Scripten: 3 betekenissen

Scripten

Wat is scripten?

Die vraag kreeg ik van Luna!

Ik ging voor haar op zoek naar antwoorden.

‘Het is allemaal gescript! Wat een nep!’

Ik hoor bovenstaande vaak als het gaat om reality shows, waarin mensen worden gevolgd met camera’s. Dan is de kritiek:

‘Het is allemaal gescript!’

En dat betekent dan dat het in scène is gezet, en dus eigenlijk niet echt. Ik hoor dit op het moment veel over de (vreselijke) realityshow van Olcay en Ruud de Wild. Maar het wordt ook gezegd over de realityserie Sister Wives

Ik vind dat jammer!

Als kijker wil ik namelijk juist graag dat het allemaal spontaan en echt is! Hoewel het volgens mij echt niet gescript is dat Kody achterbleef met slechts 1 vrouw….

Maar scripten heeft meerdere betekenissen.

De bekendste is scripten als programmeertaal!

1. Scripten als programmeertaal?

Wikipedia omschrijft scripten als een programmeertaal. Nou ben ik de laatste die wil zeggen dat Wikipedia dat fout heeft, maar volgens mij klopt dat niet. Als ik het goed begrijp verwijst scripten naar een stappenplan schrijven voor je computer. Een script is een mini programmaatje waarmee je computer automatisch iets doet. Het is een beetje als een recept om een taak uit te voeren, zoals een koekje bakken! Zo’n script scheelt een boel werk en tijd.

Scripts worden vaak geschreven in programmeertalen zoals Python, JavaScript, Bash, enzovoort.

Maar ze zijn dus geen programmeertaal!

Scripten versus programmeren

Scripten kan worden beschouwd als een vorm van programmeren, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen!

Programmeren =  code schrijven in een programmeertaal om softwareapplicaties te ontwikkelen. Programmeren omvat ontwerpen, schrijven, testen en onderhouden van complexe algoritmen en instructies die door een computer kunnen worden uitgevoerd.

Scripten = schrijven van scripts met instructies om taken te automatiseren of functionaliteiten uit te voeren.

Scripten is zeg maar het simpele broertje van programmeren.

Voorbeeld van scripten

Scripten kan je tijd en moeite schelen. Stel, je hebt 100 foto’s. En die wil je groter maken. In plaats van elke foto afzonderlijk te openen en te vergroten, kun je een script schrijven dat de computer vertelt om dat voor jou te doen. Zo hoef je niet 100 keer hetzelfde te doen, maar kan de computer het in één keer voor je afhandelen.

Hieronder een voorbeeld van een heel simpele code/script:

scripten

Dit script begint met de opdracht om de boodschap op het scherm weer te geven. Daarna wacht het script tot de gebruiker een toets indrukt en vervolgens wordt het programma afgesloten.

Ik besloot eens te kijken of ik het ook kan toepassen op mijn kinderen! Ik typte in:

‘script om kinderen te laten opruimen.’

En warempel, ik kreeg dit als resultaat:

scripten

LOL.

Wat zou het leven makkelijk zijn als opvoeden zo werkte!

Volgens mij hebben we als mens ook scripts!

Toen ik dat zo las over scripten, bedacht ik me ineens:

‘Volgens mij hebben wij als mens ook allemaal scripts!’

Neem nou ergens naartoe rijden met de auto. In mijn geval bijvoorbeeld naar Doetinchem. Dat doe ik automatisch. Het hele proces van met de auto naar Doetinchem rijden is gescript!

Ik pak bijvoorbeeld automatisch mijn tas en autosleutels, stap in de auto, start de auto en rijd gedachteloos naar Doetinchem. Al deze handelingen zijn geautomatiseerd. En dat is handig, want dat maakt tijd vrij in mijn hoofd voor andere dingen. Zijn scripts ergens niet te vergelijken met routines en gewoontes?

Scripten versus mindfulness

Zo beschouwd is scripten eigenlijk het tegenovergestelde van mindfulness. Want bij mindfulness moet je juist elk stapje heel bewust doen, met je volle aandacht.

2. Scripten als in series en films

De derde betekenis van scripten is het script dat wordt geschreven voor series en films. Bijvoorbeeld een script voor de serie Friends. In zo’n script staan dialogen, acties en beschrijvingen van scènes. Het zijn instructies voor de acteurs wat ze moeten zeggen, doen en hoe ze moeten kijken.

via GIPHY

3. Scripten in games

In de wereld van games verwijst scripten naar het programmeren van scripts die bepaald gedrag, gebeurtenissen of interacties in een game mogelijk maken. Game scripting wordt gebruikt om de gameplay, kunstmatige intelligentie en gebeurtenissen in een spel te beheren.

Samenvattend

wat is scripten

Luna, ik zou bijna zeggen:

‘Als je nog eens wat weet!’ ; )

Dit was best een lastige vraag.

Kort samengevat is de bekendste definitie van scripten het schrijven van code voor computers, zodat die allerlei stappen snel en automatisch kan doen. Daarnaast kan het ook verwijzen naar geschreven scenario’s in films, series en games.

Maar het meest bijzonder vind ik toch eigenlijk de gedachte dat wij als mens ergens ook allerlei scripts in ons hebben. En dat noemen we dan ‘gedachteloos’ iets doen, of ‘op de automatische piloot.’

Andere lezersvragen

Over scripten gesproken: ik denk toch niet dat alles van de familie Duggar gescript was… Zeker niet als ik de documentaire Shiny Happy People zie.

Ik heb ook enorm genoten van B&B Vol Liefde!

Herken jij bepaalde ‘scripts’ oftewel automatismen bij jezelf?

Gebruikte bronnen onder andere: Wikipedia, Tweakers, Seniorweb, Woordenboek

Similar Posts

7 Comments

  1. Ik programmeer in C, PHP, HTML5, CSS Javascript en andere talen… Ik kan programmeren in meer talen dan dat ik echte talen spreek.

  2. Natuurlijk worden die programma’s gescript. Het komt steeds vaker aan het licht. Ze willen allen de kijker aan de buis hebben voor de reclames tussendoor.

  3. Script komt net als scriba, scriptie, inscriptie en schrijven uit het latijn. Voor mij betekent ‘het is gescript’ – ‘het is uitgeschreven’. Script is dan ook een geschreven stukje programmeertaal. In het Engels is er een verschil in writing (meer een verhaal) en scripting. In het Nederlands hebben we geen 2e woord voor schrijven. Via het Engels en de media is het bij ons beland.

  4. Oh ja. Ik loop bijna elke ochtend een rondje. Bewust niet altijd hetzelfde om niet op de automatische piloot te gaan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.