Bricken oftewel mobiel parkeren: ben je goedkoper uit?

bricken

Het duurde even voordat ik door had hoe het werkte maar nu vind ik mobiel parkeren oftewel bricken erg handig.

In april 2015 heb ik een account aangemaakt bij yellowbrick. Vervolgens moest ik mijn smartphone nummer koppelen aan mijn yellowbrick account. Ik had bovendien beltegoed nodig om te kunnen parkeren en ik moest het nummer van de parkeerzone onthouden. Toen ik dat eindelijk goed door had, begon ik bricken echt te waarderen.

Maar er is iets wat ik me afvraag:

Ben ik goedkoper uit met bricken / mobiel parkeren?

Want dat wil ik eigenlijk wel graag.

Bricken / mobiel parkeren: ben je goedkoper uit?

Het grote voordeel van bricken / mobiel parkeren vind ik dat ik niet meer van te voren hoef in te schatten hoe lang ik in de stad zal zijn. Om een boete te voorkomen gooide ik vaak te véél geld in de geldautomaat. Gewoon voor de zekerheid. En in die zin is bricken voor mij goedkoper. Want nu betaal ik ook echt alleen voor de tijd dat ik de auto heb geparkeerd. En niet alle loze minuten dat ik alweer weg ben.

Gemiddeld parkeer ik zo'n 3 keer per maand in de stad. Dat kost me in totaal 5,96. Daarvan is 4,94 parkeergeld, en 1,02 'transactiekosten'. Aangezien ik, als ik van te voren betaal, meestal toch wel meestal 2,20 euro betaal ben ik dus goedkoper uit. Zelfs als ik de transactiekosten en belkosten naar YellowBrick om me aan te melden meereken.

Hieronder een schermafdruk van mijn factuur van yellowbrick.

bricken

Maar, toen ik me inschreef bij yellowbrick betaalde ik 10,- registratiekosten. In die zin ben ik nog niet voordeliger uit.

En ik betaal 5 cent om te bellen naar yellowbrick om te parkeren.

N.B. Je kunt yellowbrick een sms-je laten sturen om je te waarschuwen dat je het parkeren op een bepaald moment moet laten stoppen. Maar dit kost bij YellowBrick 0,35 cent. Dus dat doe ik niet! Zonde van het geld.

Bricken ervaring

bricken

Hoewel ik nu heel enthousiast ben over bricken, had ik een jaar geleden wel een boel problemen in het begin. Ik schreef daar toen de volgende post over.

Toen mijn jongste zusje trots zei: 'Ik brick dus ik hoef geen parkeerbriefje meer te halen!' besloot ik dat bricken dan ook maar eens te proberen.

Vooral omdat de gratis parkeerplek bij de kerk in de stad van Doetinchem is opgeheven, en ik dus tegenwoordig betaald moet parkeren.

Het registreren op yellowbrick.nl herinner ik me als een boel gedoe, en uiteraard weet ik nu mijn wachtwoord al niet meer. En na het registreren moet je eerst wachten tot de speciale parkeerkaart wordt bezorgd. Een vervelende verrassing vond ik bovendien dat je bij registratie 10 euro moet betalen.

Als je de parkeerkaart eenmaal hebt kun je bricken op twee manieren:

 1. Met een speciale app
 2. Door een 0800 nummer te bellen

Poging tot bricken no. 1

Zo'n app leek me makkelijker, en dus installeerde mijn oudste dochter die voor me op mijn smartphone. Maar toen ik de parkeerplaats opreed en wilde beginnen met bricken, kreeg ik het bericht dat ik geen netwerkverbinding had. Ik heb een prepaid abonnement, en dus geen internet. Om een app te gebruiken heb je blijkbaar internet nodig. En dat wist ik niet. Dus toen moest ik alsnog een parkeerkaart halen.

Poging tot bricken no. 2.

De week daarna was ik een stuk wijzer! Ik wist dat het met de app niet kon, en dus ging ik dit keer bellen. Ik parkeerde de auto, belde het 0800 nummer en kreeg te horen dat ik niet geregistreerd was. Dus ook dit keer lukte het niet. Opnieuw trok ik een kaart uit de parkeerautomaat.

Poging tot bricken no. 3

Eenmaal thuis bezocht ik de website van Yellowbrick en leerde dat je je smartphone moet koppelen aan je Yellowbrick account. Dus dat deed ik. De maandag daar op moest ik naar de leerplichtambtenaar bij het gemeentehuis. Dat ligt midden in het centrum en is dus betaald parkeren. Ik belde het 0800 nummer en hoera! Dit keer werd ik toegelaten tot het menu.

Ik moest het nummer invullen van de zone waar ik parkeerde. Dus ik typete het nummer in dat op de paal van de parkeerautomaat stond. Maar de eerste keer werd het nummer niet herkend. Bij de tweede poging werd het nummer wel herkend maar werd er gezegd dat ik ergens in Rotterdam parkeerde. Het eindresultaat? Ik trok maar weer een parkeerkaart uit de parkeerautomaat.

Poging tot bricken no. 4

Hier kan ik kort over zijn: toen ik geparkeerd had, ontdekte ik dat ik mijn mobieltje niet bij me had. Dus dat was dat.

Lessen voor beginnende brickers

 1. Bricken is supermakkelijk. Tenminste zoals het op de website van Yellowbrick wordt gepresenteerd. Maar ik vind dat ze wel wat stapjes overslaan in hun uitleg.
 2. Als je je aanmeldt kost dit 10,-!
 3. De app om te bricken kun je alleen gebruiken als je een abonnement hebt met internet.
 4. Het is niet simpelweg een kwestie van het 0800 nummer bellen. Je moet eerst je smartphone koppelen aan je account.
 5. Lees van te voren zorgvuldig de instructies!

Ik heb het idee dat ik erg dom ben. Maar wat mij betreft is bricken helemaal niet zo makkelijk. Toch verwacht ik het in de toekomst wel te gebruiken. Ik hoop dat bricken zoiets is als leren fietsen: als je het eenmaal door hebt, snap je niet dat je het eerst moeilijk vond.

Wil je meer informatie of jezelf aanmelden? Ga dan naar yellowbrick.nl.

Conclusie over kosten bricken / mobiel parkeren

Op dit moment heb ik mijn registratie bij yellowBrick er nog niet uit. Maar ik bespaar wel elke keer dat ik parkeergeld. Tel daarbij de rust en ontspanning die het mij geeft dat ik niet hoef te rennen om op tijd terug te zijn bij de parkeerautomaat, en mijn conclusie is dat bricken een aanrader is.

En op de lange termijn is het waarschijnlijk ook wel voordeliger. Maar niet meteen dus.

Wil je meer informatie of jezelf aanmelden? Ga dan naar yellowbrick.nl.

Huisvlijt bezoekers over bricken parkeren

En dit zeiden jullie over mijn eerste ervaringen met bricken.

 • Ik zag deze post ineens staan. Ik probeer m’n vader er ook aan te krijgen maar hij is koppig al heeft ie niet echt een reden om het niet te doen… ik krijg dan zo’n ‘jaja dat ken ik wel ja..maar dat werkte geloof ik niet overal’ antwoord en wanneer hij weer naar mij komt is hij soms 15 minuten aan het wandelen om een werkende parkeerautomaat te vinden, want die dingen zijn nogal eens stuk. Mijn moeder doet niet anders, het is gewoon veel makkelijker, maar ja m’n moeder is ook niet te beroerd iets uit te zoeken en even alles goed te regelen zodat ze er vervolgens gebruik van kan maken… M’n vader heeft al moeite met een foto sturen via whatsapp dus ja…… misschien moet ik hem maar een keer helpen. :P (Amber)
 • In Utrecht binnenstad is parkeren een ramp. Omdat ik met een vriendinnetje ergens heen “moest” gingen we met mijn auto. Je kon parkeren online betalen (Muntkade Utrecht) en het gesprek dat wij daar hadden (was echt intensief, bij haar werkgever die haar ging ontslaan, daarom was is mee), duurde ipv 3 kwartier maar liefst bijna 2 uur. Ik heb steeds bijgepind met My Order, anders had ik steeds naar buiten gemoeten. In Utrecht heb je parkeren “op kenteken”…… dat voelt echt zo lullig. Ook in dit geval. De ING bleek een storing te hebben, en van de 2 uur (voor 12 euro !!!) had ik 2 minuten niet betaald, en toen ik naar buiten liep, fietsen de parkeerwachters net weg. Bon van 80 euro!!!
  Zo extreem lullig! Ik heb alles keurig betaald, naar beste weten. Die parkeerwachters wachten tot hun pc een bliepje geeft van “dat-en-dat kenteken staat er nog en is 1-2 minuten te laat” en dan mogen ze die bon erop knallen.
  Kortom, hoewel ik mensen help met kennis van hun computer (en een smartfoon heb met internet en de hele rotzooi) doe ik dit nooooooooit meer. Ik betaal nu standaard veel te veel, net zoals veel andere mensen “om het risico niet te lopen dat ik één minuut mis” en een bon heb. Het is toch echt geldklopperij! (nee, ik ben er nog niet overheen).
  Ik betaal nu weer gewoon aan de automaat, met kenteken, en betaal een uur extra voor als een gesprek uitloopt (mijn werk, wel eigen kosten). Het is wel schandalig vind ik. Ik ben ook alle vertrouwen in die digitale systemen kwijt. (Pakketje)
 • Ik zit al jaren en jaren bij Parkline.nl Tot grote tevredenheid mag ik wel zeggen. Ik betaal geen abonnementsgeld. Doetinchem valt daar ook onder.Er is een appje voor je telefoon, dat je niet het 0900 nummer hoeft te bellen. Dat heb ik nog niet ingesteld. Ik ga met de scooter parkeervrij naar de stad Advies: Neem Parkline (Opnieuw Begonnen)
 •  Klinkt inderdaad niet zo simpel als ze doen geloven. Ik pas voorlopig nog even, ik maak weinig gebruik van betaalde parkeerplaatsen en als ik de stad in ga zet ik de auto meestal in de parkeergarage (of kan dat ook met bricken?) (Henny Rutgers)
 • Gratis parkeren is altijd goed! Ik vind het fijne van P&R dat je bij je auto instapt en in het centrum, naast Primark wordt afgezet. En de bus vertekt elke 7 minuten. Je hoeft dus nooit lang te wachten. (Jet)
 • Ik heb al een jaar of acht Parkmobile. En sinds ik een smartphone heb is het nog idealer. Hier in de randstad moet je overal betalen en je betaald via de automaat altijd teveel. Bovendien sta je eindeloos te wachten omdat toeristen en buitenlui niet weten hoe het werkt. Ja en net als met alle nieuwe zaken moet je even 10 minuutjes besteden aan het lezen van de instructies. (Riet)
 • Hoi Vlijtig Liesje (Lies?), Wat een pogingen. Goed dat je het opschrijft. Ik wil graag kijken of ik dit in de toekomst kan voorkomen. Ik denk dat het handig voor jou was geweest als je onze startgids had gelezen voordat je begon. In de bevestigingse-mail die je van ons krijgt staat een linkje (yellowbrick.nl/folder/). En op onze homepage ook (‘Starten als klant’). Hoe zouden wij deze informatie beter vindbaar voor jou kunnen maken? Als je tijdens registratie je 06-nummer hebt ingevuld, is deze direct gekoppeld aan jouw gele pas en kan je direct bricken als je ons 088-nummer belt. Doe je dit niet dan moet dat later nog gebeuren (dit staat in de startgids). Er staat op de eerste pagina van registreren dat Yellowbrick eenmalig €10 kost. Daarvoor krijg je twee pasjes, 1 voor parkeren op straat en 1 voor bij Q-Park garages. Je hebt dit zo terugverdiend. Kunnen wij dit duidelijker maken? Ik hoor graag als bricken jou gelukt is, het lijkt alsof je er nu helemaal klaar voor bent. Vriendelijke groet, Emmy Huiskamp (Manager marketing en communicatie Yellowbrick)
 • Hier geen Yellowbrick maar Parkmobile. Uiteraard wel een smartphone nodig. Maar die heb ik toch altijd bij me.. Zelfs manlief kreeg het werkend en dat wil echt wat zeggen ;-) Hier in H. is het ideaal omdat je werkelijk óveral moet betalen. (Sabine)
 • Ik heb er nog nooit van gehoord… Bij ons in het dorp en de omliggende dorpen kun je overal gratis parkeren. En er zijn hier echt veel winkels in ‘t dorp! Ik hoef niet vaak verder weg. Als ik echt ga winkelen, bijv in Enschede, zet ik de auto neer bij P&R. Vandaar met de bus verder. Kun je de hele dag staan voor 2,50 inc. buskaartje. (Jet)
 • Lijkt een beetje op onze eerste stappen bij het gebruik van de OV-Chipkaart met het Dal Voordeel abonnement. Omdat we het niet gelijk snapten waren we gelijk al een dag vrij reizen kwijt, zonder dat we ook nog maar een trein van binnen gezien hadden. Al dit soort automatiseringsproducten zijn nooit makkelijk al wordt het wel vaak zo gepresenteerd. Maar ik vind het altijd een uitdaging om ermee aan de slag te gaan en er de lol van te beleven. Of ik zal gaan Bricken? Wellicht. Is hier bij ons in de buurt nog niet aan de orde. (Stapstories)

Hoe zijn jouw ervaringen met bricken?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik ben erg blij met mobiel parkeren. Vroeger moest je er op de tijd letten tot wanneer de parkeermeter of liep. Als we nu een keertje uit eten gaan zit ik een stuk relaxter in het restaurant.

 2. Hier heb ik het ook, ik loop elke week in de Schoorlse bossen met honden en vriendin, en telkens als we er geld in gooiden was het toch wel spannend op het eind..we zijn ook weleens verdwaald en dan loop je niet meer zo ontspannen;)Nu met Bricken maak ik mij daar niet meer druk om, zo ook bij het ziekenhuis, als het uitloopt dan is dat prima..
  Ik vind het ideaal, je hoeft ook geen kleingeld meer te hebben..
  En de kosten vind ik normaal, geen probleem mee.

  1. Op de website van yellowbrick kun je opzoeken waar bricken overal wordt aangeboden. Misschien heb je geluk en is het bij jou in de stad ook. Je kunt dat namelijk niet zien in de stad zelf.

 3. Ik gebruik Parkmobile, erg handig. Je betaalt gewoon voor wat je daadwerkelijk gebruikt, terwijl ik vooral ruim geld in de parkeerautomaat gooide. Ik moet bekennen dat ik dan wel eens mijn parkeerkaartje door gaf aan de volgende, want soms stond er nog behoorlijk wat tijd op.
  Ook handig vind ik het dat ik niet steeds kleingeld bij me hoef te hebben.

 4. Hier ook parkmobile. Gratis aanmelden en achteraf een factuur. Geen gedoe met parkeertegoed. Betaal 25 cent per parkeeractie. Echt superhandif vind ik het. Nooit zorgen maken of je wel genoeg in de automaat heb gedaan.

 5. Ik brick ook, maar hoef niet te bellen om te starten of stoppen. Ik regel dat in de app. Het is inderdaad een stuk rustiger winkelen ed. Maar op parkeerplaatsen waar je voor een vast bedrag de hele dag kunt parkeren doe ik het niet want dan ben je door de transactiekosten duurder uit. In onze stad kun je voor €2,- de hele dag parkeren op sommige parkeerterreinen. Moet je wel zeker weten dat je er langer dan 2 uur gebruik van maakt...
  Olga

  1. Ik kan het helaas niet met de app doen, omdat ik geen internet heb. Dat is wel jammer.

   Goed aandachtspunt, dat je soms door de transactiekosten duurder uit kunt zijn op sommige parkeerplekken. Dat is wel iets om in de gaten te houden.

 6. Sinds kort betaal ik ook op die manier! Voor Qpark parkeergarages heb ik nu ook een kaart waarbij ik achteraf betaal.

  Ik gebruik de parkeerapp van de anwb, inschrijven koste me niets, ik hoef niet te bellen en de app zoekt zelf de zone op. Misschien is dat een nog beter idee? Nog iets minder kosten :)

 7. Hier hetzelfde als Nathalie. Aangemeld voor Yellowbrick via de anwb dan betaal je geen inschrijfgeld. Aan en afmelden via de app. Ideaal.
  Ingrid

 8. Ik heb het geregeld voorbij zijn komen in de reclame. Maar op 1 of andere manier trekt het nog niet zo mij aandacht.
  In de stad parkeer ik meestal bij AH en daar mag je 2u gratis parkeren. Prima voor even.
  Ga ik uitgebreid winkelen, doe ik dit in een grotere stad, maar neem dan de trein. Dus ja bricken... waarschijnlijk niet voor mij ;)

  1. Bij een parkeergarage kun je op zich ook bricken, maar daar doe ik het ook niet. Dan vind ik het weer te ingewikkeld. Bovendien betaal je daar ook pas achteraf, dus dan zie ik het nut van het bricken niet in.

 9. Met het hele Yellowbrick gebeuren ben ik nog niet echt bekend eigenlijk. Ik zie het weleens op de reclame voorbij komen, maar that's it. Wanneer ik in de stad parkeer dan parkeer ik eigenlijk altijd in een parkeergarage waar ik achteraf betaal.

  Liefs.x

 10. Waarom kun je in Nl niet gewoon je creditcard gebruiken? Dat kan op heel veel plaatsen in DK. Alles met een kaart, gelukkig (en goedkoper)

  1. Je kunt hier nu wel bij een parkeerautomaat pinnen, dus betalen met je bankpasje. Maar dan moet je dus nog wel van te voren een tijdsinschatting maken.

 11. Als ik in de stad parkeer doe ik dat in de blauwe zone, ben dan toch wel binnen twee uren klaar. Als ik zeker weet dat ik langer ga parkeren dan zet ik hem in de parkeergarage en betaal ik achteraf. Een stad half uur bij ons vandaag betaal je een paar euro voor de hele dag.
  Ik ben dus niet bekend met dat mobiel parkeren, wel van gehoord via de media maar we gebruiken het dus zelf niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.