Reacties

HPV test kopen — 15 reacties

 1. Al zou de test wél betrouwbaar zijn, zou jíj erop vertrouwen dat je het goed had gedaan?? Ik zou bij 'n goede uitslag mezelf toch altijd blijven afvragen of ik het wel juist gedaan had.
  Nee, sommige dingen laat ik toch liever bij de huisarts doen.
  Trouwens, vorige week de brief binnen gekregen dat alles goed was. Dus ik hoef pas weer over 5 jaar.

 2. Hm ik had ik geloof vorig jaar al een thuisset (van het een of ander) gekregen via de ha omdat ik niet op de door hun geautomatiseerde afspraak voor uitstrijkje was verschenen .

 3. Ik kende het niet. Hoef ook nooit een uitstrijkje te laten maken omdat mijn baarmoeder al 34 jaar geleden is verwijderd. Dat wil niet zeggen dat ik nooit andere ongemakken heb waarmee ik naar de huisarts ga. Ik denk dat die huisarts er meer moeite mee heeft dan ikzelf.

 4. Ik geloof niet dat ik dat goed zélf zou kunnen. Mijn huisarts kan het trouwens ook niet.
  Afgelopen jaar 3x !! uitstrijkje laten doen, 3 x bij een andere huisarts van mijn praktijk en tot 3x toe... had ik geen cellen. Yep, ik ben een alien denk ik. 0 cellen. En geschraapt dat ze heeft, man man man, echt een bloedbad werd het, nog nooit zo een pijn gehad, bah. Na die 3e keer wilde ze het nog eens doen, ja de groeten, ik heb me door laten sturen naar de gynaecoloog. Met het doel dat hij m.b.v. colposcopie (dan kijken ze met microscoop in je baarmoeder. Maar hij had zoiets: ik doe eerst gewoon een uitstrijkje en... hij kon het dus wél. En alles was goed gelukkig.

  • Oh, dat is echt een nachtmerrie zoals het klinkt! Ik ben net als Nicole erg gevoelig op inwendig onderzoek en heb daar erge stress vooraf door. Dit soort scenario's wil je gewoon niet...

 5. Ik hoop niet dat de zelftest in de toekomst de standaard wordt. Lijkt me niets, die test zelf doen. Wat mij betreft blijf ik gewoon naar de huisarts gaan. Het uitstrijkje wordt door zijn assistente gedaan en dat gaat altijd prima. Ik voel het altijd wel even maar kan me gelukkig redelijk goed ontspannen zodat het nooit superpijnlijk en vervelend is.

 6. Ik ga gewoon om de 5 jaar naar de gyneacoloog. Zij maakt dan een echo en een uitstrijkje. Is in 10 minuten gepiept. Voordeel van en echo is dat ze gelijk afwijkingen kan zien. Zo zit er op mijn baarmoeder een littekentje van de bevalling en dat houdt ze extra in de gaten. Ik vind het ook niet leuk zo'n onderzoek, maar die 10 minuten... daar ga ik niet flauw over doen.

 7. Ik vrees dat het probleem ergens heel anders zit: de minister wil van de kosten van het uitstrijkje (gratis bevolkingsonderzoek) af, en wil dus de thuistest promoten. Die laatste moet je zelf betalen. Vervolgens moet je, bij een ongunstige uitkomst, uit je eigen risico een vervolgonderzoek zelf betalen. (De huisarts is gratis, maar een laboratoriumonderzoek in het ziekenhuis niet).De kosten van het bevolkingsonderzoek werd uit de algemene pot betaald en was dus kosteloos voor vrouwen.
  Ik verwacht dat de minister deze route zal uitzetten. Het lijkt mij dus gewoon een bezuinigingsmaatregel. Natuurlijk zullen er vrouwen zijn die alles zonde van het geld vinden en niets laten onderzoeken. En vervolgens horen we over 30 jaar weer dat de sterfte aan baarmoederhalskanker is gestegen.

  • Ik zou ook liever naar de huisarts gaan.

   Maar ik kreeg pas toch een rekening van de verzekering voor mijn uitstrijkje van vorig jaar. De laboratoriumkosten vallen onder het eigen risico, ook al is het een bevolkingsonderzoek. Het is dus niet volledig gratis.

 8. Ik doe het helemaal niet meer. Vind het een vervelend gedoe en bovendien komt baarmoederhalskanker relatief gezien heel weinig voor. De kans dat je het krijgt is heel gering!

  • Hier ben ik het niet mee eens. Ik werk in een huisartsenpraktijk en we hebben geregeld vrouwen met een afwijkende uitslag.
   In een vroeg stadium is baarmoederhalskanker goed te behandelen. Je vergeeft het jezelf toch nooit als je uitzaaiingen hebt omdat je niet voor het BVO gegaan bent.
   Ga je dan ook niet naar het borstonderzoek als je in die leeftijdsgroep zit?

 9. Is die HPV thuistest niet bij een apotheek te koop? Ik weet niet hoe die test in haar werk gaat, maar er zal toch wel een hele duidelijke gebruiksaanwijzing opstaan met plaatjes en al, dus veel zal er niet mis kunnen gaan. Het wordt zo langzamerhand een trend dat steeds meer thuistesten op de markt komen en ingeburgerd raken. De bekendste is wel de zwangerschapstest en ondanks dat vrouwen die wel 3 keer overdoen om zeker te zijn dat ze het niet fout hebben gedaan, is het wel een 'uitkomst' En wat uitstrijkjes betreft 1 x in de 5 jaar: ik heb daar geen moeite mee. Ik ga alleen niet onder een borsten pletter, maar binnenkort komt daar ook een vervanger voor , maar ben alleen vergeten wat dit was... :-(

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder