5 x Gesprek opnemen met je huisarts?
Last updated on November 5th, 2023 at 02:41 pm
Een gesprek opnemen dat je met je huisarts hebt.
Ik kan me daar best wat bij voorstellen!
Een gesprek met de huisarts doe je doorgaans niet voor je plezier. En als er veel emoties zijn, is het soms lastig om je later te herinneren wat er allemaal werd gezegd.
In 2016 gaf toenmalig minister van Volksgezondheid, Edith Schippers daarom de tip van een gesprek opnemen.
Gesprek opnemen met je huisarts?
Ik kom niet graag bij de dokter. Hoewel het wel beter is geworden, sinds we van huisarts zijn gewisseld. Onze nieuwe huisarts is een man, heel bedaard en heeft iets vaderlijks.
Je komt in de regel natuurlijk niet bij je huisarts omdat je je zo goed voelt. En als je je niet optimaal voelt is het wel eens moeilijk om goed te luisteren. En om de informatie die de huisarts je geeft goed tot je te nemen, te begrijpen en te onthouden! Dit geldt nog veel meer als er emoties aan te pas komen. Een goed gesprek is dan best een uitdaging.
Neem het gesprek met je huisarts op!
Minister Schippers herkent het verschijnsel dat je als patiënt vaak dingen vergeet die zijn besproken met de huisarts. En daarom geeft ze een interessant advies:
‘Neem het gesprek met je huisarts op!’
Zo kun je het later in alle rust nog eens naluisteren en laten bezinken. Haar idee spreekt me erg aan. Want ik ga vaak ook twijfelen aan wat er nou eigenlijk gezegd is. Dan weet ik niet meer of ik het wel goed onthouden heb. Dan is zo’n opname natuurlijk ideaal om dit even te controleren.
Haar brief waarin ze dit uitlegt vind je hier.
Voordelen van gesprek opnemen met huisarts
- Je kunt de informatie in alle rust nog eens beluisteren.
- Het voorkomt ruis op de lijn: zeker als je emotioneel bent tijdens een gesprek onthoud je dingen soms verkeerd. Een geluidsopname is objectief.
- Het helpt bij de emotionele verwerking.
- Het helpt om beslissingen te nemen.
- Het geeft rust tijdens het gesprek. Alleen al het idee dat je alles altijd nog eens kunt naluisteren kan al zoveel rust geven, dat je beter kunt luisteren.
Gesprek opnemen: maar mag dat wel?
‘Ja, dat mag,’ zegt minister Schippers. Zo lang je de opname puur voor jezelf gebruikt is de De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) niet van toepassing. Je hoeft je huisarts zelfs niet eerst om toestemming te vragen. Hoewel het voor de onderlinge relatie denk ik beter is om dit wel te doen.
Wel zijn er een aantal regels. Je mag de opname dus alleen voor jezelf gebruiken, en je mag de opname niet verspreiden. En als je de opname met ‘meerdere personen’ wilt delen moet je de arts wel toestemming vragen. Dat meerdere personen vind ik een beetje vaag. Maar ik neem aan dat je de opname dan wel gewoon aan bijvoorbeeld je partner kunt laten horen.
Samenvatting gesprek opnemen
Minister Schippers constateert (terecht) dat veel patiënten niet alles onthouden van een gesprek met hun huisarts. Daarom vindt zij het een goed idee als je als patiënt een geluidsopname maakt van het gesprek. Je bent niet verplicht dit te melden aan je huisarts, maar het is natuurlijk wel zo netjes.
Persoonlijk vind ik het idee van een geluidsopname goed.
Zo’n gesprek opnemen zou mij beslist een stuk rust geven.
Gesprek opnemen met telefoon – update
Je kunt een gesprek opnemen dat je hebt bij je huisarts in zijn of haar praktijk. Maar je kunt ook een gesprek opnemen dat je telefonisch hebt met je huisarts. Hiervoor heb je dan een app nodig. Radar noemt voor gesprekken opnemen met een iphone de apps Tape a call en Rekk. Voor android smartphones adviseren ze Appliqato of Skype.
Helaas is de huisarts waar ik het in 2016 over had inmiddels met pensioen gaan. Zijn vervanger vind ik wel prima, maar ik mis de rust en bedaardheid van mijn oorspronkelijke huisarts.
Leestips
Verschil praktijkondersteuner en psycholoog
Wat vind jij van het idee om een gesprek opnemen met je huisarts?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik vind dat huisartsen gewoon niet met pensioen mogen gaan. Daar heb je als je een goede band met hem/haar hebt zoveel behoefte aan.
Love As Always
Dimario
Goed punt! Mijn huidige huisartspraktijk koos ik vanwege een bepaalde dokter, en die ging met pensioen vervolgens.
Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht. Maar ik vind het wel een goed idee.
Het is een goed hulpmiddel, ook om later thuis nog eens terug te luisteren. Bij sommige specialisten is het al een normale gang van zaken.
Wat fijn dat het bij sommige specialisten al helemaal is ingeburgerd Ferrara.