|

Keep Sweet Pray and Obey: 1 man, 87 echtgenotes!

keep sweet pray and obey

Sinds de serie Big Love vind ik series en documentaires over polygamie heel interessant! Nu is er op Netflix de documentaire Keep sweet: pray and obey.

Keep Sweet Pray and Obey

Misschien ken je de beelden wel. Vrouwen die gekleed gaan in pastelkleurige prairie jurken waar Laura Ingalls jaloers op zou zijn. Hun haren opgestoken, en vaak indrukwekkend ingewikkeld ingevlochten.

Keep Sweet: Pray and Obey gaat over het leven van deze vrouwen.

Zij leven volgens de regels van de fundamentalistische, polygamistische kerk van de FLDS: Latter Day Saints. Het idee is dat hoe meer vrouwen een man trouwt, en hoe meer kinderen hij heeft, hoe hoger zijn positie later in de hemel zal zijn.

1 man. 87 echtgenotes!

De documentaire Keep Sweet Pray and Obey geeft een kijkje in het leven van de volgelingen van de FLDS. Binnen deze kerk geloven ze in een profeet. Aan het begin van de documentaire is dat ene Rulon Jeffs*. Maar na zijn overlijden verklaarde één van zijn vele zonen Warren Jeffs dat hij nu de profeet was. Vervolgens trouwde hij met alle vrouwen van zijn vader, en nog met een heleboel meer. Uiteindelijk had Warren Jeffs 87 echtgenotes!

In de documentaire vertellen verschillende vrouwen, die inmiddels uit de FLDS zijn hun schokkende verhaal. Daarnaast zie je interviews met mensen die onderzoek deden naar de FLDS en filmbeelden. Ook zie je huiselijke familiefilmpjes van het leven in de FLDS.

Wat is het probleem?!

Je zou kunnen zeggen:

‘Wat is het probleem? Laat die mensen toch. Als zij dat nou geloven.’

Maar er is wel degelijk een probleem!

Er worden namelijk kindhuwelijken gesloten. Warren Jeffs gaf vele minderjarige meisjes ten huwelijk aan vieze oude mannetjes. Denk aan meisjes van 12 en 14 jaar. Veel jongens binnen de FLDS werden verstoten, want de oude mannen hadden de macht.  En zij wilden frisse, jonge meisjes voor zichzelf.

Het is echt afschuwelijk!

Warren Jeffs levenslang vanwege verkrachting

De ergste scène van de hele documentaire reeks vond ik het verhaal dat Warren Jeffs een twaalfjarig meisje verkracht. En een aantal van zijn vrouwen stonden er gewoon bij en lieten het gebeuren.

Wat een horror.

Gelukkig zit Warren Jeffs levenslang in de gevangenis, maar dat wil helaas niet zeggen dat hij is uitgeschakeld. Volgens Keep Sweet Pray and Obey leidt hij de FLDS nog steeds vanuit de gevangenis.

Wat zo schokkend is aan Keep Sweet Pray and Obey

Behalve dat het schokkend is dat een man zoveel macht heeft dat hij minderjarige meisjes uithuwelijkt aan oude mannetjes, vond ik deze documentaire schokkend vanwege het mensbeeld dat het geeft.

Het beeld van mensen die oprecht geloven in een bepaald Verhaal.

En als ze in dat verhaal geloven, niet te overtuigen zijn van misstanden.

Mensen als makke schapen achter de leider aan

Die koste wat kost blíjven geloven en achter hun leider blijven staan. Ik moet dan ook meteen aan Rusland denken. Ook al zeggen ze in Rusland wellicht hetzelfde over mij:

dat ik niet de juiste informatie krijg, en blínd ben voor hoe het echt zit.

Hoe leef je in een wereld waarin de waarheid relatief lijkt te zijn?

Keep Sweet Pray and Obey trailer

Hieronder de trailer van Keep Swee: Pray and Obey

Mijn conclusie over Keep Sweet pray and Obey

Ik vond het een interessante, maar bij tijd en wijlen ook heel akelige documentaire om te kijken. Op IMDb krijgt hij een 7,1. Daar sluit ik me bij aan. Een hoger cijfer vind ik het ook weer niet waard.

Na het kijken Keep Sweet Pray and Obey vroeg ik me af:

‘Wat zouden Kody Brown en zijn vrouwen hiervan vinden?!’

In 2012 zei Kody Brown dit in een interview over de LDS:

‘I felt like there were so many stereotypes about plural marriages, with Warren Jeffs and the Fundamentalist Church of Latter-day Saints. There was so much negative press – child brides and abuse on the compound – that I hated being identified that way.

Warren Jeffs is not our poster child. When I talked with my children about doing the show, I said we have an opportunity to not only change our world, but to change the world for everyone else.

We are Fundamentalist Mormons, not the LDS or FLDS. Jeffs – who was the leader of the FLDS – built up a fiefdom around him. He took the voice away from his wives and children. My belief is that my wives should have their voice and should be able to make choices. As a family, we make choices together.’

Keep Sweet Pray and obey kijken

Je kunt deze documentaire kijken op Netflix.

Kijktips voor andere documentaires

Kijktips over polygamie

Sister Wives en My five wives zijn reality shows over polygamie. In beide series lijkt iedereen heel modern, en gelukkig is van kind huwelijken geen sprake.

 • Sister Wives
 • My Five Wives Dit is volgens mij een vrij succesvol polygamie gezin! Iedereen lijkt gelukkig en ze kunnen goed met elkaar overweg.

De serie Big Love is fictie, maar ik vond het destijds erg leuk om te kijken. In ieder geval de eerste seizoenen. Daarna werd het steeds ongeloofwaardiger helaas.

big love

Ook in dit genre is de documentaire Shiny Happy People.

Wat vind jij van de documentaire Keep Sweet Pray and Obey?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik zag de serie al. Heel eng inderdaad dat vrouwen de leider nog steeds steunen… Wel goed om als waarschuwing te zien: loop nooit met je allen achter 1 leider aan, blijf kritisch!
  Waarom ben jij zo geïnteresseerd in polygamie trouwens, even nieuwsgierig? Lijkt mij niets, mijn man delen met anderen!

  Groetjes, Alice K.

  1. Mij lijkt het ook niets, maar misschien dat ik het daarom zo interessant vind hoe anderen dat dan doen.

   Bovendien houd ik erg van het huiselijke van documentaires over polygamie. Dat gewone dagelijkse reilen en zeilen.

 2. elissa wall. het begon toen ik veertien was. mijn jeugd en gedwongen huwelijk in een sekte. is een boek. dit boek zou je moeten lezen. zij heeft er voor gezorgd dat warren in de gevangenis kwam. wordt ook verteld in de serie. en er zijn zoveel van dit soort sektes.

 3. Met verbazing heb ik deze serie gekeken. En inderdaad, ook afschuwelijke verhalen. Maar ook interessant, want hoe krijgt zo’n man het toch voor elkaar dat iedereen hem zo volgt? Ik vind het namelijk geen charismatische man, dus wat is dat dan toch?

  1. als je de serie goed had bekeken, dan had je geweten dat dit al op lagere school begon. daar begon het hersenspoelen al. het boek van elissa wall beschrijft precies hoe de vork in de steel zit. het begon toen ik veertien was. mijn jeugd in gedwongen huwelijk in een sekte. je zou kunnen proberen of je het boek ergens kunt vinden. erg boeiend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.