Een boek per dag: zou jij dat kunnen? 15 tips

een boek per dag

Een boek per dag lezen.

Zou jij dat kunnen?

Nina Sankovitch deed het, en schreef er een boek over.

De titel?

Wat denk je: Een boek per dag natuurlijk!

Een boek per dag

Ik was vooral benieuwd hoe Nina Sankovitch het voor elkaar ging krijgen op elke dag een boek te lezen, en daar dan ook nog eens recht aan te doen. Maar het is Nina gelukt. Dat blijkt wel uit de recensies die ze elke dag na het lezen van een boek schreef.

Overigens was de aanleiding voor Nina om elke dag een boek te lezen een droevige: haar zus overleed. Nina's verdriet en rouw waren groot. Pas toen ze begon te lezen krabbelde ze langzaam maar zeker overeind.

Door een boek per dag te lezen vond Nina weer vreugde.

Een boek per dag lezen: hoe doe je dat?

Nina schreef een artikel over hoe je een boek per dag kunt lezen! Dit zijn haar tips:

 1. Lees terwijl je wacht
 2. Lees terwijl je eet
 3. Lees terwijl je sport
 4. Lees voordat je naar bed gaat
 5. Lees voordat je opstaat
 6. Lees in plaats van dat je je Facebook profiel update
 7. Lees in plaats van dat je tv kijkt.
 8. Lees in plaats van dat je gras maait
 9. Lees in plaats van dat je onkruid wiedt.
 10. Lees in plaats van dat je stofzuigt
 11. Lees wat je wilt.
 12. Lees een boek dat een vriend wil dat je leest.
 13. Lees een boek dat de verkoper in de boekwinkel aanraadt.
 14. Leest een boek dat de bibliothecaris je aanraadt.
 15. Lees met je kat. Hond. Boekenclub. Vriend. Kind. Kind van een vriend. Friend van kind.

Kortom pak elk moment in de dag om te lezen.

Een boek per dag: mengeling van herinneringen + reviews

Het boek is een mengeling van herinneringen van Nina, en een verslag van de boeken die ze gelezen heeft. Het grootste nadeel vond ik dat ik de meeste boeken die ze noemt niet ken, en dat ze hier ook niet in de catalogus van de bibliotheek te vinden zijn.

Ik denk dat het boek leuker is, als je de beschreven boeken al kent.

Anderzijds kun je natuurlijk ook juist op goede ideeën komen!

Wat me het meest aansprak in dit boek

Wat mij het meest aansprak in dit boek was de sfeer, en het feit dat Nina gewoon de tijd inruimt om elke dag een boek te lezen. En dat noemt ze dan ook nog 'werken'.

Het inspireert mij om mezelf ook meer tijd te gunnen een boek te lezen!

Teaser van Een boek per dag

In onderstaand filmpje zie je foto's van Nina Sankovitch en het verhaal achter haar voornemen om een boek per dag te lezen.

Een boek per dag kopen

Een boek per dag is voor 14,99 te koop bij bol.com en je lokale boekhandel.

N.B. Het contrast met de oorspronkelijke titel vind ik enorm! Nina Sankovitsch' boek heet namelijk oorspronkelijk: Tolstoy and the purple chair. De paarse stoel verwijst naar de stoel waarin Nina haar boeken leest.

een boek per dag

Leestips

Zou jij dat kunnen/willen? Een boek per dag lezen? En hoe vind je het principe van lezen om met verdriet en rouw om te gaan?

Deze post verscheen voor het eerst in 2012, maar is helemaal geupdate!

Similar Posts

32 Comments

 1. Ik leen uit aan mijn zus. Wij hebben veel interesses die we delen en ik leen ook alleen die boeken waarvan ik gewoon weet dat zij ze waarderen zal. En dat is ook altijd zo. Deze boeken zeggen denk ik idd wel iets over hoe wij zijn. Ik lees wel meer dan zij, ook uit de bibliotheek.
  Ik geef weleens leestips (dus zonder uit te lenen)aan anderen, waarvan ik weet dat zij ongeveer dezelfde smaak hebben. Ik hoor ook graag van hen wat de moeite waard is.

 2. Ik leen niet alleen uit, ik leg ze ook zomaar op straat! Ik ben nl. bookcrosser. Op bookcrossing.nl kun je er alles over lezen. Ik ben ermee begonnen toen ik zelf een boek in het wild vond. Zomaar op Utrecht CS. In het boek stond een nummer (een soort code) en als je dat intikte op de site dan kon je zien wie het boek daar neergelegd had en of het al meer op reis was geweest. Omdat onze boekenkasten overvol waren leek het mij een leuke en avontuurlijke manier om boeken kwijt te raken. Inmiddels heb ik al 578 (heb het net even nagekeken) in het wild losgelaten! Meestal op stations of in de trein, zomaar op een bankje (eventueel in een plastic zakje) en soms zoek ik ook een aparte plek voor een boek zodat de plek past bij de titel. Bv.een boek over waar de kindertjes vandaan komen bij de boerenkool in de AH of een boek over hoe verhoog ik mijn IQ op het Domplein in Utrecht. Het is nu een hele leuke hobby geworden en ik ga soms naar meetings van bookcrossers en kom dan weer thuis met ladingen boeken die ik eerst zelf lees en dan weer ergens neerleg. Zo zie je, je kunt nog veel verder gaan dan het uitlenen van boeken! Aangezien ik vanalles lees van literatuur tot af en toe een Kinsella zou je kunnen zeggen dat je kunnen zeggen dat ik een wispelturig mens ben?

  1. Ja, dat bookcrossing klinkt erg leuk! Ik heb me er ooit voor ingeschreven, maar vervolgens eigenlijk niets mee gedaan. Ik ga me er weer eens in verdiepen!

 3. @Mirjam: wauw! Hier had ik nog nooit van gehoord maar ik vind het geweldig! Ik lees ook graag van alles en nog wat, heb idd gelezen van Sophie Kinsella maar ook van Shakespeare. Favoriete Nederlandse schrijver is en blijft Olaf J. de Landell. Wat dat over mij zegt? Geen idee. Ik kan gewoon lekker hardop lachen als ik Ave Eva lees, of Het klooster van de lichtgroene paters. Ben nu bezig aan de Porseleinboomtrilogie. Verder heb ik een grote voorliefde voor boeken van mensen die schrijven over hun emigratiebelevenissen met dan weer een extra voorkeur voor emigranten naar Italië. En ja, geschiedenis. Zo kocht ik onlangs nog Het achterhuis van Anne Frank. Als kind had ik dat gelezen maar ik wilde het zo graag nog een keer lezen én hebben, dat ik het nu dus gekocht heb. Met uitlenen ben ik jaren geleden gestopt. Ik kreeg sommige boeken nooit meer terug. Vond ik heel erg want ik ben er zelf zuinig op en ik kan het niet goed hebben dat anderen er dan zo laks mee omgaan dat ze niet eens meer weten van wie ze het boek geleend hebben.

 4. Leuk dat je Ernest Hemingway noemt, heb ik gelezen alhoewel een stuk of drie te weten, o.a. "For whom the bell tolls, over de Spaanse Burgeroorlog en Farewell to arms over de 1e wereldoorlog in Italië klinkt zwaar maar is meer een liefdesverhaal dat slecht afloopt, geliefde raakt zwanger maar sterft met baby in het kraambed. Volgens mij wordt hij niet echt als zwaar gezien, hij zit er een beetje tussenin. Een boek per dag lijkt mij een beetje veel omdat je dan teveel consumeert zonder dat je de tijd hebt om het te 'proeven'. En dat vind ik niet passen. Gr. Miriam

  1. Miriam, dat dacht ik dus ook toen ik aan dit boek begon. Een boek moet toch ook een tijdje 'inzinken'. Maar Nina schreef de dag er na een boekbespreking, en van wat ik ervan begrijp waren die 'doorwrocht'.

 5. Ik leen wel boeken uit en meestal aan 2 vriendinnen. Een vriendin weet precies wat ik graag lees, als zij een leuk boek heeft gelezen of een recentie dan mailt zij mij want ze kent mij als geen ander. En mijn boekenkast met favorieten zegt zeker weten veel over mij. Ik kijk ook graag bij een ander in de boekenkast om meer over de persoon te ontdekken (ik vind dat leuk)
  Ik lees gem. 1 a 2 boeken per week.

  Groet Isabelle

 6. Meestal geef ik ze weg. Ik heb ze gelezen en wat een ander er dan mee doet mag zij weten. Vroeger hebben we weleens boeken uitgeleend maar de helft terug gekregen. soms weerspiegelen ze mijn persoonlijkheid.

 7. Sinds ik een eerder heb lees ik weer heel erg veel. Heerlijk!
  Ben zo blij met dat ding!
  Uitlenen is er dus niet meer bij, daarvoor wel, eenmaal gelezen las ik het boek toch geen tweede x meer.
  Verder lees ik alles wat los en vast zit,
  Heb laatst de serie van de Hongerspelen gelezen. Die 3 boeken zijn zo goed geschreven. En zo heb ik echt nog een hele waslijst aanraders, maar ieder zijn smaak is verschillend!

 8. Ik lees van alles en nog wat, van Maria Oomkens tot David Hewson, van Diana Gabaldon tot Jean Auel, van Agatha Christie tot David Baldacci, van Bertrice Small tot de Bijbel, dus wat dit over mij zegt, ik heb geen idee! :-)
  Uitlenen van boeken doe ik voornamelijk aan familieleden waarvan ik weet dat ze bepaalde boeken graag lezen. Ik leen niet zo maar meer aan iedereen uit, want ik vergeet dan aan wie ik wat heb uitgeleend en kreeg de boeken dan soms niet meer terug.
  Alvast een fijn weekend.
  Groetjes,
  Thara

 9. Een boek per dag, ik zou willen dat ik de tijd had ;))
  Maar het is inderdaad helend om te lezen, te zijn.
  Dank voor de tip, ik zet 'm op mijn lijstje!

 10. Toen ik nog werkte kon ik in de bieb staan en denken"Als ik gepensioneerd ben ga ik dit allemaal lezen". Nu heb ik inderdaad alle tijd en lees veel. Maar geen boek per dag.

 11. Lees terwijl je sport? Hoe dan?! Dat moet dan een luisterboek zijn en hoewel het effect hetzelfde is, noem ik dat nog steeds luisteren en niet lezen;).
  Ik had toevallig gisteren een boek uit binnen 24 uur. Maar bij mij zijn daar wel wat voorwaarden voor nodig:
  - Minder dan 300 pagina's (en de meeste boeken hebben er meer).
  - Heel veel vrije tijd hebben.
  - Geen afspraken buiten de deur hebben op zo'n dag.
  Dus eh, nee, ik zou het niet kunnen. Ik denk dat ik van zo'n deadline ook stress zou krijgen en dan is gelijk het plezier eraf.

 12. Dit is wel een eye-opener! Er zijn echt zoveel momenten op een dag dat je kunt lezen. Daar sta ik helemaal niet bij stil. Wel ben ik begonnen met mijn eigen challenge om in ieder geval elke dag in een boek te duiken.

 13. Er is in deze tijd zo onwijs veel te lezen,ik kom tijd te kort,het mooiste en beste boek is nog steeds de Bijbel,dan ga je God pas écht kennen,en dat is het mooiste kado wat jezelf kan geven,en hopelijk krijg je ook het eeuwige leven er bij.

 14. Lezen in plaats van stofzuigen, ja het is is wel gebeurd maar echt niet elke week. Ik denk dat voor de meeste mensen het al zou werken wanneer ze hun telefoon wegleggen en de tv uitlaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.