Decathlon retourneren ervaring: 3 fouten + 3 leermomenten

decathlon retournerenLeer van mijn Decathlon retourneren ervaring!

Decathlon retourneren ervaring: hoe het begon

In juni bestelde ik bij Decathlon 4 hardloopbroekjes en 1 hardloophemdje.

Inclusief verzendkosten was dat 68,90.

Dat klinkt misschien veel, maar geloof me, dat is echt niet duur voor fijne hardloopkleding.

decathlon retourneren

Betalen na ontvangst bij webshops

Hoewel ik mijn rekeningen altijd zo snel mogelijk betaal, vind ik het bij bestellingen bij webshops prettig om pas te betalen na ontvangst. Je weet immers nooit of een pakketje wel bij je thuis aankomt. En voor mijn gevoel sta je als klant toch sterker, als je nog niet betaald hebt.

In het geval van Decathlon betekent dit dat je achteraf betaalt via Riverty.

Decathlon retourneren: ik hield 2 hardloopbroekjes + 1 hemdje

Toen ik het pakketje ontving, paste ik alles, en besloot om 2 hardloopbroekjes en het hemdje te houden. Voor Decathlon retourneren moet je op de website bij je profiel je retour aanmelden. Dat deed ik keurig, en vervolgens sloeg ik aan het rekenen wat ik moest betalen.

Voor 2 hardloopbroekjes en 1 hardloophemdje betaalde ik 35,92 inclusief verzendkosten.

En daarmee maakte ik mijn eerste fout.

Ik had niet zelfstandig het bedrag moeten berekenen en overboeken.

Want sindsdien heb ik verschillende berichten van Riverty gehad dat ik openstaande betalingen heb.

Decathlon retourneren ervaring: wat ging er mis bij mij?

Laten we beginnen waar het nog goed met het Decathlon retourneren:

Ik meldde de drie kledingstukken netjes aan als retour.

Mijn fout was dat ik dacht dat ik daarmee klaar was.

Deze fouten maakte ik bij Decathlon retourneren

 1. Ik maakte handmatig het bedrag over van mijn bestelling. Ik had beter kunnen wachten totdat de retouren verwerkt waren, en ik een nieuwe factuur kreeg.
 2. We leverden het pakketje met de retour kledingstukken netjes in bij een PostNL punt maar vroegen niet om een bewijs van verzending. Dit is een hele grote fout! Vraag altijd om een bewijs!
 3. In mijn besteloverzicht zag ik keurig de retour gemelde kledingstukken staan. Ik dacht dat dit betekende dat ze dus verwerkt waren als retour. Maar dat blijkt niet het geval. Ik had bij mijn profiel moeten kijken bij Retouren. Dan had ik gezien dat het retour niet is aangekomen bij Decathlon. Vandaar dat het bedrag bleef openstaan, en ik steeds aanmaningen kreeg van Riverty. Zie hieronder:

decathlon retourneren

Decathlon en Riverty zijn twee verschillende bedrijven

Het is goed te bedenken dat Decathlon en Riverty twee verschillende bedrijven zijn, die verder niets met elkaar te maken hebben.

Decathlon maakt simpelweg gebruik van de diensten van Riverty voor betalingen.

Dus als er bij Riverty iets fout gaat, dan wijzen zij beschuldigend naar Decathlon. Ik weet dat, omdat ik met Riverty contact opnam over de aanmaningen en de oplopende incassokosten. Bij Riverty zeiden ze dat de fout bij Decathlon lag, omdat zij mijn retouren niet hadden verwerkt.

Toen bleek uiteindelijk dus dat Decathlon mijn retouren nooit had ontvangen. De reactie van Decathlon was:

‘Heeft u een bewijs van verzending?’

Het is mijn stommiteit dat ik dat niet heb.

Zelf verantwoordelijk voor betalen factuur

Daarnaast wees de klantenservice van Decathlon me op het volgende:

‘Ik wil je er wel op attenderen dat als je kiest voor de optie Afterpay/Riverty je een overeenkomst met hen aangaat en je akkoord gaat met hun voorwaarden. Dat houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van de factuur. Je had de gehele factuur kunnen betalen en later een terugbetaling kunnen ontvangen of de factuur 14 dagen op pauze kunnen zetten i.v.m. retour. Dan had je geen herinneringskosten gekregen. Wij kunnen de herinneringskosten helaas niet crediteren.’

Hieruit begrijp ik dat ik beter de hele factuur had kunnen betalen, ook al hield ik niet alles.

Samenvattend: 3 leermomenten

 • Vraag altijd een verzendbewijs als je iets retour stuurt. Maak er een foto van én berg het op, op een plek waar je het terug kunt vinden.
 • Ga niet zelf het bedrag berekenen en overmaken als je iets retour stuurt. Wacht geduldig totdat je factuur is aangepast, en betaal dan.
 • Dat je iets retour stuurt, betekent niet altijd dat het ook aankomt bij de webshop! Het was nooit bij me opgekomen dat er iets mis zou gaan. Controleer dus altijd of je retour inderdaad is aangekomen. Doordat ik er klakkeloos van uitging dat het ‘geregeld’ was, had ik niet door dat ik inderdaad een rekening ‘open’ had staan bij Decathlon. In mijn hoofd had ik alles keurig afgerekend.

Omdat de incassokosten inmiddels zijn opgelopen tot ruim 20 euro, en ik geen bewijs van retour heb bewaard, heb ik van narigheid het openstaande bedrag van Riverty maar betaald. Op die manier lopen in ieder geval de incassokosten niet verder op.

Maar wat eerst budgetvriendelijke hardloopkleding was, is alsnog duur geworden.

Decathlon update

Omdat ik dus zo dom was om geen bewijs van verzending te vragen, bood Decathlon de mogelijkheid om een verklaring van retour in te vullen. Dat was een formulier waarop ik mijn gegevens en de bestelnummers van de retouren moest schrijven.

Op basis daarvan hebben ze mijn retouren alsnog ‘gevalideerd’.

Riverty heeft inmiddels het teveel betaalde bedrag terugbetaald aan mij, maar de 9,50 incassokosten niet.

Leestips

DHL Packstation

Waar is mijn pakje?

Hoe zijn jouw ervaringen met retourneren?

Similar Posts

11 Comments

 1. PostNL is een ramp tegenwoordig ook wanneer je bij reviews kijkt. De laatste weken schoenen besteld (die niet in de fysieke winkel verkrijgbaar waren). Nu maakte de winkel een fout door de verkeerde maat én kleur te sturen. Moesten retour naar een antwoordnummer dat was gratis pakket niet aangekomen en PostNL doet niks krijg nu het bedrag per kilo terugbetaald in totaal krijg ik 6,78 terug en de schoenen waren ruim Euro 180,00…weg geld pas dus altijd goed op en is het iets kostbaars stuur het dan verzekerd retour.

 2. Wel fijn van Decathlon dat ze je crediteerden! Ik vind het een prettige winkel. Je hebt leuke kleding uitgekozen :-)

 3. Ik breng het bij Decathlon terug in de winkel. Ze hebben een heel ruime retour termijn van een jaar. Ik kom er niet vaak, bestel wel regelmatig en maar weinig hoeft retour.
  Je moet dan wel alles eerst betalen en het duurt langer voor je je geld terug hebt maar ze ontvangen het altijd.
  Kan alleen met producten die je bij hun koopt en niet bij die door anderen via hun webshop verkopen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.