Plafondlamp oftewel plafonnière

plafonniere

Wist jij dat een plafondlamp hetzelfde is als een plafonnière?

Alleen is plafondlamp een stuk makkelijker te spellen dan plafonière of plafonnière!

Nieuwe lampen kopen

Van te voren dacht ik dat het superleuk zou zijn, om allerlei dingen uit te zoeken en te kopen voor ons nieuwe huis. Zoals nieuwe lampen. En ik wil niet beweren dat het helemaal niet leuk is, maar zo leuk als ik had gedacht, is het niet! Het zijn toch allemaal vrij grote beslissingen, waar je voor lange tijd aan vast zit, en dat maakt ze lastig.

Lampen en verlichting

Dus toen we de vloeren, keuken, muren, kachel hadden bepaald dacht ik opgelucht:

'Nu hebben we alles gehad!'

Maar ik had buiten de lampen gerekend. Want je hebt natuurlijk wel verlichting nodig. Dus gingen mijn man en ik bij de Ikea en Leenbakker op zoek naar lampen, daarbij hevig gehinderd door een volstrekt verschillende smaak.

Mijn wil TL-licht maar ik wil sfeerlicht

Mijn man wil het liefst van die fluorescerende lichtbakken, en ik ben juist van de schemerlampjes. Zie die twee uitersten maar eens te verenigen tot een harmonieus geheel. Dat valt niet mee, en dus ruzieden we heel wat af in de winkels.

We kochten plafonnières oftewel plafondlampen

Maar ik ben blij te kunnen melden dat we er uit zijn! Ik heb mijn kroonluchters en kitscherige hanglampen losgelaten, en mijn man zijn tl-licht, en zo kwamen we uit op plafomnières ad 19 euro per stuk bij de Praxis.

Wat is een plafonnière?

Een plafonnière is dus, in goed Nederlands, een plafondlamp. Oftewel een lamp die je aan het plafond hangt. Maar zijn dan niet alle hanglampen plafonnières?!

Nee dus!

Want volgens Wikipedia is het kenmerk van een plafonnière dat hij heel dicht tegen het plafond hangt! Hij kleeft als het ware bijna tegen het plafond.

plafonniere

Het zijn lampen die ik normaliter nooit had uitgezocht, maar ik had een openbaring: soms is het beter naar het grote geheel van de woonkamer en keuken te kijken, dan puur te gaan voor de lamp.

Kijk naar het totaalplaatje!

In onze huidige kamer hangen namelijk een kroonluchter van de Ikea en een kraaltjeslamp, midden in het looppad hevig met elkaar te vloeken. Ik vind ze allebei schitterend mooi, maar ze passen eigenlijk slecht in de woonkamer.

Ik ben erg tevreden over mijn vers verwonnen interieurinzicht, en hoop dat de plafondlampen net zo mooi zullen staan als ik denk!

In elke plafonnière kunnen twee lampen, dus mijn man is ook tevreden over de hoeveelheid licht.

En uiteraard hebben we spaarlampen gekocht.

Update 2023

Wist je dat een plafonnière een groot nadeel heeft?! Hier komt tie:

vliegen gaan er naartoe om te sterven!

Dus op een gegeven moment zie je als je naar boven kijkt allemaal vliegenlijken je plafonniere liggen! Supervies om te zien. En dan heb ik het nog niet eens over alle stof gehad dat zich er in verzameld.

Kortom we hebben al lange tijd geen plafonnières meer. Inmiddels hangen in de woonkamer en keuken gewoon weer... kroonluchters.

Wat kan ik zeggen.

Een goede smaak laat zich niet verloochenen ; )

Boven waren de plafonnières die we kochten erg saai. Als we nou van die leuke retro plafondlampen hadden gekocht, zoals in de afbeelding bovenaan, was het nog een heel ander verhaal.

Hoe hebben jullie de verlichting geregeld?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. heel herkenbaar! Over de meeste meubels in huis waren we het vrij snel eens en hebben we dezelfde smaak, maar de lampen... pfff dat blijft een discussiepunt. We hebben heel lang gedaan zonder fatsoenlijke lampen, dus alleen maar peertjes en elke keer dat we een lamp zagen die we allebei mooi vonden kochten we maar meteen :)
  Je hebt ook gewoon te veel keus. Ik heb dan weer een praktische smaak (geen stoftrekkers) en mijn man een dure smaak (het liefst design) kom dan maar tot een compromis.

  succes met alle verhuisregeldingen!

 2. Bij ons moet het vooral praktisch zijn. In de woonkamer alleen schemerlampen en een goeie leeslamp. In de keuken hangt wel een lamp boven de tafel van L.eenbakker en een paar hanglampjes boven het aanrecht en ook als het nodig is een goeie leeslamp. Wij hebben een zitkeuken. De meesten komen van de rommelmarkt op 2 na.

 3. Wij zijn eerst bij een professional geweest voor een "licht-plan". Uiteraard hebben ze daar vooral dure lampen voorgesteld maar nu gaan wij gewoon op zoek naar goedkopere varianten en weten we wél hoeveel of hoe weinig licht we nodig hebben op die plek. Dat plan heeft ons wel een 200-tal euro gekost maar nu hebben we er ook wel heel wat aan!
  Als het moest zou ik het zeker opnieuw doen.

 4. Ik ben ook van de sfeer en mijn man van het praktische ;-)
  Boven de eettafel dus 6 led-spots met veel licht en in het zitgedeelte allemaal sfeerlampjes met spaarlampen.
  Mooi plafonieres heb je uitgezocht!

 5. Ik heb allemaal wandspots die zijn ingefreesd. Dus op 3 plekken ad wand een soort wand "up lights" simpele grijze metalen bakjes en boven de tafel een spot met 4 lampen en die hangt ook boven het aanrecht. Alle lampen behalve die van het aanrecht kunnen gedimd. Ik heb ze via internet gekocht. Dat scheelde ongeveer 500% met de verlichtingswinkel. En ze zijn modern en tijdloos maar kunnen daardoor met ieder interieur. Ik zou ze zo weer nemen, alleen zou ik dan het aanrechtlicht ook op een dimmer zetten.

 6. Manlief en ik hebben dezelfde smaak met inrichting en lampen enzo, dus dat is makkelijk.
  Wij merken verschil in lichtbehoefte in de zomermaanden en nu in de donkere wintermaanden. Ik heb nu heel vaak een lamp aan die heel veel licht geeft en in de zomermaanden neem ik genoegen met twee schemerlampjes.
  Die grote hoeveelheid licht vinden we nu even heerlijk.

  Groetjes, VeggieMo

 7. Wij hebben ook een wat andere smaak, maar meestal weten we toch iets te vinden dat we beiden mooi vinden. Dat neemt niet weg dat shoppen voor verlichting lastig is! Wij hebben vooral gekeken wat bij ons huis past, dan past het automatisch ook redelijk bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.