Magister: toch niet zo’n succes?

magisterTegenwoordig werken veel middelbare scholen met een magister. Het magister is een administratie- en communicatiesysteem voor scholen. Een tijdje terug schreef ik er deze post over: Magister op de middelbare school.

Maar ik hoor steeds meer negatieve geluiden over het magister.

Wat kun je zoal vinden op het magister?

Voor wie nog geen ervaring heeft met het magister, hier onder een overzichtje wat je er zoal kunt vinden als ouder en kind.

 • Huiswerk
 • Aanwezigheid van je kind
 • Cijfers
 • Lessen die uitvallen
 • Lesrooster
 • Bijzonderheden

Wat gaat er niet goed met het magister?

Het grootste probleem met het magister is dat veel leerkrachten het huiswerk er niet op zetten! Ze hebben er geen zin, in of vergeten het oprecht. Op de middelbare school van mijn middelste zoon liepen diverse leraren rond die het vertikten op het huiswerk op het magister te zetten.

Dit zorgde voor verwarring. Want voor het ene vak konden leerlingen wel op het magister kijken voor het huiswerk, maar voor het andere niet. Kortom: ze waren niet consequent. En weten allemaal dat op niet consequent zijn zo ongeveer de doodstraf staat in opvoedland!

Jongste dochter en het magister

Dan de school van mijn jongste dochter: daar zijn ze gewoonweg gestopt met huiswerk op het magister te zetten! Onder het motto: ‘Het werkte niet goed.’ Nu krijgt mijn dochter een voddig A4-tje mee, met daarop een ‘planning’. Ze baalt er enorm van, want die planning schijnt heel onoverzichtelijk te zijn. Ze mist het magister.

Jongste zoon en het magister

Mijn jongste zoon is dit jaar net begonnen op weer een andere middelbare school. Terwijl ik deze post schrijf besef ik hoe apart het eigenlijk is dat al mijn kinderen op andere middelbare scholen zitten! Maar dit terzijde.

Bij mijn jongste zoon lijkt het magister heel goed te gaan. Het huiswerk staat er keurig op, en hij kijkt elke avond en ochtend even of er nog lessen uitvallen. Het enige probleem dat we op zijn school hebben is dat je soms ineens niet kunt inloggen! Dat is wel ontzettend lastig, want dan kan hij dus niet zien wat zijn huiswerk is… En omdat het magister meestal wel heel goed werkt, worden er geen papieren agenda’s meer gebruikt. In die zin maakt het dus kwetsbaar.

Leerkrachten geven het huiswerk niet meer mondeling op…

Waar ik het minst enthousiast over ben als het over het magister gaat dan is het wel dat zowel de docenten van mijn jongste zoon en jongste dochter het huiswerk niet meer opgeven in de klas! ‘Kijk maar in het magister!’ zeggen ze. Of in het geval van mijn dochter: ‘Kijk maar op het A4-tje waar de planning op staat.’

Ik vind dat wonderlijk. Want hoeveel moeite is het nou om aan het eind van de les even aan te kondigen: ‘Voor de volgende les moeten jullie hoofdstuk 3, 4 en 5 maken.’

Het magister en ik

Zelf had ik tot een jaar geleden nog nooit op het magister gekeken. Mijn dochters gingen goed op school, en vertelden keurig hun cijfers. Maar toen ging mijn middelste zoon naar de middelbare school. En bij hem  regende het zware onvoldoendes. Denk tweeën en drieën. En hij spijbelde. Plotseling keek ik wel drie keer per dag op het magister… Soms om te zien of hij er nog wel was, soms in de hoop dat er eindelijk eens een voldoende zou staan.

Maar ook toen bleek het magister niet foolproof. Zo stond hij een keer als ‘aanwezig’ geregistreerd, terwijl meneer op de trein was gestapt onder schooltijd…

Conclusie over het magister

Het magister staat of valt bij juist gebruik. Het is vooral heel belangrijk dat leerkrachten het goed gebruiken, en het huiswerk er op zetten. Voor het vertrouwen van ouders is het daarnaast essentieel dat het goed ge-update wordt. Als ik naar mijn jongste zoon kijk zie ik zeker de voordelen van het magister. En het is denk ik ook iets dat in onze tijd past.

Hoe zijn jouw ervaringen met het magister? En wat vind je er van dat leerkrachten het huiswerk niet meer vertellen in de klas?

Similar Posts

39 Comments

 1. Dat magister staat of valt met juist gebruik ben ik helemaal met je eens. Bij mijn oudste dochter liep dit altijd vlekkeloos, bij mijn jongste dochter is dit een ander verhaal. Ze zitten beide op dezelfde middelbare school. Mijn jongste dochter vergat regelmatig haar wachtwoord of kon niet inloggen, ze wist niet welk huiswerk ze had of in welk lokaal ze moest zijn. Ze is dan ook vorig jaar in de brugklas blijven zitten. Dit jaar heb ik me voorgenomen om elke dag even met haar samen in magister te kijken wat ze moet doen en waar ze rekening mee moet houden. Blijkbaar was ze nog niet zo ver dat ze zelfstandig kon werken.

  1. Ja soms moet je ook even ontdekken wat je kind kan en nodig heeft. Bij mijn dochters keek ik dus nooit, maar bij mijn middelste zoon ineens weer wel. Het magister is wat dat betreft blijkbaar voor elk kind weer anders.

 2. Hm ik ben er ook niet geheel positief over, gelukkig heb ik er nu even een paar jaar niks mee te maken :-). Wellicht dat het tegen de tijd dat de 2 jongsten er gebruik van maken de zogenaamde kinderziektes eruit zijn en het feilloos werkt :-) maar meest waarschijnlijk gaat het tegen die tijd nog weer heel anders?

 3. Hier eigenlijk alleen maar positief. De middelste is heel secuur in die dingen. De jongste help ik elke dag die vind leren en plannen heel lastig. We gaan dan even samen zitten en schrijven het huiswerk over in de agenda zodat hij het kan afstrepen. Zo wordt het wat beter te behappen en kan hij zien wat er nog gebeuren moet.

 4. Over Magister kan ik niks zeggen omdat we geen kinderen hebben.
  Maar wél vind ik het raar dat een leraar niet meer gewoon even meld wat het huiswerk is voor de volgende keer.
  Lijkt me een heel kleine moeite om het gewoon even in de klas te zeggen.

 5. Op de school van onze dochter is er ook magister. (bij zoon trouwens ook maar ik wil niet méér zien dan zijn diploma) Niet alle leraren schrijven er hun huiswerk in. Het is volgens de school de verantwoordelijkheid van de kinderen dat ze weten wat ze af moeten hebben of moeten leren. Wel is het fijn dat er in magister hun planning staat bij opdrachten en berichten.
  Vorig jaar keek ik tig keer per dag naar de cijfers van zoonlief en dat wil ik persé niet meer. Hij moet het gewoon zelf laten zien. Bij dochter doe ik dit nu automatisch ook minder.

  1. Als niet alle leraren hun huiswerk op het magister zetten mag ik hopen díe het dan wel zeggen in de klas. Anders wordt het kinderen wel erg lastig gemaakt.

   Ik kan me goed voorstellen dat je wat afstand wilt nemen van het magister!

 6. Magister stond nog in de kinderschoenen toen mijn jongste nog op het gymnasium zat. Ik heb er weleens een samen met hem in gekeken maar hij haalde altijd goede cijfers en hoefde niet gecontroleerd te worden door mij ;)
  Toen de oudste nog op de middelbare zat bestond het nog niet.

  Als ik jouw ervaring ermee goed begrijp werkt het nog niet optimaal al is het maar omdat er docenten zijn die er niet aan mee willen werken. Tja, dan breekt mijn klomp!

  En dan geen huiswerk noemen aan het eind van de les, daar zou ik iets van zeggen bij de eerste de beste gelegenheid.

 7. Vooral storend vind ik inderdaad ook het inconsequente gebruik ervan. Dan is het hele systeem dus niet betrouwbaar. En dan de leraren die het weigeren te gebruiken. Lekker voorbeeld voor een stel schoolgaande pubers. Vind ik hetzelfde als ze zeggen, door verplichtingen, geen tijd te hebben gehad om toetsen na te kijken!? Net alsof de kinderen geen buitenschoolse activiteiten hebben. Maar dat is een heel ander onderwerp ;).

 8. Bij mijn oudste (nu in de 6e) was het er al wel, maar niet in gebruik zeg maar. Bij hem heb ik het ook niet nodig (gehad).
  De middelste (nu in de 2e) heeft Magister zwaar nodig en mij. En ik ben er zo blij mee. Vinger aan de pols en hem leren het zelf uiteindelijk ‘goed’ te doen.

 9. Op de school waar mijn dochter vorig jaar in de examenklas zat, wordt dit systeem ook al een aantal jaren gebruikt. Omdat ze zelf vrij precies is, hebben we er weinig omkijken naar gehad. Een voorval ligt me nog helder voor de geest en ik kan me er nog over opwinden als ik er aan denk. Een docent had heel laat op de avond (lees op tijden dat tieners op bed horen te liggen) nog huiswerk op het web gezet voor de volgende dag. Blijkbaar kwam docent er achter dat het wel leuk was om wat op te geven. De volgende schooldag had m’n dochter dat natuurlijk niet gedaan. Het werd haar zwaar aangerekend en ze werd als een soort misdadiger behandeld. Belachelijk gewoon. Het is de eerste keer dat ik in die zes jaar middelbare school heb ingegrepen door de leraar hier op aan te spreken. Ik trok aan het kortste eind (natuurlijk) want docent meende in zijn volste recht te staan. Dan had ze ‘s morgens nog maar even moeten kijken als ze al op bed lag. Dat zou in ons geval dan om een uur of zes betekenen aangezien ze om goed zeven uur de deur uit gaan.

  Maar goed, verder werkte het systeem optimaal en was dit gelukkig het enige incident.

  1. Aargh, ik snap je frustratie zeg! Absurd om ‘s avonds laat nog huiswerk op te geven. Zeker gezien alle adviezen om ‘s avonds laat vooral niet meer achter een scherm te gaan zitten!

 10. Ik heb er nu nog niets mee te maken, maar vanaf volgend schooljaar wel. Mijn oudste zoon gaat dan naar de middelbare school en ik ben erg benieuwd naar dat Magister. Onze zoon is niet zo goed in het netjes bijhouden van zijn agenda en plannen is helemaal lastig. Ik hoop voor hem dat Magister wel goed bijgehouden gaat worden door de leraren. Zo weet ik als ouder ook welk huiswerk hij moet maken en daar kan ik hem dan goed in begeleiden!

  1. Ik snap het Patricia. Dus nu maar hopen dat de leraren van de toekomstige middelbare school van je zoon het magister ook echt gebruiken. Bij mijn jongste zoon doen ze het keurig, dus dan werkt het goed.

 11. Magister is inderdaad een ramp! Toen mijn dochter nog op school zat, heb ik er nooit naar gekeken. Maar ik heb er zelf mee moeten werken als docent. Hele boekhoudingen moet je daarin bijhouden! En dat kun je echt niet doen tijdens je lesuren, zeker niet als je meer dan 30 leerlingen voor je snufferd hebt. Dan kom je nog tijd tekort om je lestaken naar behoren uit te voeren. Tijdens de lesuren hield ik het bij de aan- of afwezigheden invullen en dat vond ik al een opgaaf.

  Dat betekent dus dat je die boekhoudingen in Magister buiten je lesuren om moet bijhouden. Maar dan moet je ook je lessen voorbereiden en alle werkjes van leerlingen nakijken. Als je zo’n stuk of 150 tot 200 leerlingen hebt, gaat daar meer tijd in zitten dan in de lesuren zelf. Dus dat Magister moet dan allemaal laat op de avond nog en altijd ook nog in het weekend omdat je het door de week gewoon niet voor mekaar krijgt.
  Kortom, niet te doen!

  Ik snap het idee erachter, maar ik vond het niet uitvoerbaar. Doe mij maar gewoon ouderwets een schoolagenda waar je aan het einde van de les je huiswerk in opschrijft. Nik mis mee, toch?

  1. Bedankt Sunny Mama. Ik vind het altijd interessant om reacties van de kant van de leerkrachten te lezen! Dat klinkt als een enorme klus zoals je het beschrijft. Bijna niet te doen dus eigenlijk.

 12. Mijn dochter is net van de middelbare school af. Op haar school werd les gegeven via de montessori lesmethode. Zelfstandigheid is een van de kenmerken van deze methode. Het magister was dan ook erg belangrijk. Er werd gewerkt in blokken van 6 weken, waardoor het meeste huiswerk er ook al voor 6 weken op stond. De ene leerling is namelijk verder in de stof dan de andere. Soms duurde het wel lang voordat de cijfers werden ingevoerd. Over het algemeen ging het gebruik van magister dus best goed.

 13. Het lijkt me weer extra werk voor leraren om daar dan ook weer op te zetten wat het huiswerk is. Is dat niet gewoon de verantwoordelijkheid van de leerlingen zelf, omdat uit te zoeken en bij te houden? Als ik echt eens een keertje iets af moest hebben op een bepaalde datum, dan werd er gewoon van me verwacht dat ik dat zelf in mijn agenda zette … En ik zou het als puber echt vre-se-lijk gevonden hebben als mijn ouders dan ook nog eens konden controleren of ik mijn huiswerk wel gedaan had :S Helicopter-parenting!
  Geef die pubers toch lekker zelf de verantwoordelijkheid, en laat ze ook de consequenties voelen als ze zich niet goed voorbereiden of hun huiswerk ‘vergeten’.
  … Maar okay, ik zat dan ook op een montessori school :P Ik had eigenlijk geen huiswerk.

  1. Je zou denken dat het de verantwoordelijkheid was van de leerlingen inderdaad. Maar als leerkrachten het huiswerk niet meer opgeven in de klas, tsja, dan maak je het de leerlingen ook wel moeilijk. En dan moet je als leerkracht het huiswerk toch wel echt op het magister zetten.

  2. Als een docent geen huiswerk opgeeft in de klas, en het wel op het magister zet vind ik dat een rotstreek. Daarom zou ik, rebels als ik was als puber, en nog ben als volwassene, dus echt het magister saboteren. Want het voegt niets toe. Helemaal niets. Waarom kan een docent niet gewoon 5 minuten voor het einde van de les, of al aan het begin, op het bord schrijven in de klas wat het huiswerk is?
   Beter nog: huiswerk afschaffen. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat het weinig tot niets toevoegt en dat de tijd die kinderen aan huiswerk besteden dus veel nuttiger besteed kan worden.
   Maar dat is natuurlijk een andere discussie ;)

 14. Bij mijn 4 middelbare schoolkinderen heeft er 1 magister staat hier geen huiswerk in dan hoef je het niet te maken staat er geen toets in dan mag deze ook niet gegeven worden.
  De schoolleiding heeft dit aan de kinderen verteld. Met de mededeling aanschaf en onderhoud is duur dus de leerkrachten moeten het gebruiken.
  De andere zoon heeft ‘Som’ nou dat is voor iedereen zooo ingewikkeld voor de docenten zij gaan over op google agenda. Mijn zoon vond het Som programma prima.
  De anderen hebben blackboard en daar kun je als ouders niet in.
  In magister kun je alles zien en ik weet dat er ouders verslaafd aan zijn. Dat is natuurlijk niet gezond.

 15. Op mijn werk (coördinator studiebegeleiding op een middelbare school) maak ik ook veel gebruik van Magister. Ik vind het ideaal. Maar zoals je zelf al schrijft, leraren moeten het wel consequent gebruiken. Van wat ik tot nu toe heb gezien doen ze dat op ‘mijn’ school gelukkig wel en de leerlingen lijken het ook een fijn format te vinden om mee te werken.

  1. Als het goed wordt bijgehouden is het denk ik ook erg handig. Maar mijn middelste zoon kreeg huiswerkbegeleiding en daar liep de begeleiding er dus steeds tegenaan dat leerkrachten het huiswerk er niet op zetten…

 16. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar wat een verschil met vroeger. Ergens voelt het als big brother is watching you maar van de andere kant was het voor mij als leerling misschien ook wel goed geweest.

  1. Ik snap soms niet waarom kinderen nu zo in de gaten moeten worden gehouden door hun ouders, terwijl dat vroeger niet nodig was. Zo werk je ook zogenoemde ‘helicopterouders’ in de hand vind ik.

 17. Brugpieper mist vaak de helft van de les (lijfelijk aanwezig maar de helft van de tijd geestelijk niet). Zou zo veel schelen, ook voor ouderlijke hulp, als Magister met huiswerk werd gevuld! Helaas doen ze dat niet, op een enkeling na. Die voddige planning op a4 ken ik ook, maar die klopt dan weer niet, lopen ze na een maand al achter of voor of doen ze toch net weer wat anders. Zucht. Bovendien doen ze agenda in Magsiter en ELO, en verstoppen ze nog allerlei info in ELO die niet zomaar een twee drie te vinden is als je nieuw bent. Zeer frustererend. Heb je de middelen, gebruik ze dan ook! Ik wil een school die helemaal up to date is met de digitale omgeving en een beejte consequent gebruitk.

  Maar leraren weten altijd beter en latenz ich de wet niet voorschrijven, zegt man. Is ook waar. Zelfs niet door school kennelijk.

  1. Ik denk dat zoiets als jij beschrijft Korreltje komt doordat het relatief nog nieuw is. En dat wij en onze kinderen nog te maken hebben met de kinderziektes.

   De school van mijn jongste zoon doet het wel keurig. Hun magister is up-to-date en leerkrachten zetten er netjes het huiswerk op. Alleen was er daar laatst een technische storing waardoor het hele magister onbereikbaar was. Maar daar kon de school dan weer niets aan doen.

   Waarmee ik maar wil zeggen dat er in ieder geval 1 school is waar ze het magister op zich goed gebruiken. En daar zit mijn jongste zoon op : )

   Boffen wij even!

 18. In de eerst jaren van de middelbare school werd het huiswerk per les opgegeven. Heel soms met een rooster voor langere tijd als de docent dat zelf fijner vond. In de bovenbouw kregen we aan het begin van elke periode een A4-boekje met daarin de lesplanning en het huiswerk voor de hele periode van alle vakken. Dit ging prima, als er wat veranderde werd dat tijdens de les verteld. Gaf ook de vrijheid om vast wat vooruit te werken als je wist dat je een drukke tijd zou krijgen.

  Ergens ben ik heel blij dat het magister er nog niet was, zo kon ik onvoldoendes nog een beetje ophalen soms voordat mijn ouders de cijfers zagen. Ze wisten best wel in welke vakken ik slecht was en waar ik onvoldoendes voor haalde. Maar als ik een 3 op mijn S.O. Frans had vertelde ik wel dat het slecht ging maar niet altijd het cijfer zelf. Dat kon ik met de toets nog wat ophalen tot een 4 of een 5. Met 5 keer per jaar een rapport waren ze prima op de hoogte.
  Evenals het huiswerk, blij dat mijn ouders dat niet konden controleren. Al snap ik zeker wel dat het voor sommige kinderen wel nodig is. Ik ben blij dat ik daarin mijn eigen plan heb kunnen trekken.

  Tijdens mijn HBO tijd met Blackboard gewerkt, dat werd toen vooral als document uitwisselsysteem gebruikt en niet echt als leerlingvolgsysteem. Per vak werd een omgeving aangemaakt zodat alle documenten bij elkaar staan. Met groepswerk kregen groepjes ook vaak een eigen stukje binnen dat vak zodat iedereen bij alle documenten kon.

  1. Interessant om over Blackboard te lezen. Dat systeem kende ik nog helemaal niet.

   Als ouder hoef je volgens mij inderdaad ook niet altijd alles te weten. Vijf rapporten per jaar lijkt mij ook wel voldoende. Maar anno 2015 is dat dus eigenlijk nauwelijks een optie meer.

 19. Ik vind Magister een uitkomst. Bij mijn zoon op school wordt alles keurig bijgehouden, dus ik kan alles goed in de gaten houden. Het enige waar ik van baalde is dat het gebouwd was in Silverligh, gare Microsoft software die niet in alle browsers lekker werkt. In Chrome op mijn iMac kreeg ik het in ieder geval niet aan de praat. Dus ik gebruik tegenwoordig eigenlijk alleen maar de app. En die werkt wel perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.