Zo haal je makkelijk 10.000 stappen per dag!

10.000 stappen10.000 stappen.

Dat is het magische aantal stappen dat je per dag moet zetten voor een goede gezondheid.

Maar waar komt dat getal eigenlijk vandaan?

10.000 stappen: Waarom? Daarom!

Het getal van de 10.000 stappen komt oorspronkelijk uit Japan. Daar bestudeerde Dr. Yoshiro Hatano het aantel stappen dat verschillende personen zetten.

Hij concludeerde dat de gemiddelde persoon 3500 tot 5000 stappen per dag zet.

Maar, en nu wordt het interessant: mensen die 10.000 stappen zetten werden gezonder en fitter. En als bonus verbranden ze bovendien 20% van hun dagelijkse calorieën. Inmiddels is het idee van de 10.000 stappen aardig ingeburgerd.

Het punt is alleen: hoe kóm je aan de 10.000 stappen per dag? Want dat zijn er nog best veel!

Hieronder 10 makkelijke manieren om 10.000 stappen per dag te halen.

 1. Ga hardlopen! Eén van de belangrijkste redenen dat ik dagelijks de 10.000 stappen haal is dat ik elke ochtend ruim 5 kilometer ga hardlopen. Als ik thuiskom staat de teller op mijn Fitbit Charge al lekker op de 7.000 stappen : )
 2. Breng je kinderen lopend naar school. En als dat niet kan: parkeer een eind van de school vandaan. Zo draag je meteen ook nog bij aan de veiligheid rondom scholen! Want al die ouders die zo dichtbij mogelijk de school willen parkeren, zorgen vaak voor gevaarlijke situaties!
 3. Neem de trap in plaats van de lift. Ik zie trappen tegenwoordig als een mooie kans om het stappenaantal te verhogen op mijn activity tracker. En dat brengt me op tip nummer 4!
 4. Koop een activity tracker! Zo’n ding werkt echt enorm motiverend en stimulerend. Als je hem eenmaal om hebt voel je je al snel ongemakkelijk als je bijna geen stappen hebt gezet. Je kunt zo’n activity tracker dus goed gebruiken om jezelf te motiveren.
 5. Zorg dat je je activity tracker de hele dag om hebt, ook tijdens huishoudelijke taken. Een andere belangrijke reden dat ik dagelijks de 10.000 stappen haal is het feit dat ik een huishouden moet runnen. Ik moet wassen, schoonmaken, was ophangen, de keuken schoonmaken etc. Dat zijn allemaal stappen.
 6. Afspraak met een vriend of vriendin? Maak er een wandelafspraak van. Wie zegt dat je alleen kan praten als je zit?! Beloon jezelf en je gezelschap daarna met een lekkere kop koffie.
 7. Ik haat pretparken omdat ze altijd zo druk zijn, maar ze zijn een geweldige plek om flinke einden te lopen en dus veel stappen te zetten : )
 8. Leuker dan pretparken bezoeken vind ik winkelen : ) Ook dan zet je flink wat stappen.
 9. Is 10.000 stappen wel erg veel? Hak het dan in stukjes. Begin eerst eens met 2500 stappen per dag, en bouw dat elke week verder op.
 10. Stap een halte vroeger uit de bus, zodat je wat extra stappen kunt zetten.

Wat doe jij om gezond te blijven? En kom jij aan de 10.000 stappen per dag?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik ben zo benieuwd hoeveel stappen ik op een dag zet. Ik ben bang dat ik de 10.000 echt niet haal als thuiswerkmoeder en blogger die de hele dag op een stoel achter de laptop zit. Gelukkig sport ik af en toe en binnen mijn woonplaats probeer ik zoveel mogelijk lopend of op de fiets te doen. En natuurlijk het huishouden!

  1. Dan zou een stappenteller of een activity tracker wel iets voor jou kunnen zijn Mama Lifestyle. Of je downloadt een gratis app op je smartphone.

   Ik werk ook fulltime achter een computer als blogger, maar het is mogelijk om de 10.000 stappen te halen.

 2. neem een hond :-) buiten dat het reuze fijne en trouwe makkers zijn, willen die altijd wel (zonder zeuren ook zo fijn aan honden) een rondje met je lopen en of je wil of niet hond MOET ;-)immers uit. Ook als het minder mooi/lekker weer is buiten.

 3. Lopen is niet het enige wat goed voor je gezondheid is. fietsen heeft het zelfde effect, en dat doe ik dagelijks genoeg.

  Ik vind zo’n activity tracker echt zo’n onzin, als je gewoon de fiets pakt in een straal van 20 km (of voor beginners bv 7 km) rond je huis ipv de auto heb je genoeg beweging te pakken.
  Sowieso is het gezond om buiten te bewegen, lopen, fietsen, skeeleren, enz het is allemaal goed voor je.

  En met een beetje gezond verstand weet je toch ook wel wat goed voor je is. Een half uur bewegen in de buitenlucht is genoeg om je gezondheid een heel stuk te verbeteren. Daar heb je dus geen duur apparaat voor nodig.

  1. Je hebt op zich al een activity tracker voor 14 euro. Of een gratis app kan ook.

   Maar een half uur matig intensief bewegen per dag helpt inderdaad net zo goed. Wat ik zo leuk vind aan de activity tracker is dat hij mijn beweging zo zichtbaar maakt. En ik ben blijkbaar iemand die daar blij van word : )

 4. Iedere ochtend 5 km hardlopen? Dat vind ik indrukwekkend, hoor!
  Zo’n activity tracker spreekt mij wel aan, maar ik vind de kosten een beetje hoog. Zelf ga ik ook iedere ochtend hardlopen (maar lang geen 5 km, denk ik) en doe ik zo veel mogelijk lopend. Ik vind lopen/wandelen een bijzonder prettige manier van bewegen en… Als je er een beetje in overdrijft (een wat langere wandeling maakt), dan zie je daar de volgende dag meteen resultaat van. Tenminste, mijn buikje is dan altijd wat platter en dát is mooi meegenomen, niet?

  1. Ze hoeven niet duur te zijn Sunny Mama. En je kunt ook kiezen voor een gratis app

   En wat betreft die 5 kilometer: ik ben een fanatiek sporthater, dus kun je nagaan. Hardlopen biedt zoveel andere voordelen, zoals mentale rust en het is zo makkelijk te doen, dat het door mijn antisport radar is heen gekomen.

 5. Een activity tracker is niet echt nodig: ik heb een simpele stappenteller, dat gaat ook. Gras maaien werkt prima : 4000 stappen :-)

  1. Oh wat balen zeg! Mijn fitbit was een tijdje geleden stuk gegaan, en ik had gewoon ook wat minder plezier in het lopen. Dat is natuurlijk niet zo best, vanwege de verslavende werking, maar anderzijds biedt het ding gezond plezier en motivatie.

   Van Fitbit kreeg ik een nieuwe, zonder kosten. Sindsdien kan ik weer lekker stappen tellen.

 6. Wat een dicipline elke ochtend 5 km hardlopen, top!!
  Ik wist inderdaad niet waar het getal van 10.000 stappen vandaan kwam.
  Heb een fibit sinds augustus, het werkt motiverend en ook enigszins verslavend.
  10.000 tappen haal ik met gemak , ongeveer 7500 tijdens
  werk, loop zo wie zo met de hond 5 km. Huishouden moet ook!!
  Wel heb ik gemerkt, loop soms op een vrije dag minder,
  dan loop ik een extra grote rondje met de hond.
  ook irriteert het me wanneer ik 250 stappen per uur niet heb gehaald, doch dat kan niet altijd en heus ik maak stappen genoeg!
  Het liefst wil ik nu 15.000 halen op een dag en in ieder geval een half uur actief bewegen aan een stuk!
  Ik weet hoeveel stappen ik zet met 20km wandeltocht,
  doch nog niet met 25 en 30 km en ben echt benieuwd hoeveel
  stappen ik zet met een 40 km tocht.
  Doch dat is voor volgend jaar bij gezondheid!
  De 1e 25 km is begin oktober!
  Mijn man heeft er ook een, je snapt hem!!
  Nu heeft mijn schoonmoeder, een vrouw van 86 jaar hem een paar dagen om.
  Zij is de hele dag in touw en slaapt ook vaak slecht, dus we gaan meten!
  Hoe leuk!!
  Weet jij misschien hoeveel stappen oude mensen ( boven de 80 jaar)
  moeten zetten om fit en actief te zijn en blijven?

  Ik vind het een luxe om de fitbit te kunnen kopen, een luxe gatgat.
  Ook ben ik elke dag dankbaar dat ik kan bewegen, omdat ik de gezondheid ervoor krijg!

  1. Ik heb aardig discipline van mezelf, maar de truc is vooral om er een gewoonte van te maken. Dan hoef je geen beroep meer te doen op wilskracht en discipline : )

   Ik herken het verslavende effect helemaal Marrian. Leuk dat je man en schoonmoeder hun stappen ook gaan bijhouden. Ik weet eigenlijk niet wat het advies is voor wat oudere mensen. Waarschijnlijk in ieder geval 30 minuten per dag matig intensief bewegen.

 7. Zo’n apparaatje zou geloof ik niks voor mij zijn. Het zou me veel teveel bezig houden! Ik wandel elke dag een stuk met de jongens en probeer in huis ook regelmatig in beweging te zijn. 10.000 stappen haal ik denk ik niet meer sinds ik niet meer werk (dat was bijna de hele dag lopen) maar ik merk wel aan mijn lijf wanneer ik onvoldoende beweeg. Dan voel ik me minder energiek en weet ik dat ik weer wat meer moet doen.

 8. Ik heb niks om het te meten, maar ik zou best eens willen weten hoeveel stappen ik op een dag maak.
  Knap dat je iedere ochtend doet rennen. Vaak voorgenomen om te gaan doen, maar nooit van gekomen. Ik houd het bij tennis, wandelen en soms zumba via youtube.

 9. Handige tips! Ik zit inderdaad meestal op dat gemiddelde, maar probeer wel elke dag een stukje buitenshuis te lopen. En vergeet ‘m inderdaad vaak tijdens het huishouden, terwijl daar zeker heel veel stappen worden gemaakt.

 10. Handige tips! Ik ga binnenkort op m’n werk meedoen met een fitbit onderzoek, ik ben heel benieuwd. Op m’n iPhone hou ik het inderdaad ook wel eens bij. Dan zit ik zo op de 13000 stappen op een werkdag!

 11. Door kantoorbaan met veel reistijd, kom ik slechts op 7000 stappen. En op thuiswerkdagen soms met moeite op 5000 – toch wel de ondergrens. In het weekend daarentegen doe ik mijn huishouden en kom ik wel aan de 11000. Als ik geen klusjes heb, moet ik twee uur wandelen om aan de 10,000 te komen. Ik houd het al een jaar of vier bij. Soms vergeet ik weer een tijd om de tracker te dragen, dan begin ik er weer mee.
  Mijn stappenteller heb ik via mijn werk gekregen – iedereen die wilde, kon er een krijgen ;-)

  1. Wat leuk dat ze op je werk stappentellers uitdeelden zeg! Het is natuurlijk ook in het belang van de werkgever: zo krijg je gezondere werknemers en dus minder ziekteverzuim.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.