Met mest en vork

Review ‘Met Mest en vork’

met mest en vorkHet komt niet zo vaak voor, maar nu heb ik een boek in huis uit de bibliotheek, dat ik eigenlijk niet terug wil geven: Met mest en vork. Het boek is zwaar en dik, en er zitten maar liefst twee rode linten in om aan te geven waar je gebleven bent.

Met mest en vork is geschreven door Alma Huisken en Doortje Stellwagen die, naar eigen zeggen, emigreerden van de Haarlemse binnenstad naar het Noord-Groningse dorpje Molenrij met maar liefst 50 huizen. Ze zochten rust, ruimte, diepte en zingeving en vonden die in een zelfvoorzienend, biologisch bestaan.

Met mest en vork: een hoofdstuk voor elke maand

Met Mest en vork is opgebouwd in maanden: elke maand heeft zijn eigen hoofdstuk, dat begint met een vaak poëtische beschrijving van het leven op het platteland in die maand. Daarna volgen een flink aantal recepten met seizoensgroentes, en elk hoofdstuk wordt afgesloten met tips wat je die maand in je tuin kunt doen. Eerst was ik netjes aan het begin van het boek begonnen, maar dat was dus januari. Dat vond ik eigenlijk jammer. Dus bladerde ik door naar oktober, en las prachtige ontboezemingen over ‘de tekenen die wijzen op de komst van de herfst.’ Elk hoofdstuk is ook nog eens voorzien van schitterende foto’s.

Met Mest en vork: wat voor soort boek is het?

Ik heb een tijdje op het antwoord op bovenstaande vraag zitten broeden. Want Met Mest en vork is meer dan het verhaal van twee dames die de stad voor het platteland verruilden. Het is ook meer dan een kookboek. Maar het is ook meer dan een tuinboek, of een pleidooi voor zelfvoorzienend leven me de seizoenen. Uiteindelijk bleken Alma en Doortje het antwoord zelf al te hebben gegeven in de vorm van de ondertitel: ‘Verhalen, foto’s, tuintips en 125 recpeten uit de Groene Luwte’. En die ondertitel dekt keurig de lading.

Met Mest en vork: hoe lezen?

Met Mest en vork is multifunctioneel. Je kunt het ten toon spreiden op tafel als koffietafelboek. Maar je kunt het ook van begin tot eind lezen. Of je leest een hoofdstuk per maand. Maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken als naslagwerk om op te zoeken wat er in de tuin moet gebeuren of om een recept op te zoeken als je niet weet wat je eens zult koken. En stel dat je moe bent, en nergens je aandacht bij kunt houden: dan kun je er lekker plaatjes in kijken.
Zelf zou ik dit boek het liefst houden, en dan aan het begin van elke maand rustig lezen.

Conclusie

Met Mest en vork is sfeervol, soms bijna poëtisch geschreven. Het is een natuur-, tuin- en kookboek in één en zowel geschikt als naslagwerk en als leesboek.

Praktische informatie

Met mest en vork is voor 39,95 te koop bij Bol.com maar wordt daar tweedehands ook aangeboden vanaf 30 euro.

Similar Posts

9 Comments

  1. ook ik heb het al een poosje in huis van de bieb…en geniet ervan!… k vind het te duur om te kopen…maar het is echt een leuk, mooi boek…komt op mijn verlanglijstje.
    gr Carlien

    1. Ja hè?! Ik had het boek gereserveerd, en wist niet meer waar het over ging. Ik dacht dat ik een boek had gereserveerd over een stadsvrouw die op het platteland ging wonen… Maar ik vind het een leuk woordgrapje.

  2. He, was jij dat! Ik had het boek in huis, maar kon het niet verlengen, want gereserveerd….
    Ik had het boek ook liefst gehouden. Wat een heerlijk, prachtig en inspirerend tuinboek.

    1. Irritant is dat hè?! Gelukkig ga ik het donderdag weer netjes terugbrengen, dus hopelijk kun je dan je slag slaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.