Schoolplein moeders

schoolplein moeders
Een vriendin van mij woont in Doorn, en vertelde dat ze daar bij het halen en brengen van haar kinderen steeds vaker hele dunne moeders ziet. Schoolplein moeders die er goed verzorgd uitzien, fanatiek sporten en op het magere af slank zijn.

Schoolplein moeders: De opkomst van de superslanke, meisjesachtige moeder?

Ik vind dat een fascinerend verschijnsel: want lees je in de media niet dat steeds meer kinderen en volwassenen met obesitas kampen? Maar tegelijkertijd is er dus de opkomst van de überslanke moeder!

Zou dit type schoolplein moeder moeder een variant op het Engelse fenomeen Yummy Mummy zijn? En is zij onderdeel van de algemene trend waarin vrouwen langer jeugdiger blijven ogen? Niet voor niets wordt geroepen dat 40 het nieuwe 30 is, en noemt het tijdschrift Esta haar doelgroep ‘meisjes van 40’. Ik kan zo een aantal van dit type Nederlandse moeders opnoemen: Wendy van Dijk, Daphne Deckers, Susanne Smit en Yvon Jaspers. Allemaal ogen ze, als je niet te dichtbij komt, meisjesachtig en zijn zeer slank.

Geen superslanke schoolplein moeders in de Achterhoek?

Tegenwoordig komen mijn kinderen zelf uit school, en zie ik de verschillende school plein moeders dus niet meer op het schoolplein. Bovendien zijn dat er op de huidige, kleine school van de kinderen maar een handjevol. Maar op de vorige (buurt)school van de kinderen herinner ik me dit superslanke moedertype niet. Zou dit samenhangen met de plek waar je woont, en zou je dit type meisjachtige moeder in de Achterhoek minder hebben?

Praktische Jas schoolplein Moeder

Ik heb eens zitten denken welke types moeders ik dan wél heb gezien. Maar ik kom eigenlijk niet veel verder dan De Praktische Jas Moeder: dit type moeder ziet er praktisch gekleed uit. Met zo’n handige jas met rits, die lekker warm is in weer en wind. Ze draagt vaak een spijkerbroek en makkelijke schoenen.

En wat ben ik zelf dan voor type schoolplein moeder?

Ik ben 43, en val dus in de bewuste leeftijdscategorie. Met een lengte van 1 meter 70 bij 60 kilo ben ik slank, maar niet mager. Mijn haar zit nogal wild en ik draag graag wijde, lange rokken. Mijn dochters beschrijven mij aan hun klasgenootjes als een soort Professor Zwamdrift…

Ik ben dus duidelijk niet het Praktische Jas Moeder type. Ik vrees dat ik eerder getypeerd zal worden als ‘alternatief’ of gewoon ‘slordig’.

Schoolpleinmoeders boek lezen

Er is zelfs een boek met de titel Schoonpleinmoeders:

schoolplein moeders

Schoolplein moeder en Anti hokjes geest

Je hoort mensen niet in hokjes te stoppen, dat weet ik heus wel, maar tegelijkertijd is het wel zo dat er bepaalde types mensen en dus ook moeders zijn. En soms is het best leuk om te kijken wie bij welk type hoort!

 1. Dus: welk type schoolplein moeder zie jij op het schoolplein?
 2. En als welk type schoolplein moeder zou je jezelf omschrijven?

Leestips

N.B. Voor de mensen die op deze post kwamen met een vraag over de lengte van Daphne Deckers en Yvon Jaspers, hieronder het antwoord.

Lengte Daphne Deckers: 169 centimeter. (Bron: taddlr)

Lengte Yvon Yaspers: 169 centimeter. (Bron: taddler)

Similar Posts

19 Comments

 1. Ben net zo lang en zwaar als jij maar hier ‘op het schoolplein’ ben je dan gerust mager te noemen. En zonder praktische jas en crocks al gauw alternatief.

  Valt me op dat ze bij de school met de bijbel (niet de zwarte kousen) allemaal veel slanker zijn dan op de andere twee scholen. En doorgaans ook wel netter gekleed.

  1. Dat is ook apart Valhalla! Dat ouders van een christelijke school er netter uit zien. Dat vind ik ook weer helemaal interessant.

   Die crocs vind ik ook leuk. Ik draag dan wel Birkenstocks en Uggs, maar met crocs naar school is mij ook een brug te ver.

 2. Professor Zwamdrift, lol.
  Ik zie op het schoolplein: moeders met hoofddoeken, Big Momma’s (surinaamse en antilliaanse moeders), moeders met praktische jassen, moeders met Uggs waar goudkleurige spikes opzitten, ik zie Tokkie’s, ik zie de wat oudere, introverte moeders. Zoveel eigenlijk. Logisch ook want het is een openbare school.

  Ikzelf weeg 71 kg bij een lengte van 1.84m. Ik zou mezelf dan ook omschrijven als de lange moeder lol…..ik denk dat men mij meer ziet als de alternatieve, jonge moeder. Want ik schat veel moeders op het schoolplein ouder dan mezelf, ik ben 27.

  1. Leuk zoveel verschillende types! Dat heb je hier echt veel minder vind ik.

   Over die Uggs met goedkleurige spikes hadden mijn dochters het laatst. Die worden blijkbaar op school ook wel gedragen. Zelf heb ik ze nog nooit gezien.

 3. Hier moeders met keurige outfits, zó geschikt voor een exclusieve receptie… maar ook zeer praktische moeders, met gewoon een spijkerbroek- of rok en trui of sweater, ik kom zelf ook altijd in mijn werkkloffie naar school, ga niet elke keer omkleden hoor. Ik ben ca. 1,75 m. en ben wel iets te zwaar, zou 5 kg lichter willen zijn. Maar anderen zien dat nooit zo blijkbaar.

  1. Gaan die superkeurige moeders daarna dan door naar hun werk? Of kleden ze gewoon per definitie zo netjes?

  2. Voor een deel wel ja. Denk ik, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik lang niet alle moeders echt ken, het is ook een beetje een streekschool geworden langzamerhand, bovendien woon ik buiten het dorp. Het merendeel kleedt zich trouwens “gewoon netjes”.

 4. Hier bij mijn oudste zie ik ook hele dunne moeders, gkleed volgens de laatste trend met dito auto en dito kind.
  Ik ben zelf inderdaad praktisch gekleed maar dacht wel dat ik er verzorgd uitzie. Alleen niet met de hipste kleding, want een jas van 649 euro gaat is niet mijn budget, nog mijn smaak. En ja wal zal ik zeggen van mijn kleine autootje….?

  1. Aargh, een jas van 649 euro! Wat is dat wel voor jas?! Van leer of zo? Dat is echt ontzettend duur.

   Ik vind het leuk om te lezen hoe verschillend de schoolplein moeders overal zijn. Valhalla heeft er een boel met crocs en jij hebt juist weer moeders die gekleed gaan volgens de laatste mode.

 5. Ik heb nog niet te maken met het schoolplein, maar bij de peutergym zijn er ook wel van die superslanke modieuze moeders (en ook het andere uiterste hoor (-:).
  Hoe mensen mij zien, weet ik eigenlijk niet. Ik ben namelijk lang en best wel slank (maar ik sport me bepaald niet suf met dat ene uurtje ballet per week). Modieus kan ik me niet noemen, het grootste deel van mijn kleding is van voor mijn twee zwangerschappen, want dat pas ik eindelijk weer. Dat is dus minstens 4 jaar oud. Meestal draag ik een smalle spijkerbroek met gympies en een kort jackje of een lekkere warme lange wandeljas. Zolang ik zelf maar tevreden ben als ik in de spiegel kijk, dat is genoeg! Misschien is de ‘lekker makkelijk’-moeder dan wel een goede typering…Hoewel, dat klinkt ook weer een beetje negatief.

 6. Hier is het divers. Echt praktische moeders, spijkerbroek en jas met rits. Maar ook moeders die helemaal volgens de laatste mode lopen. Slank? Tja een aantal, maar de meeste gewoon. Ik ben 1,68 en 62-63 kilo. Voor mijzelf vind ik dat teveel, maar dat zijn kilo’s die er het laatste jaar aangegeten zijn.

 7. Hier is het maar een kleins schooltje, dus niet heel veel moeders bij het schoolplein. Want de meesten gaan alleen naar school/huis. Maar die ik zie zijn gewoon casual gekleed, zoals ik zelf ook gekleed ga. De meesten ook nog zonder make up, maar dit doe ik zelf bijna nooit want dan heb ik zo;n blote billengezicht. Ik denk ook dat het ervan afhangt welk deel van NL je woont. Wij wonen hier in het Noorden en dan is het toch allemaal wat minder hip zeg maar. uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

  1. Nou Janneke, hier ben ik het niet mee eens hoor dat in het Noorden minder hippe moeders wonen:) Ik woon ook in het Noorden en zie hier echt wel hele kekke mamma’s rondlopen hoor!

 8. Grappig. Ik ben een alternatief type denk ik. met een blote billen gezicht. ( bijna nooit make-up)Ik vind het belangrijk dat ik er goed uitzie maar ben toch meer voor: Wat erin zit moet eruit stralen.

  Bij school staan veel nette types hier. Veel jonge moeders en ik ben bijn 45 :-)

 9. Gut, onder welke categorie zal ik mezelf eens plakken….
  Ik denk dat ik ook onder de praktische val, want ik probeer mijn dochter toch zo veel mogelijk met de fiets naar school te brengen en dan zijn hoge hakken en een strak rokje gewoon niet zo handig (niet dat ik dat ooit draag overigens ;-)). Dus een warme jas (wel een zwarte wollen, dat wel), spijkerbroek en laarzen. Verder zie ik eigenlijk alle types hier wel op het schoolplein lopen, dik, dun en mager, netjes en alternatief. Tja, Montessori-school he, dan mag alles!

 10. Ik ben denk ik een soort van ‘niet te plaatsen’ moeder. Ik sta niet meer bij het schoolplein en mijn zoons zijn ondertussen boomlange volwassen kerels. Als ik met een zoon loop wordt er regelmatig gedacht dat zoonlief en ik een relatie hebben en tegelijk word ik daar wat scheef voor aangekeken (lol).
  Ik kleed me dan weer alternatief, dan weer praktisch, dan weer slordig. Make-up gebruik ik zelden. Ik ben 45, 1.74 lang en weeg 64 kilo. Ik heb nog steeds dezelfde kleur blond haar, weinig grijze haren en ik verf of kleur het niet. Mensen schatten me vaak onder de 40.

  Misschien dat ik in Doorn kom te wonen. We kijken naar een nieuwe woning in die omgeving. Ik hoorde dat Doorn een wat chique dorp is. Daarom misschien die heel slanke, modieuze moeders?

 11. Ik ben denk ik een praktische jas moeder ;-) Spijkerbroeken, lekkere warme jas en mijn heerlijke warme replay bontlaarzen…

  Ik ben niet zo van de poeha en iedere dag opgedoft op school aankomen…

 12. Heb ik stiekem iets gemist. Ik kijk geen teevee. Geen idee, hoor. Ik trek aan wat ik wil, wanneer ik dat wil. Maar geen crocs en geen joggingbroek in het openbaar.

  Die foto van Prof. HIlarisch. In het echt zie je er beter uit. Toch? Je bent iig lang en slank. Ik ben geen van beide. Eerder rondvormig en kleintje:)

  Ah ja joh. Ik zie ze niet. Vind me zelf nog best yummie genoeg:) Zelfde jaar als Posh, alleen meer borsten/minder botten:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.