Huishoudelijke klusjes die je gerust kunt overslaan

huishoudelijke klusjes
Bron plaatje: Shutterstock

Meestal gaan posts over het huishouden over huishoudelijke klussen en hoe je die het beste kunt aanpakken. Maar dit is nu eens een post met huishoudelijke klussen die je met een gerust hart links kunt laten liggen! Dus geen how-to maar een forget-about-them!

Huishoudelijke klusjes die je gerust kunt overslaan, oftewel overbodige huishoudelijke klusjes

1. Het bed opmaken

Elke dag je bed opmaken is een overbodige huishoudelijk klusje! Sterker nog, het is zelfs béter om je bed niet op te maken. Want als je het dekbed of de lakens en dekens opengeslagen laat, kan het vocht in je matras en dekbed lekker verdampen. En zo verminder je vervelende huismijten. Zet vooral even het raam er bij open, voor een nog frisser effect.

Vind je het slordig lijken om je bed niet op te maken? Gebruik dan de harmonica-methode, waarbij je het dekbed als het ware in zichzelf vouwt aan het voeteneinde.

2. Vieze borden en servies voorspoelen

Experts zeggen dat het echt niet nodig is om viezen borden, bestek en dergelijke eerst helemaal schoon te spoelen voordat je ze in de afwasmachine zet. De ergste etensresten er af vegen is genoeg. Ik vind dit zelf best een lastige! Want ik heb toch altijd het idee dat het goed is om een bord eerst af te spoelen. Maar dit is dus overbodige inspanning!

3. De bovenkanten van je keukenkastjes schoonmaken

Als je keukenkastjes tot aan het plafond reiken heb je het probleem niet. Maar als ze niet aansluiten op het plafond zul je weten dat de bovenkanten behoorlijk vies en vettig kunnen worden. Je moet dan best kracht zetten om ze schoon te vegen. Doe jezelf een plezier en leg oude kranten op de bovenkanten van je keukenkastjes. Dan hoef je voortaan alleen meer even de krant te vervangen. Lees ook Bovenkant keukenkastjes schoonmaken.

4. Kleding na 1 dag al in de was gooien

Behalve ondergoed, of kleding waar echt vlekken in zit, hoeft gedragen kleding echt niet na één dag dragen al in de was. Je kunt het ook een nachtje uithangen. Zo verminder je niet alleen je hoeveelheid was, je kleding gaat er ook nog langer van mee.

5. Schone afwas afdrogen

Uit onderzoek blijft dat schone afwas hygiënischer schoon blijft als je het gewoon aan de lucht laat drogen. Dus je kunt je de moeite van het afdrogen met een theedoek feitelijk besparen.

6. Boekenkasten afstoffen

Heb jij boekenkasten met boeken er in? Dan ken je vast wel dat uitstekende stukje boekenkast waarop zich allemaal stof verzameld! Je kunt je het afstoffen van dat randje besparen door de boeken naar voren te schuiven. Precies zo ver, dat het randje verdwijnt.

7. Stofzuigen

Stofzuigen is een nuttig werkje, maar met een robot stofzuiger hoef je het niet meer zelf te doen. Ik droom stiekem van een robotstofzuiger.

8. Strijken

Ik leef al een jaar of vijf succesvol zonder strijkijzer. De truc is om overhemden en ander kreukgevoelige kleding direct uit de wasmachine te halen zo gauw die klaar is. Sla de kleding een paar keer uit en hang hem meteen op een hanger. Strijken is dan niet nodig.

Klusje dat je niet moet vergeten: Dakgoten schoonmaken!

Bonustip

Kleine kinderen helpen vaak nog graag in het huishouden. Geef ze die kans en laat ze kleine klusjes doen. Dat maakt jouw leven net weer iets makkelijker.

Lees ook mijn post over De Huishoudcoach.

Niet overslaan: mijn posts over, je haarborstel schoonmaken, dekbed wassen, de vaatwasser schoonmaken en ramen lappen.

Welke huishoudelijke klussen vind jij overbodig?

Similar Posts

41 Comments

 1. Bedden opmaken doe ik amper, juist omdat het beter is om het niet te doen. Ik ben heel blij met jouw tip wat betreft het niet afdrogen van de vaat. Ik laat de vaat graag uitdruipen, maar mijn vriend stoort zich hier vreselijk aan. Nu kan ik met een goed argument komen! Niet strijken is helaas geen optie voor mij. Ook al haal ik de overhemden gelijk uit de wasmachine, dan nog zitten er kreukels in.

 2. Ik strijk ook nooit. Meteen uit de wasmachine netjes aan een hangertje ophangen en geen kreuk te zien, maar dan draagt mijn man bijna ook geen overhemden( gelukkig voor mij).

 3. Kijk, dat is een onderwerp waar ik vrolijk van word!
  Echter, ik vrees dat mijn ervaringsdeskundigheid in het overslaan van huishoudelijke klusjes zo groot is dat er hier niet zo veel meer te leren valt voor mij… ;-)

 4. Ik doe inderdaad geen van bovenstaande klusjes. Ik heb er gewoon geen tijd voor! Maar het is goed dat je hier aandacht aan besteed.

 5. Dit is precies wat ik bedoel. Niet teveel tijd aan je huishouden besteden. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen waar je je tijd beter aan kunt besteden. Ik ga het even delen. Dankjewel!
  Ik doe trouwens geen van bovenstaande, alleen de bezem vervangt helaas nog de robotstofzuiger.

 6. Iedere dag het bed opmaken doe ik ook nooit, vind het zo’n onzin :) De vaat is afspoelen doe ik ook nooit alleen het ergste vuil er af in de prullenbak. Dat van die kranten op de keukenkastjes vind ik wel een goede tip, die ga ik onthouden!

 7. Ik kan het ook echt niet laten om de vuile vaat eerst goed voor te spoelen haha. Ik hang alles ook altijd geluk op vanuit de wasmachine, dat scheelt echt enorm! Goede tips!

 8. Bed opmaken doe ik niet of nauwelijks, lekker fris er weer in stappen s’avonds, uiteraard staat het raam in de slaapkamer dan wel open. Afwassen (handmatig) doe ik niet elke dag omdat het niet loont(ben single), scheelt ook weer tijd. Een was draaien doe ik gemiddeld 1 maal per week, soms 2 keer in de week als het bed wordt verschoont, hetzelfde geld voor stofzuigen. Ik heb geen huisdieren dus dat helpt ook.

 9. Misschien moet ik ook maar stoppen met strijken, ik vind het zo’n vervelende klus. Dat van die kranten bovenop de keukenkastje is inderdaad zo simpel maar effectief, dat ik dat nou nooit gedaan heb. Zodra de bovenkant ooit weer een schoonmaak beurt krijgt, moet ik dat daarna meteen maar eens doen!

 10. Ik maak inderdaad nooit ons bed op. Dat ligt netjes opengeslagen te luchten.
  Strijken moet ik helaas wel, maar dan het liefst zo min mogelijk. Alleen overhemden.
  Boven mijn keukenkastjes heeft mijn man het afgetimmerd, dus dat is dicht.
  De vaat spoel ik ook niet voor, die gaat zo in de machine.
  Met mijn kleding probeer k wel langer dan een dag te dien. Maar dat valt niet altijd mee met jonge kinderen en een baby.

  1. Wat handig dat je man die ruimte gewoon heeft dichtgetimmerd! Dat is ook een manier inderdaad.

   Met jonge kinderen valt het inderdaad niet mee om zelf schoon te blijven. Ik herinner me dat nog goed.

 11. Met spijkerhemden die vriend het liefst draagt is strijken noodzaak. Hij heeft wel een apart stoomapparaat gekocht en daarmee gaat het makkelijk.

  Kleding buiten hangen doe ik heel vaak en het gaat ook dan niet na een tweede dag al de was in.

 12. Het bed opmaken idd. Ik sla het ook geregeld over zodat ik het goed kan luchten. Maar zoals je zegt, vaak vind ik het slordig.
  Verder doe ik de meeste klusjes wel. Oke, ik beken de keukenkastjes bovenop ook niet, ik kom er toch niet bij :P

 13. Ik droom ook van een robotstofzuiger; zeker met een hondje. :) Interessante tips. Moest ik een boekenkast in de living hebben dan zou ik ze om de dag afstoffen. Diezel verliest nogal veel haartjes. :)

 14. De tip van de oude kranten is echt een life-saver. Een keer per kwartaal maak ik de bovenkanten van de kastjes in de keuken schoon en ik moet ben bijna altijd met een plamuurmes in de weer (mijn afzuiger werkt niet zo goed).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.