Shiny Happy People

shiny happy people

Wist je dat er een groep orthodoxe christenen al jaren hard bezig is met aan de weg timmeren, om de wereld over te nemen? Dat is tenminste de onheilspellende boodschap van de documentaire Shiny Happy People die nu te zien is op Amazon Prime.

N.B. Deze post gaat dus NIET over het liedje ‘Shiny happy people’ van R.E.M!

En ze rukken ook echt op!

Een aantal van hen zit in de VS al op leidinggevende posities.

Ze worden ook wel Generation Joshua genoemd.

Ik keek de documentaire Shiny Happy People vanuit een combinatie van ramptoerisme en nieuwsgierigheid.

Een belangrijk onderdeel van Shiny Happy People is namelijk het verhaal van de familie Duggar, die bekend werd op TLC.

Shiny Happy People

Shiny Happy People is een vierdelige documentaire over de familie Duggar en het kerkgenootschap waarvan zij deel uitmaken: IBLP. IBLP staat voor Institute in Basic Life Principles. In de documentaire komen vele ex-aanhangers van de IBLP aan het woord.

Hieronder een aantal kenmerken van de ideeën en overtuigingen van IBLPL en dus de familie Duggar:

  • Er is een hiërarchie: bovenaan staat God, dan komt de man, daaronder de vrouw, en daaronder de kinderen. De man is de baas in huis, en de vrouw moet zich aan hem onderwerpen. Dat is voor haar eigen bestwil.
  • Als mannen vrouwen onzedelijk betasten of zelfs seksueel misbruiken dan is dat de schuld van de vrouwen. Dan hebben ze de man blijkbaar in verleiding gebracht. (Ja, je verzint het toch niet!!!)
  • Er zijn dan ook strenge kledingvoorschriften. Vrouwen mogen geen broeken dragen, en ze moeten bijvoorbeeld grote kragen dragen met als doel de aandacht naar hun gezicht te leiden.
  • Je moet veel kinderen krijgen.
  • Abortus mag absoluut niet.
  • Thuisonderwijs, want in het reguliere onderwijs worden kinderen gehersenspoeld.
  • De wat oudere kinderen zorgen weer voor de jongere kinderen.

Net als bij andere Amerikaanse documentaires over sektes en dergelijke valt op dat er veel sprake is van seksueel misbruik van jonge meisjes! Dat zie je bijvoorbeeld ook in de documentaire Keep Sweet, pray and Obey en documentaires over de Amish.

Wat aan de buitenkant een liefhebbende eenvoudige leefstijl lijkt, blijkt vaak van binnen zo rot als een mispel!

De familie Duggar: 19 kinderen

Eén van de redenen dat ik zo benieuwd was naar de documentaire Shiny Happy People is dus vanwege de familie Duggar. Jim Bob en Michelle Duggar kregen samen maar liefst 19 kinderen! Ze werden van 2008 tot 2015 gevolgd voor de realityshow 19 kids and counting op TLC. In die serie zag je ze gezellige, huiselijke dingen doen. Zoals bakken en koken of gewoon samen zijn. Het gezin kwam liefdevol op mij over en Jim Bob en Michelle als een gelukkig getrouwd stel.

Hieronder een filmpje met beelden van de familie Duggar:

Oudste broer heeft aan zusjes ‘gezeten’

Maar in 2015 kwam uit dat oudste zoon, Josh Duggar, zijn zusjes seksueel had gemolesteerd. Dat was voor TLC aanleiding om te stoppen met 19 kids and counting waarbij de focus lag op Jim Bob en Michelle. In plaats daarvan kwamen ze met Counting On. In deze spin-off lag de focus meer op de oudere Duggar zussen.

Inmiddels zit Josh Duggar zelfs voor 12 jaar in de gevangenis vanwege kinderporno.

Shiny Happy People biedt een andere kijk op het gezin Duggar

In Shiny Happy People vertelt Jill Duggar samen met haar echtgenoot Derrick over haar ervaringen in het Duggar gezin en de realityshow. Achter het mooie beeld van een warm en liefdevol gezin gaat een vader schuil die met harde hand het gezin regeerde.

Door de bijdrages van de andere, vaak getraumatiseerde ex IBLP aanhangers in combinatie met Jills verhaal geven ze een ontluisterend kijkje achter het mooie plaatje van de Shiny Happy People die de Duggar familie waren.

Zo merkt iemand op dat de Duggar kinderen zo gedwee en rustig overkwamen, en dat dit komt doordat ze gedrild worden en geslagen. Want slaan is een opvoedingsmethode die van harte wordt aanbevolen door de IBLP.

Schrijnend voorbeeld: blanket training

Schrijnend vond ik het voorbeeld van de zogenoemde blanket training, die Michelle Duggar ook toepaste. Je legt dan een baby op een deken, en legt er een mooi speeltje naast. Elke keer dat de baby het speeltje wil pakken, sla je de baby! Zo breek je de wil van de baby, en zorg je dat hij gehoorzaam wordt.

Het is toch huiveringwekkend!

Trailer van Shiny happy people

De IBLP aanhangers rukken op!

Hoewel het homeschooling programma  van de IBLP niet meer bestaat, is deze groepering nog steeds actief. In de documentaire wordt actief gewaarschuwd voor de manier waarop ze oprukken en hun invloed laten gelden. Met als actueel voorbeeld het verbod op abortus in veel Amerikaanse staten.

Dankzij social media zoals TikTok kunnen ze hun stem en boodschap over de hele wereld verspreiden.

Mijn conclusie over Shiny Happy People

Op IMDb krijgt de documentaire Shiny Happy People een 7,9. Daar sluit ik mij bij aan.

Ik vond het een hele interessante documentaire, maar ook erg schokkend.

Shiny Happy People kijken?

Je kunt Shiny Happy People kijken op Amazon Prime.

Een heel ander soort mooie reality tv is B&B vol liefde!

Similar Posts

10 Comments

  1. Weerzinwekkend wat er allemaal gebeurt. Dat deze “Christenen” de wereld willen veroveren maak ik me in tegenstelling tot de islam, die sinds hun bestaan al 56 landen met veel geweld veroverd hebben, niet zo ongerust om.

  2. Leiders blindelings gehoorzamen is nooit een goed idee, zo blijkt maar weer. In wat voor religie dan ook. Maar wat lastig voor mensen die in zo’n sekte zitten met hun hele familie om daarvan los te komen… En wat vreselijk dat kinderen te maken krijgen met geweld en misbruik…. Wat mij altijd verbijstert is dat moeders dit systeem mede in stand houden doordat zij hun echtgenoot blijven gehoorzamen… maar dat zal denk ik komen doordat je niet meer goed kunt nadenken als je in zo’n systeem leeft…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.