Oudere vrouwen kleding in beeld in Oog voor stijl

Misja Beijers fotografeert iets oudere vrouwen en soms ook mannen die haar op straat opvallen vanwege hun goede en/of gedurfde kledingstijl. Haar boek Oog voor stijl is een verzameling van portretten van oudere vrouwen en hun kleding, en algemene informatie over hoe je jezelf goed kunt kleden. Ik nam het mee uit de bibliotheek omdat ik benieuwd was hoe iets oudere vrouwen er zoal uit kunnen uitzien.

Oog voor stijl

Het boek is als volgt opgebouwd:

 • Combineren kun je leren
 • Kleur en kleurgebruik
 • Accessoires
 • Mannen en kleding
 • Vintage en tweedehands
 • Signature look
 • Voel je vrouwelijk
 • Stijlvast
 • Winkellijst

In elk hoofdstuk vind je foto’s van oudere vrouwen en hun kleding, waarin je het onderwerp van het hoofdstuk als het ware uitgewerkt ziet.

Mijn conclusie over Oog voor stijl

Ik vind Oog voor stijl een prachtig vormgegeven boek en het is leuk om de portretten te bekijken. Maar ergens gaf het me ook een ongemakkelijk gevoel over mijn eigen kleding. Vergeleken met de kleding van de oudere vrouwen in dit boek kleed ik mij wel erg ‘tam’. De meeste kleding vond ik ‘veel gedoe,’ en ook wel erg kakelbont. En ook dat ik dacht: ‘Wat een werk om dat allemaal aan te trekken!’

Het lezen van dit boek maakte me er nog eens van bewust dat ik een enorme hang naar comfort heb als het om kleding gaat, en naar ‘less is more’. Het liefst draag ik zo min mogelijk. Je zult mij dus ook niet zien met sjaaltjes, uitbundige sieraden etc. Ik houd het liever simpel. (Lees ook: zilveren sieraden schoonmaken)

Ook bekroop me zo nu en dan de gedachte: ‘Waar kun je je zo enorm druk over maken….’ In het grote geheel doet het er feitelijk weinig toe of je nou een jas van Dries van Noten draagt of van de Zeeman.

En ik moet concluderen dat er niet 1 oudere vrouw bij was waarvan ik dacht: ‘Zo wil ik me ook kleden!’ Ik vond ze wat dat betreft allemaal te kakelbont, en met teveel toeters en bellen. Bij de portretten van de oudere mannen had ik wat dat betreft meer aansluiting.

Voor wie is Oog voor stijl een leuk boek?

Oog voor stijl is denk ik voor veel mensen een leuk boek, simpelweg omdat het om portretten van mensen gaat. En het zijn ook nog eens kleurrijk en bijzonder geklede mensen. Tegelijkertijd ligt de focus wel heel duidelijk op mode en kleding. Daar moet je van houden.

Als je van een meer ingetogen kledingstijl houd, dan denk ik dat je de kleding in Oog voor stijl te extravagant vind.

Praktische informatie over Oog voor stijl van Misja Beijers

Oog voor stijl is voor 24,95 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar.

Lees ook How to be a woman? en mijn post over Pieke Stuvel die makkelijke patronen aanbiedt.

Similar Posts

29 Comments

 1. Ikzelf ben bijna 70 en kleed me graag comfortabel en houd ook niet van sjaaltjes etc. Mijn buurvrouw is 85 en ik heb grote bewondering voor haar kledingstijl: kleurrijk, fantasievol, soms gewaagd maar nooit saai!

 2. Vanaf wanneer ben je ‘ouder’?

  Heel soms zie ik jouw fotootje, jij hebt een heel mooie stijl! Mijn bescheiden mening :-)

  En zelf draag ik wat me comfortabel en leuk zit.

 3. Ik hou ook van comfortabele kleding, jurk(altijd tricot) met vest(je) meestal met een legging of dikke panty, soms een broek met tuniek. Altijd alles effen maar ik draag er wel graag wat grotere sieraden bij, denk etnische stijl, altijd zelf gemaakt, maar nooit sjaaltjes of zo. Wat ik alleen zo jammer vind bij sommige vrouwen die ook gemakkelijke kleding willen is dat het vaak zo slonzig is, afgewassen, verschoten, lubberende shirts, vesten of truien vol met pillen. Nou ben ik waarschijnlijk een ontzettende pietlut wat mijn kleding betreft, ik strijk alles en alle pillen haal ik eraf en alles wat verschoten, kapot is of lubbert wordt poetsdoek of gaat weg. Maar met secuur en vooral niet te vaak wassen blijft alles wel lang mooi. Ik heb sommige dingen al zeker 10 tot 15 jaar.

 4. Ik vind comfortabele kleding ook belangrijk. Toen ik nog echt slank was kon ik veel meer dragen. Nu gaat dat niet meer. Goedkoop is bij mij meestal duurkoop.
  Ik houd de basis basic. Sjaals zijn voor mij de manier om een outfit een andere look te geven. Ik vind het leuk om naar mensen te kijken die een eigen stijl hebben.Zelf kijk ik vooral naar wat ik kan combineren.
  Ik bezit 2 jurken (blauw en zwart) , 5 rokken ( blauw, zwart, een geruite, beige en een witte.)
  Spijkerjasje, blauw jasje, 6 vesten (rood, 3x blauw, groen, zwart)witte en lichtblauwe blouse, shirtjes, spijkerbroek en een antraciet grijze broek.
  Van de vesten houd ik er 2 voor “net”, de rest wordt veel gedragen. De jurken zijn meestal ook voor “net”, de rokken worden veel gedragen Bezit een stuk of 7 leuke sjaals en kan daardoor veel combinaties maken. Schoenen , zwarte laarsjes voor “net”, bordeaux rode platte schoenen, zwarte enkel schoenen.
  Schoenen voor de zomer, blauwe gevlochten schoenen, sandalen, rode laarsjes.
  Allemaal schoenen waar ik goed op kan lopen.
  Het zwarte en blauwe jurkje worden sportief door met het blauwe spijkerjasje te dragen. Zo kan ik echt heel veel combinaties maken en grijp ik bijna nooit mis.

 5. Met bijna 70 zal ik wel tot de oudere vrouwen behoren. Ik heb altijd van kleur gehouden en heb een grotere maat 48-50. Als ik me kleed in laagjes en gedekte kleuren wat je vaak ziet in grote maten adviezen zie ik er 20 kilo zwaarder uit en vooral heel lomp.
  Als ik iets kleurigs draag krijg ik vaak te horen wat zie je er goed uit.
  wat is thuis draag is inderdaad makkelijk, maar ook altijd wel in kleur. Als ik ergens naar toe moet draag ik wel wat meer opgetut en met sjaaltje, kettingen en oorbellen. Van de laatste heb ik 150 paar, dus iets bijpassends is er altijd wel

 6. Ben van mening dat veel mensen zich toch verhullen in donker, zwart en de kleuren die op dat moment ‘in’ zijn. Maar de kleding op die foto’s is wel weer ene ander uiterste.

 7. Mijn indruk is dat jij een relaxte natuurlijke/romantische stijl hebt. Geen wonder dat je geen aansluiting vindt bij de meer dramatische gedurfde kleding uit het boek! Wat jullie wel gemeen hebben, is dat je geen zin hebt om in kleding de waan van de dag te volgen. Qua kleuren denk ik, dat warme ondertonen je meer tot hun recht zullen laten komen dan helderder kleuren met koelere ondertonen.
  Je bent heel consistent in je stijl, daar voel je je duidelijk het meest thuis in. Ik kan me heel goed voorstellen dat je geen behoefte hebt aan opvallende accessoires. Je draagt al graag bloemetjes, dus saai wordt het nooit!

 8. Het lijkt me een leuk boek om te bekijken. Zelf houd ik wel heel erg van kleur, maar inderdaad ook vooral van comfortabel. Ik zou jouw stijl trouwens (wat ik er hier van kan zien) zéker niet als saai omschrijven. Gewoon gezellig, zou ik zeggen.

 9. In de tijd dat ik nog werkte was enige stijl wel gewenst. Nu ik thuis ben is een spijkerbroek met een slobbertrui in de winter wel genoeg. Overhemden hoeft niet meer. Ik sluit me dus niet bij Willy aan, maar meer bij jou aan.

 10. wat heerlijk dat iedereen zelf kan kiezen hoe hij of zij er bij wil lopen. vroeger moest je mini als mini de mode was en maxi als maxi de mode was. nu koop je zelf wat je leuk vindt. ik draag ook rustige kleding omdat ik wat zwaarder ben en mijn vetrolletjes niet overal doorheen wil zien.

 11. Ik heb altijd hetzelfde aan.. nou ja, ik bedoel, ik doe wel schone kleding aan, maar ik heb vijf dezelfde broeken. En verder heb ik altijd een zwart shirt in en dat is het dan.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Ik vrees dat ik precies hetzelfde zou denken. Ik ga ook voor wat lekker zit. Bovendien heb ik vaak hetzelfde aan. Omdat ik dat van het droogrek haal en aantrek. Hoef ik ‘t niet in de kast te hangen. :-)

 13. Wel erg kleurrijke kleren op de foto’s.Ik heb het boek wel eens ingekeken.Mijn stijl is het niet maar prima dat iedereen kan aantrekken wat zij wil natuurlijk. Ikzelf heb een paar echt mooie kleren maar meestal hou ik het rustig en in huis heb ik altijd iets makkelijks aan.
  Maar vind het ook leuk om me bij gelegenheid lekker mooi aan te kleden en op te tutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.