Tea Topic: Woon je liever in een stad of in een dorp?

dorp versus stad

Het Tea Topic van vandaag is de vraag: 'Woon je liever in een stad of in een dorp?'

Tsja, toen moest ik eerst opzoeken wat precies het verschil is tussen stad en dorp. Op Wikipedia staat:

'Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau. Waar dorpen zich kenmerken door een landelijk karakter, weinig voorzieningen en een hechte gemeenschap, zijn steden dichter bevolkt, bezitten meer voorzieningen (scholen, ziekenhuizen, een schouwburg, grotere stations etc.), en kennen geen hechte gemeenschap (opgaan in de massa).'

Waar woon je liever in een stad of in een dorp?

Voor allebei vind ik wat te zeggen. Meer voorzieningen lijkt me best fijn! Denk aan openbaar vervoer. Maar het prijskaartje dat je daarvoor betaalt: meer drukte vind ik dan weer minder. Zelf woon ik niet eens in een dorp, maar echt op het platteland. Het dichtstbijzijnde dorpje ligt 4 kilometer verderop, en daar is recent de supermarkt ter ziele gegaan. Qua voorzieningen is hier echt niets.

Daarvoor in de plaats krijg je rust en ruimte.

Als ik in een dorp ging wonen, dan zou ik wel een dorp willen met voorzieningen. Op z'n minst een supermarkt, en een school lijkt me dan ook wel zo handig. Oh ja, en een bus die 4 keer per uur gaat graag. Dus uiteindelijk is mijn antwoord denk ik dat ik liever in een dorp zou wonen dan in de stad, maar dan wel een dorp met goede voorzieningen.

Huisvlijt Linkparty reminder

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Waar woon jij liever: een stad of in een dorp?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik woon al mijn hele leven in een dorp 'met voorzieningen'. Ik ga graag een halve dag naar de stad maar ik ben altijd heel blij als ik terug in mijn dorp ben. Zou er nooit willen wonen.

 2. De laatste 20 jaar woon ik in een stad en daarvoor in 2 dorpen. Hier heb ik een intercitystation met een overstaploze kwartierdienst op Amsterdam en Utrecht. De dorpen hadden een brakke busverbinding waardoor ik eerder voor de fiets koos. Andere voorzieningen als een bieb, huisarts en supermarkt waren er wel. Punt is dat ik niet dagelijks trein omdat ik hier van alle voorzieningen voorzien ben. Woon naast het regioziekenhuis, dat erg praktisch was toen ik daaar dagelijks een minuutje werd bestraald. Heb ook een pracht groot park naast de deur. En het is hier een stuk rustiger met het verkeer. In huis hoor ik alleen af en toe landende vliegtuigen. Loop dagelijks door buitenwijken en de oude binnenstad. Er zijn een paar drukke wegen, die ik hooguit even kruis. In het dorp, met veel forenzen, is het nog altijd een puinhoop qua verkeer. De mensen in de stad vind ik wat vriendelijker en toegankelijker, maar ook een stuk minder bemoeizuchtig.

  Er is een grote verscheidenheid in dorpen en steden. Hier in de buurt is een dorp met 55000 inwoners dat zich zelf een stad noemt. Het is echter een simpel lintdorp met heel veel slaapwijken. De stad waarin ik woon heeft 100.000 inwoners en heeft nog een echte stadwal. Ook hier zijn aan de buitenkant slaapwijken en ook daar is geen klap aan.

  1. Dat klinkt als een hele prettige woonomgeving Ximaar. En wat ideaal dat je voor zo'n dagelijkse bestraling naast het ziekenhuis woonde. Dat maakt zo'n dagelijkse gang naar het ziekenhuis toch iets makkelijker stel ik me zo voor.

 3. Ik woon al 30 jaar in de stad, net buiten het centrum en zou niet meer willen ruilen voor het dorp waar ik voordien in woonde. Het is rustig wonen met alles in de buurt op wandel- of fietsafstand.

 4. Die voorzieningen zijn wel erg belangrijk. Hoe leuk het dorp ook is. Ik kom uit de stad en woon nu weer in een stad, en ben ooit uit een dorp weggegaan omdat er qua scholen voor mijn zoon weinig keus was.

 5. Ik ben echt een stadsmeisje, ik hou van het rumoer om mee heen. Als ik wel eens op vakantie ben ik een dorpje, dan wordt ik onrustig van de rust om mij heen en kan ik juist neit slapen

 6. Ik woon aan de rand van een stads dorp, de gemeente bestaat uit een kern en heeft veel dorpen en veel platteland eromheen.
  De dorpen hebben echt dorpscultuur. Wel een winkel,bieb,buurthuis. Sommigen bus. In de kern waar ik woon is alles er wel, maar de hoge heren van de raad hebben nogal grote verwachtingen, ze willen maar uitbreiden en dure projecten deze kant ophalen. Net als het kabinet zijn ze een beetje de feeling met de bewoners kwijt en laten zich in de watten leggen door projectontwikkelaars.

 7. Mijn geboortedorp had de grootte van een stad en had alle voorzieningen. Nu woon ik in een dorpje met weinig voorzieningen (maar wel een school en een mini-supermarkt). Ik ga zeker weten voor een klein dorp. Ik houd van de rust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.