Vogelnestschommel + 7 andere leuke opties voor kind en volwassene!

vogelnestschommel

Wel eens gehoord van een vogelnestschommel oftewel een nestschommel?!

De ene schommel is de andere niet, ontdekte ik recent!

Zo kocht ik een zogenoemde hangstoel, die tegelijkertijd een comfortabele schommel is.

Met andere woorden: je hoeft niet per sé te kiezen voor klassieke houten schommels aan twee touwen. Lees hieronder wat je zoal aan je schommelrek kunt ophangen.

Vogelnestschommels en andere leuke opties voor je schommelrek

Stel je hebt toen je kinderen klein waren flink geïnvesteerd in leuk kinderspeelgoed voor in de tuin. Zoals de klassiekers als schommel, glijbaan etc. Maar je kinderen zijn ouder geworden, en nu staat dat ding daar maar te staan.

In mijn geval is het nog erger…

Andere schommelmogelijkheden

Want ik kocht onze schommel vooral voor mijzelf, en niet voor mijn kinderen. Vervolgens heb ik er een aantal keren op geschommeld, maar wat blijkt? Ik ben een luie schommelaar… Op een klassieke schommel moet je jezelf vasthouden en kun je niet ontspannen achterover leunen. Nou ja, dat kan wel, maar dan val je achterover van de schommel.

Maar voordat we naar schommels voor volwassenen gaan kijken, eerst een overzicht van soorten schommels voor kinderen.

Schommels voor kinderen

1. Vogelnestschommel

Allereerst voor wie het niet weet: wat is een nestschommel? Kenmerkend voor een vogelnestschommel is het grote zitvlak. Dat maakt dat je op een nestschommel kunt zitten, maar ook lekker liggen. En, omdat hij zo groot is, kunnen er meerdere kinderen tegelijk op. Mits het gewicht dat toelaat uiteraard.

De meeste vogelnestschommels zijn rond, maar je hebt ze ook vierkant en rechthoekig. Hieronder drie types nestschommel:

Ronde nestschommel

Vogelnestschommel

Rechthoekige vogelnestschommel

vogelnestschommel

En moet je deze nestschommel eens zien! Die is ook meteen een soort tentje:

vogelnestschommel

Heb jij een gewone vogelnestschommel gekocht, en baal je nu dat je dat tentje niet hebt? Geen probleem! Je kunt namelijk ook losse nestschommeltentjes kopen!

Hoe nestschommel ophangen?

Stel  je hebt een leuke nestschommel gekocht, dan is de volgende vraag: ‘Hoe een nestschommel ophangen?’ Het antwoord op die vraag is simpel: ‘Net zo als je een gewone schommel ophangt.’ Als je een schommelrek hebt, dan heb je waarschijnlijk daaraan al bevestigingsmateriaal hangen.

Als je een vogelnestschommel koopt, zal daar in principe ook het bevestigingsmateriaal bij zitten. Je kunt hem dus simpelweg aan je bestaande schommelrek ophangen.

2. Een bandschommel

Als kind hadden wij een bandschommel! Dat was een oude autoband, met daaraan bevestigingshaken. Je kon er heerlijk op schommelen herinner ik me. Het leuke is dat je hiervoor ook een oude autoband kunt gebruiken. Op WikiHow staat uitgebreid uitgelegd hoe je een bandschommel kunt maken.

autoband schommel

3. Een Swingbag

Een Swingbag ziet heel simpel uit. Het lijkt niet meer dan een soort zak waarin je kind plaatsneemt en dan gaat ‘swingen’.

Swingbag

4. Apenschommel

En dan heb je naast de vogelnestschommel, de swingbag etc. ook nog de zogenoemde apenschommel! Hoewel ik me kan voorstellen dat in deze tijd van lange tenen, apen hieraan aanstoot zullen nemen!

Hoe dan ook, een apenschommel is weinig meer dan een rondje met een touw erdoor. Daar kan je kind op gaan zitten, of staan, en dan maar schommelen.

apenschommel

5. Balschommel

Vergelijkbaar met de apenschommel, maar dan zonder apen te beledigen, heb je dan ook nog de balschommel. Dat is een bal aan touw!

balschommel

Maar dan nu door naar de schommels voor volwassenen. En naar de fase waarin je kinderen het schommelrek niet meer gebruiken. Lees hieronder hoe je het alsnog kunt gebruiken, maar dan voor jezelf!

Schommels voor volwassenen

1. Hangstoel

Met stip op 1: hang er een hangstoel aan. Dat is dus wat ik gedaan heb. Bij Jysk kocht ik een hangstoel, en die heb ik simpelweg aan ons bestaande schommelrek opgehangen.

vogelnestschommel

Aan één kant hangt nog het klassieke schommelplankje, want schommelen blijft fijn. Maar aan de andere kant heb ik een comfortabele hangstoel opgehangen. Eentje waarin ik wel degelijk achterover kan leunen tijdens het schommelen.

Je hebt bovendien allerlei soorten hangstoelen, waaronder deze:

hangstoel

2. Hangbank!

Houd je van een schommelbank, maar schrik je van de prijzen van een schommelbank? Overweeg dan eens om een schommelbank aan je schommelrek te hangen. Bij onder andere Xenos verkopen ze hele leuke schommelbanken, die je kunt ophangen:

schommelbank

Hangmat ophangen aan je schommelrek

Als je beide schommels van je schommelrek afhaalt, dan kun je er ook een hangmat aanhangen. In dat geval heb je waarschijnlijk wel zogenoemde verlengkettingen nodig, maar dat is makkelijk op te lossen.

vogelnestschommel

Je kunt natuurlijk ook gewoon de bestaande schommels laten hangen, en die gebruiken. Maar let op: niet alle schommels zijn ook geschikt voor volwassenen. Controleer op de volgende zaken:

 • Hoeveel gewicht kan het schommelplankje dragen?
 • Hoeveel gewicht kunnen de touwen/kettingen van de schommel dragen?
 • Hoe sterk zijn de haken waaraan de schommel hangt?
 • Hoe breed is het schommelplankje? Soms pas je er als volwassenen simpelweg niet tussen…

Samenvattend

In deze post las je wat je kunt hangen aan je speeltoestel/schommelrek. Als kinderen nog klein zijn, hangen veel ouders schommels op. Dat kan een gewoon plankje aan touwen zijn, maar ook een vogelnestschommel of apenschommel.

Maar wat als je kinderen uitvliegen, en niet meer schommelen?

Ook dan kun je het schommelrek in je tuin goed gebruiken. Bijvoorbeeld door zelf te gaan schommelen, maar ook door er bijvoorbeeld een hangstoel of hangbank aan te hangen!

Vind je dit allemaal niks, en wil je af van die sta-in-de-weg in je tuin?

Dan kun je hem natuurlijk altijd nog verkopen op marktplaats of weggeven via een Facebookgroep.

Heb jij een schommelrek in je tuin staan? Hoe gebruik je het?

Similar Posts

32 Comments

 1. We hadden ooit een schommelbank.. we zaten er zelf bijna nooit op. De kinderen vonden het wel leuk om op te klimmen.

  Love As Always
  Dimario

 2. Vroeger hadden wij een klassieke schommel die ik s’ochtends op hing en s’avonds weer weg haalde ( ik vind speelgoed niet echt leuk om naar te kijken) en het hing in het looppad meer ruimte was er niet. Nu schommelen ze niet meer.

 3. vorig jaar samen met zoonlief heel hard gezocht naar goedkope manieren om een schommelstoel op zijn terras te hangen. niet te vinden…de oplossing van hetoude schommelrek vind ik echt slim

 4. Bij mij in de buurt hebben ze op een schoolplein zo’n vogelnestschommel. Ik vind het echt een eng ding. Ze gaan er keihard op en ik ben altijd bang dat één van de tig kinderen die er dan op zitten er een keer af gaat vallen.
  Zo’n hangstoel lijkt me heerlijk.

 5. Wij kregen de nestschommel bij het huis. Onze driejarige vindt het heel leuk en ik eigenlijk soms ook. Het is heel relaxt en zacht. :)

 6. Wow, ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten schommels bestaan! Zo’n nestschommel vind ik zelf ook wel chill, maar helaas hebben wij er geen plek voor. Mijn schoonouders hebben sinds kort wel een speeltoestel met gewone schommels. Daar is onze Ella dol op!

 7. Ik had nog nooit van een vogelnestschommel gehoord. Inderdaad wel een super alternatief om je schommel te ‘pimpen’, want anders, zoals je al mooi omschrijft, staat dat ding er maar.
  Had ik nu maar een schommel zeg!

 8. Ik heb als kind heel veel geschommeld, maar zie mezelf nu niet meer op zo’n schommel hangen. Daarbij komt dat we er ook geen ruimte voor hebben.

 9. Oh wat heb je weer voor verschillende soorten ‘schommels’ opgezocht. Zo’n vogelnestschommel hebben wij op het schoolplein en kinderen vinden het heel erg leuk.

 10. Nee… Ik heb geen schommel in de tuin. Maar heb deze (als kind) altijd wel gewild. Mocht niet!
  Nu kijk ik vaak naar zo’n hangend “ei” waarin je lekker kunt chillen en je boek kunt lezen. Maar vind ze nog zo duur…

 11. Tjonge, er gaat een wereld voor me open. Ik heb nooit een schommel in mijn tuin gehad. Wel ooit een hangstoel opgehangen in de kamer van mijn dochter. Was ook leuk!

 12. Wij hebben een speeltuin met vogelnest schommel voor de deur. Dus wij hebben het helemaal goed geregeld. Geen onderhoud en kosten, maar wel lekker schommelplezier. Erg fijn!

 13. Zo’n schommel staat zeker op de verlanglijstjes van mijn dochters. Helaas hebben we er niet echt de tuin voor. Wel hebben we net een hang-schommelstoel gekocht

 14. een vogelnestschommel zou ik nog wel eens willen hebben. dat lijkt mij zo super chill. maar goed mijn man ziet mij aan komen hahah

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.