HPV test kopen

HPV test kopen
Thuistest voor uitstrijkje/HPV-test

Zelf een HPV test kopen?

Het kan, maar je krijgt er ook gratis eentje toegestuurd als je aan de beurt bent.

Iedereen loopt in het leven averij op.

En na vijf kinderen is één van de dingen ik heb ‘opgelopen’ dat mijn benen gaan klepperen als goedkope castagnettes als ik een inwendig onderzoek moet ondergaan. Bijvoorbeeld voor een uitstrijkje.

Minister Schippers: zelf thuis uitstrijkje maken

Dus toen ik in oktober las dat minister Schippers vrouwen de mogelijkheid wil bieden om zélf een uitstrijkje te maken, spitste ik mijn oren. Want dat lijkt me ideaal. Maar ik las ook dat deze thuistest pas over twee jaar beschikbaar is. Dat is dus in 2016. En ik ben volgend jaar alweer aan de beurt. Net iets te vroeg dus helaas.

Ik besloot om eens wat informatie bij elkaar te zoeken.

HPV-test en uitstrijkje: 2 verschillende dingen

Het eerste dat ik ontdekte dat de zelftest die minister Schippers wil introduceren iets anders is dan het klassieke uitstrijkje. Wat zij wil aanbieden is een HPV-test. Vanaf 1 januari 2016 wordt er dan niet meer gekeken naar afwijkende cellen, maar wordt er getest op HPV.

Wat meet de HPV-thuistest?

Met de HPV-thuistest meet je of je het Hoog Risico-HPV bij je draagt. Uit dat virus kan baarmoederhalskanker ontstaan.

Test je negatief op het Hoog Risico-HPV dan hoef je 10 jaar lang geen uitstrijkje meer te laten maken. Want je weet dan dat het virus dat baarmoederhalskanker zou kunnen veroorzaken niet in je lichaam zit. Dat is ook één van de redenen dat minister Schipper het uitstrijkje wil vervangen voor een HPV-test. Uiteindelijk is ze dan goedkoper uit. Want er hoeven minder vaak uitstrijkjes te worden gemaakt.

Komt de test positief terug, dan moet je verder onderzoek ondergaan. Een positieve test wil overigens alleen maar zeggen dat je het HPV virus bij je draagt. Dat schijnt bij maximaal 5% van de vrouwen het geval te zijn. Zit je bij die 5% dan is de volgende stap denk ik het uitstrijkje, om te controleren of er ‘onrustige cellen’ zijn.

Verschil tussen uitstrijkje en HPV-test

Zoals ik het begrijp meet je met een HPV-test iets anders dan met ‘een uitstrijkje’.

 • Bij de HPV-test wordt  gekeken of je het humaan papillovirus bij je draagt. De veroorzaker van afwijkende cellen die baarmoederhalskanker kunnen worden.
 • Bij een uitstrijkje wordt geprobeerd om afwijkende cellen in een vroeg stadium op te sporen. Dat is dus een fase later.

De HPV-test zou gevoeliger en nauwkeuriger zijn. Maar met de HPV-test meet je dus alleen of je met een HPV-soort besmet bent die baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De HPV-test vertelt dus niet of er afwijkende cellen zijn gevonden. Daarvoor moet een laborant naar de cellen in je uitstrijkje kijken.

HPV test kopen: thuistest betrouwbaar?

Uit onderzoek blijkt dat het wel belangrijk is dat je de juiste thuistest gebruikt. Niet alle thuistesten geven even betrouwbare resultaten als wanneer een arts het uitstrijkje doet. Dat las ik hier.

Maar welke thuistest het meest betrouwbaar is, kon ik nergens vinden.

HPV test kopen

Ik vond diverse websites waar je zo’n HPV-thuistest om zelf een uitstrijkje mee te maken kunt bestellen. De HPV-thuistests van DokterOnline en Zogetest zijn van MICROBIOME Diagnostics. Bij de andere drie verkopers kon ik deze informatie niet vinden.

Wat me opviel zijn de prijsverschillen! Voor dezelfde test betaal je zo 20 euro meer.

Bij Zogetest vermelden ze dat als je positief test voor HPV je naar de huisarts moet voor een uitstrijkje. Dat schiet dus lekker op! Want het hele idee van de thuistest was natuurlijk om dat uitstrijkje zelf te doen. Zogetest is de voordeligste optie voor een HPV-test.

De feiten even op een rijtje!

Hoe zit het nou allemaal precies? Ik zet de feiten, zoals ik die heb begrepen, op een rijtje

 • HPV-test ≠ uitstrijkje
 • Als je negatief test op de HPV-test is een uitstrijkje niet nodig
 • Als je positief test op de HPV-test moet je alsnog een uitstrijkje laten maken
 • Vanaf 2016 kun je zelf een HPV-test thuis gaan doen
 • Als je eerder een HPV-test thuis wilt doen, dan moet je zelf die HPV test kopen. Dat kan op verschillende websites. De goedkoopste die ik vond kostte 69,95
 • Ik weet niet of de HPV-test die op internet wordt verkocht betrouwbaar is

Vraag: waarom kunnen ze de HPV-test niet combineren met een uitstrijkje? Twee voor de prijs van één? Dat lijkt me wel zo praktisch.

Zal ik een HPV-test kopen?

Ik weet niet of ik HPV-test kopen een goede optie vind of niet. Ik moet volgend jaar een uitstrijkje laten maken. Daar zie ik tegenop. Maar ik aarzel omdat ik niet zeker weet of die HPV-tests die ik online kan kopen wel echt betrouwbaar zijn.

Update 2023

Inmiddels is ingevoerd dat vrouwen een gratis HPV test krijgen toegestuurd als ze aan de beurt zijn voor een uitstrijkje. Een HPV test kopen is dan dus niet meer nodig. Tenzij je niet wilt wachten en al eerder een test wilt doen. Maar dat kan dan ook gratis bij je huisarts.

Leestips

Wie heeft er ervaring met een HPV-test? En hoe kijk jij tegen het uitstrijkje aan? Zou je een hpv test kopen?

Similar Posts

15 Comments

 1. Al zou de test wél betrouwbaar zijn, zou jíj erop vertrouwen dat je het goed had gedaan?? Ik zou bij ‘n goede uitslag mezelf toch altijd blijven afvragen of ik het wel juist gedaan had.
  Nee, sommige dingen laat ik toch liever bij de huisarts doen.
  Trouwens, vorige week de brief binnen gekregen dat alles goed was. Dus ik hoef pas weer over 5 jaar.

 2. Hm ik had ik geloof vorig jaar al een thuisset (van het een of ander) gekregen via de ha omdat ik niet op de door hun geautomatiseerde afspraak voor uitstrijkje was verschenen .

 3. Ik kende het niet. Hoef ook nooit een uitstrijkje te laten maken omdat mijn baarmoeder al 34 jaar geleden is verwijderd. Dat wil niet zeggen dat ik nooit andere ongemakken heb waarmee ik naar de huisarts ga. Ik denk dat die huisarts er meer moeite mee heeft dan ikzelf.

 4. Ik geloof niet dat ik dat goed zélf zou kunnen. Mijn huisarts kan het trouwens ook niet.
  Afgelopen jaar 3x !! uitstrijkje laten doen, 3 x bij een andere huisarts van mijn praktijk en tot 3x toe… had ik geen cellen. Yep, ik ben een alien denk ik. 0 cellen. En geschraapt dat ze heeft, man man man, echt een bloedbad werd het, nog nooit zo een pijn gehad, bah. Na die 3e keer wilde ze het nog eens doen, ja de groeten, ik heb me door laten sturen naar de gynaecoloog. Met het doel dat hij m.b.v. colposcopie (dan kijken ze met microscoop in je baarmoeder. Maar hij had zoiets: ik doe eerst gewoon een uitstrijkje en… hij kon het dus wél. En alles was goed gelukkig.

  1. Oh, dat is echt een nachtmerrie zoals het klinkt! Ik ben net als Nicole erg gevoelig op inwendig onderzoek en heb daar erge stress vooraf door. Dit soort scenario’s wil je gewoon niet…

 5. Ik hoop niet dat de zelftest in de toekomst de standaard wordt. Lijkt me niets, die test zelf doen. Wat mij betreft blijf ik gewoon naar de huisarts gaan. Het uitstrijkje wordt door zijn assistente gedaan en dat gaat altijd prima. Ik voel het altijd wel even maar kan me gelukkig redelijk goed ontspannen zodat het nooit superpijnlijk en vervelend is.

 6. Ik ga gewoon om de 5 jaar naar de gyneacoloog. Zij maakt dan een echo en een uitstrijkje. Is in 10 minuten gepiept. Voordeel van en echo is dat ze gelijk afwijkingen kan zien. Zo zit er op mijn baarmoeder een littekentje van de bevalling en dat houdt ze extra in de gaten. Ik vind het ook niet leuk zo’n onderzoek, maar die 10 minuten… daar ga ik niet flauw over doen.

 7. Ik vrees dat het probleem ergens heel anders zit: de minister wil van de kosten van het uitstrijkje (gratis bevolkingsonderzoek) af, en wil dus de thuistest promoten. Die laatste moet je zelf betalen. Vervolgens moet je, bij een ongunstige uitkomst, uit je eigen risico een vervolgonderzoek zelf betalen. (De huisarts is gratis, maar een laboratoriumonderzoek in het ziekenhuis niet).De kosten van het bevolkingsonderzoek werd uit de algemene pot betaald en was dus kosteloos voor vrouwen.
  Ik verwacht dat de minister deze route zal uitzetten. Het lijkt mij dus gewoon een bezuinigingsmaatregel. Natuurlijk zullen er vrouwen zijn die alles zonde van het geld vinden en niets laten onderzoeken. En vervolgens horen we over 30 jaar weer dat de sterfte aan baarmoederhalskanker is gestegen.

  1. Ik zou ook liever naar de huisarts gaan.

   Maar ik kreeg pas toch een rekening van de verzekering voor mijn uitstrijkje van vorig jaar. De laboratoriumkosten vallen onder het eigen risico, ook al is het een bevolkingsonderzoek. Het is dus niet volledig gratis.

 8. Ik doe het helemaal niet meer. Vind het een vervelend gedoe en bovendien komt baarmoederhalskanker relatief gezien heel weinig voor. De kans dat je het krijgt is heel gering!

  1. Hier ben ik het niet mee eens. Ik werk in een huisartsenpraktijk en we hebben geregeld vrouwen met een afwijkende uitslag.
   In een vroeg stadium is baarmoederhalskanker goed te behandelen. Je vergeeft het jezelf toch nooit als je uitzaaiingen hebt omdat je niet voor het BVO gegaan bent.
   Ga je dan ook niet naar het borstonderzoek als je in die leeftijdsgroep zit?

 9. Is die HPV thuistest niet bij een apotheek te koop? Ik weet niet hoe die test in haar werk gaat, maar er zal toch wel een hele duidelijke gebruiksaanwijzing opstaan met plaatjes en al, dus veel zal er niet mis kunnen gaan. Het wordt zo langzamerhand een trend dat steeds meer thuistesten op de markt komen en ingeburgerd raken. De bekendste is wel de zwangerschapstest en ondanks dat vrouwen die wel 3 keer overdoen om zeker te zijn dat ze het niet fout hebben gedaan, is het wel een ‘uitkomst’ En wat uitstrijkjes betreft 1 x in de 5 jaar: ik heb daar geen moeite mee. Ik ga alleen niet onder een borsten pletter, maar binnenkort komt daar ook een vervanger voor , maar ben alleen vergeten wat dit was… :-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.