TENCEL duurzame jurk: wat is TENCEL of Lyocell?

TENCEL

Duurzaamheid is een actueel onderwerp. Je kunt er als consument bijna niet omheen. Zo kwam ik via Facebook terecht op een advertentie voor een jurk van TENCEL op Bonprix. (Geen wonder dat ik dit soort advertenties blijf zien: ik bevestig keer op keer aan Facebook dat ze werken, door erop te klikken… Maar dit terzijde.)

Op de website van het CBS vond ik de volgende omschrijving van het woord duurzaam.:

‘Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoet komt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen.’

Duurzame jurk van TENCEL

Kijk, het gaat om deze duurzame jurk:

Screen Shot 2020 02 06 at 12.55.20

Wat is er nou duurzaam aan deze jurk? Ik klikte op de productomschrijving en las:

‘Deze duurzame jersey jurk uit de Sustainable Collection is gemaakt van een zijig glanzende, zachte stof met TENCEL™-Lyocell. Lyocell vezels worden gewonnen uit duurzaam verbouwd hout.’

Dus hup, ik naar Milieucentraal om te kijken wat die zeggen over TENCEL. Dat bleek niet zo veel te zijn. Maar wel vond ik deze tabel:

mc kleding tabel juli 2018

In deze tabel kun je zien wat de impact op het milieu is van een bepaalde stof. Zoals je ziet is de impact van TENCEL nihil!

TENCEL: stof van een boom!

TENCEL is de merknaam van de stof Lyocell. Dat zorgt nog wel eens voor verwarring. Maar als het over TENCEL gaat, dan heb je het dus over Lyocell. Die twee zijn hetzelfde. Je kunt het vergelijken met het autostoeltje Maxi Cosi. Op een gegeven moment noemen veel mensen het autostoeltje voor hun baby ‘de Maxi Cosi,’ ook als het stoeltje van een ander merk was. Soms gaat een merk een eigen leven leiden.

Alle informatie die ik over TENCEL en Lyocell vond, bevestigt dat deze stof het milieu niet extra belast. Als je bezig bent met je ecologische voetafdruk, en streeft naar een duurzaam leven, dan is kleding van TENCEL dus een goede keuze. Dit zegt Wikipedia over TENCEL/ Lycocell.

‘Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose. Net als bij viscose worden de houtvezels opgelost. Maar bij Lyocell wordt dit gedaan met een nieuw oplosmiddel dat daarna weer in de natuur wordt opgenomen.’

Hoe draagt TENCEL?

Jaja, dacht ik, maar hoe draagt dat spul? Want ik houd niet van kunstvezels en polyester. Ik ben nogal een zweterig type, en wil het liefst alleen natuurlijke, ademende kleding. Maar wat blijkt? TENCEL is ademend, en neemt bovendien heel goed vocht op. Hieronder een overzicht van de eigenschappen van TENCEL:

 • Ademend
 • TENCEL neemt goed vocht op
 • Is lekker zacht
 • Krimpt minder dan katoen
 • Is sterk
 • De stof droogt snel
 • Je kunt het net zo wassen als katoen. Op 30 tot 40 graden.
 • TENCEL kan wat stug aanvoelen na het wassen, maar wordt vanzelf weer zacht.

Filmpje over het productieproces van Lyocell

Waar kun je kleding van TENCEL kopen?

Nou in ieder geval bij Bonprix dus! Als je in het zoekvenster op bonprix.nl ‘tencel’ intypt dan krijg je verrassend veel resultaten! Bij Zeeman kon ik helaas niets vinden van TENCEL, hoewel ze ook daar wel een ‘duurzame lijn’ hebben. Ook bij de Wibra en Action kon ik op dit moment geen spullen van TENCEL vinden.

Bij C&A zocht ik ook op TENCEL, en daar kreeg ik 3 resultaten. Dat waren deze 3 t-shirts:

TENCEL
9,90 bij C&A

Bij de H&M vond ik met name veel kleding onder de naam Lyocell. Bij de Hema hadden ze helaas weer niets. Bij bol.com hadden ze 74 resultaten voor dameskleding van Lyocell.

Samenvattend

Als je duurzame kleding wilt kopen en dragen, dan kun je met een gerust hart kiezen voor TENCEL oftewel Lyocell. Niet alleen belasten deze stof het milieu niet, het zit ook nog eens lekker en is ademend. Je kunt het online vinden bij Bonprix, en bij de H&M hebben ze er ook veel kleding van. Zoek zowel op het woord TENCEL als op Lyocell!

Vooralsnog kon ik het niet vinden bij de Zeeman, Wibra, Action of Hema.

Leestips

Kende jij deze stof? En wat vind je ervan?

Gebruikte bronnen voor deze post: Milieucentraal, Wikipedia, Zeeman, C&A, H&M, Wibra, Action, Hema, growthinkers, Naaitips van Ansje, Bedreock, When Sara Smiles, Brandmission, Miss Green, Zaailingen, Geitenwollenwinkel, Signal Sustainable, Bonprix.

Similar Posts

27 Comments

 1. Vero Moda heeft ook shirts van Tencel.
  Ik heb ze nog niet gekocht, maar zag dat het expliciet vermeld stond bij het prijsetinet

 2. Top! Ik kende deze stof niet en ben ook groot fan van ademend (want altijd warm, warm, warm) én van BonPrix. Snel ook eens op klikken dus. Kan ik daarna Facebook wel weer de schuld geven dat ik het steeds te zien krijg;).

 3. Ik draag eigenlijk alleen katoen. Dat heeft impact en dat wist ik. Ik weiger kleding met kunststof er in. Dat gaat namelijk met wassen ook het milieu in.

 4. Ik heb wel wat Tencel kleding en ze dragen prima! Ik zie dat mijn wol en zijde kleding heel slecht scoort in de tabel. Dat zijn wel mijn kledingstukken die het meest lang meegaan en daardoor in verhouding weer wat duurzamer zijn. Ook hoef je wol en zijde niet heel vaak te wassen (in ziplock zak in de vriezer doen werkt ook, tenzij je echt vlekken hebt).
  Voor bijvoorbeeld handdoeken en beddengoed kies ik altijd katoen, dat kan ik op 60 graden wassen of zelfs op 95 zo nu en dan.

  1. Ook een positieve ervaring met Tencel dus. Beddengoed heb ik ook altijd van katoen. Dat wil ik goed kunnen wassen, hoewel ik het van Tencel ook best zou kopen nu.

 5. Stof van tencel draagt heerlijk! Ik heb al een paar jaar een zomerbroek hiervan en het is fantastisch.
  (Gekocht bij miss etam overigens.)

 6. Ik heb me een paar weken weer laten verleiden en weer terug kunnen sturen ik zal die stof vanzelf wel een keer zien als ik in de winkel op zoek ga naar kleding. Die reclame blokkeer je met een adblocker (ABP) dan wordt je ook niet meer verleid op die reclame te klikken. Daar wordt alleen FB rijk mee.

 7. en toch denk ik dat die jurk met niet zal staan… ;-)
  Ik probeer sowieso op te letten wat voor materiaal, maar ook zuinig met kleding omgaan en niet zomaar weggooien.

  Love as always
  Di Mario

 8. Fijn dat je hierover bericht.
  Ik draag het al een poosje van Gudrun Sjöden en ben fan. Heerlijk!
  zonder toevoeging van andere materialen vind ik het wel wat kwetsbaarder dan andere stoffen. Voorzichtig met wassen dus. vr.gr. Marle

 9. Vaak draag ik gewoon katoen. Katoen zit bij mij lekker. OOK fleece truien draag ik graag. Helaas draag ik nooit geen jurk. In vrije tijd zoals thuis draag liefs in joggingbroek. Zit lekker. Ook van katoen. Goed om te weten van jou blogje. Handig tips erbij.

 10. Ikea heeft dekbedovertrekken van Lyocell. Ik zweet nogal ‘s nachts en ik vind dit erg fijn slapen.

 11. Helemaal geen milieubelasting – dat geloof ik niet. Alles wat we kopen heeft toch wel een bepaalde (minimale) milieubelasting? Ik heb en tuniek / korte jurk van tencel – het draagt heerlijk! Zachte stof, zweet niet.

 12. Ik merk dat linnen (mijn favoriete materiaal, ook voor dekbedhoezen en keukenhanddoeken) ook best goed scoort. Dat zal ik dus blijven dragen. Scoort ook veel beter dan katoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.