Skeelers

skeelersNa het debacle met de supergoedkope skeelers van de Action, was ik superblij toen ik van één van mijn maandagochtendvriendinnen een paar prachtige, tweedehands skeelers kreeg. En nog in de goede maat ook!

Skeelers zijn eigenlijk inline skates

Herinner jij je dat autostoeltjes op een gegeven moment allemaal Maxi Cosi’s werden genoemd? Dat hadden ze bij Maxi Cosi mooi voor elkaar! Hun merknaam werd de productnaam.

Hetzelfde is blijkbaar gebeurd met inline skates. Iedereen noemt ze skeelers, maar dat is eigenlijk de merknaam van fabrikant Zandstra. Als je het goed wilt zeggen zeg je dus inline skates. Maar skeelers ‘bekt’ veel lekkerder.

Skeelers met 4 wieltjes

De skeelers die ik kreeg zijn van het merk K2. Ze hebben soft wheels, en vier wieltjes. Oorspronkelijk hadden skeelers 5 wielen. Maar wedstrijdrijders merkten dat ze sneller waren op 4 wielen, en nu is dat de norm geworden.

Wat is er gebeurd met die goeie ouwe rolschaats?

Toen ik opgroeide in de jaren zeventig had ik rolschaatsen. Daarmee rolschaatste ik over de weg. Ik deed dat best graag. En het was ook niet zo moeilijk, want je had aan weerszijden 2 wieltjes. Je stond dus heel stevig.

Ik had zo’n versie die je onder je gewone schoen moest binden. Maar je had ook rolschaatsen in de vorm van een schoen met wielen! Die vond ik stiekem veel mooier.

Mijn moderne kinderen halen hun neus op voor rolschaatsen. Zij kiezen voor skeelers. Maar goed, alles waarmee ze buiten zijn en in beweging komen is krijgt mijn steun!

Skeeler maar naar Annie van de Schuurman!

Nu mijn jongste zoon skeelers heeft, stuur ik hem elke dag even naar buiten om te skeeleren. ‘Schaats maar naar Annie van de Schuurman’ zeg ik dan. Aangezien het hier dunbevolkt is, is hij daar wel even druk mee, want Annie van de Schuurman woont op de hoek van onze straat. Overigens heet ze eigenlijk niet Annie van de Schuurman. Mensen staan hier vaak bekend vanwege hun huis :  )

Zie ook mijn post over de vraag Rolschaatsen of skeelers?

Leestip

Is elektrisch fietsen gezond?

Heb jij als kind gerolschaatst of geskeelerd? En wat doen jouw kinderen op dit gebied?

Similar Posts

4 Comments

  1. Als kind had ik rolschaatsen die je onder je schoen moest aandraaien met een boutje en die rolschaats kon je ook uittrekken om ze mee te laten groeien. Er zaten geen kogellagers in natuurlijk en ze waren ook wat roest gevoelig en als ik een half uur had gerolschaatst, dan zaten ze los en moest ik ze gaan aandraaien zodat ik ze niet van onder mijn schoenen zou kunnen verliezen. Wat een tijden waren het als er een klinkerweg werd geasfalteerd want dan ging je als een tierelier. In de jaren 60 waren er nog niet zo heel veel auto’s die je van de sokken reden en al helemaal niet op zondag dus konden de kinderen buiten lekker gaan rolschaatsen, hoepelen, tollen, springtouwen, boksprong over elkaar heen, knikkeren, fietsen etc etc. Mijn 3 kinderen zijn er gekomen vanaf 1969 en toen waren er al rolschaatsen met vaste schoen te koop, dus zij hadden het veel comfortabeler dan ik als kind, maar ik zeurde niet, want zo waren die rolschaatsen. Ook schaatsen, Friese doorlopers die je moest onderbinden onder je schoenen of alleen onder je wollen-geiten-haren sokken, maar daarmee moest je uitkijken dat je dan niet te strak ging binden en je bevroren tenen kreeg.

  2. Ik had in de jaren 70 twee paar rolschaatsen. Een paar gewonnen met een kleur wedstrijd van Jamin en een gekregen voor Sinterklaas. Je trok ze over je gympies aan. Een vriendinnetje had rollerskates en oh wat wilde ik die graag. Natuurlijk kreeg ik ze niet want al twee paar rolschaatsen. Ik heb er heel wat op gerold. Ook heel wat kapotte knietjes. Mijn dochter heeft ook inline skates maar zij mag pas op weg als ze alle beschermers aan heeft. Bange moeder
    Ilse

  3. rolschaatsen heb ik wel gedaan maar vooral bij mijn nichtje thuis, die woonde in een grotere stad en daar was zo heerlijk veel stoep (en pleintjes en speelplekken). Thuis lag om het huis grind, nergens een stoeptegel, geen trottoir in nabije of verre omgeving, alleen onze garage was een mogelijkheid. Ik ben 1964 maar kinderen met vaste schoen- rolschaatsen kende ik niet, alleen die losse.

  4. Ik heb ook altijd veel gerolschaatst op van die Amerikaanse rolschaatsen ooit gekregen van m,n nichtje, voelde me net een kunstschaatster dus deed er allemaal “prachtige” kunstjes mee.
    Even over inline skates en skeelers, daar zitten wel degelijk verschillen in. Bijv, in de wielen skates hebben er 4 en skeelers 5

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.