dit geval dus een heus kind als voorbeeld.
 9. Zindelijk in 1 week! Er zijn ook methodes die grote beloftes doen, zoals zindelijk in 1 week! Hiervoor kun je zelfs een speciale zindelijkheidsbox kopen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en dat niet elke methode voor ieder kind even effectief zal zijn. Het is essentieel om geduldig, positief en consistent te zijn tijdens het zindelijkheidsproces, en om rekening te houden met de individuele behoeften en ontwikkeling van het kind.

Signalen dat een kind moet plassen of poepen

Hoe weet je of je kind naar de wc moet? Er zijn een aantal signalen! Het duidelijkste signaal is als het gezichtje van je kind rood aanloopt en je ziet dat ze 'persen'. Dan is het zaak om heel snel naar de wc of het potje te rennen, want dan wordt er waarschijnlijk gepoept!

Andere signalen zijn wiebelen, in het kruis grijpen en ineens wijdbeens gaan staan.

Zie je deze signalen? Ga dan snel met je kind naar de wc of het potje!

Zindelijkheidsbox

Er zijn dus zelfs speciale zindelijkheidsboxen te koop! In zo'n box zit volgens de verkopers alles wat je nodig hebt voor zindelijkheidstraining. En ik moet zeggen, ze zien er ook leuk uit! Zoals deze, die belooft dat je kind in 1 week zindelijk wordt!

zindelijkheidsbox

Wanneer zindelijkheidstraining starten?

Wat is het beste moment om de zindelijkheidstraining te starten? Kun je beter al op jonge leeftijd beginnen? Of moet je wachten totdat je kind zelf signalen begint af te geven?

De vuistregel is om met zindelijkheidstraining te starten als je kind tussen de 2 en 3 jaar oud is.

Vergeet namelijk niet: als je kind 4 is, en net naar groep 1 gaat moet het zindelijk zijn. Veel scholen willen een kind niet aannemen namelijk als het nog niet zindelijk is.

Zindelijkheidstraining van mijn kinderen

Hieronder een reis door de tijd, hoe ik het aanpakte met mijn kinderen.

Lappen van de Hema in 1995 t/m 1999

Toen ik nog een jong moedertje (25) was, droegen mijn oudste dochter en zoon katoenen luiers van de Hema. Het waren nog van die ouderwetse lappen, die ik in 'vliegtuigmodel' vouwde en met spelden vastzette. Later kwamen er luierklemmetjes die ik echt geweldig vond.

Over de katoenen luier droegen ze een luierbroekje. De vieze poepluiers spoelde ik uit in de wc, en deed ze daarna in een emmer met water om ze te weken. Ik hoopte met die lappen dat de zindelijkheidstraining als het ware vanzelf zou gaan.

1999: Luiers van de Aldi

Dat beviel me eigenlijk prima, behalve dat mijn kinderen er beslist niet sneller van zindelijk werden. En toen ik ontdekte dat ik bij de Aldi prima, goedkope wegwerpluiers kon kopen, verloor ik al mijn motivatie, en bracht mijn jongste drie met wegwerpluiers groot.

Zindelijkheidstraining: Potje en wc

Toen kwam de fase van 'het potje' gevolgd door 'de wc'. In een babyzaak kocht ik zo'n mini toiletbrilletje, zodat ze niet in het gat van de wc vielen, maar dat was geen succes. Dat kleine brilletje had namelijk de neiging te verschuiven, waardoor mijn kinderen angstig werden. Dan gingen ze liever op het potje, of ik moest ze vasthouden op de wc.

Zindelijkheidstraining probleem

Bij mijn jongste dochter kregen we echt met een probleem te maken bij de zindelijkheidstraining! Net zoals mijn moeder had ik mijn toen ruim driejarige dochter een onderbroekje aangedaan in plaats van een luier. Maar daardoor durfde ze vervolgens niet te plassen.

Vervolgens hield ze haar plas zo lang op, dat ze pijn kreeg en begon te huilen. En als we haar op de wc of het potje zetten, durfde ze het ook niet los te laten. Uiteindelijk kwamen we bij de huisarts terecht, die haar blaas moest laten leeglopen.

Mijn man en ik zijn daar toen zo van geschrokken dat we spontaan stopten met de onderbroeken, en haar gewoon weer een luier gaven. Onder het motto: 'Dit niet nog een keer! Dan maar langer in de luiers.'

Hoe zijn mijn kinderen zindelijk geworden?

Het stomme is dat ik me nu niet meer goed kan herinneren hoe onze kinderen zindelijk werden. Mijn zindelijkheidstraining bestond toch vooral uit uit een combinatie van vragen: 'Moet je plassen?' en dan snel met het kind naar de wc of potje rennen. Als er dan geplast of gepoept werd prees ik ze uitbundig, en dat was het zo'n beetje. Uiteindelijk zijn ze inderdaad allemaal zindelijk geworden.

Samenvattend zou ik zeggen dat mijn zindelijkheidstraining bestond uit een combinatie van goed naar mijn kind kijken + positief gedrag belonen met prijzen.

Family Seat

Inmiddels zijn mijn kinderen allemaal van een leeftijd dat ze zindelijk zijn, maar toch kan ik nog enthousiast worden over handige vondsten. Ik vond laatst bijvoorbeeld de zogenaamde 'Family Seat'. Dat is een soort dubbele toiletbril, waar een kleine wc-bril in zit! Echt ideaal vind ik.

wc bril

Kinder wc bril Hema

Ook bij de Hema vind je hulpmiddelen voor de zindelijkheidstraining, zoals een kind wc bril. Deze wordt verkocht onder de noemer toilet verkleiner.

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box?

Leestip

Opruimliedjes!

Wat gebruik(te) jij als luier: katoenen lappen, voorgevormde luiers of wegwerpluiers?
Hoe deed jij dat met kleine kinderen op de wc?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.