Reacties

Lees jij boeken vaker dan 1 keer? — 39 reacties

 1. Alle boeken van de Schijfwereldserie van Terry Pratchett, vanwege de humor, de woordspelingen en het feit dat ik soms na 10 keer lezen opeens een opmerking in z'n boek snap. Helaas zijn zijn laatste boeken minder goed. Waarschijnlijk door de Alzheimer, waar deze geniale schrijver mee worstelt.

  De Harry Potter serie

  Een paar boeken van Sophie Kinsella (niet de shopaholics, die vind ik te eentonig, wat spook jij uit, aanpakken en hou je mond vind ik erg leuk)

  Eerlijk gezegd lees ik deze boeken wel altijd als inslapertje.
  Ze zijn leuk genoeg om te herherherherlezen, maar ik voel niet meer de neiging om ze in 1 ruk uit te lezen.
  Een onbekend, leuk boek kan ik niet wegleggen enis dus absoluut onhandig om te lezen voor het slapen gaan.

 2. Ik heb veel gelezen vroeger ,nu op dit moment bijna niet meer maar nu ik een E reader krijg voor mijn kerst ga ik er terug mee beginnen.
  De boeken van Jean .M Auel over de oertijd heb ik wel 3keer gelezen en ook de wijde hemel van Alice Sebold ook.

 3. Ik heb alle boeken van Hans Martin, een schrijver uit de 50-er jaren, al zeker 10x gelezen. Ook een serie van James Michener, boeken die vaak 3-4 eeuwen beschrijven, al vele malen gelezen.
  Tolkien's In de ban van de ring + alles wat daarbij hoort.
  Jean Auel staan er ook.
  Dit zijn ook de boeken die zijn mee verhuist plus nog enkele losse boeken bv over Ramses Shaffy, Harrold Robbins en Kenn Follett. Deel 1 van zijn Centurion trilogie in november herlezen,nu bezig in deel 2 en deel 3 als kerstcadeau voor mezelf gekocht.

 4. Ik lees boeken geen tweede keer. Ik heb altijd wel boeken gekocht, waren destijds lid van de E.CI club samen met mijn vader toen ik nog thuis woonde. Veel van deze boeken heb ik vorig jaar weggedaan en alleen de boeken die ik nog moet lezen, ja echt waar! heb ik bewaard. Dat zijn ook boeken die ik in de afgelopen 10 jaar heb gekocht en door tijdsgebrek want een relatie, baan en kinderen nog niet heb gelezen. Maar mijn kinderboeken heb ik bewaard en doe ik (voorlopig althans) niet weg. Daar zitten ook complete series bij. Ben ook al 30 jaar lid van de bieb en heb sinds 1,5 jaar een e-reader. Maar ik heb inderdaad geen boeken waarvan ik zeg die wil ik nog eens lezen. Daarvoor zijn er teveel boeken die ik nog wil lezen, dus een beetje zonde van mijn tijd dan.

 5. De boeken van Simon Carmiggelt gebruik ik al jaren voor mijn werk.
  Ik verzorg voorlees activiteiten ochtenden in een woon zorg centrum voor ouderen en dementerenden.
  De verhalen van Carmiggelt zijn niet al te lang vol met humor en met herkenbare situaties, kortom zeer geschikt.

 6. S
  Ja hor ik lees regelmatig boeken een tweede keer.
  1. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman
  2. Het pippi langkous principe C. Weiner
  3. De triologie over Thule van Thea Beckman,
  * Kinderen van moeder aarde
  * He helse paradijs
  * Het gulden vlies van Thule
  4. Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dracht heel veel gelezen in mijn jongere jaren en ik kan het niet over mijn har verkrijgen om het op te ruimen.
  5. De serie van de Aardkinderen van Jean M. Auel. (stam van de holenbeer/vallei van de paarden/de mammoet jagers/het dal der beloften/een vuurplaats in steen/het lied van de grotten)
  6. Houden van je spullen van Inge van der ploeg

  Veel jeugd boeken maar het blijft leuk en mooi. k heb ook als regel als ik een bepaald boek iedere keer opnieuw leen bij de bibliotheek dan ga ik over tot aanschaf van het boek. Zo blijft mijn boekenkast beheersbaar.

 7. Het gebeurt me regelmatig dat ik een boek nog een keer lees. De series over Amish van Beverly Lewis bv.
  Ook Jean Auel. De eerste drie boeken dan, die vind ik heel goed. De rest niet zo.
  En ik heb een boek 'Te voet door Afrika' van Ffyona Campbell. Dat boek heb ik het vaakst gelezen. In periodes van heel veel stress pak ik dat boek en denk ik dat mijn situatie wel wat meevalt in vergelijking met zo'n tocht door Afrika. Helpt me er steeds doorheen. Ik ken het boek dus heel goed :-) maar dat is een deel van de troost zeg ik maar.
  Wij hebben heel weinig romans, wel veel studieboeken, naslagwerken en kookboeken. Daarvan lees en herlees ik sommigen ook. Helemaal de consuminderboeken zoals De Vrekkenkrant Compleet en The Tightwad Gazette.

  • Toevallig heb ik dat boek van Ffyona Campbell kort geleden ook gelezen, heel bijzonder die wil om door te lopen ondanks ziekte, ongemakken en schermutselingen in de landen waar ze kwam. Het ligt weer bij de kringloop want een 2e keer hoeft voor mij dan niet.

  • Ik heb dat boek ook eens naar de kringloop gebracht en kreeg spijt. Heb hem later tweedehands weer teruggekocht :-)

 8. Hmmm... ik heb me altijd een beetje schuldig gevoeld dat ik de verplichte boeken voor het avond-VWO vroeger (niet gelezen heb (35 jaar geleden), slechts de samenvattingen heb geleerd. Gedurende het afgelopen jaar heb ik ze eindelijk gelezen :-) Nu mogen ze weg. Schuldgevoel is ook weg :-) Gerard Reve, Simon Carmiggelt, Marga Minco, Johan Fabricius, Antoon Coolen, Corsari, Jan Mens enz. enz.
  Verder heb ik van de romans alleen nog de Zweedse familieromans bewaard omdat ik daar vroeger zo weg van was. Geen idee of ik dat nog zo voel met lezen hoor.
  Dan heb ik de boeken van Dan Brown bewaard en van de schrijfster van Chocolat.
  De rest gaat allemaal rechtstreeks na het lezen door naar een collega (de thrillers) of naar de kringloop (omdat ik er nog steeds met meer naar huis kom dan ik afvoer).

 9. Als kind heb ik 'Alleen ol de wereld' en 'de Geheime Tuin' zeker 5 keer gelezen! Als volwassenen herlees ik zelden een boek maar (her)-gebruik wel veel naslagwerken en kookboeken!

 10. Leuk! Ik lees bijna alles vaker. Zeker wat er in mijn uitpuilende boekenkast staat. Mijn favorieten: alles van Thea Beckman, Harry Potter, Carry Slee en een aantal fantasy boeken.

 11. Ohh ik heb de hele serie hier staan van Sanne van Havelte . Ik heb de serie nu al zo vaak gelezen ....dat zijn boeken die je zo even pakt . Maar tegenwoordig heb ik er nog zoveel op mijn lijstje staan dat het er haast niet meer van komt om een boek weer te lezen .

 12. Jaaaaaa, mijn ouders meisjes boeken. Pitty gaat naar Kostschool (6 delen), en de serie van Loesje Mertens (Anneke bloemen).
  Verder áltijd goed: de Koning van Katoren, al zó vaak gelezen. Politici van nú zouden het verplicht moeten lezen.....
  En het boek Airport van Arthur Hailey blijf ik spannend vinden, de film trouwens óók.
  Ben boekenwurm, maar typ waardeloos ( gescheurde pees op vakantie).....dus even tot hier )= echt steengoed programma).

  • Wat vervelend van die gescheurde pees Pakketje. Hoe komt dat zo? En dan ook nog op vakantie?! Wat een pech. Maar wel een mooie reden misschien om lekker veel te lezen ; )

 13. Nee, nooit meer dan een keer, op twee boeken na, die ik vroeger vaker las. Jannie's vrolijke zwemclub. Als kind las ik dat een paar keer per jaar. Ik zat zelf op een zwemclub, misschien daarom. Mijn ouders en broer moesten er wel om lachen. Er was een zinnetje in het boek waar Jannie met een vrolijk gekleurd rolletje badgoed onder haar arm de deur uit gaat. Zoiets zeiden zij dan soms ook tegen mij. Het was een heerlijk truttig boek. Van een heel andere orde: Christiane F. Ik vond het mega interessant, spannend en verdrietig. Heb het 5 of 6 keer gelezen en zou het nu nog wel een keer willen lezen... ik ga eens kijken bij mijn paps of het nog ergens ligt!

 14. Heerlijk juist, zo'n niet-intellectuele lijst. Ik las vroeger veel boeken vaker, maar tegenwoordig is er zóveel moois dat ik toch steeds wat nieuws pak.

 15. Ik heb vorige maand een boek 3x gegelezen: Al die dingen nu jij er niet meer bent van E. Spur. (zie mijn reactie bij jouw oproep voor titels voor de zomer van een paar dagen geleden.) Dat had ik nog nooit gedaan! Na de eerste keer had ik het gevoel wat dingen gemist te hebben en de derde keer las ik het omdat ik grote moeite had om de personen los te laten. Over een paar maanden ga ik het origineel in het Engels lezen.

  Verder lees ik favoriete boeken vaker. Vaak zijn dat dan passages die ik heel mooi vind en niet het gehele boek. Bijvoorbeeld "De verborgen geschiedenis van Donna Tart." Stukken daaruit vind ik persoonlijk de mooiste literatuur die er ooit is geschreven. Het gehele boek heb ik ook meerdere keren gelezen, ondanks de minpunten die het boek ook heeft.

  • Dat boek heb ik inmiddels gereserveerd bij de bibliotheek Misty. Ik ben er heel benieuwd naar.

   De verborgen geschiedenis heb ik 1 keer gelezen, maar spreekt me niet zo aan dat ik het nog een keer wil.

 16. Lees vooral wat je graag leest, dat soort rubrieken krijg ik bultjes van. Kijk mij eens geleerd in een blad staan, bahbah. Ik lees heel zelden twee keer, maar Het Achterhuis lees ik vaker.

 17. Ik zie hier de boeken van Jean M Auel vaak voorbij komen; echt een geweldige serie, die heb ik ook een paar keer herlezen. En het zijn flinke "pillen"! Tegenwoordig heb ik een abonnement op Storytel, ik ben ook gek op luisterboeken, heb al heel wat "gelezen/geluisterd"zo tussen de bedrijven door. Heerlijk, een saai werkje, en dan een luisterboek. De tijd vliegt voorbij. Ik kon als kleuter al lezen, doordat ik van mijn 3 oudere zusjes lezen had geleerd. Mijn favoriete jeugdboek is "Nils Holgerssons", ik heb een prachtig exemplaar met hele mooie illustraties. De boeken van Agatha Christie zijn ook het herlezen waard. Ik heb eens op de rommelmarkt de complete serie gekocht. Ik kom hooit uitgelezen!

 18. Ik lees boeken bijna standaard minimaal twee keer;
  Mijn favorieten"
  1 - Jane Austin - alle zes haar romans
  2 - Tolkien - In de ban van de ring
  3 - Francis Mayes - Een huis in Toscane
  4 - Eric Frank Russell - Duiverltje lief
  5- Ursela Leguin - Aardzee triologie
  6 - Roger Zelazny - Amber serie en Noem mij maar Conrad
  7 - Terry Brooks - Shannara serie
  8 - Terry Pratchett - Disc World serie
  9 - Anne McCaffrey - Pern-serie en The ship who sang
  10 - A.A. Milne - Winnie de Poeh

 19. Dat sommige mensen lyrisch zijn over bepaalde 'literatuur' doet mij altijd denken aan het sprookje van De nieuwe kleren van de keizer. Ik lees boeken eigenlijk nooit twee keer, maar er zijn wel boeken die 'echt' wil hebben. Gewoon om te bewaren, omdat ik ze zo mooi vond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder