Bezuinigen op schoolspullen: 10 manieren
Last updated on februari 10th, 2024 at 10:40 am
- 1. Koop alleen de schoolboeken bij een boekhandel!
- 2. Bespaar op woordenboeken
- 3. Bezuinig op de Grote Bosatlas
- 4. Vermijd merken, en kies voor de ‘huisversie’van schoolspullen
- 5. Koop een rekenmachine tweedehands
- 6. Kies voor een simpele schoolagenda
- 7. Koop een tweedehands Eastpak rugzak
- 8. Koop niet te snel: wacht tot de prijzen omlaag gaan
- 9. Laat je niet gek maken!
- 10. Koop sportkleding bij winkels als Scapino of Bristol
- Even een gezellig filmpje over schoolspullen kopen!
- Tot slot
- Andere interessante artikelen over goedkope schoolspullen
In september beginnen de scholen weer. En dat merk je in augustus vaak al flink in je portemonnee. Vooral als je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat.
Schoolboeken zijn weliswaar gratis, maar er komen toch flink wat kosten voor overige schoolspullen om de hoek kijken. Inmiddels heb ik 4 keer ervaring met een kind dat op de middelbare school begint. En ik heb een aantal dingen geleerd, om de kosten van schoolspullen binnen de perken te houden.
In deze post deel ik graag mijn ervaringen!
1. Koop alleen de schoolboeken bij een boekhandel!
Koop alleen de schoolboeken via Van Dijk en niet alle andere schoolspullen. Veel middelbare scholen regelen de boekenverkoop via Van Dijk. Je vult daar eenvoudig de naam van de school in, het niveau van je kind en dan krijg je automatisch een lijst met de benodigde boeken.
Maar daar houdt het niet mee op! Want tijdens het bestelproces van de schoolboeken, komt Van Dijk met een lange lijst met allerlei andere handige dingen voor je kind. Zoals rekenmachines, rugzak, woordenboeken, schriften, bosatlas, kaftpapier etc. En dáár zit een grote kans op bezuinigen. Koop al die spullen niet bij Van Dijk of een gelijksoortige boekhandel. Want je kunt ze goedkoper kopen bij de Hema, of nóg goedkoper bij de Action!
2. Bespaar op woordenboeken
Op de boekenlijst staan meestal prijzige woordenboeken van Van Dale enPrisma. Maar woordenboeken kun je voor een fractie van de prijs ook kopen bij de Action, Wibra, Kruidvat etc. Toegegeven, die zijn vaak wat ouder, en wellicht niet helemáál up to date. Maar mijn drie kinderen hebben hier nog nooit last van gehad. En als er al een probleem zou zijn, is er altijd het internet. En dat is meestal actueler dan het nieuwste woordenboek!
Lees nu mijn post Goedkope Prisma woordenboeken!
3. Bezuinig op de Grote Bosatlas
Hoewel de De Grote Bosatlas op de boekenlijst staat, heeft geen van mijn kinderen het ding ooit gemist. En de bosatlas is een dure uitgave van 69,95. Voor de enkele keer dat je kind hem misschien toch nodig heeft, is dat op te lossen met een bezoekje aan de bibliotheek.
4. Vermijd merken, en kies voor de ‘huisversie’van schoolspullen
Vermijd merken, en koop gewoon de huisversie. Je betaalt extra voor mooie plaatjes en merken als het om schriften, mappen etc gaat.
5. Koop een rekenmachine tweedehands
Een rekenmachine van de Hema is meestal voordeliger dan de versie van de boekhandel. Maar nog voordeliger is een tweedehands rekenmachine via marktplaats. Tenzij een kind wiskunde gaat studeren hebben ze na het eindexamen zelden nog een rekenmachine nodig. En wat ze moet uitrekenen kan ook wel met hun smartphone. Daarom kun je prima een tweedehands rekenmachine vinden op marktplaats.
6. Kies voor een simpele schoolagenda
De prijs van een schoolagenda ligt tussen de 9579 cent (Action) tot wel 17,- voor bijvoorbeeld zo’n Pip agenda. Een online agenda is nog voordeliger.
Daar tussenin vind je de agenda’s van de Hema. Wil je kind toch wel een beetje een leuke agenda, dan is zo’n agenda van de Hema die je zelf kunt pimpen een goede tussenoplossing. Die heb je al voor zo’n 5 euro. Je herkent dit type schoolagenda aan het woord insteekagenda! Overigens maakt het magister een agenda feitelijk overbodig.
7. Koop een tweedehands Eastpak rugzak
Een Eastpak rugzak is een goede aankoop. Er zit een levenslange garantie op, en je wilt natuurlijk niet dat de schoolboeken en andere schoolspullen beschadigen. Maar een nieuwe Eastpak tas kost al gauw rond de zestig euro. Ook deze kun je prima op marktplaats scoren. Daar vind je ze al voor 25 euro.
N.B. mijn ervaring is dat middelbare scholieren al snel met andere tassen gaan lopen! Mijn oudste dochter liep op een gegeven moment met een schoudertas van de Action voor haar schoolboeken!
8. Koop niet te snel: wacht tot de prijzen omlaag gaan
Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat schoolspullen worden afgeprijsd. Is het schooljaar eenmaal begonnen, dan zie je vaak meteen al allerlei schoolspullen in de aanbieding. Sommige dingen kun je niet uitstellen, maar waar mogelijk levert even wachten met de aanschaf financieel voordeel op.
9. Laat je niet gek maken!
Het wemelt van de zogenaamd handige hulpmiddelen en schoolspullen voor je kind! Zo biedt Van Dijk een handige rekenkaart met een overzicht van allerlei formules. Het ding kost 3,99 maar deze informatie kan je kind ook zelf opzoeken, uitprinten en lamineren. Hetzelfde geldt voor de taalkaart.
Ook biedt Van Dijk een typecursus aan ad 60,-. Maar de meeste kinderen zijn al heel vaardig als het om typen gaat. Zelf heb ik nog echt typeles gehad op school. Maar geen van mijn kinderen heeft les gehad, en toch kunnen ze allemaal razendsnel typen. En nog veel sneller berichten typen op hun smartphone.
Ook biedt Van Dijk examenbundels aan. Maar examens kun je ook gewoon online vinden.
Kortom: waak voor de verleiding allerlei ‘handige’ snufjes en schoolspullen te kopen! Zeker als het je eerste kind is, wil je natuurlijk niets liever dan je kind zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school. En bedrijven spelen hier op in met al hun handige spulletjes.
10. Koop sportkleding bij winkels als Scapino of Bristol
De kosten voor sportkleding kunnen ook best oplopen. Vooral als de school wil dat je sportschoenen met líchte zool koopt voor binnen, en aparte sportschoenen voor buiten. Bij Scapino en Bristol zijn sportschoenen in de regel vriendelijk geprijsd. Maar ook bij de Lidl en Aldi vind je geregeld sportschoenen voor maar 15 euro. Ook voor sportkléding ben je goedkoper uit bij Scapino en Bristol.
Even een gezellig filmpje over schoolspullen kopen!
In onderstaand filmpje een blije vader die schoolspullen gaat kopen met zijn kinderen! Vooral het verschil tussen de opgetogen vader en de schoorvoetende kinderen vind ik altijd kostelijk!
Tot slot
Schoolboeken zijn gratis. En je kunt honderden euro’s besparen door niet klakkeloos alle schoolspullen aan te schaffen bij Van Dijk of soortgelijke winkels. Diezelfde spullen kun je voor een fractie van de prijs kopen bij winkels als de Hema, Action en zelfs de Wibra.
Andere interessante artikelen over goedkope schoolspullen
- Rekbare kaften versus kaftpapier
- Goedkope woordenboeken
- Wat heb je nodig voor de middelbare school?
Lees ook Wat kost studeren?
Wil je bezuinigen op je boodschappen? Lees dan mijn post over Scoupy!
Aanvullingen op deze tips zijn van harte welkom!
Vond je dit een goed en interessant artikel? Deel het dan met je vrienden en collega-moeders met onderstaande buttons!
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Mijn oudste begint over een paar weken pas op de basisschool, dus wij zijn nog láng niet toe aan inkopen doen voor de middelbare school. Maar uit de tijd dat ik zelf nog op school zat (voelt nog niet zo lang geleden, maar toch alweer 18 jaar terug dat ik naar de brugklas ging… au!) heb ik wel een hele leuke budgettip! Ik kocht nooit kaftpapier, maar ging naar de plaatselijke kinderkledingwinkel en vroeg daar om magazines van onder andere Oilily. Die waren gemaakt van heel stevig papier, op groot formaat, en ze waren prachtig kleurrijk. Zo had ik het allermooiste kaftpapier van de hele klas, en helemaal voor nop!
Wat een leuk idee Lea! Bedankt voor deze tip!
toen mijn dochter naar het MBO ging waren niet alle schoolboeken gratis meer, helaas kregen wij deze tip pas in het 2e jaar, bestel je boeken dan 2e hands bijvoorbeeld bij bol.com. let er wel op dat je het juiste isbn nummer gebruikt. dit scheelt een hoop geld.
Goed punt. Als de schoolboeken ooit weer geld gaan kosten, dan koop ik boeken ook tweedehands. Dat doe ik nu al voor mijn oudste zoon die naar het MBO gaat. En dan gebruik ik ook nog mijn eigen affiliate code van bol.com.
Zoon heeft zijn ajax agenda van vorig jaar nog nieuw in de kast liggen. Ze werken daar met magister en hij heeft er niets mee gedaan. Zoon heeft alleen een wiskunde schrift nodig en een map. Voor de meeste vakken hebben ze werkboeken. Hij geeft zelf helemaal niet om schoolspullen van een merk. We gaan altijd naar de Hema.
Daar heb je ook een goed punt Ilse: agenda’s worden inderdaad niet door alle kinderen intensief gebruikt. Mijn dochters gebruiken hun agenda’s wel, maar mijn oudste zoon niet. Het magister vangt inderdaad een boel op.
Mijn twee meiden zijn inmiddels volwassen, maar toen zij nog naar school gingen deed ik het op eenzelfde manier. Boeken via Van Dijk en de overige schoolspullen elders. Tot zij aangaven toch wel die spullen van een bepaald merk erg leuk te vinden. Toen bedacht ik dat ik hen een bedrag zou geven waarvan ik had uitgerekend dat ik alles zou kunnen kopen. Van dat bedrag mochten zij zelf de spullen uitzoeken en als ze tekost kwamen moesten ze het zelf bijleggen… Van het geld dat zij met een vakantiebaantje verdienden. Zo hadden ze toch die ene agenda die ze wilden hebben… of die super gelikte multomap…
Schooltas kocht ik wel voor ze, die moest gewoon sterk zijn en lang meegaan.
Fijne dag vandaag,
Lieve groet,
Mirjam
Dat vind ik een prima oplossing: een basisbedrag, en voor die extra merkartikelen het kind het verschil laten bijleggen.
Pennen/potloden/ accentueer stiften/geodriehoek een pritstift. Een collegeblok en een stapelwiskunde schriften/map en papier een etui heeft onze zoon nog wel en een rekenmachine. Ik ga nu wel investeren in woordenboeken maar die haal ik ook bij de a.ction. Onze dochter moet in groep 8 ook een etui en agenda hebben maar die kopen we ook gewoon bij de a.ction. Vorig jaar heb ik geïnvesteerd in rekbare hoezen voor om de boeken bij de h.ema en die kun je ieder jaar weer gebruiken.
Dat van di. rekenmachine is slechts gedeeltelijk waar. Ik had een goede rekenmachine, maar kon er niet mee wat ik moest. Kleine hint, formules plotten, statistiek en kansberekening, hoeken in een circel bepalen. Snijpunten in grafieken tot op de honderdste nauwkeurig overnemen.
Deze dingen worden niet gedaan op het vmbo, maar tien jaar geleden moesten ze wel op de havo en het vwo. Daarnaast had ik de rekenmachine nodig voor scheikunde , natuurkunde, biologie en economie.
En examenbundels bevatten geen examens, maar alle relevantie kennis over een bepaald vak. Bij talen alle grammatica, alle uitzonderingen. Bij wiskund heel veel formules, welke letter altijd waarvoor voor staat. Allerlei informatie over grondlagen, weersverschijnselen, het menselijk lichaam, genetische kruisingswetten, dieren, planten bij biologie. Heel nuttig hulpmiddel, al ver voor de examens. Mijn examenbundel Duits gebruikte ik vanaf de eerste tot de examens, nooit vragen in de les een een half wazig antwoord krijgen.
En sportkleding, zijn er nou echt zoveel kinderen die niet een joggingbroek, wijd tshirt en een paar sportschoenen hebben? Ik droeg zelf gewoon mijn binnenschoenen buiten. Na elke buitenles even het gras eraf en het zand eraf, vochtige doek erover en klaar. Ik heb vijf jaar met dat ene paar gedaan, elk jaar waste ik ze twee keer in de wasmachine.
De meeste jongens droegen hun voetbal of volleybalset.
Het enige wat ik wel speciaal kocht waren twee goede sportbeha’s. Aangezien ik vier dagen per week een blokuur gym had, maandag een, dinsdag een, woensdag wassen, donderdag een, vrijdag een en zaterdag weer wassen. Net zoals de rest van de sportkleren. Ik had twee setjes en die droeg ik elke week twee keer.
Je hebt verschillende rekenmachines: een ‘gewone’ en een grafische rekenmachine. De grafische rekenmachine kost nieuw rond de 90 euro. Maar op marktplaats kun je die aanzienlijk goedkoper scoren.
Klopt maar de docenten leggen enkel de rekenmachine die geadviseerd wordt uit. Er zit nogal veel verschil tussen een t 83, t 84, t 83+ en een t 84+. Inmiddels zal het nu wel over t 86 of t86+ gaan. Doorgaans vind je de t 83 als de uitleg overgaat naar t 84 pas op marktplaats…
Mijn rekenmachine is inmiddels 15 jaar oud en behalve zo nu en dan andere batterijen niets mee aan de hand. Mijn zusje heeft altijd een goedkope gehad en die koopt er om het jaar een nieuwe, knoppen die het niet meer doen, scherm dood..
Mijn rekenmachine gebruik ik nog steeds intensief. Ook tijdens mijn vervolgopleidingen heb ik hem gebruikt. Inmiddels kost de rekenmachine 7,50 per jaar en ieder jaar wordt goedkoper. Ik moest moest er zelf aan meebetalen. Ik ben er dus erg zuinig op. Net als op mijn tas, die is nog steeds prima.
Uiteraard moet je wel het model kopen dat op de lijst staat. Net zoals je bij tweedehands schoolboeken op het ISBN nummer moet letten. Maar ook die zijn vaak wel tweedehands te vinden.
hahaha dat filmpje :-D
Ja leuk hè?! Ik kan er ook zo van genieten : ))))
Bij Van Dijk kun je ook je MBO boeken aan het einde van het schooljaar ’terug verkopen’ dan krijg je er nog iets voor. Ik heb de boekenlijst nagelopen op zowel BOL als Van Dijk. Bij BOL heb je bij 2ehands boeken elke keer 1,99 servicekosten per boek omdat het verschillende verkopers zijn en aanbod voor opleiding van jongste erg matig.
Uiteindelijk toch bij Van Dijk de boekenlijst besteld waarbij aangegeven is dat als ze 2e handsboeken kunnen leveren je een creditnota krijgt. Bij jongste gaat het om 4 boeken, de rest zijn werkboeken dus die moesten hoe dan ook nieuw en vandaag credit van 50 euro ontvangen. Scheelt ook weer!