Speciaal voortgezet onderwijs examen: mondelingen beginnen vandaag

speciaal voortgezet onderwijs

Mijn oudste zoon doet zijn opleiding en examen VMBO-TL op het speciaal voortgezet onderwijs.

Hij is daar terecht gekomen na een Citotoets score van 419.

Ondanks de belofte dat de Citotoets ‘slechts een momentopname’ is, en dus geen doorslaggevende rol speelt, deed het dat wel. Alle middelbare scholen sloten hun deuren voor mijn zoon. Het was allemaal heel erg naar. Uiteindelijk kwam hij dus terecht op het speciaal voortgezet onderwijs. En dat bleek eigenlijk heel prettig. Geen gedoe, geen fratsen, maar rust en regelmaat. Mijn zoon deed het daar veel beter.

Net als op de reguliere scholen was op het speciaal voortgezet onderwijs het centraal schriftelijk eindexamen in mei. Maar terwijl bijvoorbeeld mijn oudste dochter al prinsheerlijk geslaagd is, beginnen voor mijn zoon op het speciaal voorgezet onderwijs vandáág pas de mondelingen!

En dat vind ik best laat.

Ik zou bijna zeggen: het voelt als mosterd na de maaltijd!

Speciaal voortgezet onderwijs examen: vandaag beginnen de mondelingen

Vorige week hadden we de feestelijke diploma uitreiking van mijn oudste dochter. En mijn jongste dochter heeft weliswaar officieel nog les maar is al voortdurend thuis. Daardoor sta ik met één been al in de zomervakantie. Toegegeven ik heb er ook nog twee op de basisschool, die nog wél elke dag moeten, dus het is wel een ongemakkelijke spagaat! Maar de sfeer is dusdanig dat je niet echt meer aan eindexamens denkt!

Mondeling wiskunde

Ik moest dan ook echt even schakelen toen het tot me doordrong dat er vandaag een heus examen plaatsvindt! Ik wist het wel, maar het wordt nu ineens weer acuut en dus spannend. Vandaag moet mijn zoon zijn sector werkstuk presenteren, en een mondeling wiskunde doen.

Vooral dat laatste vind ik apart. Hoe kun je nu een mondeling wiskunde doen? Dat is denk ik wel echt specifiek voor het speciaal voortgezet onderwijs. Mijn zoon zegt dat ze sommen voorleggen, en dat je dan moet vertellen hoe je de oplossing moet aanpakken.

Vrijdag de uitslag van het speciaal voortgezet onderwijs examen

Morgen heeft hij weer twee keer een mondeling, en op vrijdag drie. Na het laatste mondeling op vrijdag, moet hij dan wachten. Daarna volgt onmiddellijk de uitslag en horen we of hij geslaagd is voor zijn VMBO-TL. En of hij dus het speciaal voortgezet onderwijs achter zich kan laten. Nu de harde werkelijkheid van het mondeling dus tot me is doorgedrongen, word ik prompt zenuwachtig! Ook voor mijn zoon. Het is toch niet niks. En ik vind het niet ideaal dat het zo helemaal aan het eind van het schooljaar is.

Spannend!!!!

Leestips

Is bij jullie iedereen over/geslaagd?

Similar Posts

17 Comments

 1. Onze oudste zoon is geslaagd voor de tussenevaluatie van zijn jaarstage. Ook spannend, al hadden we er alle vertrouwen in. Hij mag nu de tweede helft doen en daarna zijn afstudeeropdracht. Ook heeft hij dit jaar alle punten gehaald die hij kon behalen op zijn opleiding zonder extra toetsen of werkstukken. Knap van hem, want hij is er ook anderhalf jaar tussenuit geweest.

  Jullie heel veel succes en sterkte met alle stress van deze late examens!

  1. Het is inderdaad twee keer stressen. De stress van het centraal schriftelijk, en dan zo’n zes, zeven weken later nog een keer voor de mondelingen.

 2. Zeker nog even spannend zo laat nog examen, maar het gaat vast lukken. succes!
  Mijn dochter verlaat over een week de basisschool en gaat op naar het VO. Ook best spannend,voor ons dan ;) want ze heeft alles al helemaal uitgezocht, besproken met vriendinnen die er nu in de 1e zitten, er is al kennis gemaakt met de nieuwe klas en de mentrix, etc… kortom ze is er klaar voor :)

 3. Wat bizonder! Voor mijn mondeling eindexamen (in 1966 !) moest ik vanuit een klein Drents dorpje met de fiets naar een plaats verderop om daar op de trein naar Zwolle te stappen . Alle vakken, ook wiskunde, wat toen nog algebra en meetkunde heette, op een dag en om 17.00 uur kwam iedereen in een grote zaal bijeen en werd er medegedeeld wie er geslaagd en wie er gezakt was!
  …..en de meeste kinderen reisden op die dag voor het eerste met de trein…
  Succes voor je zoon en sterkte met de stress ;-)

  n.b. jahoor, ik was geslaagd!

 4. Onze kinderen zijn over naar groep 2 en naar groep 3 :)
  Zelf heb ik morgen mijn laatste tentamen, dus ik zit nog even in spanning…

 5. Wat vreemd! onze zoon heeft VMBO-BB examen gedaan via het VSO cluster 4 en gewoon tegelijk met het landelijk examen. Ik wens hem en jullie in ieder geval veel succes. Spannend ook voor de mama ;-)

 6. Zoon 1 heeft eindelijk zijn propedeuse
  Zoon 2 haalde in februari zijn propedeuse en besloot toen dat hij niet meer verder wil studeren; is nu bezig met een jongerencoach om te kijken wat er verder moet gebeuren
  Zoon 3 stopte opnieuw met een mbo-opleiding en heeft op zijn 21e nog steeds alleen een vmbo diploma, hij begint in september aan zijn 3e mbo-opleiding; benieuwd of hij deze gaat afmaken
  Zoon 4 is voorwaardelijk over van de 1e naar de 2e van het mbo op voorwaarde dat hij nog een stageplek krijgt voor september
  Dochter is over van vmbo 2 naar 3

  1. Dat zijn ook heel wat perikelen! Hoe ga je daarmee om dat je zoon een paar keer achter elkaar met zijn opleiding stopte? Dat lijkt me nog best lastig.

  2. We raken er aan gewend. Zoon 1 heeft nl al 3x een opleiding gestart en heeft nu voor de 4e opleiding zijn propedeuse gehaald. Tussendoor heeft hij honderd-tig baantjes gehad.
   Zoon 2 heeft mbo-4 en hbo-1 in 1 jaar gedaan. Hij heeft pdd-nos en was daarna helemaal opgebrand. Heeft dus nog wel zijn propedeuse gehaald.
   Zoon 3 weet gewoon niet wat hij wil.
   Ik snap dat ook wel. Op een leeftijd waarop je onzeker en kwetsbaar bent, moet je een belangrijke keuze maken… Verveend vind ik wel dat hij nu voor de opleiding heeft gekozen die hij in het verleden niet zag zitten terwijl wij dachten dat hij die richting op zou gaan…

 7. Het is idd heel erg laat. Dat maakt het nog spannender dan het al is. Heel veel succes en sterkte voor je zoon en voor de rest van het gezin met de zenuwen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.