Ik heb ruzie met mijn Brabantia vuilnisbak

Brabantie vuilnisemmer roze

Een tijdje terug berichtte ik over mijn nieuwe aankoop: een Brabantia vuilnisbak. Dat was een zogenoemde flip bin voor 30 liter en in de kleur pastel pink. Ik viel voor zijn slanke lijn, en zachtroze pasteltint.

Maar nu de wittebroodsweken voorbij zijn, heb ik het steeds vaker aan de stok met deze Brabantia vuilnisemmer. En wel hierom:

Waarom ik ruzie heb met mijn Brabantia vuilnisemmer

1.De vuilniszak die er in moet is géén gangbare maat

Met stip op nummer 1: De maat van deze vuilnisemmer is niet gangbaar als het gaat om de vuilniszakken die er in kunnen. Door het hoge, slanke model zijn gewone vuilniszakken veel te wijd, en dus te groot.

‘Geen probleem dacht ik in eerste instantie. Dan koop ik toch gewoon kleinere vuilniszakken! Zo gezegd, zo gedaan. Bij de Action kocht ik lekker geurende vuilniszakken maatje 30 liter. Maar wat wil het geval? Die zijn net zo breed als de vuilniszakken waarin 60 liter kan.

Ze zijn alleen korter. Met andere woorden, ze eindigen halverwege mijn mooie roze vuilnisemmer : (

Op deze manier gebruik ik dus beslist niet alle ruimte die de vuilnisbak biedt.

2. Het hengsel zit in de weg bij het legen!

Oh, wat vond ik het luxe: een vuilnisemmer die bestond uit twee onderdelen! Een roze vuilnisbak, met daarin een jolige rode emmer met hengsel. Dat hengsel leek me handig om de vuilnisemmer aan op te tillen. En hoewel dat ergens ook wel zo is, compenseert dat niet het gedoe dat het hengsel veroorzaakt. Zo gauw ik de emmer op de kop probeer te legen in de grijze container valt het hengsel omlaag, en blokkeert de uitgang. Nou zou je zeggen: ‘Dan duw je het hengsel toch even aan de kant?!’ Maar dat blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig. Elke keer dat ik de vuilnisemmer moet legen resulteert dat in een potje vrij worstelen met het hengsel.

3. Je ziet de vuilniszak aan de buitenkant

In theorie doe je de vuilniszak om de rode emmer, en zet die in de roze afvalbak. Maar in de praktijk ben ik steeds minutenlang aan het prutsen om die stomme vuilniszak zo te draperen dat hij niet meer zichtbaar is.

brabantia flip bin
Wat klopt er niet aan dit plaatje?

De oplossing is simpel?

De oplossing voor probleem 1 en 2 is eigenlijk heel simpel. Gewoon een betere maat vuilniszak kopen. Nou zaten er bij de vuilnisemmer 3 Brabantia vuilniszakken die perfect pasten. Dat zijn deze:

brabantia vuilniszakken
8,99 voor 20 stuks

Maar ik vind het altijd zonde om voor ‘een merk’ te betalen. Dus kocht ik bij de Action deze vuilniszakken die speciaal voor hoge vuilnisemmers zijn:

Dit helpt wel, hoewel ze nog steeds te wijd zijn voor de vuilnisemmer.

En, wat hebben we nou geleerd?

Het is leuk om een bijzonder, en mooi model vuilnisemmer te kopen. Maar! Hoe aparter het model, hoe meer gedoe je zult hebben met het kopen van de juiste maat vuilniszak. Dus bezin voordat je een niet gangbare vuilnisemmer koopt. Je zult dan mogelijk meer geld moeten uitgeven voor het juiste model vuilniszak, en het kan lastiger zijn om de juiste vuilniszak te vinden.

Wat voor type vuilnisemmer, en vuilniszakken heb jij?

Similar Posts

71 Comments

 1. balen zeg! Ik snap wel wat je bedoelt met de hengsel, dat heb ik niet meer, maar heken het van mijn plastic bak, waar ik de hengsels vanaf heb gehaald.

 2. Ik heb alweer wat jaartjes een afvalbak, waar ik heel tevreden over ben, wel een saaie grijze bak, maar voldoet aan al mijn wensen, behalve dan dat er ook speciale vuilniszakken in moeten, die alleen bij Blokker te krijgen zijn, waarvan ook die afvalbak is en die zijn toch wat duurder dan gewone komo-zakken.
  Maar goed, het is echt een prettige bak en uiteindelijk gaat het om de functionaliteit.

  Groetjes Lily

 3. Herkenbaar dit! Onze vuilnisbak is ook zo’n smal model. En, ook bij onze zie je een stukje vuilniszak zitten. Ik heb me er maar bij neergelegd

 4. Pfff… die vuilniszakken van Brabantia zijn wel heel erg duur. Daar zou ik mijn geld ook niet aan uitgeven.
  Ik heb een vuilnisbak van Wesco en ben er tot nu toe erg tevreden over. Gelukkig passen de meeste vuilniszakken er perfect in. Maar ik had hetzelfde als jij kunnen voorhebben, je denkt nu eenmaal meestal niet aan vuilniszakken als je zoiets koopt. Goed dat je ons er op wijst!

 5. Ja hoe irritant is dat inderdaad, die aparte maten! Heb ik ooit gehad met een matras, was net 10 centimeter groter dan een standaardmaat, was ik continu aan het klooien met lakens!

 6. Herkenbaar!

  Mijn gezinsleden hebben t vermogen om de bak niet te willen legen maar eel.om deze.propvol te krijgen. Gevolg elke keer een soort oorlog om die zak uit die smalle bak te krijgen.
  Verkeerde zakken, idd dat je de vuilniszak zag.
  Ik heb de bak.meegegeven aan het grofvuil en een ordinaire recht toer recht aan bak gekocht. Minder mooi maar wat lekker praktisch

 7. Haha, ik wens je toch nog wel wat miskopen , toe, want je schrijft er zo leuk over! Zonder dollen, dat is best heel erg vervelend.

 8. Als ik jou was zou ik deze review ook op de website achterlaten waar je hem hebt gekocht, want DIT is nou informatie die ik zou willen lezen als ik iets koop. Het is altijd vervelend dat reviews geschreven worden 2 weken nadat iemand iets heeft ontvangen ofzo. Dan ben je vaak nog blij en heb je de nadelen nog niet ontdekt. Dus goed dat je dit doet! Hopelijk wordt jullie relatie nog wat beter ;)

 9. Ik kan je frustratie helemaal begrijpen! Mij zou het ergernis geven.

  Mijn vuilnisemmer zit in het aanrechtkastje en een kleine in de badkamer.
  Ik gebruik zakjes die ik altijd kreeg/krijg, denkend aan plastic zakjes/ tasjes vd groenteman.
  Passen dan wel niet precies, doch voldoen prima.
  Sinds wij afval scheiden heb ik zo weinig (rest)afval, nog geen half zakje in de week
  Voor groente en fruitafval heb ik plastic 10 ltr emmertjes met een afgesloten deksel, wanneer deze vol is wordt hij geleegd in de groene container en het emmertjes omgespoeld en af gewassen. Meestal 4/5 emmertjes in de week.

 10. Hema heeft vuilniszakken 30 liter hoog en laag model. Die hoog model passen prima in mijn brabantia. En ik heb ook van de Aldi wel eens goede gehad.
  Succes!

 11. Oh, zo’n hengsel en smalle bak zijn idd zo irritant!
  Wij scheiden ook alles netjes en sindsdien hebben we een pedaalemmer (Knød) van ikea. En daar doen we nog 2 wkn mee. Het plasticafval zou ik echter graag nog terugdringen want eigenlijk vind ik dat we veel te veek afval produceren met z’n allen.
  Groenafval gaat in het kleine wasbakje en ‘s-avonds in de groene kliko.

 12. Ik heb ongeveer dezelfde vuilnisemmer en ben er na 4 jaar nog heel blij mee. Ik weet niet hoeveel vuilsniszakken je verbruikt. Als je wacht tot ze in de aanbieding zijn, kosten de originele zakken ong. 5 euro voor 20 stuks. Ik verbruik er 1 per week, dus dat is 13 euro per jaar. Dat heb ik wel over voor een goedpassende vuilniszak. Bovendien gaan die heel makkelijk uit de vuilnisemmer, optillen aan de plastic handvatten en hij glijdt er zo uit. Geen ruzie met het hengsel. Waarom houd je hem op z’n kop boven de grijze container en haal je niet de vuilniszak er in zijn geheel uit?

 13. Wij hebben ook zo’n slank model, zilver, met “voetstapje”. Ik ben lang op zoek geweest naar de goede zaken maar AH heeft nu witte containerzakken met “groene” band, 20 voor een euro.

  Tip: prik met een naald een paar gaatjes in de zaak voor je hem erin doet, als die dan te vol is is hij in ieder geval niet vacuüm. En je trekt m er zo uit. Dichtknopen en in de kliko.

 14. Slim van Brabantia om een product te maken wat voor gebruik zo afhankelijk is van hun eigen merk…en dan die zakken zo duur te maken! Voor mij een reden om niet zo aan merken te hechten, want winst is toch wel het meest belangrijke bij merken(of het nu Calve, Unox of Brabantia is).
  Ik heb net als Marrian weinig afval. Per week 250gram restafval, ja dat heb ik een tijdje gewogen. Groente en fruitafval gaat in een literbakje wat op het aanrecht staat en daarna naar buiten in de GFT bak. Restafval gaat in een lege broodzak, na een week in een oude vuilnisbak buiten tot ik genoeg heb om in de ondergrondse container in de straat te doen. Dat kost per keer geld dus ik spaar het op, ik zit nu op twee keer per jaar een zak afval wegbrengen.

 15. Ohhh, ik heb ook altijd ruzie met mijn Brabantia afvalbak. Inderdaad vanwege de zak. Wij doen er gewone vuilniszakken in, want die Brabantia-zakken zijn inderdaad veel te duur. Plus dat ze heel snel scheuren. Dus dan maar zo’n lelijke Komo erin.
  En wij hebben zo’n touch bin, met levenslange garantie. We hebben het deksel al 8 keer moeten vervangen in de 9 jaar dat we hem hebben. Handig joh! :) Ik koop echt nooit meer een Brabantia vuilnisbak. (Al hoeft dat ook niet natuurlijk, want… we krijgen gewoon weer een nieuwe deksel binnenkort. Dat dan weer wel). :-)

 16. Ik heb een echte nep-Brabantia van Ikea (touch bin, maar dan zonder levenslange garantie). Je ziet de vuilniszak niet aan de buitenkant en hij is groot. Dat heeft nadelen:

  1. In de zomer vinden de vliegen de vuilnisbak een paradijs en daar kun je heel laat achter komen.
  2. De goede vuilniszak is alleen bij de Action en Ikea (ook niet altijd) te vinden, waar ik toch een behoorlijk eind voor moet fietsen.

  En uiteraard heeft Ikea er ook een vuilniszak voor die exact past en stevig zat is en het nodige kost. Die van de Action scheurt sneller. Dus ook hier gedoe met de vuilnisbak!

 17. Ik dacht al, nu al ruzie? ;-) Het vuilniszakprobleem ken ik, van vrienden. Zij kopen nu dure zakken en wij kregen hun oude (gewone). Het is namelijk wel zo dat een smalle vuilnisbak minder ruimte inneemt en mooi staat. Zelf heb ik een grote RVS. Wel mooi maar ook groot. Wij doen daar trouwens plastic afval in, blik en melkpakken mogen daar ook in. Ik heb héél weinig grijsafval over, dat gaat buiten in zo’n leuke ouderwetse metalen buiten-emmer.

 18. Heeeel herkenbaar! Ellendig, wij hebben ook zo’n prullenbak en bijna niks zit echt netjes. Ik vind het zo slordig staan met een zak die erbuiten steekt, maar je kan eigenlijk niet anders. En betalen voor een merk doe ik ook niet. Zonde van het geld.

 19. Daarom heb ik persoonlijk liever dat mijn bak in de keuken is ingebouwd. Snap je? WµIn ons app hebben wij een kleine bak in de deur onder de wasbak. Onze zak zie je ook zitten maar doordat hij in de deur zit stoort me dit totaal niet.

 20. Wij hebben ook een Brabantia maar een ander model. Wij hebben hier verplichte vuilzakken en hebben dus niet veel keuzen qua zakken

 21. Oh zo, herkenbaar! Wij hebben ook zo’n aparte vuilnisemmer, een smalle variant vanwege het gebrek aan ruimte maar ja, de zakken zijn veel te ruim en bevallen een stuk minder.

  1. Haha wat een grappig blog artikel. Nu met een vuilbak heb je altijd ruzie. Eender welke. Allee dit heb ik toch altijd voor. Wij hebben de grotere modellen van dat merk en zijn wel super handig. Alleen gaan de klepjes om toe te doen rap stuk, maar wel jaren lang garantie op die vuilbakken dus super handig. Wij hebben er hier zo’n drie staan. ????????

 22. Als ik het zo lees kan ik de frustraties erg goed begrijpen. En ik zal na het lezen van dit artikel even 2 keer na denken voordat ik een vuilnisbak ga kopen, haha. Leuk en grappig stuk om te lezen ook trouwens.

 23. Onze vuilnisbak heeft ook altijd te grote zakken volgens mij haha. On elk geval heb ik wel altijd iets ruimte over bij het legen van de zak. Maar beter te grote zakken dan te klein denk ik dan maar :D

 24. Een vuilnisbak in een maat die niet gangbaar is, lijkt me echt heel onhandig! Als ik zoiets later moet kopen, zal ik terugdenken aan je artikel, haha :)

 25. haha ik heb ook ruzie met het hengsel. Als ik de hele emmer wil omkieperen hangt ie er voor. wil ik de zak er uit trekken, dan trekken de haakjes van het hengsel mijn zak kapot. Ik heb trouwens gewone doorzichtige zakken, eigenlijk ook net te klein, maar wel onopvallend

 26. Echt heel storend, denk je een supermooie vuilnisbak te hebben, krijg je dit. Wel handig bedacht van Brabantia, om zelf een dure zak op de markt te brengen.

 27. Wij hebben prullenbakken van simply human, masr ervoor hetzelfde probleem met zakken die niet paste etc. aldoende leer je niet meer kooen is niet handig

 28. Ik ben al aan het hamsteren vooraleer we samen gaan wonen. Met Kerst en mijn verjaardag vraag ik dan bonnen van blokker etc. om daarvan spullen te kopen. Goed dat ik weet dat ik voor een andere vuilbak moet kiezen dan ;)

 29. Zo vervelend dat de zakken tot de helft van de bak gaan. De zakken kunnen ook te smal zijn. Dan kun je de zak niet helemaal over het randje doen. Dat is ook vervelend.

 30. Oei klinkt vooral heel storend zo’n prullenbak! ???? Zelf heb ik ook zo’n apart geval, verder erg luxe en modieus. Maar vanwege die smalte past er haast niets in, vuilniszakken gaan hier op de lopende band.

  X

 31. vreselijk is dat idd, ik trap er ook steeds weer in. Vind het hilarisch hoe je het allemaal beschrijft trouwens. Ik kan me er zo een beeld bij vormen.

 32. Wij hebben een vuilnisbak in een kastje. Vroeger hadden we een easybin. Daarvan ging de dekels automatisch open als je je handen er boven hield. Superding. Helaas stuk gegaan omdat de kinderen er iets teveel mee speelde

 33. oe, prijzig! Ik moet heel eerlijk zeggend at ik de zakken van de action heb, waar ik tevreden over ben. Ik zou ze alleen wel wat steviger willen zien.

 34. Oh, dat van die vuilniszakken die niet passen is echt een bekend dramatisch fenomeen. Heb ik hier ook altijd. Heb nu al 10 verschillende soorten gehad maar niks past. Heb ook een Brabantia, haha… Niet lang meer. Stom ding.

 35. Wij hebben een merkloze vuilnis emmer bij de action gekocht met zakken van 60 liter bij de lidl. Maar dik deze blijf je iets aan de buitenkant zien. GRRR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.