Grijze haren: zal ik wel? Of zal ik niet?

grijze haren
Normaliter zou ik nu het grijs bijwerken.

Grijze haren.

Je zou er grijze haren van krijgen!

Samen met mijn man kijk ik de serie The Dropout. Daarin kwam een depressieve weduwe voor. Eén van de manieren waarop in de serie zichtbaar werd gemaakt dat het niet goed met haar ging, was dat ze een flinke grijze uitgroei in haar haren had.

Toen ze zich beter voelde, had ze de uitgroei bijgewerkt!

Dus tsja.

Zijn grijze haren oké? Of zijn ze een teken van verslonzing? Of juist een teken van wijsheid en levenservaring.

Wellicht zong de Gert Timmermans, toen hij nog de ideale schoonzoon leek, toch niet voor niets ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’?

Grijze haren krijgen

De één krijgt ze al rond haar twintigste. Een ander pas rond haar zestigste. Maar gemiddeld genomen, krijg je de eerste grijze haren tussen je dertigste en vijfendertigste. Ongeveer de helft van de mensen heeft flink wat grijze haren rond haar vijftigste.

Als ik dat lees, valt het bij mij eigenlijk nog wel mee. Hoewel ik nu dus wel meer grijze haren krijg. Hieronder zie je een paar foto’s van mijn haren.

grijze haren

grijze haren

Zal ik mijn haar grijs laten worden?

Nu ik dus meer grijze haren zie, vraag ik me af:

‘Zal ik mijn haren grijs laten worden? Oftewel, zal ik stoppen met proberen de boel te bedekken met haarverf of spoelingen?’

Als het gaat om persoonlijk onderhoud ben ik nogal gemakzuchtig. Ik douche me elke dag na het hardlopen, en gebruik deodorant. Maar ik vind het teveel gedoe om een dag-of nachtcrème te gebruiken, en make-up heb ik niet eens in huis. Wel onthaar ik mijn onderbenen en oksels.

Maar qua karakter past het eigenlijk heel goed bij mij om gewoon maar grijs te worden.

Redenen om je haren niet meer te verven

 1. Ik heb een hekel aan gedoe. En haren verven valt beslist onder de noemer Gedoe.
 2. Eigenlijk ben ik wel heel benieuwd wat er tevoorschijn komt als ik de natuur haar gang laat gaan!
 3. Is het idee dat je geen grijze haren mag hebben, niet een product van een cultuur die om uiterlijk draait? Met andere woorden: wil ik mij laten bepalen door zo’n maatschappelijke norm?
 4. Het is beter voor mijn haren om het met rust te laten.
 5. Ik bespaar geld, want ik hoef geen haarverf meer te kopen.
 6. Ik bespaar tijd, die ik niet meer hoef te besteden aan haren verven, laten intrekken, uitspoelen etc.
 7. Niet verven is beter voor het milieu. Niet alleen vanwege de stoffen in de verf of spoeling, maar ook omdat je minder water gebruikt voor spoelen.
 8. Je wilt niet langer de fabrikanten spekken die geld verdienen met hun producten om haren te verven.

Redenen om je haren wel te verven.

 1. Met grijs haar lijk je meteen 10 jaar ouder zeggen veel mensen.
 2. Om je grijze haar te laten uitgroeien moet je door een vervelende periode waarin je lijkt op zo’n stinkdier. Met bovenop je hoofd een grijze baan. Zie ook Grijs haar opleuken.
 3. Sommige mensen vinden het slordig en onverzorgd staan.
 4. Als je grijs haar gewoon niet mooi vindt staan bij jezelf. (Maar je kunt je afvragen of dit niet komt door punt 3 van de redenen om je haar niet meer te verven)
 5. Je omgeving zegt: ‘Wat zie je er slecht uit?! Voel je je wel lekker?’

Grijs worden: De Transitie!

Laat het maar aan het internet over om een heel Verhaal te maken van grijs worden. Op Amerikaanse websites heet grijs worden De Transitie. Er zijn heuse groepen waarin vrouwen elkaar ondersteunen bij de transitie naar grijs haar.

De eerste 3 maanden zijn het lastigst!

Eén van de dingen die ik leerde is dat de eerste 3 maanden dat je grijze haren niet meer verft het lastigst zijn. Ze vergelijken het met de eerste drie maanden van een zwangerschap! Je oogt dan wat dikker, maar mensen zien nog niet dat je zwanger bent. Bij grijze haren geldt: je oogt alsof je ben vergeten je uitgroei bij te werken, en het is nog niet duidelijk dat je bezig bent je natuurlijke kleur te laten groeien.

Grijs worden in beeld

In onderstaand filmpje vertelt van Cat van Ditching Diets & Dye hoe zij haar haren grijs liet worden.

5 dingen die je volgens Cat moet weten als stopt met je haren verven

 1. Grijs haar kan gelig worden. Het is belangrijk om het goed te verzorgen.
 2. Geef je zelf 3 maanden de tijd om te kijken hoe je haar grijs wordt! Vaak geven vrouwen zichzelf die kans en tijd niet.
 3. De ‘tie strip’ techniek. Dit is een techniek om de overgang naar grijs makkelijker te maken. Je verft dan maar een klein stuk van je haren, en drapeert dat over het grijze deel.
 4. Je kunt nu al lid worden van online ‘support groups’. Je leert dan alvast van alles over grijze haren. En het is ook leuk om de verhalen van andere vrouwen te lezen.
 5. Het kan er verhit aan toe gaan in de ‘support groups’.

Tot slot: zal ik wel of zal ik niet?

Dus, zal ik mijn uitgroei langer laten worden? Ik houd niet van challenges, maar dit zou je wel als dusdanig kunnen zien.

Kan ik het volhouden? Wíl ik het volhouden?

En hoe vervelend is die periode waarin je twee kleuren haar hebt?

Leestip

Wat vind jij van grijze haren?

Similar Posts

34 Comments

 1. vroeger verfde ik mijn haren, maar goed is dat niet
  de kapsters verven natuurlijk graag want dat brengt op
  dus ik ben ermee gestopt, heb mijn haren laten ontkleuren , voor de laatste keer een grijze kleur erop laten zetten, en vanaf toen niks meer, en eigenlijk zijn mijn haren nu veel gezonder
  .Een @->- voor jou.

 2. Waarom de natuur niet gewoon zijn gang laten gaan… Ik ben ook langzaam grijs geworden, maar geen haar aan mijn hoofd wil geschilderd worden…

 3. Ik snap je dilemma. Ik werd in mijn dertiger jaren grijs aan de voorkant en had net zulk donker haar als jij. Ik vond het vreselijk en ben gaan verven. Ik doe dat zelf thuis. En ben dat blijven volhouden. Steeds lichter. En nu ben ik ‘blond’. Ik vind het tien jaar schelen. :)

 4. Hoe kan grijs haar een teken van verslonzing zijn? Het is iets wat met ouder worden te maken heeft en je wordt niet ouder door verslonzing maar omdat je goed voor jezelf zorgt. Anders zouden we niet oud worden :)

 5. Ik ben al op mijn 40ste gestopt met verven en ik vind dat grijs haar veel zachter staat bij een ouder wordende huid. Zeker donker (geverfd) haar staat hard en maakt juist oud. Je kent de uitdrukking: vanachter lyceum van voren museum? Ik kreef iig alleen maar complimenten toen mijn haar grijs was. Leon

 6. Grijs is prima joh en jij hebt volgens mij veel minder grijze haren dan ik. Ik ben nooit begonnen aan verven. Ik heb dus tussen mijn bruine haren behoorlijk wat grijs zitten en ik vind dat prima. Dus eh, ik zeg: lekker grijs laten worden.

 7. Ik denk dat ik goed vijftig was toen ik gestopt ben met kleuren. Ik heb mijn haar niet zomaar laten uitgroeien, dat zag ik niet zitten. Ik heb het laten ontkleuren en aangezien ik heel kort haar heb, was het in enkele maanden klaar.
  Met lang haar weet ik het zo niet. Ik denk dat het er erg slonzig gaat uitzien na een tijd.

 8. Toevallig paar dagen geleden erover gehad met mijn man. Vaak vind ik het bij korter haar mooi. Bij lang haar niet. Toevallig 2 dames tegengekomen die ik ken en die gestopt zijn met verven, langer haar en ik vond het echt NIET mooi. Het zag er onverzorgd uit en maakte ouder. Ik ga dus gewoon lekker door en heb geen twijfel. Mijn man zou het ook niet leuk vinden als ik het grijs liet worden en ik vind dat ook een belangrijk punt. Ik vind als je wil heb je de mogelijkheid dus waarom niet. Wel vind ik als je het wel wil doe het gewoon dat grijs worden en laat anderen maar denken wat ze willen.
  lieve groetjes van mij.

 9. Als tiener wilde ik voor een feest een geintje uithalen.. 100 euro door het putje.. want mijn haar laat zich nauwelijks verven.
  Vanaf begin 20 ben ik grijzend. En omdat verven een 3 daags proces is.. nooit aan begonnen. Mijn eigen kleur is prima. Mensen die moeilijk doen over het grijs krijgen de vraag of ze het moeilijk vinden ouder te worden. En ja, ze willen allemaal jong blijven en trendy.
  Mijn kapper geeft aan dat hij zelden zulk gezond haar op de stoel heeft. Ik heb geen föhn, geen stijltang. Geen haarlak. Ik kam en was mijn haar. Verder draag ik het meestal vast. Als kend bij d ekapper vraagt welke kleur ik het ga laten verven zeg ik dat ik als ik 50 word een kort rood kapsel neem. Lekker pittig. (De meesten hebben een kort rood kapsel)

  Gewoon wassen met een shampoo voor grijs haar en verder schouders ophalen over de kleur. Ze wennen er maar aan.

 10. Haren verven, stop ermee. Zeker als je donker haar hebt, het maakt hard en oud.
  Goed verzorgen, goed model aan je kapsel en dan staat het NIET slonzig.
  ‘n Goede vriendin verfde heur haar donker totdat ze chemotherapie moest ondergaan. Totaal kaal maar het haar
  wat terugkwam was helemaal grijs/wit. Ze lijkt nu minder hard en jonger dan voorheen.

 11. Sja, vraag dit aan 100 mensen en je krijgt minstens 50 verschillende meningen. Ik vind grijs haar mooi. Juist ook lang grijs haar en ik zie dat Hélène hierboven dat juist erg lelijk vindt. Wat doe je dan?

  Ik had vroeger kort rood haar, wat ze nu aan oudere vrouwen toeschrijven, die zijn gewoon nooit gestopt denk ik dan 😉 maar bijkleuren in mijn eigen haarkleur heb ik nooit gedaan. Juist donker haar met grijze haren erdoor vind ik altijd heel mooi.

  dus ja, ik ben voor uit laten groeien (en jammer dat je ooit begon met kleuren)
  Succes met je keuze!

 12. Niks mis met grijs haar. Het idee dat je er met grijs haar ouder uitziet zit bij mensen tussen de oren en is negen van de tien keer niet waar. En die tiende keer…. Als ik wallen tot aan mijn neusvleugels heb, zie ik er ook met gekleurd haar oud uit.
  Ik ben tien jaar geleden bewust gestopt met verven. Dat is niet alleen beter voor je haar maar ook voor je beurs en de planeet.

 13. Ik heb een paar jaar mijn grijze haren niet geverfd. Ik was denk ik 42-45. Mijn grijze haren zitten aan de voorkant in twee banen, rechts en links, de rest is donkerbruin. Ik heb er in die jaren zoveel negatieve opmerkingen over gekregen, bizar echt: ‘je gaat toch niet met grijze haren solliciteren??’ ‘Ga je het écht niet meer verven?’ ‘Het is best leuk hoor maar je ziet er wel veel ouder uit nu’. Uiteindelijk was ik er klaar mee en ben ik het weer gaan verven. Ik zie er wel echt jonger uit, dat komt doordat ik een relatief jong gezicht heb dus zonder grijze haren geven mensen me mijn leeftijd gewoon niet. Ik laat het wel grijs worden wanneer ik iets ouder ben, misschien rond mijn 55ste maar niet vóór mijn 50ste.

 14. Mooi grijs is niet lelijk maar het moet je wel staan. En dat deed het dus niet bij mij en heb ze maar weer verven laten gaan. Ze begonnen vorig jaar flink door te komen en dat vond ik niet naar mijn zin dus heb ik er maar weer een kleurtje er in.

 15. Die onzin van grijze wijze vrouwen , domme vrouwen worden ook grijs. Mannen trouwens ook. En geverfd haar staat vaak niet zo mooi bij 60+ dames. Grijs haar staat iedereen vind ik, als je het regelmatig laat knippen, niet te kort (dat vind ik dan weer niet mooi), ook lang grijs haar is mooier zonder pluis en met een duidelijke contour.
  Maar ik heb makkelijk praten, hoewel op weg naar de 70 is mijn haar nog altijd donkerblond met wat grijs erdoor.

 16. Pas op met shampoo voor grijs haar, want die “paarse gloed” kleurt goed bij heldere koele kleurtypes maar volgens mij heb jij warme ondertonen in je huid en ogen.
  Ik ben dolblij met mijn grijze haar. Van voren dan want van achter ben ik nog gemêleerd. Het staat krachtiger zeker omdat ik een gezonde huid heb van regelmatig buiten bewegen. Als ik 10 jaar verder ben zullen mijn huid en ogen nog bleker worden, dat is een natuurlijk proces en dan zullen sommige kleuren die ik nu graag draag, minder flatteren misschien. Dat zij dan maar zo. Een Mary Servaeslook is niet voor iedereen charmant.

 17. Niet grijs lasten worden!!! Waarom geen henna? Dat is juist goed voor je haar en ook niet slecht voor het milieu volgens mij.

 18. Inderdaad heel veel verschillende adviezen! Dus het enige wat je kunt doen is je eigen gevoel volgen. Ik denk dat de meeste vrouwen er op de lange duur genoeg van krijgen om hun haar te verven. I.v.m. gedoe. Ik ben nu bijna 56 en tot nu toe liet ik in mijn asblonde haar met beginnend grijs blonde highlights zetten om het grijs te camoufleren. Maar misschien stop ik daar binnenkort ook wel mee. Heb ik gewoon grijze highlights 😉.
  Is wel beter voor het milieu en beter voor je portemonnee en geen GEDOE. En ook gezond voor je haar.

 19. Ik ben pro grijs. Heb ik zelf ook, Mijn (heel lange) blonde haar is bijna helemaal wit vooraan en verder een mooie natuurlijke overgang tussen blond en grijs. Blij dat ik nooit geverfd heb. En het gemak!
  Ik vind grijs bij zowat iedereen mooier en zachter en natuurlijker staan.
  Maar iedereen moet voor zichzelf de keuze maken waar hij / zij zich het beste bij voelt.

 20. Lekker grijs laten worden! Niks mis mee, toch? Als het maar verzorgd is, vind ik grijs haar prachtig. Ik heb zelf rossig haar en ik krijg de laatste tijd ineens veel complimenten over mijn haar. Dat het lijkt of ik highlights heb en dat mijn haar voller lijkt. Komt omdat ik grijze haren krijg. Die zijn stugger dan de rest waardoor mijn haar voller lijkt en blijkbaar maken ze mijn haar iets lichter hier en daar. Dus kom maar door met dat grijs!

 21. Het is heel persoonlijk denk ik. Ik heb 41, heb asblond haar en ik zie daar nu zo af en toe een grijze haar tussen zitten. Prima, die vallen dus niet op. Ik verf het zo eens per 3 a 4 maanden (folie), dus dat blijf ik doen. Dat zal in de toekomst dus minder vaak nodig zijn, al is mijn moeder (65) nog steeds niet helemaal grijs, dus wie weet duurt het nog heel lang.

  Ik vind de verf vaak ouder maken dan het natuurlijk grijs. De meeste mensen proberen hun kleur-van-vroeger te evenaren, maar omdat je teint verandert maakt die kleur vaak hard en oud. Persoonlijk vind ik alles met een roodtint het ergst (tenzij je écht rood bent/was van jezelf).

  Om sneller door de transitie heen te gaan, zou je kunnen overwegen om twee keer per jaar een soort coupe soleil/folie-behandeling van de bovenlaag te doen. Dit is niet heel goed voor je haar, maar de frequentie is laag en je hebt dan een wat verzorgdere look.
  Want eerlijk is eerlijk. Ik vind mensen met natuurlijk grijs haar meestal prachtig, maar die tussenfase oogt wel wat onverzorgd.

 22. Hier ook iemand uit het team ‘gemakzucht’. Jaren geleden gestopt met verven van mijn haar – ook voordat grijs een issue werd. Teveel gedoe. Kost tijd en geld. Laat maar….
  Inmiddels heb ik een duidelijk grijze pluk in mijn haar en ook daar doe ik niks aan. De handen van mijn kapster jeuken, maar tja, da’s ook haar vak hè.
  Misschien komt er nog weer een tijd dat ik wel mijn haar laat verven.
  Goeie tips trouwens van Cat uit het filmpje.

 23. Ik dacht vroeger altijd, ik ga mijn haar niet verven, dan blijft het gezond en dan kan ik het altijd nog gaan verven als het grijs wordt. Maar nu het een heel klein beetje grijs word denk ik: ik kan beter niet beginnen met verven, want dan krijg je uitgroei.
  Een keer wat gekleurde plukken lijkt me nog wel leuk, is dat ook niet een speelse manier om het grijs weer terug te laten komen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.