Hoe tarot kaarten leggen? 4 leggingen

hoe tarotkaarten leggen?

In de bibliotheek kwam ik het boek De tarotcoach van Fidessa Docters van Leeuwen tegen. Zij geeft onder andere antwoord op vragen als: Hoe tarot kaarten leggen? en Is tarot gevaarlijk?

Tarot? Wat is dat voor flauwekul?

Er zijn mensen die tarotkaarten gevaarlijk vinden. Zij associëren het met occulte zaken. Er zijn ook mensen die deze kaarten simpelweg flauwekul vinden. Lange tijd was ik er daar eentje van ; )

Maar nu vind ik ze interessant als instrument om inzicht te krijgen in jezelf.

Ik geloof dus niet dat ze de toekomst voorspellen of iets dergelijks. Maar als afgestudeerd psychologe, ben ik erg geïnteresseerd in hoe mensen in elkaar zitten. En wat je ziet in een kaart, zegt denk ik iets over jezelf.

Veelzeggende plaatjes

Bovendien zijn de afbeeldingen op de kaarten zogenoemde archetypen. Dat wil zeggen dat het universele afbeeldingen zijn die iedereen kan herkennen. Daarnaast zitten er allerlei symbolen in, zoals het oneindigheidsteken.

De tarot als levensweg

Fidessa schrijft dat de kaarten symbolisch zijn voor ‘the circle of life,’ voor onze levensweg. Je kunt ze lezen als een stripverhaal met jezelf in de hoofdrol!

Kijk, dat snap ik tenminste!

Hieronder zie je mij de kaarten in een cirkel leggen, in de juiste volgorde.

Screenshot 2022 02 25 at 16.09.39

Het verhaal gaat over jou, die van alles tegenkomt op je levensweg. Daarbij krijg je te maken met allerlei kwaliteiten en schaduwkanten, en met nieuwe perspectieven.

Je begint als de Dwaas. Onbevangen begin je aan je levenspad, maar je hebt in je knapzak alvast de vier elementen.

Een tarotkaart richt je aandacht

Ik deed ooit een cursus, en daar kreeg ik als tip om elke dag een kaart te trekken. Ik deed dat voordat ik mijn eerste kopje koffie dronk.

Maar ik vond het helemaal niet fijn!

Want normaliter mijmer ik lekker voor me uit als ik koffie drink. Tijdens het koffie drinken laat ik mijn gedachten de vrije loop, en geef ik mijn onbewuste de kans en ruimte om met nieuwe ideeën te komen voor blogposts. Dit werkt perfect.

Ik kon alleen maar aan die kaart denken!

Maar als ik eerst een tarotkaart leg niet! Want door die kaart versmalt mijn focus zich op die (stomme) kaart! Je kunt het denk ik vergelijken met als je zwanger bent, en dat je dan ineens overal zwangere vrouwen ziet. Of als je een witte auto wilt kopen, en prompt overal witte auto’s ziet rijden.

Ik ben daarom gestopt met die dagkaarten trekken, want ik vond het helemaal niet fijn.

Tarotkaarten bewaren

Kijk, in dit tweedehands doosje bewaar ik mijn tarotkaarten:

tarot

Besef: ik kan dit effect ook in mijn voordeel gebruiken!

Pas een paar jaar later realiseerde ik mij dat die focus die de tarotkaart opriep natuurlijk ook in mijn voordeel kan gebruiken! Nu leg ik een dagkaart ná mijn kopjes koffie, als afsluiting. Vervolgens zet ik hem in een hoek op mijn bureau. Zo nu en dan kijk ik erna, en soms denk ik er gedurende de dag ineens aan.

Hoe tarot kaarten leggen? Soorten leggingen

Wat betreft de vraag: Hoe tarot kaarten leggen? is volgens Fidessa de simpelste methode gewoon elke ochtend een zogenoemde dagkaart te trekken. Dagkaart wil simpelweg zeggen, dat je 1 kaart trekt. En dat is dan je dagkaart.

Dagkaart, Verleden-Heden-Toekomstlegging en meer

Nadat je de dagkaart heb getrokken, kijk je naar de afbeelding. Wat zie je allemaal? Welk gevoel roept de kaart bij je op? Vervolgens kun je in het boek van Fidessa, of online de betekenis opzoeken. Voor uitleg van de kaarten kijk ik graag op tarotstapvoorstap.nl

Na haar uitleg over een dagkaart trekken, geeft Fidessa nog een aantal andere voorbeelden van leggingen.

Zoals de Verleden-Heden-Toekomstlegging met 3 kaarten.

Legging met 3 kaarten

De linkerkaart is je verleden, de kaart in het midden het heden, en de kaart rechts de toekomst.

tarot kaarten legging

Een andere heel bekende legging is het Keltisch kruis. Maar deze is met 10 kaarten. Zelf vind ik die daardoor nog erg moeilijk.

Hoe tarot kaarten leggen: De menslegging

In het boek Tarot een open boek van Renée Maas legt zij de zogenoemde Menslegging uit. Deze is makkelijker dan het Keltisch kruis. Je hebt er maar 5 kaarten voor nodig.

hoe tarot leggen

De bovenste kaart (1) kun je zien als het hoofd, de kaarten in het midden (2 en 5) zijn de armen en de kaarten onderaan (3 en 4) zijn de benen. Daarom heet dit ook de menslegging.

Hoe tarot kaarten leggen: stappenplan

Het leukst aan Fidessa’s boek vind ik het onderdeel: ‘Nu jij: leg, kijk en leer.’ In dit deel neemt Fidessa je als het ware aan de hand en leert je stap voor stap hoe je de kaarten kunt leggen. Van het bedenken van een vraag, tot het schudden van de kaarten tot interpretatie.

Zelfde tarotkaart verschillende betekenissen in verschillende boeken!

Als tarotkaarten dan zo universeel zijn in hun betekenis, hoe kan het dat dan de uitleg van eenzelfde kaart anders is per boek?! Dat klinkt nogal verwarrend.

 1. Een simpele oplossing is gewoon kiezen voor 1 boek, en alleen daarin de betekenis van een kaart opzoeken.
 2. Een andere optie is de uitleg van dezelfde kaart in meerdere boeken opzoeken, en vervolgens vergelijken. Is er misschien een rode draad te vinden in de verschillende interpretaties?
 3. En tot slot is er het antwoord dat altijd past: ‘Wat denk je zelf?’ en nog zo’n inkopper: ‘Wat zeg jóúw gevoel? Het antwoord zit in jou!’

Over het boek De Tarotcoach

Fidessa gebruikt in haar boek de Rider Waite kaarten als voorbeeld. Ze erkent dat er ook andere kaartendecks zijn, maar de Rider Waite zijn het meest gekocht en het bekendst.

Screenshot 2022 02 25 at 12.47.52

Net zoals andere boeken over dit onderwerp zit in De Tarotcoach ook een deel waarin de betekenis van alle kaarten wordt uitgelegd. Daarnaast ook de gebruikelijke algemene geschiedenis van de kaarten.

Maar wat dit boek dus onderscheidt van de vele andere boeken vind ik de praktische aanpak. Niet alleen geeft Fidessa duidelijk antwoord op de vraag Hoe tarotkaarten leggen?,  ze geeft ook praktische voorbeelden.

Mijn conclusie over dit boek

Als je meer wilt weten over de tarotkaarten dan is De Tarotcoach een uitstekend boek. Je krijgt snel en makkelijk een beeld van wat het eigenlijk is, en daarnaast hoe je er zelf praktisch mee aan de slag kunt gaan.

Tot slot

De tarot is geen occulte kaartenset, maar een manier om je aandacht te richten en jezelf beter te leren kennen. Dat neemt niet weg dat ik soms nog wel eens denk: ‘Is dit geen onzin?’ Hoe kan het dat verschillende boeken verschillende betekenissen voor de kaarten geven als ze zo universeel zijn?

Maar onderaan de streep denk ik toch, dat wat jou treft, informatief is en iets over jezelf kan vertellen.

Je kunt het vergelijken met klittenband: dat werkt ook alleen maar als er iets is om aan te kleven. Zo is het denk ik ook met de uitleg van tarotkaarten. Als het je raakt, dan is er blijkbaar draagvlak voor in jou.

Al met al zie ik 2 manieren waarop je tarotkaarten kunt leggen en interpreteren:

 • Je gaat uit van synchroniciteit: dat jij die bepaalde kaart trekt is geen toeval. Dus is die kaart een belangrijke boodschap van het universum.
 • Je gaat ervan uit dat wat jij ziet in de kaart, iets zegt over jouw gemoedstoestand en karakter. En op die manier heeft de kaart vervolgens betekenis. Iemand anders zal hem anders interpreteren. Je kunt het een beetje vergelijken als je met een vraagstuk worstelt, en je vraagt een specifiek iemand om advies. De persoon die je kiest om advies aan te vragen kan dan al veelzeggend zijn.

Ik ben meer van de tweede interpretatie.

Tarotkaarten kopen

Het is geloof ik bijna 20 jaar geleden dat ik mijn Rider Waite set kocht bij een lokale boekhandel. Je kunt ze ook kopen bij bol.com of bij speciale ‘spirituele’ winkels. Maar dat laatste is dus niet nodig. De kaarten zijn dermate ingeburgerd dat ze ook in ‘gewone’ winkels te koop zijn.

Screenshot 2022 02 25 at 12.47.52

Er zijn zelfs speciale beginnerssets.

De Tarotcoach kopen

Het boek is voor 20,- te koop bij bol.com, maar ik haalde het boek uit de bibliotheek.

tarot

Leestip

De magie van het huishouden

Hoe denk jij over tarotkaarten?

Similar Posts

15 Comments

 1. Interessant! Ik verdiepte me al langer in tarotkaarten, maar deed er verder niets mee. Vorig jaar deed ik een schriftelijke cursus, maar dat was vrij droge kost. Toch vind ik ze inspirerend, de kaarten. Ik trek online elke dag een kaart. Soms kan ik er wat mee, soms niet.

 2. Ik hou van tarotkaarten. Mijn favoriete deck is the white sage.
  Over het hoe en waarom is dit vakje een beetje klein, hihi. Mooi dat je hierover schrijft!

 3. Ja, ik snap dus niet hoe je uit het leggen van kaarten (willekeurig) iets kunt halen voor jezelf of een ander en vind het daarom dan oom flauwekul. :)

 4. Hiervoor moet je echt opgeleid zijn en gewijde kaarten hebben. Het is echt gevaarlijk omdat zomaar te doen. Ik heb het vroeger met een vriendin gedaan in een vakantiehuisje. Er gebeurde toen vervelende dingen. Later hoorde ik dat je er aardgebonden geesten mee kan aantrekken.

 5. Ik denk dat de kaart pas een betekenis krijgt die door de gebruiker bepaald is. Zo ontstaan ook de verschillende interpretaties en verschillende deks van tarotkaarten.

 6. Het is en blijft occultisme, volgens het Christendom,je stelt je vertrouwen in kaarten ipv op God,en dat sowieso al fout.

  1. Een theoloog is in principe niet een gelovige,dat is iemand die theologie gestudeerd heeft en is geen bekeerde Christen,die ook écht de geest van God heeft,dus die mensen kennen de betekenis niet van tarot, hiermee worden we misleid door de duivel.

 7. Ik ging vroeger wel eens met een vriend mee die iemand kaarten voor hem liet leggen. Voor de lol werden er dan voor mij ook kaarten gelegd. Ik liet er geen beslissingen of zo van af hangen maar ik vond het altijd wel heel leuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.