Staycation Guide van Anne de Buck: review

staycation guide

Noem me dom maar bij een staycation denk ik aan een vakantie waarbij je thuis blijft. Daarom was ik benieuwd naar de Staycation Guide. Ik verwachtte een boek over hoe je succesvol thuis vakantie kunt vieren. Maar ik kwam bedrogen uit. Want het boek Staycation Guide is een opsomming van uitjes in Nederland en België. Het gaat dus niet zozeer over je vakantie in je eigen huis vieren, als wel over op vakantie gaan in eigen land. Of vlak over de grens. De titel Staycation Guide vind ik dus behoorlijk misleidend.

Ga je mee op staycation? Huh?

Eigenlijk vertelt de cover al dat dit boek niet gaat over je vakantie thuis vieren. Want behalve 4 foto’s staan er in dikgedrukte letters de namen van een aantal grote steden. En als je het boek openslaat word je begroet met de tekst: ‘Ga je mee op staycation?’

Volgens mij hebben we hier te maken met een zogeheten contradictio in terminis. Wikipedia omschrijft dat als volgt:

Van een contradictio in terminis (Latijn voor “tegenspraak in termen”) spreekt men als uit een bepaalde verbinding tussen woorden al kan worden afgeleid dat zoiets onmogelijk is.

De woorden Staycation gaan zijn hiervan een voorbeeld. Goed, het mag duidelijk zijn dat ik nogal struikel over de titel Staycation in combinatie met tips voor hotels en uitjes ; ) Laten we dit loslaten en met nieuwe ogen naar het boek Staycation Guide kijken!

Staycation Guide: opnieuw bekijken

Als ik loslaat dat ik een boek verwacht over succesvol thuis je vakantie vieren, kan ik zien dat dit boek leuke en informatieve tips geeft over uitjes en bezienswaardigheden in Nederland en België. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een Nederlandse stad te bezoeken, en je wilt weten wat daar de moeite waard is, dan raad ik de Staycation guide zeker aan. Want daarin vind je handig en overzichtelijk adressen en namen. Die kunnen richting geven aan je bezoekje aan die stad.

Mijn conclusie over de Staycation Guide

De Staycation Guide is NIET een boek over een thuisvakantie. Het is eigenlijk simpelweg het zoveelste boek met tips en suggesties voor leuke uitjes en plekken om te bezoeken. Ben je op zoek naar informatie over leuke bezienswaardigheden en hotels in Nederland en/of België? Dan biedt dit boek zeker een boel tips.

Maar ik moet toch even kwijt dat ik vind dat ze de titel moeten veranderen. Een betere titel zou zijn: ‘Uit in eigen land’ of ‘Ideeën en tips voor uitjes in Nederlandse en Belgische steden.’

Praktische informatie over de Staycation Guide

De Staycation Guide kost maar liefst 20,- bij bol.com. Persoonlijk vind ik dat teveel geld voor een boek met een titel die valse verwachtingen wekt.

Staycation guide review

Welk boek wekte bij jou valse verwachtingen?

Similar Posts

16 Comments

 1. Een andere titel zou het boek inderdaad meer recht doen, als ik je blog zo lees. En eh…ik zoek uitjes op het wereldwijde web, dus ik zou ‘m laten liggen;).

 2. Misschien heb ik een iets ruimere kijk op staycation. Ik heb dat de afgelopen jaren gedaan, maar niet bewust. Volgens mij mag je bij zoiets je huis en zelfs je woonplaats verlaten om bijvoorbeeld naar leuke plekken in de buurt te fietsen en daar aansluitend wat te eten, alsof je op vakantie bent. De enige voorwaarde die ik aan staycation koppel is dat ik elke nacht in m’n eigen bed slaap. En dan vind ik een bed op de cover een beetje vreemd, tenzij het mijn bed is.

 3. Het lijkt me ook wel moeilijk om een boek te schrijven over een echte staycation. Want je kunt niet weten hoe je lezer woont, dus ook niet hoe je lezer zijn/haar staycation precies kan invullen. Maar goed, ik wacht dus ook met smart op de schrijver die het probeert te beschrijven.

 4. Ik denk dat je net zo goed een beetje tijd kan steken in rondsurfen als je wil weten waar je in Nederland en Belgie naartoe wilt. Ik weet het zo ongeveer wel per provincie. Ik vind nieuwe boeken vaak duur en zeker als ze over iets gaan wat mensen zelf kunnen verzinnen.

 5. Na het lezen dacht ik ook dat het ging om een thuis blijf vakantie. Je hebt tegenwoordig veel van zulke boekjes! Ideaal soms.

 6. Vroeger noemden we dit Vakantie in eigen land. Of voor degenen die ‘niet op vakantie gaan, maar dagjes weg’.
  Ik heb bij het woord Staycation ook heel andere associaties.
  Leuk boek voor in de wachtkamer, maar niet voor thuis in de kast.

 7. Hoi Huisvlijt,

  Leuk dat je mijn boek hebt gelezen, maar jammer dat je in je review de definitie van de Engelse term staycation totaal niet benoemd. Als je het boek openslaat dan staat namelijk op de allereerste bedrukte pagina precies uitgelegd waar het boek over gaat en wat de definitie is van een staycation binnen het format van dit boek.

  STAYCATION: Mix tussen ‘stay’ en ‘vacation’; vakantie doorgebracht dicht bij huis.

  Ook staat op het achterplat van het boek en bij de omschrijving van bv Bol.com (waar je een affiliatelink naar plaatst) uitgelegd dat het gaat om vakanties dicht bij huis waar je eens een keer niet het vliegtuig voor hoeft te pakken. Op de cover staan daarnaast namen van steden en duidelijk uitgelegd wat de lezer kan verwachten.

  In zijn geheel niet misleidend.

  Jammer dat je verwachtingen van je persexemplaar anders waren, maar je review is niet echt een review van het boek…

  Veel plezier met de tips uit STAYCATION deze zomer!

  Groet,
  Anne (de auteur)

 8. Nou ja, het kan handig zijn. Maar het lijkt mij dat je een boek met tips voor dagjes uit niet oneindig kunt gebruiken. Je moet toch af en toe even checken of het nog wel up to date is. Zo lopen er, door het gebruik van oude reisgidsen, op 30 april nog steeds in oranje verklede toeristen door Amsterdam. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.