Is succes een keuze?

Succes

Ik las het boek Diagnosedrift van Sanne Bloemink, en daarin citeert ze hoogleraar Wetenschapstheorie Trudy Dehue.

‘Sinds ongeveer de jaren negentig zijn we elkaar gaan vertellen dat succes en gezondheid een keuze zijn, en daarmee hun tegenpolen ook.’

Met andere woorden als je niet ‘succesvol’ bent, dan ligt dan aan jezelf.

Als je voor een dubbeltje geboren bent

Vroeger had je het enigszins deprimerende spreekwoord: ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje.’ Het is positief dat we er nu met z’n allen van uitgaan dat je wél een kwartje kunt worden. Sterker nog, misschien zelfs wel een euro! Maar mocht je een dubbeltje blijven, dan wil dat niet persé zeggen dat je iets fout hebt gedaan.

Niet alles is maakbaar in het leven.

One of those lives

Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderstaand liedje van Brad Paisley: ‘One of those lives’. Het relativeert ook meteen. Brad Paisley zingt hoe hij een slechte dag heeft, en zichzelf zielig vindt. En dan hoort hij over een het zoontje van een kennis: de kanker is terug.

‘Man it’s been one of those days,
When I’ve been thinking: ‘Poor me.’
I got no right to complain I guess
Cause right now all I can see
Is a little angel in a Yankee’s cap
It makes me realize
It’s been one those days for me
But for him it’s been one of those lives’

Tot slot

Hoewel je zeker kunt bijdragen aan je gezondheid en ‘succes’ heb je niet alles in de hand.

Maar je kunt natuurlijk wel zoveel mogelijk je best doen : )

Similar Posts

15 Comments

  1. Het leven is inderdaad niet altijd maakbaar. Ik ga dat soort “zelfhulpboeken”ook flink uit de weg. Dom geleuter . Net zoiets als het verhaal van mensen die kanker overwonnen omdat ze zo hard tegen de ziekte gevochten hebben, áls je kanker overwint heb je er een heleboel pijn en ellende voor moeten verdragen en dát kun je dapper noemen, maar om beter te worden moet een heleboel geluk en goede artsen hebben. Maar natuurlijk een gezond lichaam heeft meer weerstand en kracht om ziektes te overwinnen , maar óf je gezond bent heb je lang niet helemaal zelf in de hand.

  2. Er zijn mensen die succes hebben in wat ze doen maar van alles mankeren omdat wat ze doen niet het geen is wat ze werkelijk zouden willen doen. Succes is niet alles. Gezondheid is dat wel.

  3. )Iedereen heeft zijn eigen maatstaven voor “succes”. Naar zelfhulp boeken kijk ik nooit. De meeste zijn een kort leven beschoren. Er valt veel meer wijsheid te putten uit de klassieke Europese literatuur.

  4. Heel mooi gezegd! Ik vind het tegenwoordig erg moeilijk deze wereld.. Iedereen wilt dat je maar presteert en meer bereikt. Maar wat nou als je vind dat je genoeg hebt gepresteerd en tevreden bent met wat je nu hebt bereikt? Waaorm is dat toch niet genoeg voor deze wereld…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.