Zoals verwacht loopt alles anders: 4 x omgaan met problemen

zoals verwacht loopt alles anders

Zoals verwacht loopt alles anders is weer een boek dat ik moest lezen voor mijn leesclub.

Het is van Berthold Gunster die bekend is van het fenomeen omdenken.

Hoewel ik bij het woord ‘omdenken’ mijn reserves had, vond ik de titel Zoals verwacht loopt alles anders wel erg leuk.

Zoals verwacht loopt alles anders

Zoals verwacht loopt alles anders is een vrij dun en handzaam boekje. Bij het woord ‘omdenken’ dacht ik aan irritant optimistisch mensen die dwangmatig overal de positieve kant van benoemen.

Maar Berthold Gunster geeft in Zoals verwacht loopt alles anders, al snel aan dat dit niet is wat omdenken is. Omdenken is niet tegen de klippen op ‘positief denken’. Als voorbeeld geeft hij dat je niet tegen iemand met één been gaat zeggen:

‘Dan kun je mooi hinkelen!’

Omdenken is simpelweg een ándere manier van kijken naar een situatie.

Wat is omdenken?

Omdenken maakt van een probleem een nieuwe mogelijkheid. Het is geen probleem meer, en je zou er zelfs méér van willen hebben. Als voorbeeld geeft Berthold de zogenoemde Windmeeritten in Groningen in Zoals verwacht loopt alles anders.

Windmeeritten: voorbeeld van omdenken

Fietsen op het Groningse platteland is een gedoe. Je hebt heel vaak de wind voor/tegen, en dat fietst niet fijn. Dus hebben ze dit probleem omgedacht.

Als er een fietstocht is, verzamelt iedereen zich op een centraal punt. Vervolgens kijken ze hoe de wind waait. En op basis van de windrichting kiezen ze een route. Voor elke windrichting is een fietsroute voorbereid.

‘Iedereen laat zich na vertrek als het ware naar het eindpunt waaien en wordt vanaf daar met een bus (met fiets en al) teruggebracht naar het vertrekpunt.’ (Bron: Zoals verwacht loopt alles anders)

Een probleem = een verlangen

Volgens Berthold ligt achter elk probleem een verlangen. Het probleem is daarvan de uiting. Daarnaast bestaat een probleem uit twee dingen:

 • Verwachting (hoe het volgens jou zou moeten zijn) Achter de verwachting schuilt een verlangen)
 • Feit (hoe het is)

Er zijn 4 manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken.

Omgaan met problemen: handig stroomschema

Allemaal leuk en aardig die theorie, maar hoe pas je die in het dagelijks leven toe?

Hiervoor introduceert Berthold een handig stroomschema. Stel je hebt een probleem. Dan zijn er 4 fases die je kunt doorlopen. Die 4 fases heeft Berthold gekoppeld aan de volgende 4 vragen:

 1. Wat is het probleem?
 2. Is het echt een probleem?
 3. Heb ik invloed op het probleem?
 4. Ga ik het doen?
zoals verwacht loopt alles anders
Dit schema kun je gratis downloaden!

Mijn probleem: bang voor de tandarts

Laat ik mijn angst voor de tandarts er maar weer eens bijpakken. Nu ga ik Zoals verwacht loopt alles anders toepassen!

1.Wat is het probleem?

Ik ben bang voor de tandarts. Omdat elk probleem een tegenstelling is tussen verwachtingen en feiten moet ik dit eerst gaan onderzoeken volgens Berthold in Zoals verwacht loopt alles anders.

Mijn verwachting is dat ik zonder enigerlei stress en angst naar de tandarts kan gaan.

Klopt dit met de feiten?

Als ik erover nadenken is het volgens mij een feit dat veel mensen de tandarts eng vinden. Maar goed, ik vind het nog steeds wel een probleem want mijn angst voor de tandarts vergalt de weken voor mijn afspraak.

2. Is het echt een probleem?

Ik ervaar de situatie dat ik bang ben voor de tandarts. Maar is het ook echt een probleem? Dit is volgens Berthold een evaluatieve vraag. Je hoeft niet elk probleem persé op te lossen zegt hij.

‘Is het probleem wel de moeite waard om er überhaupt energie in te steken? Maak ik niet van een mug een olifant?’

Ehm…. Ik heb er wel last van vind ik.

3. Heb ik invloed op het probleem?

Volgens mij niet. Ik wil van mijn zorgen en stress over mijn tandarts afspraak af, maar dat lukt me niet. Wel moet ik toegeven dat mijn verwachting dat ik zonder angst naar de tandarts kan wellicht niet realistisch is. Bijna niemand gaat immers graag naar de tandarts.

4. Ga ik het doen?

Hier kan ik kiezen voor: omdenken, oplossen, loslaten of waarnemen leer ik uit Zoals verwacht loopt alles anders.

Een mooie manier van omdenken is: mijn angst voor de tandarts is een prachtige oefening voor mij om beter om te gaan met zorgen en stress voor dingen in de toekomst. Het is een korte afspraak, het is niet levensgevaarlijk en daarom een kans om te leren omgaan met mijn neiging om in de toekomst te leven in plaats van in het nu.

Omdenken voorbeeld

In onderstaand filmpje heeft een mevrouw last van een vervelend innerlijk stemmetje dat tegen haar zegt: ‘Jij hebt makkelijk praten.’ Berthold adviseert om er naar te luisteren. Zeggen dat het stemmetje de mond moet houden helpt toch niet.

Omdenken en The Work

De methode van Berthold Günster en zijn boek Zoals verwacht loopt alles anders doet me denken aan The Work van Byron Katie.

Ook daar heb je 4 vragen bij een probleem.

En die lijken  best wel op de vragen van Berthold Günster. Alleen is de invulling van Berthold Günster een stukje concreter.

Mijn conclusie over Zoals verwacht loopt alles anders

Zoals verwacht loopt alles anders is een aanrader vind ik. Het leest makkelijk weg, en Berthold is aangenaam concreet. Door de vele voorbeelden in het boek kun je echt snappen wat Bertholdbedoelt.

Omdenken podcast

Bovendien is er zijn geweldige podcast! Daarin heeft hij gesprekken met mensen over hun ‘problemen,’ en gaat hij met hen in gesprek. Ik luister zijn podcast regelmatig bij het hardlopen. Alleen het luisteren kan al helpen bij je eigen problemen heb ik ontdekt.

Denk aan onderwerpen als:

 • Omgaan met kritiek
 • Ik kan geen geld uitgeven
 • Te weinig goede vrienden
 • Troep in huis
 • Ik vind mezelf een stomme sukkel

En nog veel meer!

Dus zit jij met dingen in je maag? Heb je last van allerlei problemen en uitdagingen? Dan kan Zoals verwacht loopt alles een balsem voor je gekwelde ziel zijn.

Meer weten over omdenken?

Bezoek dan de gelijknamige site omdenken.nl. Je vindt daar ook een agenda met eendaagse trainingen in Omdenken en data voor Bertholds theatershow.

Zoals verwacht loopt alles anders kopen?

Zoals verwacht loopt alles anders is voor 22,50 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Op de site van bol.com vind je een gratis inkijkexemplaar. Het is ook verkrijgbaar als ebook en ook te leen in de online bibliotheek!

Similar Posts

15 Comments

 1. Toch denk ik dat iedereen anders tegen problemen aankijkt, en dat sommige zaken net daardoor als een probleem worden gezien. De dokter of tandarts is een noodzakelijk kwaad waar je niets tegen kunt doen, dus waarom zou jij je daar druk om maken, dat maakt iets wat eigenlijk geen probleem tot een probleem.

  1. Je hebt helemaal gelijk Sjoerd. Mijn man knippert bijvoorbeeld niet eens met zijn ogen als hij een plantaat moet bij de tandarts. Maar als je niet zo in elkaar steekt, is de theorie in de praktijk soms wat weerbarstig.

 2. een probleem blijft een probleem als je het niet oplost
  daar moet flink over nagedacht worden
  ( en nu ga ik krullen met sokken lezen, dat heb ik nog nooit gehoord)
  .Een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

 3. Het is pas een probleem als het een probleem is. Tot die tijd is het een uitdaging.

  Love as Always
  Dimario

 4. Wat zou het leven rustiger zijn,als we werkelijke,moeilijk op te lossen problemen kunnen scheiden van dat wat we op een bepaalde manier willen.

 5. emdr heeft mij een eind geholpen met die ellendige angst voor de tandarts. Ik vind het nog steeds niet leuk (en ga echt te weinig), maar als ik ga, dan gaat het een stuk beter dan eerst.
  Minder stress vooraf en niet meer totaal uitgeput na afloop.

  Mocht je zelf aan de slag willen, kijk dan eens bij https://www.thetappingsolution.com/
  Dat is geen emdr, maar eft tapping. Je klopt jezelf (letterlijk) rustig.
  Het is een beetje een Amerikaanse insteek, maar het eft tappen is er al een poosje.
  Ik ben hier voorzichtig enthousiast.

  Totaal off topic met je boekreview, maar ik noem ze toch maar even :-)

  1. Dankjewel voor je tip Nans. Ik moet bekennen dat ik EFT inderdaad 2 keer heb geprobeerd voor mijn angst bij de tandarts. Maar ik kan helaas niet echt zeggen dat het veel heeft geholpen bij mij. Fijn dat het bij jou wel wat deed.

 6. Die angst voor de tandarts is wel herkenbaar. Ik zit er ook altijd enorm tegenop te hikken. Maar het is steeds weer zo voorbij. Dat boekje laat ik even aan me voorbij gaan; dat is niet zo mijn genre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.