Achterwand keuken 8 super ideeën en tips: toen en nu

achterwand keuken

Achterwand keuken gezocht?

Tien jaar geleden zocht ik een mooie en praktische keukenachterwand.

We verruilden toen de stad voor het platteland, en er kwam een nieuwe keuken.

Ooit was een keukenachterwand standaard van tegels.

Maar inmiddels zijn er veel meer opties.

Hieronder de post die ik destijds schreef, aangevuld met nieuwe informatie en inzichten!

Het achterwand keuken vraagstuk

Het is een jaar geleden dat mijn moeder vroeg:

‘Willen jullie de helft van het ouderlijk huis kopen?’

De helft van mijn ouderlijk huis, is de helft waar vroeger mijn oma, opa en mijn oma’s zus woonden. Het is prachtig geleden in het buitengebied, en je kijkt uit op een bos!

We zeiden ‘ja!’

Achterwand keuken ideeën: wat voor soort?

Nu de datum van onze verhuizing (hopelijk februari) enigszins uitkristalleert, worden bepaalde beslissingen acuter. Zoals:

‘Wat nemen we als achterwand in de keuken?’

De keuken heb ik al, maar daarbij worden geen tegels geleverd. Die moeten we zelf nog regelen. En nou vraag ik me af of er geen goedkopere, leukere alternatieven zijn voor tegels in de keuken. Want als je zegt ‘achterwand keuken’ dan zeg je al gauw ook ‘tegels’.

Achterwand keuken tips: de prijs speelt een rol

De prijs speelt een belangrijke rol bij het vraagstuk achterwand keuken. Daarnaast wil ik de keuken zo rustig mogelijk houden. Want ik heb nogal een kakelbonte smaak. Door de keuken neutraal te houden, kan ik dan helemaal los gaan met kitscherige koffiekopjes, kakelbonte trommels, en bloemige borden aan de wand.

1. Achterwand keuken: spiegel

Toen we in Arnhem woonden, hadden de bewoners voor ons, geen tegels maar spiegels als achterwand gebruikt! Maar dat zou ik niet echt aanraden. Want je ziet er echt alles op, inclusief jezelf! Al kookte ik water, dan nog werd de spiegelwand vies. Wel gaf deze achterwand een heel ruimtelijk effect. Dat wel.

2. Achterwand keuken: dienbladen?

In woontijdschriften zag ik een keuken waarbij de achterwand van de keuken was gemaakt van dienbladen. Het leuke aan zo’n achterwand keuken is dat je het heel gemakkelijk kunt veranderen. Als je het zat bent, hang je gewoon nieuwe dienbladen op. Het is natuurlijk wel belangrijk dienbladen te gebruiken die nat mogen worden. En die je gemakkelijk kunt schoonmaken.

3. Keukenachterwand: glas

Behalve tegels, spiegels en dienbladen kun je ook kiezen voor glas als achterwand. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren. Bovendien kun je er een mooie afbeelding achter zetten. Voor mij viel deze optie af, omdat hij relatief duur is.

4. Achterwand keuken: behang!

Inmiddels is er ook behang dat je kunt gebruiken voor je keuken achterwand. Dit speciale behang is waterbestendig en brandwerend. Het kan dus zelfs achter het fornuis. En je kunt het schoonmaken met een sopje. Je kunt het zelfs over bestaande tegels heen plakken. Dit behang is van het merk Kitchen Walls.

Keukenachterwanden ideeën 2021

5. Het aanrechtblad als achterwand

Wat je anno 2021 ook veel ziet is dat mensen het aanrechtblad simpelweg laten doorlopen naar de achterwand van de keuken! Zo heb je een heel rustig geheel, en het is ook nog eens onderhoudsarm.

6. Keukenachterwand verven

Een budgetvriendelijke methode voor een mooie keukenachterwand is de muur daar gewoon verven! Er is speciale verf voor de keuken te koop, die vochtbestendig is en afwasbaar. Op verfwinkel.nl adviseren ze minstens minsten 3 lagen. Aangezien je verf tegenwoordig ook nog eens kunt laten mengen in de gewenste kleur, zijn de mogelijkheden eindeloos als je voor verf kiest.

Je kunt er eventueel ook nog een speciale vernis/ muurcoating over doen daarna, om de wand extra te beschermen.

7. Een keukenpaneel of wandpaneel: Achterwand Ikea

Laat het maar aan Ikea over om ook met leuke ideeën te komen voor keukenachterwanden! Ze hebben achterwanden voor de keuken van composiet en kunststof. Zo’n Ikea wandpaneel is 119.6×55 cm. Wel vond ik ze een beetje saai.

8. Een foto als achterwand keuken

Bij Pimp Your Kitchen kun je jouw favoriete foto laten omzetten in een keukenachterwand of kies voor tegelstickers!! Zo kun je bijvoorbeeld De Nachtwacht als keukenachterwand installeren! Ik raad een bezoekje aan hun website erg aan, want je kijkt echt je ogen uit.

3 x Inspiratie voor je achterwand keuken 2021

Hieronder 3 voorbeelden van keukens. De eerste achterwand is heel simpel zoals je ziet:

kitchen 2619008 640 1

Deze tweede keukenachterwand is met de bekende tegels. Maar omdat ze zo vrolijk gekleurd zijn, vind ik het toch erg leuk.

kitchen 874800 640

Vooruit, nog eentje dan:

ginsburgconstruction kitchen 3 330737 640 1 1

Samenvattend

Hieronder nog even de verschillende mogelijkheden voor je keukenachterwand op een rijtje:

 1. Tegels
 2. Verven
 3. Behang
 4. Het aanrechtblad laten doorlopen
 5. Spiegels
 6. Tegelstickers
 7. Glas
 8. Wandpaneel. Keuze uit diverse materialen als glas en kunsstof.
 9. Foto of afbeelding via Pimp Your Kitchen

Demonstratie installeren glazen wandpaneel in keuken

In onderstaand filmpje laten ze zien hoe iemand een glazen wandpaneel als keuken achterwand installeert!

Meer informatie over achterwand keuken

Wat voor achterwand hebben jullie in de keuken?
En hebben jullie nog leuke, goedkope, alternatieven voor tegels? Of andere keuken achterwand tips?

Similar Posts

45 Comments

 1. ik hou helemaal niet van tegels.. maar dat is persoonlijk.
  wij hebben een achterwand gekozen op http://www.pimpyourkitchen.nl
  zijn er nog steeds heel erg blij mee.
  maar ik weet niet of het goedkoper is dan tegels, vrees van niet.
  Mocht je interesse hebben wil ik wel eens een foto laten zien.
  succes met alles rondom keuzes en beslissingen maken!
  groetjes

 2. Ik heb alleen iets achter de kookplaat, dit ivm spatten. Van ‘t zelfde materiaal als ‘t aanrecht (geborsteld en gebrand graniet). Voor de rest ‘gewoon’ geschilderd. Wel ‘n plint, omdat anders ‘t geschilderde niet lang mooi blijft.

 3. Ik heb een spatrand van hetzelfde materiaal als het keukenblad. Belgisch hardsteen. Alleen achter de kookplaat is het een complete plaat totaan de afzuigkap en voor de rest 12 a 13 cm hoog. Daarboven gewoon stucwerk. Dat ook best een beetje afneembaar is. Tot nu toe (5 jr) is dit best mooi en rustig. Mijn keuken is heel bont. Nl massief onbewerkt eiken dus dan heb je strepen, knoesten, vetvlekken rondom de knoppen (die hadden we er natuurlijk niet bij besteld, maar heb er nog geen remedie tegen gevonden).

 4. Bedankt voor het meedenken iedereen!

  Ik heb pimpyourkitchen.nl bezocht en vindt hun producten erg leuk zeg! Vooral die koeien als achterwand.

  Voor een plaat van 300 x 50 ben je 313 euro kwijt. Daar komen verzendkosten en je eigen kosten om het te bevestigen nog bij. Dus nu moet ik eerst uitzoeken hoeveel tegels zetten kost, om te kunnen vergelijken.

 5. Wij hebben geen tegels, maar het is gewoon geverfd (afneembare verf), wonen er nu ruim 1,5jaar in en het werkt perfect!

  Ik weet alleen niet meer welke naam de verf heeft, maar als je even vraagt in een verfwinkel dan weten ze het vast en zeker!

 6. Wij hadden in ons vorige huis de muur geverfd en daar over de volle lengte van het aanrechtblad een speciale – iets matte – glasplaat tegenaan geplakt. Erg mooi en super praktisch. Heel goed mogelijk dat dat er in ons nieuwe huis weer gaat komen

 7. weet je dat je bij ikea ook hele leuke kunstof “platen”tegels of hoe noem je dat, kunt kopen speciaal voor deze plek? zijn iets van 50 x 50 cm en geven ook het effect van een aaneengesloten foto/print.

 8. Je ziet ook wel eens van die matte RVS platen, vind ik op zich ook wel mooi, zeker met een glasplaat ervoor, zodat je het fatsoenlijk schoon krijgt. Volgens mij heb ik zo’n combinatie ook wel eens met hout gezien. Wij hebben maar 1x zelf wat uitgezocht en dat waren gewoon eenvoudige witte tegels van ongeveer het formaat van een panoramafoto. Niet opvallend of bijzonder, maar prima. En betaalbaar, wij waren €130 kwijt.

 9. Wij hebben bij IKEA een ‘nep’ RVS achterwand besteld. We zijn er nog steeds super blij mee. Verder hebben ze (bij IKEA) inderdaad ook mooie, steeds mooiere achterwand tegels met richel. Succes met je zoektocht.

 10. In 2010 een keuken gekocht in Duitsland. Daar hebben we een grijze met kunststof beklede achterwand bij gekocht. Rustig gezicht en niet alle richeltjes van tegels. Achter de kookplaat heb ik een losseperspex plaat. Na het koken even op het aanrecht leggen, doek erover en weer schoon.
  hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 11. In onze vorige huis hadden we een keukenblok dat tegen een underlayment-plaat (grote houten vloerplaat) geplaatst was. Die hebben we helemaal opgeschuurd en afgelakt en zo hadden we een prachtige hoogglans achterwand. Ideaal schoon te maken. Nu hebben we tegeltjes…….

 12. We hebben een kunststof aanrechtblad in graniet-look en de plaat tegen de achterwand is gelijk. Hartstikke praktisch en volgens mij best wel goedkoop aan te komen bij de gamma ofzo. GA NIET NAAR BRUYNZEEL! Veel te duur, slechte service. Maar daar kwam het vandaan. Zat bij de keuken. Eigenlijk zou ik echt graniet krijgen, maar misschien is deze kunststof toch meer praktisch omdat het niet slijt en geen onderhoud nodig heeft. Maar als ik jou was ging ik voor graniet en dat is bijvoorbeeld in DL stukken goedkoper!
  Tegels zou ik echt niet willen. De voegen zullen al snel vetplekken vertonen en dat betekent schoonmaakwerk en onderhoud. Is niet meer van deze tijd ;)
  Ik zou nooit voor RVS gaan want een vingertje van de kinderen een druppel of spat en je kunt alweer gaan boenen voordat het bezoek komt…
  Ik heb een rvs afzuigkap en word er wild van. Het is niet makkelijk schoon te houden en vergt veel inspanning. Je ziet alles en het is niet makkelijk schoon te maken. Niet doen!

 13. Zena, ik heb het genoteerd: géén RVS voor mij! Dat klinkt inderdaad veel te veel werk!

  Tegels klinken mij nu ook niet meer zo goed in de oren. Ik wil het liefst iets dat supermakkelijk is schoon te maken. Het aanrechtblad gebruiken vind ik ook een slim idee. Ik wist niet eens dat dit kon.

  En de tegels bij Ikea vind ik ook een supertip!

  Ik heb weer veel informatie er bij, dankzij jullie. Heel erg bedankt!

 14. wij hebben tegels (mat) en het staat wel mooi, maar als ik opnieuw kon kiezen dan ging ik voor een plaat uit één stuk. Boenen is niet mijn hobby en heb ik de tegels schoon, dan kan ik nog eens aan de voegen beginnen. Huishoudzeep met sodasopje werkt het best, maar dan moet je weer nazemen tegen de grijze aanslag van de soda. Eén lange plaat en iid Gamma of Ikea lijkt me voor jou de beste optie. (Eh, die koeien, wordt het dan niet weer erg druk, een koeienplacemat of -onderbord .op het aanrechtblad om je roerlepels etc. op te leggen werkt toch ook?).

 15. Bij de bijlesjuf van mijn dochter zit betonverf op de achterkant. Ze had tegels maar vond deze niet mooi. Ze heeft ze eraf gehaald en de dan hobbelige achtergrond met betonverf geverfd. En dat staat me toch leuk! Makkelijk af te nemen. Heel landelijk en niet te strak.

 16. @Zena:
  wij hebben ook een RVS afzuigkap (en spatplaat achter het fornuis) en het gaat juist heel gemakkelijk schoon! Inwrijven met dun groene zeep, inwerken, paar keer met vochtig schoon doekje er over heen en evt voor de sjiek nog eens opwrijven met een droog doekje. NOOIT weer boenen! En nooit weer ander schoonmaakmiddel voor RVS.
  @VLijtig Liesje: wij hebben ook een achterwand in zelfde materiaal als aanrecht en dat staat echt super rustig en netjes, ook als je niet hebt opgeruimd.
  Als Loonlijstmama heeft praktisch altijd sterke voorkeur ;-)

 17. hoi, ik heb grote (60×60) vloertegels tegen de muur, tip van de keukeninstallateur. Bijna zonder voeg gezet dus die worden ook niet vies. de tegels zijn hoogglans, dus prima schoon te maken. en die maat past precies onder je kastjes (bij mij tenminste) dus hoef je minder op maat te maken. overigens zijn het grijze tegels (niet helemaal egaal) en de keuken is die knalrode van ikea.
  succes met kiezen!
  Yvonne

 18. @Zena: Hoewel deze post al enkele maanden oud is, wil ik toch nog een tip geven voor het schoonmaken van RVS. Een beetje babyolie op een washandje doen en dit goed uitwrijven over het RVS oppervlak. Je poetst er zo alles mee weg: vette vingers, water vlekken, etc. Kreeg de tip van mijn schoonmoeder en was eerst een beetje sceptisch. Maar het werkt echt geweldig, en is niet duur!

 19. De beste manier om RVS op te poetsen is naar mijn mening lampenolie kleurloos. Klein beetje op een droge doek en inwrijven.

  Succes!

 20. Ik heb nu kleine langwerpige tegeltjes maar die zou ik nu nooit meer nemen, toen waren ze trendy. Ik zou nu voor platen gaan.

 21. Zo’n aanbod om de helft van je ouderlijk huis te kopen is een verstandige beslissing geweest.
  Ik hou het bij tegeltjes, maar wel met poot afdrukken van mijn vroegere hond. Hans

 22. Ja, er zijn ontzettend veel mogelijkheden.
  Allen hebben hun voordelen en nadelen.
  Ik vind grote tegels best mooi. Maar dan dienen de voegen goed onderhouden te worden.
  De achterwand afwerken met hetzelfde materiaal als het werkblad is best onderhoudsvriendelijk en oogt ook mooi.

 23. Wij hebben gewoon tegels achter het fornuis en boven de wasbak een raam :-)
  Maar we huren dus dat is prima zo. Ik vind de achterwanden met foto’s te druk maar smaken verschillen. Als ik kon kiezen zou ik de muur gewoon verven en achter het fornuis zo’n glasplaat doen tegen het spetteren. Dat vind ik wel mooi. Lekker rustig.

 24. Leuk dat je de mogelijkheid kreeg om een deel van het ouderlijk huis te kopen. En dan komen er inderdaad veel keuzes. Voor de achterwand hebben wij gekozen om het aanrechtblad van natuursteen op de wand door te trekken achter het fornuis. Rest is gewoon stucwerk.

 25. Wat een leuk avontuur, zo’n oude woning!
  Wij hebben bij onze nieuwe keuken gekozen voor speciaal keuken behang, staat echt heel leuk.
  Ik was alleen bang dat het achter de kookplaat niet goed genoeg schoon te maken zou zijn. Dit heb ik opgelost door twee glazen afdekplaten voor de kookplaat te kopen. Als ik niet kook, liggen ze op de kookplaat, anders staan ze als spat beveiliging rechtop tegen de wand. En ik kan ze onder de kraan schoonmaken, scheelt een hoop poetsen :)

 26. Oh wat veel opties…..ik ben nog niet met de keuken bezig, maar als het zover is, ga ik deze tips nog een keer bekijken. Ik wist niet dat er zoveel mogelijkheden waren.

 27. Wij hebben tegels en ik vind het erg fijn. Makkelijk schoon te maken en qua uiterlijk vind ik het toch zijn charme hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.