Vaatwasmiddel: dit zijn de 3 opties

vaatwasmiddel

Als je de afwas met de hand doet is het simpel: je gebruikt gewoon afwasmiddel. En dat is te koop in vloeibare vorm. Maar hoe zit het met de keuze voor een vaatwasmiddel?

Wist je bijvoorbeeld dat er 3 opties zijn als het gaat om vaatwasmiddel?

Hier onder geef  ik een overzicht!

N.B. Als voorbeeld gebruik ik telkens even het merk Sun. Niet om dat merk te promoten, maar om een goede vergelijking te geven wat betreft de prijs van elke optie. Als ik verschillende merken gebruik als voorbeeld, kan dat het prijsverschil veroorzaken in plaats van het type vaatwasmiddel.

1. Vaatwasmiddel: poeder

Dit was er het eerst. Pas later kwamen de tabletten. Maar je kunt nog steeds vaatwasmiddel in poedervorm kopen. Het grote voordeel van poeder is dat je heel nauwkeurig de dosering kunt bepalen.

Een ander voordeel van de poedervorm is dat het goedkoper is dan tabletten. Volgens de Consumentenbond zijn de kosten als volgt:

 • Poeder en glansspoelmiddel kosten samen zo'n 11 cent per wasbeurt.
 • De meeste tabletten kosten rond de 25 cent per tablet.

Tel uit je winst! Wie goedkoop uit wil zijn, kiest dus duidelijk voor het vaatwasmiddelpoeder.

Vaatwasmiddelpoeder is vaak te koop in vrij grote verpakkingen. Dat wordt nog wel eens als een nadeel gezien. Want het is dan al gauw een sta in de weg. Hier onder een voorbeeld:

vaatwasmiddel
10,99 bij bol.com. Per 6 stuks 8,49

2. Vaatwasmiddel: tabletten

Midden jaren 90 kwamen de vaatwaschine tabletten op de markt. Het grote voordeel van die tabletten is dat je nergens over hoeft na te denken. Je mikt ze gewoon, hupsakee in de afwasmachine en klaar. Ze zijn in allerlei variaties verkrijgbaar, vaak met glansspoelmiddel er bij in.

Vaatwasmiddel tabletten zijn enorm handig en makkelijk.

Een ander voordeel van vaatwastabletten is dat ze minder plek innemen in het keukenkastje dan zo'n grote fles poeder.

vaatwasmiddel
24,- bij bol.com

3. Vaatwasmiddel: gel

Op een gegeven momenten dachten veel mensen dat poeder niet altijd goed oploste in de afwasmachine. En dat leidde tot de introductie van vaatwasmiddel gél. Net als poeder heeft gel als voordeel dat je zelf de hoeveelheid kunt doseren.

Maar sommige experts zeggen dat gel het minst goed schoonmaakt. En dat komt omdat vaatwasmiddel uit twee ingrediënten bestaat:

 1. Enzymen: verwijderen etensresten en dergelijke
 2. Bleek: verwijdert vlekken van koffie, thee etc.

Maar in gel kunnen of alleen enzymen zitten of alleen bleek. Want bleek, in vloeibare vorm, doodt de enzymen. Met een gel, verlies je dus één van de werkzamen stoffen.

Een ander nadeel is dat gel de duurste optie is. Duurder nog dan tabletten.

vaatwasmiddel
8,99 bij bol.com

Vaatwasmiddel: de cijfers per soort

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen/IRI geeft deze cijfers:

Dat is eigenlijk heel bijzonder als je bedenkt dat de poedervorm net zo goed schoonmaakt en veel goedkoper is! Vinden we gemak dan zo belangrijk?

We worden in de richting van de vaatwasmiddel tabletten geduwd

Hoewel gemak vast een belangrijke rol speelt, worden we ook beïnvloed. En dat gebeurt heel simpel: er worden veel meer vaatwasmiddeltablètten aangeboden van poeder flessen. Sterker nog, bij de Aldi verkopen ze niet eens vaatwasmiddel in poedervorm. Je kunt daar alleen de tabletten kopen.

Even ter illustratie: bij Albert Heijn vind je online maar liefst 36 varianten in tabletten voor de vaatwasser. En weet je hoeveel je kunt kiezen als het poeder gaat? Je hebt de keuze uit maar liefst 1 : )

Wel weer handig bij keuzestress natuurlijk!

vaatwasmiddel
36 opties bij de Albert Heijn als het gaat om vaatwasmiddel tabletten

Mijn conclusie + samenvatting over vaatwasmiddel

Voor je afwasmachine heb je de keuze uit 3 soorten vaatwasmiddel: poedervorm, gelvorm en tablets. Wil je goedkoop uit zijn? Dan is poedervorm de beste keuze voor jou. Wil je vooral gemak? Kies dan voor voor de tablets.

In 2013 kwamen de vaatwastabletten van de Aldi en Lidl als best getest uit de bus.

Zelf gebruik ik op dit moment de tabletten van de Lidl. Maar nu overweeg ik toch over te stappen op de poedervorm!

Lees ook: Vaatwasser schoonmaken.

Welk soort vaatwasmiddel gebruik jij? En welk merk?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik gebruik ook altijd die van de Lidl. Gelukkig zou ik dan niet zo snel voor kiezen, maar poeder vorm is nog iets om over na te denken. Die van de Lidl heeft trouwens geen oplosbaar folie dus ook weer extra afval. Ik denk dat ik ook eens poeder ga proberen. Doe ik in de wasmachine ook dus even een kwestie van aan wennen.

 2. Inderdaad gebruikte ik eerst ook klakkeloos tabletten, omdat daar zo'n ruim aanbod van is. Nadat ik er door iemand op gewezen werd hoeveel duurder dat was dan poeder, gebruik ik al jaren poeder. Je moet daar in de winkel gewoon naar zoeken. De can is wel groter dan een pak, maar het meest in de hoogte. In het kastje onder de spoelbak heeft bijna iedereen er wel ruimte voor, volgens mij. Ik vind het wel lekker hygiënisch, zo'n can. Een kartonnen pak wordt nog weleens wat nat in zo'n kastje door de afwasbak e.d. Alleen als ik op vakantie ga, koop ik een pak tabletten. Dan vind ik zo'n can te zwaar om mee te nemen.

  1. In mijn afwasmachine (Miele) zit een maataanduiding in het bakje. Er staat 20 en 30 (ml wellicht) op. Ik strooi altijd tot de 20. Alleen als er heel vette vaat in zit 30.
   Misschien gewoon eens uitproberen. Op de can van 3 kg staat 'voor 90 afwasbeurten'. Dat zou betekenen 33 gram per beurt. Succes!

 3. Ik wist niet eens dat dit in poedervorm bestond, haha! Maar ik vind de tabletvorm wel handig eigenlijk. Momenteel gebruik ik de tabletten van Dreft, maar ik wissel wel eens af. Die van de Lidl heb ik nog niet getest, zal ik binnenkort eens doen!

 4. Zelf zweer ik bij dreft platinum. Voor mijn gevoel, en dat is het vaak, werken deze voor mij het beste. Wel hou ik altijd aanbiedingen in de gaten, want anders zijn ze onbetaalbaar.

 5. Op dit moment zout van de plus, glansspoelmiddel van de ah en vaatwastabletten van sun. 4 dozen voor 10 euro, 28 tabltten per doos. En die breek ik doormidden..
  Ik verwacht dat binnenkoort alle sun 1+1 gratis is in de aanbieding bij ah. Dan koop ik weer poeder.

  Vaatwastabletten met oplosbaar plastic hoef ik niet in mijn apparaat, ik hoor het vaakst afvoerproblemen bij vrienden die oplosbaar plastic gebruiken.

  Wat ruimte betreft kost een fles poeder alleen in de hoogte meer ruimte dan een doos blokjes. En die dozen met 100 blokjes zijn groter.

  Vaatwastabletten zijn ook fijn voor het schoonmaken van de frituurpan, rara vlekken inwasgoed dat iets mag bleken. Glansspoelmiddel werkt als ontkleurder, doorgelopen spullen die je niet laat drogen kun je ermee redden, het is wel agressiever dan beckman oid.

  1. Door jouw berichtje realiseerde ik me dat onze afvoerproblemen gestart zijn nadat we overgegaan zijn op de vaatwastabletten met oplosbaar plastic...

   Sindsdien haal ik het folie eraf. Ik ben benieuwd of het ontstoppen met soda en azijn nu een meer langdurig resultaat heeft.

  2. Daar ben ik ook benieuwd naar! Het zou toch wel erg zijn als je afvoerproblemen inderdaad komen door de oplosbare verpakking van vaatwasmachinetabletten zeg!

 6. Altijd poeder. Bij AH 7,95, en dan met zo'n actie Sun 1+1 vind ik dat prima te doen. Ik bleef eerder altijd met zo'n kleverige tabletrest in het bakje van de vaatwasser zitten. Zout en glansmiddel deed ik er bij de tabletten ook bij, anders werd al het glas lelijk. Enige verschil is dat de machine iets eerder aangeeft dat zout en glans op zijn.

 7. Ik gebruik de vaatwasser niet vaak gemiddeld 2-3 x per week en ik heb hem gekocht bij de nieuwe keuken met oog op de toekomst als staan en dingen zelf doen lastiger worden, helaas bijwerkingen van het ouder worden.
  Met de hand afwassen vind ik eigenlijk wel ontspannend en alles is meteen opgeruimd en aanrecht schoon.

  Vaatwasser is dus voor ander gemak en daarom kies ik ook de tablets als gemak, vd lidll.

 8. Ik heb een kleine ("halve") vaatwasser,deze zat in de keuken van de woning toen we er in trokken.
  Tot op heden nog even zo gelaten en eerst de blokjes/cups opgemaakt die ik nog had.
  Ik vond eigenlijk direct al dat de blokjes wel erg duur waren t.o.v de hoeveelheid vaat.
  Dus toen alles op was heb ik poeder gekocht: een halve dop is genoeg,je giet het in het bakje,schuift m dicht en klaar.
  Echt niet zo heel veel gedoe meer t.o.v de blokjes,daarbij én goedkoper,én de hoeveelheid beter aan te passen
  aan de hoeveelheid vieze vaat.
  Dus blokjes als gemak boven poeder? Beetje onzin.

 9. Omdat ik altijd boodschappen bij de AH doe koop ik daar de tabletten. Altijd de allergoedkoopste van maakt niet uit welke merk. Volgens mij maakt het geen bal uit, duur of goedkoop. Wel altijd met zo'n oplosfolie eromheen. Gemak dient de mens.

 10. Soms denk ik wel eens: ik stap weer over op afwassen met de hand. Want wat een gedoe aldoor met die vaatwasser. Eerst dat geneuzel over welke poeder of tablet. Eens in de zoveel tijd kies ik weer een andere, want het is net of de vaatwasser aan zo'n tablet went en het na verloop van tijd niet meer werkt. Dan het onderhoud en schoonmaken van de vaatwasser. De broodtrommels doe ik er al niet meer in, want dan heb ik vreselijk veel werk van het nadrogen. En dan hebben wij een goeie vaatwasser hè.

  Het is dat je niet vlakbij mij woont anders mocht je mijn flacon vaatpoeder wel hebben. Ik heb het gekocht omdat het dus zoveel goedkoper was, maar het maakte voor geen meter schoon. (Sun).
  Heb ook wel eigen gemaakte poeder gebruikt, dat deed het eerst ook super, maar na verloop van tijd ook niet meer zo goed.

 11. Vanaf het begin niet zo tevreden geweest over het schoonmaakresultaat van mijn vaatwasser, welk programma ik ook gebruikte, vooral op kunststof heel veel vlekken. Sinds ik poeder gebruik - en dus glansspoelmiddel zelf kan doseren - geen last meer van vlekken. Blijvend over op het poeder, zou je dus denken... maar kan het bij niet één winkel in de buurt meer vinden, kan het alleen nog op internet bestellen! Hoe van de zotte is dit??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.