Kind en smartphone: 7 tips
Last updated on juli 12th, 2023 at 01:37 pm
- Tip 1: prepaid bellen
- Tip 2: Neem er een prepaid databundel bij
- Tip 3: Kies voor een niet al te duur toestel
- Tip 4: Kinderslot
- Tip 5: Passend toestel bij leeftijd
- Tip 6: Belangrijke nummers voorprogrammeren
- Tip 7: installeer leuke apps
- Kind en smartphone in ons gezin
- Kind en smartphone
- Leestips kind en smartphone
Kind en smartphone.
Hoe zit dat?
En hoe ga je ermee om?
Ouders die willen weten waar hun kinderen uithangen, hoeven ze tegenwoordig alleen maar een mobiele telefoon mee te geven. Gegarandeerd een razend interessant apparaat. Maar wat voor telefoon geef je ze mee, en hoe houd je de kosten binnen de perken als het gaat om kind en smartphone?
Hieronder volgen zeven tips om je kind(eren) zonder zorgen te laten bellen:
Tip 1: prepaid bellen
Om bellen en sms-en in de hand te houden, kies: prepaid mobiel. Beltegoed op? Dan is het op en kunnen de kosten niet uit de hand lopen. Als het beltegoed op is kan er wel gebeld worden naar het nummer, dus in ieder geval bereikbaar. Een geruststellend gevoel. Zijn de kinderen zelfstandig genoeg dan is een klein sim only ook een mogelijkheid.
Tip 2: Neem er een prepaid databundel bij
Ouders die hun kind van een smartphone voorzien, zitten vaak met de vraag hoe het moet met het dataverbruik op zo’n telefoon. Internettoegang vanaf een mobieltje kost geld. Gelukkig is het mogelijk om ook prepaid databundels te kopen, net als prepaid belminuten. Dat voorkomt hoge kosten, want internetten zonder een databundel loopt flink in de papieren.
Tip 3: Kies voor een niet al te duur toestel
Kind en smartphone kan een lastige combinatie zijn. Kinderen zijn soms immers onhandig. Geef ze dus geen duur toestel, dat het risico loopt om vroegtijdig te sneuvelen. Zorg er ook voor dat de telefoon goed beschermd is, met een stevig hoesje. Het is aan te raden om kinderen zelf een hoesje uit te laten zoeken, dan wordt de telefoon echt ‘hun’ toestel en kunnen ze er ook nog een beetje de blits mee maken op het schoolplein.
Tip 4: Kinderslot
Een smartphone brengt toegang tot internet naar een kind. Dat brengt het risico met zich mee dat ze er, bedoeld of onbedoeld, zaken op gaan bekijken die niet voor kinderogen bestemd zijn, zoals porno. Dit is eenvoudig te voorkomen door het toestel te voorzien van een kindveilige browser. In de instellingen van een toestel kan ook een pincode op de aankoop van apps worden gezet. Er zijn ook apps om een telefoon in de zogeheten kindmodus te zetten.
Tip 5: Passend toestel bij leeftijd
Het is belangrijk dat een telefoon past bij de leeftijd van een kind. Kinderen beginnen pas vanaf hun twaalfde gebruik te maken van functies van een smartphone, zoals de sociale netwerken, WhatsApp en de muziekspeler. Jongere kinderen gebruiken hun telefoon voornamelijk om sporadisch een sms te sturen en af en toe te bellen.
Kinderen van een jaar of zeven die om een telefoon zeuren omdat hun vriendje er een heeft, kunnen het best worden voorzien van een gebruikte, simpele telefoon – zonder simkaart – van hun ouders. Op die manier leren ze alvast hoe de bediening werkt, en hebben ze toch het idee dat ze meedoen ‘voor het echie’.
Tip 6: Belangrijke nummers voorprogrammeren
Kinderen moeten in een noodsituatie met één druk op de knop hun vader, moeder, school of de politie kunnen bellen. Het is zeer verstandig om die nummers alvast voor te programmeren in het toestel. Dat biedt de zekerheid dat ze het telefoonnummer van bijvoorbeeld hun moeder op cruciale momenten niet van de zenuwen vergeten.
Tip 7: installeer leuke apps
Jonge kinderen met een smartphone hebben veel aan leuke, educatieve apps waar ze zich niet alleen mee vermaken, maar waar ze ook nog wat van leren. Er zijn honderden Nederlandstalige apps te krijgen in de downloadwinkels van Apple en Google. Juf Jannie biedt die bijvoorbeeld. Een speciale portal voor het vinden van educatieve apps is Eduapp, die de downloadwinkels al heeft doorgeploegd; dat scheelt ouders weer een zoektocht.
EXTRA: Bekijk in vergelijkers de goedkoopste sim only en prepaid aanbiedingen.
Kind en smartphone in ons gezin
In ons gezin is het zo dat de kinderen een mobieltje mogen als ze naar de middelbare school gaan. Dan is het toch wel erg handig als ze kunnen bellen. Bijvoorbeeld als ze met een vriendinnete mee willen gaan of iets willen vragen. En als moeder vind ik het een fijn idee dat als ze bijvoorbeeld met een lekke band staan ze mij kunnen bellen.
Kind en smartphone
Toch is mijn 17-jarige dochter eigenlijk de enige die haar mobieltje redelijk vaak gebruikt, maar dan ook nog vooral om spelletjes te spelen, of te bankieren. En soms dus om mij the WhatsAppen. Zij heeft als enige een smartphone. Mijn 16-jarige zoon had zo’n mobieltje van een tientje, die hij volgens mij vrij snel is verloren, maar hij deed er ook niks mee. Mijn 14-jarige dochter nam het mobieltje van mijn oudste dochter over, en doet er ook niks mee.
Achteraf denk ik dat als je dan toch een mobieltje voor je kind koopt een (goedkope) smartphone de beste investering is. Die hele goedkope mobieltjes, waarmee je alleen maar kunt bellen, blijken weinig interessant…
Leestips kind en smartphone
Hoe gaan jullie om met de kwestie kind en smartphone?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Mijn zoons zijn allebei volwassen, en destijds waren er nog geen smartphones.
Wel even een tip om bij de ingestelde nummers ook een nummer te zetten met als naam ’thuis’. Mochten ze het toestel kwijtraken dan kan een aardig iemand jou bellen en dan kunnen ze hun mobiel mogelijk weer terugkrijgen. Onze zoons is het allebei overkomen en gelukkig troffen ze aardige mensen :-)
Wat een slim idee VeggieMo. Ik heb zelf ook ’thuis’ in mijn telefoon staan, maar dat heeft mijn oudste dochter voor mij gedaan, omdat ik na 1 jaar nog steeds ons nieuwe telefoonnummer niet uit mijn hoofd ken…
Nummers onthouden dat lukt me nog wel. Ik heb last van wat anders. Al een paar jaar heb ik een ander mobiel (type koelkast) en weet nog steeds niet hoe die werkt. Behalve dan hoe ik moet bellen. Ben soms echt een n00b met dit soort technologie. Het interesseert me ook niet genoeg. Als ik elke dag een mobiel nodig had dan is het wat anders. Ik ben elke dag thuis en dus altijd bereikbaar.
Ik hoop dat ze net zo de schurft aan die dingen hebben als ik…
Wat grappig dat jouw kinderen er ook weinig van moeten hebben dus, zo te lezen :)