Kerstboom

Als Sinterklaas naar Spanje is vertrokken, las ik altijd een respectvolle stilte in van een week, voordat ik met het kerstgeweld begin.

Zo kunnen de kinderen even afkicken van de Sinterklaasgekte. In de loop van deze week verwacht ik de kerstboom van de zolder te halen, en op te tuigen.

Stijlvolle kerstboom

Een buurvrouw vertelde dat ze zich al helemaal verheugde op het optuigen van de kerstboom. Zij spaart mooie ornamenten, en de ornamenten die ze heeft hebben hun eigen verhaal. Voor haar kinderen heeft ze een apart, klein kerstboompje, dat zij mogen versieren. Zo houdt ze haar kerstboom stijlvol.

Chaotische kerstboom

Onze kerstboom is absoluut niet stijlvol. Hij wordt gehuld in kakelbonte kerstballen, sommige van glas, andere van plastic en een heleboel van door de kinderen gekleid papier maché. Als piek hebben we een wc-rol met daarop een kartonnen engel, en ook aan de takken prijken diverse wc-rollen. Chique is het niet, maar wel kindvriendelijk.

Kerstboom als hot spot

Naarmate Kerst nadert, verandert de kerstboom helaas steeds meer in een soort van ‘hot spot’. Iedereen gooit er van alles in, waaronder kerstkaarten. Dat laat me merkwaardig koud. Ik vind zo’n boom best gezellig, maar ik merk dat het me verder eigenlijk weinig boeit.

Wanneer zet jij de kerstboom?
En hoe wordt die versierd: met allerlei kleurtjes of juist niet? Mogen er kinderfrutsels in?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

13 Comments

 1. Hmmm bij voorkeur zet ik de kerstboom een dag voor kerst pas op, als ik er al een neem.Soms hangen we de kerstverlichting gewoon in een andere plant.( en de ballen dus ook) staat net zo gezellig,ik geef er ook vrij weinig om.Alhoewel ik lampjes.lichtjes en kaarsjes in deze donkere dagen wel erg gezellig vind.

 2. Toen onze zoon klein was hadden we altijd wel een boom met eerst gekleurde lichtjes en later witte, ook wel met dingen die hij op school maakte. Nu hebben we al jaren geen boom meer.

 3. Ik hou wel van een echte boom maar wegens gebrek aan plaats (wij wonen in onze verbouwingen) heb ik dit jaar een sticker uit de Hema gekocht en een rendier op tafel gezet en de lichtjes gewoon de kamer rond ;)
  Even gezellig, minder opkuis achteraf en vooral géén naalden :)

 4. Hier ook de meeste bonte bomen gehad. Dit jaar wilde ons zoontje een eigen boompje op zijn kamer en die heeft hij nu ook. Ons boompje beneden is voor het eerst nu vrij netjes versierd in scandinavische stijl.
  Hij mag ook elk jaar een eigen bal maken of een speciale kopen en die krijgt hij later mee ;)

  Groetjes Isabelle

 5. Ik weet het nog niet. Enerzijds vind ik een echte kerstboom heel lekker ruiken en geeft het ook sfeer in huis. Aan de andere kant vind ik het ook zonde van al die bomen. Nee, ik ga niet preken hoor, ik heb zelf ook bijna ieder jaar nog een echte staan, maar ik zit er wel steeds vaker over te denken om op een mooie kunstboom over te stappen of op een andere manier versieringen met de kinderen aan te brengen. Ik ben er nog niet over uit…

 6. We hebben nu een klein fout boompje met gouden, rode en zwarte ballen en nog wat zooi die ik nog van vroeger heb. Plus wat oma voor de kindjes heeft gekocht. Wel een goed idee voor een piek. Die hebben we namelijk niet.

 7. Wij hebben al jaren een nepperd en het liefst versier ik die in roodtinten.
  Er hangen wel wat “kinderdingen” in, maar Rick heeft zelf ook een miniboompje op zijn kamer en die mag hij helemaal volhangen zoals hijzelf wil.

  Ik zet hem meestal een paar dagen na sinterklaas.

 8. Onze kerstboom staat sinds gisteren. De oudste heeft het gedaan. Zelf doe ik dat niet graag. Het is een simpele met voornamelijk witte ballen en wat rood en ja. Wat kinderknutsels mogen er in . Ze doen er tenslotte moeite voor en ook wat handgemaakte haakwerkjes die vorig jaar kreeg.
  Ik vind hem mooi.

 9. Wat leuk. Je hebt je blog versierd. Gezellig!

  Wij hebben een hele oude geerfde kunstboom met allemaal frutsels die ook van grootouders komen en enkele nieuwe dingen. Kakelbont en superouderwets. Als het niet zo gevaarlijk was, had ik het liefst echte kaarsjes ;)

 10. Ik heb vandaag mijn ( echte ) kerstboom gekocht, een hele grote! Er komt geen zooi in en ook geen kaarten, maar ballen en veel zelfgemaakte versieringen. Eind volgende week ga ik het met mijn dochter versieren, héérlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.