'That's a risk we were willing to take.'

krant

Woensdag 2 februari 2022, werden reizigers in de trein van Nijmegen naar Venlo opgeschrikt door het nieuws dat er mogelijk een handgranaat aan boord was! In plaats van iedereen te evacueren, koos de politie ervoor om na een half uur iedereen één voor één uit de trein te laten om ze te fouilleren.

In de krant staat een treffende vraag waarom de trein niet meteen is leeggeruimd als er explosiegevaar was.

Het antwoord van de woordvoerder was dat ze verschillende risico's hebben overwogen, en dit de beste optie vonden.

'What if he shot me in the face?'

Ineens schoot me de eerste Dumb and Dumber film binnen. Daarin wordt het personage Harry ingezet door de politie. Hij krijgt een kogelvrij vest aan, een pistool en huppekee! Hij wordt een gevaarlijke situatie ingeduwd. Harry vertelt dit vol trots aan zijn vriend Lloyd, waarop die niet geheel onterecht vraagt:

'Maar wat als ze je in het gezicht hadden geschoten?'

Je ziet Harry denken. Hij wendt zich tot de politie en vraagt op zijn beurt: 'What if he shot me in the face?

'That's a risk we were willing to take.'

Waarop ze antwoord:

'That's a risk we were willing to take.'

Het verhaal in de krant over de trein deed me hieraan denken.

Je kunt je afvragen wie uiteindelijk mag beslissen of een risico 'aanvaardbaar' is....

Wat te doen bij aanbellers?!

Terwijl ik nog mijmerde over dit morele vraagstuk, las ik over wat je moet doen als een onbekende 's avonds aanbelt en om geld vraagt. Daar weet Strafrechtdeskundige Henny Sackers wel raad mee!

  1. Trek niet meteen je portemonnee.
  2. Vraag: 'Weet je wel hoe laat het is?'
  3. Eindig met 'Sodemieter op!'

Maar van dat laatste weet ik niet of ik dat risico wil nemen ; )

Similar Posts

11 Comments

  1. Jaren geleden belde bij ons iemand aan, 's avonds in het donker. Hij vertelde dat hij een meisje aangereden had en nu met haar naar het ziekenhuis zou gaan. Hij had echter de tank bijna leeg. Of mijn man hem 100 gulden (zo lang is het dus geleden) wilde lenen. Mijn man deed het en je raadt het al. Weg 100 gulden ;-(

  2. Ik werd ooit aangesproken 's avonds op straat door iemand die geld wilde om medicijnen te kopen. Ik weigerde geld te geven maar bood aan iemand (een familie of kennis) te bellen voor hem die zou kunnen helpen. Maar dat hoefde dan weer niet. Ja, ja...

  3. Ben ik even blij dat ik niet in die trein zat! Wat betreft de aanbellers ben ik het met je eens dat ik de laatste stap een groot risico vind.

  4. Wat een angst zullen die mensen gehad hebben in die trein want als zo een ding ontploft kan dit wel gevolgen hebben. En geld geven aan iemand die ik niet ken doe ik ook zeker niet. Je wordt altijd wel bedot en in deze gekke tijd moet je helemaal oppassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.