Medicijnkastje: wat moet er in zitten? Een overzicht!

medicijnkastje

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen medicijnkastje heb. Ik heb een blauw mandje dat ik een ver verleden bij de V&D kocht. Dat mandje staat op een hoge plank in de kelder.  Het zit nogal vol…

Eerlijk gezegd denk ik wel eens: té vol.

Laten we eens kijken wat er allemaal in rond zwerft.

Wat zit er in mijn medicijnkastje/mandje?

 1. Fireblanket.
 2. Doosje paracetamol van de Aldi.
 3. 5 Roter paracetamol smelttabletten van 250 gram. Die stammen uit de tijd dat de kinderen nog kleiner waren. De uiterste houdbaarheidsdatum is dan ook 2014…
 4. Doosje met 6 Fluimucil bruistabletten voor vastzittende hoest.
 5. Wegwerphandschoenen
 6. 2 zakjes Hot Coldrex die goed waren tot 2009. N.B. Je kunt ook Citrosan zelf maken.
 7. Kruidvat vapo-lucht-zalf voor kinderen.
 8. Etos oogdruppels die goed zijn tot september 2014.
 9. Elektrische luizenkam: Robi Comb Pro. Uiteraard zonder batterijen….
 10. Doosje met 10 steriele wondpleisters van de Wibra van 1,-
 11. Quick BHV Trainingsset. Ik weet niet hoe we daar aan komen. Er zitten allerlei verbanden en gaasjes in.
 12. 2 x Cold bandage. Die kocht ik recent bij de Action omdat mijn middelste zoon een opgezwollen dikke knie had. Na het lezen van de bijsluiter durfde ik ze niet meer te gebruiken.
 13. Doosje betadine dat goed was tot 2013. Die gooi ik weg,.
 14. Doosje betadine dat goed was tot 2015. Die houd ik.
 15. Flesje betadine dat goed was tot 2009. Weg ermee dus.
 16. Kruidvat thermometer.
 17. Kruidvat tekentang.
 18. Zakje Footner exfoliating socks. Goed tot januari 2014. Ik schreef er ooit deze review over.
 19. Comfort Aid EHBO-doos van de Zeeman die ik ooit kocht voor 1,99.
 20. Strip met 11 strepsils.
 21. Tube Voltaren
 22. Flesje formule W voor waterwratjes dat goed was tot 2012
Medicijnkastje: wat moet er in?
Mijn mandje met medicijnen

Van 22 dingen naar 16

Het kwam goed uit dat ik deze post schreef, want ik heb het medicijnmandje nu eens goed uitgemest. Alles wat al lang niet meer goed was heb ik er nu uit gegooid. Nu zitten er in plaats van 22 nog 16 dingen in. Wat me verder opviel is dat we verband en gaasjes dubbel hebben. Dat hoeven we dus voorlopig niet meer te kopen.

Hier onder zie je in beeld wat er allemaal in zat:

medicijnkastje

Medicijnkastje: wat moet je echt in huis hebben?

Mijn mandje zat best heel vol. Ik heb het dus eens flink uitgemest. Dat brengt me op de vraag:

Welke middelen moet je echt in huis hebben? Wat zijn de basics om in je medicijnkastje te hebben?

Basics in je medicijnkastje

 • Iets tegen pijn en koorts. Denk aan paracetamol.
 • Koortsthermometer
 • Pleisters
 • Jodium
 • Pincet voor bijvoorbeeld splinters
 • Scherpe schaar.

En wat zijn handige extra’s?

 • Neusspray. Als ik verkouden ben kan ik niet slapen. ‘s Avonds trakteer ik mezelf dan graag op 1 verstuiving neusspray voor kinderen in één neusgat, zodat ik in ieder geval kan slapen. Dit heb ik dus graag in huis.
 • Iets tegen hoesten zoals Vicks VapoRub
 • Iets tegen keelpijn, vroeger was Superol populair.
 • Iets tegen insectenbeten
 • Tekentang of kaart
 • Hervulbaar neusspray flesje

Zo ruim je jouw medicijnkastje op!

Is jouw medicijnkastje ook toe aan een opruimbeurt? Begin dan met alles er uit te halen. Maak het kastje of mandje vervolgens even schoon met een vochtige doek. Bekijk nu één voor één alle medicijnen die er in zaten. Controleer ze op de uiterste houdbaarheidsdatum. Als een medicijn over de datum is zullen de ingrediënten hun werk niet meer goed doen. Gooi ze niet in de vuilnisbak, maar brengt ze terug naar de apotheek. Of lever ze in bij het chemisch afval. Zijn er potjes bij waarvan je niet goed kunt zien wat het is? Plak er dan een sticker op met de naam.

Eerste hulp nodig bij je medicijnen?

Vind je het lastig om te bepalen of de inhoud van je medicijnkastje goed is? Wat je kunt bewaren en wat je beter kunt weggooien? Dan kun je een afspraak maken met je apotheker, en vragen of je samen met hem of haar je medicijnen kunt doornemen. Je doet gewoon de inhoud van je medicijnkastje in een tas, en gaat er mee naar de apotheek. In september 2020 was er zelfs een actie voor om dit te doen.

Is jouw medicijnkastje veilig voor kinderen?

Mijn ouders hadden altijd zo’n Brabantia medicijnkastje. Dat ging echt op slot. Mijn mandje met medicijnen staat op een plek waar kleine kinderen niet bij kunnen. Het is erg belangrijk om medicijnen buiten bereik van kinderen te houden.

Voorbeelden van medicijnkastjes

Deze saaie medicijnkast kost 33,95 bij bol.com.

medicijnkastje bol.com

Deze vind ik wel heel leuk:

kastje voor medicijnen

Dit leuke medicijnkastje zou ik zo aan de muur hangen. Gewoon omdat hij zo leuk is! Hij kost 47,90 bij bol.com. Ik overweeg hem voor mijn verjaardag te vragen aan mijn man.

Medicijnkastje Ikea

Een officieel medicijnkastje heeft Ikea niet, maar ze hebben wel bovenkastjes voor in je badkamer die je op die manier kunt gebruiken. Groot nadeel vind ik wel dat die natuurlijk niet op slot kunnen.

Medicijnkastje Action?

Op het moment van schrijven van deze blogpost zijn er geen medicijnkastjes bij de Action. Maar het assortiment wisselt zo vaak, dat het best mogelijk is dat je in de toekomst wel terecht kunt voor een medicijnkastje bij de Action. Je vindt er overigens wel pillendozen:

pillendoos Action

Je kunt wel bij de Action terecht voor de basisdingen voor je medicijnkastje. Denk aan thermometer en paracetamol.

Tot slot

Zorg dat er minimaal een thermometer en iets tegen koorts in je medicijnkastje zit. Ben je ziek, of besmet met corona en mag je het huis niet uit? Dan kun je gelukkig online prima medicijnen bestellen. Bijvoorbeeld bij de Online Drogist. En veel apotheken bezorgen ook aan huis. Je kunt ook voor praktische en mentale hulp bellen met het Rode Kruis: 070-4455 888.

Regelmatig je medicijnkastje opruimen is verstandig.

Leestips

Hoeveel dingen zitten er in jouw medicijnkastje? Nadat ik de mijne had uitgemest heb ik er nog 16 dingen in zitten…

En wat mag van jou niet ontbreken in een medicijnkastje?

Similar Posts

32 Comments

 1. Wederom weer een goed artikel! Echt heel erg eigenlijk om te beseffen dat ik heel veel niet eens in huis heb, terwijl ik een dochter heb om te beschermen. Toch maar eens naar kijken!

 2. Hier ook zoiets, plus:
  – Arnica olie (want werkt erg goed tegen spierpijn en kneuzingen)
  – Cinuforce van vogel (werkt bij mij erg goed ter voorkoming van dichtzittende holtes / voorkomen van voorhoofdsholteontsteking)
  – Tekentang
  – groene klei (werkt super tegen een maag die van slag is)

  Het eerste en laatste middeltje zijn op en moeten weer bijgekocht worden

 3. Fijn artikel! Ik zie dat ik toch nog wel een paar dingen mis in mijn medicijnmandje (een kastje heb ik ook niet) dus ik ga mijn mandje snel aanvullen.
  Ik heb nog 1 mogelijke aanvulling op jouw lijstje voor als je kleine kinderen hebt die graag in het gras en tussen de struiken spelen: een tekenlasso (met een pincet krijg ik die rotbeestjes niet los).

  Fijne zondag!

  1. Een tekenlasso? Die ken ik ook al niet! Ik weet wel dat er ook een soort tekenkáárt is. Die is ook heel prettig. De tekentang die nu in ons medicijnmandje ligt is niet populair. Die ligt er al jaren in, omdat we meestal liever een andere methode gebruiken.

 4. Goed idee! Het is al weer een paar jaar geleden dat ik het kastje opgeruimd heb.
  ik heb ook altijd een flesje op voorraad van een middel (via de huisarts) dat aften in je mond tijdelijk verdoofd (voor mijn oudste zoon).

 5. Ik vind Nestosyl en tijgerbalsem onmisbaar – en dat is dan ook zo ongeveer het enige wat erin zit – naast wat aspirine….

 6. Ik heb niet eens een medicijnkastje maar ik weet wel waar de pleisters en paracetamol liggen. Verder ligt er ook nog nestosyl en een rol verband.

 7. Ik heb een nog veel uitgebreidere huisapotheek en dat vind ik wel fijn. Diverse soorten pleisters, speciale wondpleisters, homeopathische middelen, de hele bachbloesemserie, diverse soorten kruidenzalf. En dan nog de kruidenthee die gewoon in de kast staat, cola bij diarree. Ik heb een medische opleiding gedaan, ben gediplomeerd bachbloesemtherapeut, heb een opleiding voedingsleer gedaan en er zit wel een soort van heksje in mij. Vandaar :-)

  1. Ik vind ibuprofen een fijnere pijnstiller dan paracetamol. Als paracetamol goed werkt is dat natuurlijk de veiligste keus. Maar bij sommige pijn zoals menstruatiepijn (ontkrampend) en kiespijn werkt ibuprofen beter.

  2. Dat is het ook, maar een pijnstiller moet wel zijn werk doen. Bij mij doet paracetamol niks, nooit gedaan ook. Ik heb een tijdje ascal gebruikt als ik hoofdoijn had. Dat hielp goed. En op advies van mijn vroegere buurvrouw (verpleegkundige) ben ik ibuprofen gaan proberen. Ik had toen kiespijn en was beel blij met het advies.
   Ik gebruik het ook bij astma aanvallen. Officieel wordt dat afgeraden, maar ik gebruik het in overleg met huisarts en longverpleegkundige. De pufjes werken bij mij niet goed en ik heb last van veel nare bijwerkingen. Deze manier werkt beter, vanwege de ontkrampende en ontstekingsremmende werking.

 8. Hier genoeg aan dat soort zaken in huis, nu allemaal nog een het kastje achter de spiegel boven de wastafel, daar moet ik in het nieuwe huis iets nieuws op verzinnen. Dus ik loop er zodra ik het ga inpakken allemaal even door, weggooien wat weg kan en de rest gaan dan door naar het nieuwe huis in waarschijnlijk een mandje.

 9. Ik bewaar medicijnen en ehbo-spullen apart. Dat vind ik een stuk overzichtelijker, en het gebruik is ook echt anders.
  Als ik me bijvoorbeeld gesneden heb is het handig om ontsmettingsspul en een pleister en een schaar bij elkaar te hebben. Voor hoofdpijn heb ik dat allemaal niet nodig, maar wel een paracetamolletje.
  De keren dat mijn verwondingen zo groot zijn dat ik naast een verbandje ook wel wat pijnstilling kon gebruiken zijn gelukkig schaars, en bovendien wordt het ehbo-werk in die gevallen vaak in het ziekenhuis gedaan.

 10. Ik denk dat ik vrij veel in huis heb, buiten de medicijnen door arts voorgeschreven.
  Er wordt nogal wat geklust hier en ik ben onhandig met handen waardoor vaak beschadigingen zoals snij- en brandwondjes, en er is grote voorraad om dat allemaal te verzorgen en veel wat al genoemd is.

  Vorige week kreeg ik een guts hete boter in palm van hand van 3×3 cm en nu vol grote en kleine blaren. Eerst bij buren een gel geleend, die gebruikt een van gezin vaak omdat die ook last en daarmee paar maal gesmeerd.
  Nu doe ik er Atrix (de gewone handcreme die ook medicinale werking heeft) op, dat houdt de huis soepel en krijg ik geen korst, gaasje met betadine erop en dan met pleister en leukoplast bedekt en ik heb een netje om de hele hand om alles op te plaats te houden. Dit verschoon ik 2x per dag. Er gaat dus heel wat spul door deze weken.

 11. Wij hebben verschillende mandjes, ik richt die thematisch in, behalve het mandje voor mijn dochter, die heeft dus eentje voor haar alleen. Ik ruim de mandjes twee keer per jaar op, zodat ik enerzijds zeker ben dat alles wat over datum is er uit is en anderzijds vind ik het ook leuk om te merken dat na een periode van ziekte die mandjes weer minder gevuld zijn.

 12. Wat een orgineel artikel. Wij hebben een slechte medicijnkast ik heb een doosje van de hema waar ik alles in gooi en als ik wat nodig ik echt moet graven.

 13. Bij mij zit het in een la, ik had een medicijnkastje, maar vind die dingen altijd erg onhandig en onoverzichtelijk, al zijn die jij laat zien wel erg mooi. Ik heb pijnstillers, verband en pleisters, dingen voor verkoudheid of griep en wat andere dingen. In de keuken la liggen ook pleisters, voor als ik tijdens het werk daar in mijn vinger snijd.

  1. Het voordeel van een la is inderdaad dat je het naar je toe kunt trekken, en goed kunt kijken naar de inhoud. Een medicijnkastje is juist minder diep, maar hoger.

 14. Ik heb een heel cool vintage kastje, via marktplaats op de kop getikt. Het is een witte met een rood plusje erop, het heeft in een oude school gehangen. Ik ben er heel blij mee! Ik heb veel meer ehbo-spulletjes en medicijnen dan jij. Bijvoorbeeld een aantal VSM zalven (m.n. de vallen en stoten zalf is hier onmisbaar) ook heb ik een grote verzameling kinder- en volwassen-pleisters, en heb ik voor alle leeftijden paracetamol (zetpillen) en ibuprofen.
  Ik hou van een beetje voorraad op dit gebied, maar dat komt vast door mijn verpleegkundige achtergrond ;)

  1. Jouw medicijnkastje klinkt erg leuk Nienke! Ik kan me zeker voorstellen dat je met een verpleegkundige achtergrond anders naar zo’n medicijnkastje kijkt.

 15. Mijn medicijnbak (want dat is het) staat hoog opgeborgen, maar is bij lange na niet compleet. Met je tips kan ik goed aan de slag. Neusspray is bij mij ook onmisbaar.

 16. Ik woon alleen, dus ik hoef mij niet zorgen te maken over kinderveiligheid ed. Ik heb mijn medicijnen die ik gebruik op mijn wastafel liggen, de rest zit in een doorzichtig doosje. In het doosje zit naast mijn voorraad medicijnen ook paracetemol, rennie en strepsils. Ik heb daarnaast ook nog een kleine EHBO set. Dit is meer dan genoeg voor mij!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.