Schommel volwassenen: goed voor de gezondheid

schommel volwassenen

Weet je wat ik graag zou willen hebben?

Een schommel voor volwassenen.

Nu de kinderen ouder zijn hebben we geen speeltoestellen meer buiten staan. Toen we nog in de stad wonen hadden we een spuuglelijke kunststof ding waaraan een schommel en zo’n gondola hingen. Maar die is niet meegekomen naar het platteland. En ik mis schommelen!

Schommelen is goed voor de gezondheid

Schommelen is goed voor een gezond leven! Uit onderzoek blijkt onder andere dat:

 • Schommelen goed is voor je bloeddruk.
 • Het kalmeert je ademhaling.
 • Het kalmeert jou als je gestresst bent.
 • Het is goed voor je coördinatie.
 • Na een tijdje schommelen kun je je weer beter concentreren.
 • Je humeur knapt op van schommelen.

Schommel voor volwassenen: we hebben er plek genoeg voor

Omdat we hier een enorme tuin hebben is er plek genoeg voor een schommel. Ik heb al menige boom keurend bekeken, om te zien of ze misschien een stevige tak beschikbaar hadden waar ik een schommel aan zou kunnen hangen. Maar dat zul je altijd zien: ofwel de tak hangt te laag, of hij ziet er niet stevig genoeg uit. Superjammer, want dat zou de simpelste manier zijn om mezelf van een schommel te voorzien. Ik hoef dan alleen maar een schommel te kopen en die aan een tak te hangen. En dat staat ook nog eens heel romantisch en pittoresk.

Ik zie mezelf al helemaal zitten: in zo’n witte broderie jurk, met een zonnehoed met witte linten die zachtjes achter me aan zweven terwijl ik schommel….

Maar omdat we dus geen geschikte boom hebben, ben ik veroordeeld tot een speeltoestel. Ik wil het liefst een heel simpel houten frame, zonder poespas, dat zo min mogelijk opvalt. Tegelijkertijd moet het natuurlijk wel sterk en betrouwbaar zijn.

Schommelen volwassenen: opties

Ik googlede ‘schommel volwassenen’. De reden dat ik specifiek ‘schommel voor volwassenen’ googlede, is dat die vaak wat breder zijn dan een gewone kinderschommel. En dat leverde prachtige resultaten op. Hieronder een zogenoemde boom schommel, die ik ook eigenlijk het liefst zou hebben:

schommel voor volwassenen
44,90 bij buffalo.nl

Met zo’n boom schommel zou ik dus voor 44,90 al klaar zijn! Maar omdat ik dus volgens mij geen geschikte boom heb voor een schommel, zou dit een mogelijk alternatief zijn:

schommelen
139,- bij buffalo.nl

Of deze, die ik tegenkwam op Schommelwereld:

schommelstoel
198,- bij schommelwereld.nl

De bovenstaande schommels koop je als een bouwpakket. Je moet ze thuis nog wel zelf in elkaar zetten. Wie handig is, en voordelig uit wil zijn, maakt een schommel gewoon echt helemaal zelf. Dan investeer je gewoon in minimaal 5 stevige houten balken en latten, en bouw je op die manier een frame waarin een schommel kan worden gehangen.

5 dingen waaraan een schommel volwassenen moet voldoen

Als ik een schommel koop, dan vind ik de volgende dingen belangrijk:

 1. Veiligheid! Ik wil onbekommerd kunnen schommelen, zonder angst te hoeven hebben dat de touwen verrot of versleten zijn of zo.
 2. Het plankje moet ruim genoeg zijn voor volwassenen.
 3. Ik wil er geen omkijken naar hebben wat betreft onderhoud.
 4. Hij moet niet opvallen en natuurlijk ogen in de tuin. Vandaar mijn voorkeur voor hout.
 5. Hij moet eenvoudig in elkaar te zetten zijn, want niemand bij ons thuis is erg handig.

Wat me zo leuk lijkt aan een schommel in de tuin

Wat me zo leuk lijkt aan een schommel in de tuin is eigenlijk heel simpel: ik houd van schommelen. Als ik in onze hangmat lig, die tussen twee bomen hangt, dan voel ik me heerlijk gewichtloos en mag ik ook graag een beetje heen en weer schommelen. Bovendien is schommelen volgens mij ook nog goed voor je buikspieren. Dat is ook mooi meegenomen. Verder is schommelen iets dat je makkelijk even tussendoor kunt doen. Je gaat op de schommel zitten, en schommelen maar.

Schommel volwassenen samengevat

Een simpele schommel heb je al voor twee tientjes! Een schommel kopen hoeft dus niet duur te zijn. Dus als je geluk hebt, en je hebt een sterke boom met hoge takken, dan kun je goedkoop uit zijn. Dan hoef je alleen maar een schommelplankje te kopen. Heb je niet de beschikking over een handige boom, dan heb je ook een toestel nodig om de schommel aan te hangen. De prijzen verschillen, maar je moet toch wel denken aan ruim 100,- voor een simpel toestel met 1 schommel.

Je kunt schommels kopen als bouwpakket, maar je kunt natuurlijk ook zelf gewoon hout kopen bij een winkel waar ze hout verkopen. Op buitenlevengevoel.nl vind je een artikel waarin ze stap voor stap uitleggen hoe je je eigen schommel kunt bouwen ‘from scratch’.

Bekijk nu mijn schommel voor volwassenen!

Inmiddels staat mijn schommel voor volwassenen in onze tuin! Lees ook mijn post over een schommel kopen en hoe ik het juiste schommelzitje vond en mijn post over een Speeltoestel voor de tuin.

En heb je al eens van een vogelnestschommel gehoord?

Heb jij een schommel bij je huis?

Wil je gewicht verliezen met meer bewegen? Kijk dan eens naar het programma Sportrusten van Koen de Jong!

Similar Posts

48 Comments

 1. Ik heb zelf geen schommel thuis maar nu ik er over nadenk wil ik er wel graag weer eentje. Ik vond het als kind heerlijk dus ik denk dat ik hier nu ook wel goed mee kan ontspannen!

 2. Wat een leuk artikel weer :)
  Ik vind de schommel aan de boom ook heel romantisch staan! Ik zie je al gaan met je witte jurk…

 3. Wat jammer dat je geen geschikte boom hebt! Het plaatje met zo’n mooie witte jurk klopt dan inderdaad helemaal. Ik ga ook weleens schommelen in een speeltuin als ik daar toevallig voorbij kom, maar dat is nog meer het kind in mij dan dat ik het voor m’n gezondheid doe hihi.

   1. Onze schommel en touwen zijn gewoon standaard zoals je ze in de winkel koopt. Wel een beetje gelet op stevigheid, maar als er niet expliciet bij staat dat het voor baby’s en peuters is, zit je al snel goed. Binnen hebben ze natuurlijk ook niet zoveel last van de elementen, dus ze rotten niet.
    Wel hebben we even gezocht naar dikke stevige haken en die hebben we goed in de balk gedraaid. Dat was nog het lastigste.

 4. Gelukkig wonen wij in een wijk waar een aantal speeltuinen zijn waar je schommels hebt die aan stevige kettingen vastzitten. Dus wanneer we daar zijn, ben ik standaard wel op de schommel te vinden :) Maar wist niet dat er zoveel voordelen aan zaten :)

  Heerlijk artikel weer om te lezen :)

 5. Jaaa ik houd ook van schommelen! :) Blijft leuk. Op vakantie in mexico liepen we langs allemaal barretjes waar ze schommels hadden in plaats van barkrukken, dat stond echt superleuk en zit ook nog eens heerlijk. Ik zou er ook wel eentje in de tuin willen :D

 6. Als ik met mijn kleinkinderen in een speeltuin of speelpark ben ga ik ook altijd zelf schommelen, heerlijk!

 7. Ik wist helemaal niet dat schommelen eigenlijk goed voor je is.
  Helaas word ik heel misselijk op een schommel, een schommel in de tuin zit er voor mij niet in.

 8. Nee, heb ik niet en ook geen plaats voor. Bij ons vakantiehuis stond een schommelbankje en dat vond ik tot mijn verbazing heel prettig zitten. Je wordt daar idd ontspannen van.

 9. Ah, leuk om in de tuin te hebben. Dan wel aan een boom, dat ziet er zo idyllisch uit. Jammer dat dat in je tuin niet kan.
  Ga je ook echt een schommel kopen denk je?

 10. dat beeld…witte broderie jurk, lange vlechten, linten…ik herken me daar wel in..en dan een charmante jongenman die de tuin in komt lopen, met een boeketje in zijn gehandschoende hand..

 11. bij ons vorge huis hadden we een schommel. die ligt nu ergens opgeborgen. de dames hebben nu een trampoline. ook leuk voor ons volwassenen

 12. Vroeger had ik wel een schommel. Maar hoe leuk zeg, als ik in een speeltuin een schommel zie, moet ik er gewoon ven op! hihi. Dus de kans ik groot als ik weer een huis heb met tuin, dat er weer eentje komt.

 13. ik wist helemaal niet dat schommelen zoveel voordelen had. Ik weet wel dat ik als kind en stiekem als volwassene nog steeds super gek ben op schommelen. Dus thanks voor de feiten ;) Er wordt nu een schommel gebouwd om de hoek. Ga ik lekker schommelen als er geen kindjes op zitten!

 14. Wij hebben thuis zo’n ufo schommel in de tuin, zo’n groot rond nestje zeg maar, voor de kinderen, maar stiekem past mama er ook perfect in. Heerlijk vind ik dat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.