Heeft jouw brugpieper de juiste smartphone?

smartphoneHeb jij een kind in groep 8, dat binnenkort gaat kennismaken op zijn toekomstige middelbare school?

Dan heb ik een belangrijke tip voor je:

Zorg dat je toekomstige brugklasser de juiste smartphone heeft.

Wat is dan wel de juiste smartphone?

Dat zal ik je vertellen! Met de juiste smartphone bedoel ik een smartphone waarmee hij of zij op z'n minst kan whatsappen. Dus niet eentje die niet 'smart' is en waarmee je alleen maar kunt bellen.

De reden dat ik dit weet, is dat ik vorig jaar mijn jongste zoon met een verkeerd mobieltje naar school stuurde. Hij kon er mee bellen, maar niet whatsappen. Dus toen zijn hele toekomstige klas druk 06 nummers ging uitwisselen, kon hij niet meedoen. Nou kun je natuurlijk zeggen:

'So what! Ik houd niet van groepsdruk. Aan mijn kind geen polonaise en dus geen moderne smartphone.'

Scholieren anno 2016 gebruiken hun smartphone om contacten te onderhouden

Maar moderne scholieren gebruiken die 06 nummers ook echt. Ze houden elkaar er mee op de hoogte, en ze worden gebruikt als een laagdrempelige manier om contact te leggen en te houden. En als je net in een nieuwe klas komt, is dat eigenlijk wel heel leuk. Het maakt de eerste schooldag op een nieuwe school net wat makkelijker, als je tijdens de vakantie al wat contact met elkaar hebt gehad.

Ik vond het vorig jaar daarom oprecht vervelend, dat mijn zoontje niet had kunnen meedoen met het uitwisselen van 06-nummers.

Smartphones zijn de duivel! Of toch niet?

Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van smartphones. Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet van telefoons in het algemeen houd, en niet van bellen. Om die reden begon ik ooit met het beleid:

'Geen smartphones voor mijn kinderen! Hoogstens in de eerste klas van de middelbare school zodat ze kunnen bellen bij een lekke band.'

Maar ik ben ingehaald door de realiteit. Anno 2016 kun je het eigenlijk niet maken om je kind niet van een goede smartphone te voorzien. Leerkrachten gebruiken ze om huiswerk door te geven, het magister is er op te vinden, roosterwijzigingen, en het is een essentiële bron van communicatie geworden.

Mijn advies over smartphones

Mijn advies is daarom: geef je kind op z'n laatst een goede smartphone in groep 8. Of in ieder geval zo gauw de datum voor de kennismaking op de nieuwe middelbare school is geprikt.

Wat mijn kinderen adviseren

 • Koop een smartphone die je nog kunt updaten. Want dan kun je gebruik maken van de nieuwste apps. Dus niet een relatief oude smartphone zoals een iPhone4 . (Die heeft mijn jongste zoon... Dat arme kind. Heb ik nog weer misgekleund.)
 • Whatsapp moet er op kunnen
 • Liever geen iPhone (oudste zoon)

Wist je dat je ook kunt whatsappen via de computer?!

Op welke leeftijd gaf je jouw kind een smartphone? En op welke leeftijd kreeg jij je eerste smartphone?

Similar Posts

51 Comments

 1. Mijn eerste mobieltje kocht ik toen ik 19 was en net mijn eerste autootje had. Handig zo'n mobiel wanneer je met pech langs de weg komt te staan. Mijn kinderen krijgen er één wanneer ze naar de middelbare school gaan, niet eerder.

 2. Mijn dochter is als jouw oudste zoon. Die heeft nooit een smartphone gewild tot ze geen andere keus meer had omdat ze naar de universiteit ging en dat ding toen echt nodig had om op tijd op de hoogte te zijn van meldingen i.v.m. de studie.

  1. Ja, soms word je in gehaald door de technologie en kun je er niet meer om heen... Als moeder was ik verplicht om te leren whatsappen bijvoorbeeld. De school verwachtte gewoon dat ik met mijn kinderen kon whatsappen. En nu vind ik het ook wel handig.

   Maar het ging in eerste instantie niet van me zelf uit om het te leren.

  2. Wat goed dat je dat je inmiddels hebt leren whatsappen! (In mijn omgeving dringen mensen er al een eeuwigheid bij mij aan om dat ook eens te leren. Ik neem het me wel voor, maar het komt er gewoon niet van.)

 3. Toen ik aan zoon vroeg wat hij voor zijn zesde verjaardag wilde zei hij... (Juist ja!).

  Die komt er nu nog niet, maar tegen groep 8 is het best mogelijk dat het ding opduikt bij zijn bezittingen. Kinderen moeten ook de tijd krijgen om te leren omgaan met dat soort dingen. En wij wonen op het platteland - dat scheelt ook misschien. De middelbare is 20 km verderop.

  1. De smartphone als handig hulpmiddel voor je kind om te kunnen bellen als er onderweg iets gebeurd vind ik ook top. En ik zou mijn kinderen inderdaad ook geen mobieltje hebben gegeven op hun zesde.

   Of misschien eentje van plastic : )

 4. Leuke blog! Ik was begin twintig toen ik mijn eerste telefoon kocht. Ook wij hebben altijd gezegd dat onze zoon pas een smartphone krijgt als hij in groep 8 zit. Maar nu de maar... na de zomervakantie gaat hij naar een andere voetbalclub, een dorp verderop. Hij kan daar zelf heen, maar het is dan toch wel fijn dat hij in geval van problemen even kan bellen. Aan de andere kant heeft hij een mond waar Nederlands uit komt :-)
  Op dat moment was mijn zus bij ons, die haar 'oude' Samsung S4 kosteloos aanbood. Het grappige is dat de telefoon nu voornamelijk stof ligt te happen. Ik vind het prima zo, er komt vast een moment dat dat anders wordt...

 5. Zoonlief wilt nu al steeds mijn telefoon hebben. Dit laat ik niet toe, maar het wordt natuurlijk alleen maar erger straks. Gelukkig duurt het nog wel even voordat ook ik er niet meer onderuit kan.

 6. Mijn leerlingen (12 - 13- 14 - 15 jaar) gebruiken die smartphone voor whatsapp groepjes om leerstof te bespreken en te studeren.
  Ze hebben ook een facebookgroep van de klas en ze zijn op de hoogte als er iemand ziek is nog voor ik de aanwezigheden kan opnemen.
  Ze zijn er verslaafd aan.
  Toch moeten ze leren wanneer en hoe dat ding te gebruiken. Ik vind de middelbare school een goed moment om er mee te beginnen.

 7. Goedemorgen,

  Ik heb de kids al op de uni. Liep net in de groei mee op de middelbare school.

  Ik zou zeggen een redelijk simpele smartfoon want ze worden ook vreselijk gejat. Liefst tweedehands die kan appen natuurlijk. Kind 2 heeft totaal geen interesse en gebruikt mijn oude S2, want.... waarom zou ik zoveel geld uitgeven als de kans alleen maar groter is dat hij gejat wordt?

  En zelf heb ik een niet-nieuwe S5. Ik moet geen S6. Echt een miskleun. Verder allebei Simyo abbonement van 8 en 10 euro.

  Ik zou graag een post willen met tips tegen diefstal van die krengen. Want eigenlijk.... was zonder veel rustiger.

  1. Trouwens...... vanmiddag viel ik toevallig via Brabant nieuws (dat woont de vermeende dader.... ) geconfrontwerd met het verhaal van Amanda Todd. De tiener die werkt gestalkt wegens het OOIT voor de webcam flashen (birsten laten zien). Ik heb alle webcams met zwart tape afgeplakt.. deze reactieih.k.v. opgroeien met internet..... en verteld dat je ook met virus webcam aan kan zetten. Kinderen hebben die laptop dag en nacht aan.

   Better safe than sorry.

   Neem een losse webcam, en haal door eraf trek de kabel eruit na chatten of skypen.

   Een misschien (over)bezorgde moeder.

   Maar better safe than sorry.

  2. Met diefstal heb ik hier warempel nog niet te maken gehad. Wat vervelend zeg! Ik hoor mijn kinderen er eigenlijk nooit over; ik zal ze eens vragen of dat bij hen op school ook een probleem is.

   En ik ben het met je eens: zonder smartphone is het leven wel een stuk rustiger!

 8. Zoon wilde nooit een smartphone. Maar op aandringen van zijn vrienden heeft hij vorig jaar, op zijn 17e, een goedkope smartphone gekocht. En gelukkig nog niet verloren. Dat gebeurde met zijn gewone mobieltjes altijd !

 9. Mijn zoon gaat vanmiddag kennismaken op de middelbare school. Hij heeft een iphone 4s en die gaat met de nieuwe update in het najaar niet meer mee (ios10). Hij loopt dus blijkbaar al achter... Maar ik ben eigenlijk nieuwsgierig waarom jouw zoon adviseert om geen iphone te nemen?
  Ingrid

  1. Hij zal in ieder geval kunnen appen vanmiddag en nummers uitwisselen! Dus wat dat betreft zit hij goed.

   Mijn oudste zoon is volgens mij gewoon anti iphones! Hij zegt dat de iets oudere modellen heel snel traag worden door nieuwe updates.

 10. Net iPhone 5 s aangeschaft.

  Wel wennen,eerste iPhone.

  Wel gewent met tablet .iemand nog must have,s om te weten voor veilig gebruik?
  En veilige nuttige app,a

 11. Liefst zou ik een gewoon mobieltje gebruiken voor die leeftijd. En pas later een smartphone. Er wordt namelijk enorm veel gepest via Whatsapp, Snapchat en Instagram. Net op de nieuwe school zijn kinderen zo kwetsbaar of juist zo stoer.

  1. Oh ja, dat is afschuwelijk! Zo'n smartphone opent inderdaad ook de deur naar digitaal pesten. Bah.

   Maar goed, ik ga maar even uit van de positieve functie dat ze brugpiepers elkaar alvast leren kennen.

 12. Zoonlief kreeg zijn eerste met zijn tiende verjaardag, een oude smart van mij. Mét whatsapp, maar (nog) zonder abonnement of prepaid én alleen voor thuis. Zo kan hij er thuis al wel mee appen en spelletjes doen, maar buiten de deur heeft hij hem naar mijn idee nu nog niet nodig.

  Ik moet wel zeggen dat ik uit ervaring weet dat whatsapp ook heel erg negatief misbruikt kan worden, door nummers door te geven aan wildvreemden, die op hun beurt de gedupeerde belagen met berichten waar de honden geen brood van lusten. Je krijgt er zelfs als volwassenen rode oortjes van! En dan bedoel ik niet alleen van nijd.. Oh! En dan heb ik het over kinderen uit groep 8..

  1. Het is inderdaad schrikbarend wat kinderen elkaar toewensen via smartphones. Mijn kinderen hebben een eenvoudige techniek: ze blokkeren zo'n persoon gewoon meteen.

 13. We hebben hier allemaal een Iphone en nog geen een keer is er 1 kapot of verloren gegaan wij hebben er dus geen klachten over. De kinderen hebben hier in groep 8 een mobiel gekregen zodat ze er aan konden wennen hoe ze hem het beste konden gebruiken. we hebben nu onbeperkt bellen en genoeg mb voor 14 euro per maand. Dus de gewone huistelefoon wordt niet meer gebruikt. Onderling kunnen we gratis bellen, en appen ook hebben we zoek mijn Iphone erop staan zodat we kunnen zien waar de telefoon (en het kind) zich bevinden.

 14. Hier krijgen ze pas een mobiel als ze naar de brugklas gaan. In de zomervakantie en niet eerder... Werkt prima!

  1. En hebben ze dan niet dat geen nummers kunnen uitwisselen bij de kennismaking met de nieuwe klas voor de zomervakantie? Of is dat bij jullie niet?

  2. Nee hoor...bijna alle kinderen krijgen hun mobiel pas in de zomervakantie. Zo'n 20% heeft al eerder een mobiel op zak! Dus niks aan de hand...

  3. Oh perfect! Dan is dat inderdaad een probleem. Hier in de achterhoek hebben ze wel allemaal al een smartphone eind groep 8. Mijn zoontje was vorig jaar echt de enige met een 'ouderwets' model.

 15. Hier wordt ook flink gezeurd om een iphone, maar die krijgen ze niet. Daar hebben wij het geld niet voor (over). De oudste 2 hebben allebei een smartphone gekregen, nadat hun eerste zelf gekochte kapot was gegaan. We willen dat ze bereikbaar zijn omdat ze 17 kilometer naar school (gaan) fietsen.
  Middelste gaat na de zomervakantie naar het VO en heeft dus ook al een whatsapp groep met de nieuwe klas. Het leuke was dat enkele meisjes die elkaar nog niet echt kenden hadden gezegd dat ze elkaar zouden omhelzen op de kennismakingsmiddag, maar in werkelijkheid werd er verlegen hoi gezegd.
  Leuk, maar we hebben het skypen al verboden. Middelste sloeg een beetje door, en ik wil niet dat ze al een 'status' heeft, voordat ze uberhaubt op die school zit.
  In groep 8 kan je nog het beste zicht houden op het gebruik vind ik. Wanneer ze ouder worden, wordt het steeds lastiger.
  Oudste heeft een huiswerk groep, fietsgroep enz. heel handig.

  1. Hier kopen we de iPhones op marktplaats. Dan gaat het wel qua prijs.

   Het is inderdaad zaak om het allemaal wel in de gaten te houden en goed te begeleiden.

 16. Mijn dochters hebben een smartphone (al jaren dus) en ik heb een smartphone op mijn 65ste verjaardag gekregen. Om te appen, foto's te maken en door te sturen en te bellen als ik verdwaald ben.

 17. Er zitten een hoop voor- maar ook nadelen aan het hebben van een smartphone. Natuurlijk wil je dat je kind er bij hoort en met de groep kan whatsappen. Daarnaast wordt er dan ook weer heel veel gewhatsappt en weinig met elkaar gesproken. Ook valt het me op dat van je verwacht wordt dat je altijd maar online bent. Want dat is wel een vereiste met whatsapp. Je hebt niet overal wifi dus je zal toch ook nog wat MB's erbij moeten nemen en een belbundel voor het geval ze je echt nodig hebben.

  1. Mijn kinderen hebben prepaid en zijn zeker niet altijd online. Desondanks hebben ze veel gemak van hun smartphone en whatsapp. Maar dan gewoon thuis.

 18. Ik ben het met je eens. Ik zag het allemaal niet zo zitten, de combi. mobieljes en kinderen, en toen we in Frankrijk woonden was dat ook echt niet nodig want bijna geen 1 kind had daar een mobieltje maar een jaartje later kwamen we weer in Amsterdam wonen en ik werd echt hard ingehaald door de realiteit! In groep 7 en 8 hadden relatief veel kids in hun klas een mobiel - ik heb mijn oudste twee beiden een mobieltje (gewoon goedkope simpele samsung smartphone, geen iPhone) gegeven in groep 8 en toen mijn twee oudsten naar de middelbare gingen hebben ze er echt profijt van gehad dat ze er al 1 hadden en er goed mee wisten om te gaan want er was een klassen(what's)app waar bijvoorbeeld een vrij uurtje werd doorgegeven (daar zitten alle klasgenoten maar ook de leraren op) maar ook allerlei apps waarmee ze hun huiswerk konden checken of hun rooster konden bekijken en ja inderdaad magister. Tot nu toe, even afkloppen, zijn ze hun mobieljes nog niet kwijtgeraakt en ze zijn nog niet kapotgegaan. De enige in het gezin die haar iPhone gesloopt heeft door het in de wc te laten vallen was ik!

  1. Dat gevoel van 'ingehaald worden de realiteit' herken ik helemaal Frederique! Dat gebeurde mij dus ook. Wat je zegt: die smartphones worden echt veel gebruikt op school. En niet alleen voor sociale contacten maar ook voor praktische school dingen.

  1. Dat zou ik zeker ook doen Mirjam. Op basis van mijn eigen ervaringen zeg ik: eind groep 8, voordat je kind gaat kennismaken op de nieuwe school is een goed moment om ze een smartphone te geven.

 19. Jij schreef hier al eens eerder over en toen realiseerde ik me zoals jij ook al aangaf dat het inderdaad belangrijk is je kind al in groep 8 te laten wennen aan een smartphone én hem/haar de mogelijkheid biedt voor aanvang van de nieuwe school al in contact te komen met nieuwe klasgenoten. Ik heb dat toen in mijn oren geknoopt en zo gaan wij het met onze zoon ook doen. Hij zit nu in groep 6, gaat naar groep 7 en we gaan hem ergens in groep 8 een smartphone geven. Ikzelf (bijna 45) bezit pas sinds anderhalf jaar een smartphone, daarvoor waren het van die mobieltjes waar ik alleen maar mee kon sms-en.

  1. Vorig jaar schreef ik inderdaad ook over dit onderwerp, omdat het me toen dus overkwam dat mijn zoontje best baalde dat als hij als enige niet had kunnen meedoen met de rest van de klas bij het uitwisselen van 06-nummers.

   Fijn dat je er wat aan hebt gehad.

 20. Hoi,
  Ik kwam hier toevallig terecht toen ik zocht wat baking soda allemaal kan doen. En toen zag ik dit onderwerp.

  Het valt mij op dat er niet op de gezondheid gelet wordt. Daarom deze opmerking:
  Wat ik probeer te zeggen is dat er ook mensen zijn die vinden dat mobieltjes niet zo een goed idee zijn en dan vooral voor kinderen. Kijk een welke overheden en instanties zeer kritisch zijn wat mobieltjes zijn: (Het is wel Engels, maar ja.);

  cellphonetaskforce.org/?page_id=128

  Hopende dat je er wat aan hebt.

  1. Ik ken inderdaad de waarschuwingen voor straling en dergelijke Raphaël. Bedankt voor je goede aanvulling.

   Dat zou best een aandachtspunt moeten zijn inderdaad.

 21. Ik vind het persoonlijk een beetje raar, je kan je schoolrooster toch ook via de pc bekijken, en als iemand wat te zeggen heeft, dan belt diegene toch gewoon, of dan stuurt men toch een msil?
  Daar heeft men echt geen smartphone voor nodig.

  1. Ik snap wat je zegt, maar zo werkt het dus toch niet. Een goede smartphone is echt essentieel voor de middelbare school anno 2017. Het is bizar, maar het is zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.