Dark op Netflix

Duitse Netflix serie Dark

Hoewel ik eigenlijk alleen nog maar tijd heb voor Koreaanse drama’s zijn er twee Duitse series op Netflix die ik samen met mijn man en jongste zoon kijk. Mijn jongste zoon (14) overweegt om Duits te studeren, en kijkt het onder andere om die reden.

En ik? Ik kijk mee voor de gezelligheid. Hoewel de Duitse serie Dark niet bepaald gezellig is…

Dark op Netflix: jaren 80

Dark bestaat uit 10 afleveringen en wordt gepromoot als ‘de engste serie ooit’. Dat soort teksten spreken mij aan. Want ik houd wel van griezelen, ook al kan ik er vervolgens niet van slapen. Zo denk ik nog steeds met een rilling van angst terug aan de film The Ring.

Dark: waar gaat het over?

Dark speelt zich af in het suffe Duits dorpje Winden, waar nooit wat te doen is. Hoofdrolspelers zijn vier gezinnen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Je ziet ze anno 2019, en hun jongere versie in 1986. In de jaren tachtig verdween er een jongetje spoorloos uit Winden. En dat gebeurt anno 2019 weer. Van wat ik er van begrijp heeft het iets met tijdreizen te maken. Het jongetje dat verdwijnt komt terecht in de jaren 80. De vraag is niet:

Waar is Mikkel? Maar wanneer is Mikkel?

De jaren 80 worden trouwens heel goed weergegeven. De vreselijke kleding, de kapsels, de muziek… Ik vond die een feest van herkenning. Maar de sfeer in deze Duitse serie Dark vind ik deprimerend, lelijk en donker. De acteurs zien er bijvoorbeeld dodelijk vermoeid en rimpelig uit. Ik hoop dat Dark nog beter wordt, want nu kijk ik vooral vanwege het samen kijken met man en kind.

Trailer van de Duitse serie Dark

Conclusie over de Duitse serie Dark op Netflix

Dark wordt wel vergeleken met de serie Stranger Things die zich ook in de jaren tachtig afspeelt, maar is daarvan de donkere variant. Het schijnt dat je de eerste 3 afleveringen even door moet, en dan wordt het makkelijker.

Dat hoop ik dan maar.

N.B. Ik heb deze serie nooit afgekeken… Hij was te saai. Ik weet ook niet of het nou een horror film is of een psychologische thriller.

P.S. Schrijver en journalist schrijft in zijn boek Coronaproof ook over de serie Dark!

‘Door het gegoochel met tijd en parellelle werelden kon ik soms geen touw meer aan het verhaal vastknopen, maar ik hield van de mysterieuze sfeer, de loodzware symboiek en het gefilosofeer over oorzaak en gevolg.’

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips!

Ken jij deze serie Dark? En kijk je überhaupt wel eens Duitse series?

Similar Posts

55 Comments

 1. Ik vond de Duise series die op tv waren zoals Kobra 11 heel leuk. Op Netflix heb ik er nog niet een gekeken. Dat komt omdat ik alles wat griezelig is aan series vermijd. Haha ik ben echt bang als ik daar naar kijk!

 2. Ik heb er veel over gelezen en gehoord. Maar nog niet zelf gekeken. Ik denk dat we er binnenkort wel aan gaan beginnen, het lijkt me een spannende serie.

 3. Ok, voor mij klinkt dit als een goed recept om niet te kunnen slapen. Nee, ik kijk nooit griezelfilms/series. En eigenlijk is er erg weinig Duitse tv. Heel wat jaren geleden keek ik weleens Tatort, Derrick enzo.
  Jouw kinderen zijn echt gek op taal! De derde als ik het goed bijgehouden heb :-)

  1. Ja leuk! Ik gebruik Memrise als app. En het werkt echt, Spaanse series kijken op Netflixx, ik versta best veel! Kijk eens naar Mar de Plastico op Netflixx….

 4. OH! Wij hebben hem in één ruk uitgekeken gisteren! (Heel kerstig)
  Wat een aparte serie, sorry, het wordt niet bepaald opbeurender. Maar fascinerend gemaakt, boeiend plot en goed acteerwerk.

  1. Het engheidsgehalte valt erg mee vind ik, maar het is unsettling. En ingewikkeld met alle tijdsdingen.
   Maar dus niet horrorclowns uit putjes enzo. :P

 5. Heel veel tatort en andere krimi’s . Over het algemeen ook dagelijks wel een xtje Duitse journaal.

  Ik zal het op mijn Netflix lijstje zetten.

 6. Geweldig vond ik hem. Mijn roots kon ik weer opsnuiven en jaren 80 heeft altijd mijn voorliefde. Mijn man vond er niks aan, maar ik hou wel van aparte series. Deze speelt echt met je geest. Wacht met smart op seizoen 2!

 7. Ik heb geprobeerd deze te kijken maar ik kwam niet echt door aflevering 1 heen, maar als ik het goed begrijp moet ik de komende 3 afleveringen nog een kans geven haha. Ik ga er over nadenken :D

 8. Ik ben echt een pussy wat enge films, serie’s en boeken betreft, dus ik kijk het liefst alleen tranentrekkende blije dingen. Beetje romantiek of een vleugje drama, dat werk!

 9. We hebben twee afleveringen gekeken en zijn afgehaakt. Ik vind het verschrikkelijk. Precies wat je zegt: “Maar de sfeer in deze Duitse serie Dark vind ik deprimerend, lelijk en donker. De acteurs zien er bijvoorbeeld dodelijk vermoeid en rimpelig uit. ” Dat dus. Ik vind het een heel hoog Oostblok-gehalte hebben. De acteurs zijn bleek en chubby en eigenlijk onaantrekkelijk. Dat is normaal gesproken echt niet een ding hoor. Maar in zijn totaliteit word ik hier best ongelukkig van.
  Ik vind het niet te vergelijken met Stranger Things want wat is die serie goed! En dan seizoen 2. Wow!

 10. Ik ga het proberen. Dat duistere spreekt me op zich wel aan. Heb thuis toch al de naam dat films die ik uitzoek altijd beroerd aflopen en je met een naar gevoel laten zitten hahaha

  Stranger Things hebben we twee seizoenen gezien maar vond ik zelf wel een beetje stom. Aan de ene kant wel wat herkenning ja )ik verwachtte elk moment ET te zien binnenkomen’ maar aan de andere kant ook wel heel erg kinderachtig, Amerikaans en stom flauw ongeloofwaardig griezelwerk.

 11. Ik ken de serie niet. Duitse series spreken mij ook niet echt aan en ik heb Netflix nog steeds buiten de deur kunnen houden en dat bevalt heel goed ; )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.