Oh nee! Ben ik een spoiler?!

Spoiler

Een paar keer kreeg ik als feedback op een review van een film of serie dat er spoilers in zaten. Voor mensen die zich nu afvragen: 'Wat is een spoiler?' dat is dat je belangrijke dingen verklapt, en daardoor het plezier van een ander in een boek of film bederft.

Met andere woorden, het is niet zo best!

Laat me beginnen met te zeggen dat het nooit mijn bedoeling is om andermans plezier in een boek of film te vergallen met mijn reviews! Ik doe het beslist niet expres. Maar als ik een review schrijf, dan deel ik graag mijn gedachten over wat er gebeurt in een boek of film.

Mea culpa!

En blijkbaar leidt dit soms tot spoilers.

Ik heb daarom opgezocht waar ik op moet letten om dit te vermijden. De vuistregel schijnt te zijn:

'Alles wat niet een trailer zit, is een potentiële spoiler.'

Hoe kun je spoilers vermijden?

Als blogger kun je lezers waarschuwen dat een review mogelijk spoilers bevat. Dan kunnen ze vervolgens zelf kiezen of ze de review willen lezen of niet. Of je kondigt de spoiler in de post zelf aan, met grote waarschuwende letters zodat lezers weten: 'Oh, nu komt er spoiler.'

Of met zoiets als dit:

via GIPHY

Wil je zeker weten dat je niet per ongeluk een spoiler leest? Vermijd dan reviews totdat je de film/serie of boek zelf hebt gezien.

Tot slot

Ik zal (nog) beter opletten dat ik geen spoilers (meer) geef in mijn reviews, of ik zal mijn best doen om ze op tijd aan te kondigen.

Similar Posts

19 Comments

 1. Tja kan me wel voorstellen dat het dansen op een slappe koord is - je mag niet te veel vertellen, maar enkel de korte inhoud dan vraag je je af of die persoon het wel echt gelezen heeft misschien :)

 2. Tsjah... daarom doe ik nooit meer dan vertellen dat ik iets echt super top of geweldig vindt, boek of film, de trailer en go see it or read it yourself, ik ga er eigenlijk nooit inhoudelijk op in verder, het is slechts een tip... ook bij een boek, niet meer dan wat je al op internet kunt vinden.

  x

 3. Van een boek plaats ik liever de tekst op de achterflap of het review van een bekende uitgeverij.
  Ik heb me ook wel eens vergaloppeerd...😮

 4. In het heetst van de strijd kan dat gebeuren.
  Men moet er niet zo zwaar aan tillen, men is blijkbaar toch nieuwsgierig anders zou men niet lezen. Hans

  1. Ja, dat lijkt mij dan ook het beste. Dat ik gewoon bekend word om reviews waarin soms spoilers zitten. Dan kunnen mensen zelf bepalen of ze het willen lezen of niet.

 5. Het is me bij jou nooit opgevallen. Zelf merk ik ook wel dat het heel lastig is. Om je mening een beetje te kunnen onderbouwen is het toch vaak handig om wat van het verhaal weg te geven, vind ik. Maar ja, je wilt inderdaad geen spoilers weggeven. Blijft een zoektocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.