Reacties

De magie van het huishouden: huishoudelijk werk als goedkope therapie! — 66 reacties

 1. Ik zie het huishouden soms als een noodzakelijk kwaad. Al die terugkerende klussen en die zooi die opgeruimd dient te worden. Maar ik herken ook wel wat er in dat boek staat. Ik heb een boek van Scott Cunningham ‘Magical Household. Niet helemaal hetzelfde. Al gaat ook dit boek over positieve kracht in huis.
  Ik zie het huishouden trouwens ook als een manier van sport. Ik doe het huishouden grotendeels op de ouderwetse manier en dan gebruik je veel spieren en ben je veel in beweging. Mijn zoons helpen bij het zwaardere werk.
  Wat ik heel leuk vind is wanneer ik bv de kamer doe op een manier dat ik er heel veel zorg en liefde in steek dat ik dat terug hoor van de mannen, ook al heb ik er niets over gezegd. Dingen doen met liefde, wat je ook maar doet maakt de uitkomst mooier :-)

 2. Waarom zou je zout onder je bed strooien? Ik zie peuter al stiekum zout op liggen likken onder het bed 's morgens LOL!

  Ik heb niet echt een hekel aan het huishouden, hoewel sommige dingen wat mij betreft te vaak terugkomen en er altijd net te weinig tijd voor lijkt te zijn.

 3. Klinkt als een interessant boek! Ik vind het huishouden inderdaad een noodzakelijk kwaad, maar zou ook niet snel een werkster nemen. Ik heb het toch wel graag zelf in de hand, en een vreemde aan mijn spullen vind ik ook maar niks.

 4. Ik zou wel een poetsdame willen want poetsen valt me steeds zwaarder en ik poets al veel minder dan jaren geleden,ik heb wel voldoening als het overal proper is :ik doe alle dagen een beetje en ruim alles direct op

 5. Haha, daar kom je mee in de kerstvakantie! Het is hier een ontplofte bende. Eigenlijk was ik aan het hopen op de magische helpertjes uit Assepoester:)

  Groetjes Jacqueline

 6. Ik vind het heerlijk als het huis schoon is! Maar soms heb ik ook een hekel aan het huishouden. Ik heb gemerkt dat het een beetje er aan ligt of mijn hoofd vol is of niet. Als mijn hoofd vol zit is het vaak een rommeltje in huis. Grappig hé!

 7. Ik vind huishouden echt heerlijk! Momenteel een beetje zwaarder want 39 weken zwanger, maar niks fijner dan alles lekker schoon en fris, wasje draaien, poetsen. Heel lijp misschien, maar geeft me echt ontspanning!

 8. Ik ben opgevoed met de boodschap: ‘Neem een werkster als je genoeg geld hebt om het huishouden te doen.’

  Zo ben ik ook opgevoed. Vandaar dat ik al 12 jaar een poetshulp heb die twee maal per week een halve dag komt poetsen. Dus ook wassen en strijken. Ik kan het natuurlijk zelf ook, maar er zijn andere dingen die ik leuker vind, vandaar.

 9. Ik krijg echt rust van een schoon en opgeruimd hoofd, dus ik snap wel wat de auteur bedoelt. Als alles hier aan kant is, heb ik veel meer inspiratie dan weer het een tering bende is haha! Maar zout onder je bed strooien? Gek! Haha

 10. Wassen en strijken vind ik niet erg, koken en de vaatwasser aanzetten vind ik ook wel te doen. En een beetje stofzuigen en een spiegel poetsen gaat ook nog wel. Maar van de zwaardere schoonmaakklussen kan ik helaas echt de magie niet in zien. In plaats van blij te worden dat alles weer schoner wordt raak ik altijd overrompeld door de hoeveelheid plakkerige viezigheid die ik tegenkom in de keuken en badkamer bijv. Yuk, pas als je dingen van zijn plek haalt zie je hoe vies het is geworden. Gelukkig heb ik sinds een half jaar een hulp voor 1x in de 14 dagen, die ook in de hoekjes schoonmaakt. Hoef ik het alleen een beetje bij te houden. Zij werkt trouwens via een Thuiszorgorganisatie bij mij als particuliere schoonmaakhulp. Dat vind ik heel prettig, ik hoefde niet zelf te zoeken naar een hulp en onze overeenkomst is formeel geregeld.

 11. Ik vind stofzuigen leuk en de keuken schoonhouden. Verder hou ik van koken en vooral van het opeten van voedsel :)Soms werkt het opruimen inderdaad therapeutisch, maar dat kan je in mijn ogen met alles bereiken zolang je het maar heel bewust doet.

 12. Huishouden hoort bij het dagelijkse leven, is een taak, zorgen voor, moet gewoon gedaan worden.
  Ik vind het heerlijk om het schoon en opgeruimd te hebben, dus dat motiveert mij dingen aan te pakken, leuk vind ik het niet, hoewel ik opruimen als heilzaam ervaar en met strijken mijn gedachten kan laten gaan.
  Vorig jaar maakte ik de keuze om een paar uur meer te gaan werken, in ruil dat er dan een huishoudelijke hulp kwam, voor o.a grote beurten.
  Mijn werk vind ik leuker dan huishouden.
  Ik ervaar dat ik tijd koop, met daarnaast iets doe wat ik prettiger vind en goed in ben.
  Ik hou van dit soort boeken, lijkt me interessant en leuk.

  • Ik vind het heel slim dat je hulp hebt ingeschakeld in huis als je meer uren buitenshuis gaat werken. Zo houd je eenmaal thuis meer tijd over inderdaad.

 13. Wat grappig! Hoewel ik absoluut geen fan ben van het huishouden doen, merk ik wel dat het huis aankant maken voor mij enorm rustgevend kan werken en ik m'n hoofd daarmee even leeg kan maken. Een opgeruimd huis in een opgeruimd hoofd, en dat geldt echt voor mij.

 14. Ik ben ook een prediker geworden van de magie van het huishouden. Mega interessant vind ik het. Ik vind het ook heel leuk om er over te schrijven.
  Even flink rekken en strekken bij het ramen wassen is hetzelfde als een gymoefening, zegt men.

 15. Ik vind de voorbeelden uit het boek een beetje vergezocht. Maar schoonmaken geeft me wel een opgeruimd gevoel. Alleen vervelend dat je met twee zoons in huis al snel geen eer meer hebt van je werk... Daarom toch maar een schoonmaakster ;-)

 16. Veel huishouden kan ik doen terwijl ik een inspirerende audio beluister. Strijken doe ik graag, want vuile was heb ik niet graag. Koken vind ik reuze, alleen dat het mijn honger ook stilt en dat ik geen afwas kan zien staat, maakt het niet zo gezellig. Dan is er nog de planten water geven, stofzuigen vind ik ook niet erg. Ik kan immers niet lang zitten aan mijn pc. Maar soms wil je een artikel af maken en dan zou een huishoudster van pas komen. Maar de combinatie huishouden en coaching vind ik fijn. Voldoende alleen zijn om na te denken en wanneer er tijd is praten met mensen. En dan even onder de mensen om boodschappen te doen. Ook een fijn nieuwjaar toegewenst

 17. ik vind huishoudelijk werk niet vervelend, we hebben jaren een werkster gehad maar toen zij stopte waren de kinderen groot en vonden we het niet meer nodig
  Wel hebben we iemand voor de tuin en voor klusjes want daar heeft mijn man geen tijd voor en ik geen zin in.

 18. Vooral als een noodzakelijk kwaad. Toch kan ik er ook wel van genieten als alles weer schoon en opgeruimd is maar dat het voelt altijd als heel ondankbaar werk want niet veel later kun je weer opnieuw beginnen.

 19. Ik heb niet zo zeer een hekel aan het huishouden maar leuk is anders. Met een 6 jarige en een hond die als de pest verhaard moet ik sowieso elke dag (soms 2x per dag) stofzuigen omdat ik anders gek word. Maar moet ook zeggen dat wanneer het schoon is ik het ook wel echt heel fijn vind :D

 20. Huishouden, een noodzakelijk kwaad. Het moet nu eenmaal gebeuren.
  Maar toch kan een opgeruimd huis voor een leeg hoofd zorgen. Alles aan kant hebben zorgt bij mij voor een stukje rust. En met de stofzuiger door het huis is tevens een goede work-out ;)

 21. Ik heb 'n hekel aan huishoudelijk werk. Aan alles behalve koken en bakken......
  Toen ik 14 was werd het 10E kind van mijn ouders geboren. We hadden geen automatische wasmachine, geen centrale verwarming maar turf- en kolenkachels. Grote moestuin en veel fruitbomen. Mijn 2 jongere zusjes plasten (6 en 8) plasten bijna elke nacht in bed en er kwam elke dag wel iemand thuis met natte voeten, scheur in broek of jurk etc.
  Je begrijpt dat mijn moeder (en ook mijn vader, hij werkte in ploegendienst en hielp mijn moeder veel) weinig tijd aan ons, kinderen, konden besteden. Hooguit net voor het naar bed gaan of zondags uit de kerk of in de namiddag. Mijn 3 oudere zussen hielpen mijn moeder maar ik hoefde (mocht) nooit meehelpen.
  Misschien komt daar mijn aversie tegen h.h.werk vandaan.....geen idee!

 22. Vorig jaar besloot ik ermee akkoord te gaan en een huishoudster in dienst te nemen. Het is werkelijk niets voor mij. Ik ben een controlfreak en doe het huishouden het liefst zelf. Niet omdat ik het leuk vind maar omdat ik een schoon en opgeruimd huis belangrijk vind.

 23. Zeer noodzakelijk kwaad. Aan de andere kant kan ik - als ik met kramp tussen mijn schouders zit van het te lange werken - echt 'genieten' van de was doen. Was opvouwen is weer heel prettig als ik toch 's avonds een Netflixje doe. Al met al ben ik wel geïnteresseerd in dit boek. Komt op mijn bieb-lijstje ;)

 24. Interessante insteek. Ik gebruik eigenlijk al jaren therapeutisch opruimen. ;) Ik ben dan ook wel opgevoed met het idee zorg te dragen voor je eigen troep.Ik vind het soms dan ook fijn om even je gedachte te verzetten of hoofd leeg te maken.

 25. Dat lijkt me een boek voor mij. Ik hoop gemotiveerd te kunnen worden om het huishouden te kunnen doen. Ik heb er zo een hekel aan. Ik ben zo blij dat we hier de taken kunnen verdelen met zijn allen.

 26. Vind het ontzettend leuk bedacht, maar ik zie huishouden echt als noodzakelijk kwaad. Ik geniet enorm van de frisse geur van schoonmaakmiddel, hou van een opgeruimd huis, maar zie er vaak tegenop om aan te beginnen. Aan de andere kant kan het ook weleens lekker zijn, omdat het toch je geest opruimt. Maar nee, als ik het kon uitbesteden, zou ik dat zeker doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder