Jurkje van de Action ad 7,95: gemengde gevoelens

jurkje van de Action

Hierboven zie je een jurkje van de Action.

Sinds de vreselijke gebeurtenissen in Bangladesh, waar een kledingfabriek instortte en er 1127 doden vielen, kijk ik met nieuwe, wantrouwige ogen naar heel goedkope kleding.

Jurkje Action 'Ladies Fashion' made in China

Dit jurkje kocht ik voor 7,95 bij de Action, voor het drama in Bangladesh, en daar was ik heel blij mee. Want dat is natuurlijk geen geld voor zo'n jurkje. Het is nog van mijn favoriete materiaal ook: 95% viscose en 5% elasthan. Maar ik weet niet onder welke omstandigheden dit jurkje van de Action is gemaakt. In het label staat 'Made in China'. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat het dus onder slechte omstandigheden is gemaakt, las ik in het artikel Bewust kleding kopen: zo doe je dat.

Merken checken op duurzaamheid

Op goedewaar.nl kun je een merk checken, maar het label van het jurkje 'Ladies Fashion' leverde helaas geen resultaten op. En toen ik achtereenvolgens bekende merken als Laura Ashley en Geox probeerde, leverde dat ook niks op. Esprit en WE dan weer wel.

Duurzame kleding is duur

Ik vind het lastig: de meeste officieel duurzame kleding. Duurzame kleding: hoe doe je langer met je kleren? is veel duurder dan wat ik gemiddeld aan kleding uitgeef. En dan kunnen ze wel zeggen dat het weliswaar duurder is, maar dat je er dan ook veel langer plezier van hebt, dit gaat voor mij niet op.

Echt dure kleding durf ik namelijk bijna niet aan te trekken: ik krijg echt altijd overal meteen vlekken in die er nooit meer uit gaan. Ik had ooit een paar schoenen die ik nooit droeg omdat ik ze 'te mooi' vond om aan te trekken. Dit jurkje van de Action is heel laagdrempelig voor mij, en zal ik daarom heel vaak dragen.

Tweedehands kleding als compromis!

Een goed compromis is daarom voor mij tweedehands kleding via Vinted of eBay.co.uk. Daar heb ik ongeveer een tientje een Laura Ashley rok, inclusief verzendkosten.

Leestips

Waar let jij op als je kleding koopt? Prijs, duurzaamheid, kinderarbeid?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik koop eigenlijk nooit kleding, moet ik zeggen. Ik krijg veel. Ondergoed en sokken moet ik af en toe wel hebben, maar verder?

 2. Ik koop heel weinig kleding en ik doe er jaren en jaren mee. Ik heb een tijdje tweedehands gekocht, maar de kringloopwinkel is me te duur geworden. Meestal ga ik nu naar m en s. Hun modellen passen bij mijn model en kleding passen kost me veel energie dus ga ik niet naar meer winkels of naar een grote stad om te winkelen. Ik weet niet hoe zij zitten met duurzaamheid, dat kon ik niet checken op goedewaar.

  Ik draag vaak de wat oudere kleding want ik ben net als jij zo'n knoeier dat ik bang ben dat ik daarna de kleding weg moet doen. Stom soms want het is dan gebeurt het dat ik het later niet meer pas of dat het gewoon niet meer staat.

 3. Ik koop ieder jaar wat nieuws, zo vul ik mijn kast/keuze aan. Ik heb altijd een rok/jurk in de kast hangen voor de 'pronk'(er zijn wel eens feesten waar je echt voor de dag moet komen) Verder kijk ik niet naar of het door chineesjes etc gemaakt is voor een kommetje rijst en ..... Waarom kijk ik er niet naar? Naar mijn mening heeft het geen zin. Als ik het NIET koop is het toch al geproduceerd. Als niemand koopt dan krijgen de mensen die onze 'goedkope'kleding in elkaar zetten helemaal geen eten meer. Begrijp me goed ik ben tegen uitbuiting maar hoe je het op kunt lossen? Ik heb ooit een programma gekeken van een aantal Engelse jongeren die naar de goedkope lonen landen werden gestuurd om eens te kijken hoe en in wat voor omstandigheden kleding werd geproduceerd.
  Het is al even geleden maar mijn conclusie was dat het wel heel lastig is om het te controleren danwel te veranderen. Bijna iedereen die kleding produceerd maakt er zich schuldig aan.

 4. In de Volkskrant van vandaag stast een uitgebreid artikel over het " opschonen" van je kledingkast. Daar wordt oa lovend gesproken over de fair fashion collectie van wehkamp. En tegen vlekken: servetten schorten etc. Groet

 5. Ik vind het heel moeilijk, ooit werkte ik in een kledingzaak en daar vertelde ze dan er een grote hoop bijvoorbeeld t shirts werden aangeleverd en dat verschillende merken hun labels erin lieten naaien..dus of je ook daadwerkelijk weet of het zonder kinderarbeid is geproduceerd?
  Zelf koop ik veel tweedehands ;-)

 6. Ik koop nog maar weinig kleding. Ik heb zo veel in de kast hangen dat ik daar eerst maar eens moet opdragen. Vroeger keek ik wel naar waar dingen waren gemaakt. Ik probeer het dicht bij huis te houden of in ieder geval probeer ik landen waaronder erbarmelijke omstandigheden kleding wordt gefabriceerd te vermijden. Soms vroeg ik er wel eens naar de winkel en dan werd ik aangekeken alsof ik gek was.

  Voor dochterlief koop ik het meeste tweedehands. Dat wil nog niets zeggen maar het maakt het wel mogelijk om bepaalde kleding te kopen die anders te duur was. Dus in haar kast ligt relatief weining made in China, Bangladesh, India of waar dan ook.

 7. Koop bijna alles tweedehands. Icebreaker schijnt ook wel okee te zijn. Als ik heel veel geld over zou hebben, kocht daar kleding van.

 8. ik koop eigenlijk zelden nieuwe kleding, liever koop ik 2e hands en als ik dan wat nieuws koop, zoals ondergoed en schoenen koop ik dat van duurdere merken ,maar dan in de opruiming, zo kocht ik vorige week nog kleding van een winkel die opgeheven werd ,maar liefst 70% korting op normaal niet al te dure ,maar ook geen goedkope kleding.made in ghina staat erin , waarschijnlijk ook niet onder echt goede omstandigheden gemaakt,maar ja met een zeer beperkt budget kom je er niet helemaal onderuit en is duurzame kleding alleen te betalen als het 2e hands is en aangezien steeds meer mensen 2e hands kleding kopen en bepaalde kleding echt versleten is moet ik af en toe ook wel eens iets nieuws aanschaffen.

 9. Ik koop mijn kleding voornamelijk op E-Bay en Marktplaats.
  Meestal een hele doos tegelijk voor een klein prijsje van iemand die er snel af wil.
  En dat gebeurt in mijn maat redelijk vaak.
  Als je afgevallen bent wil je niet aan je dikkere tijd herinnerd worden en dan moet het snel weg
  En daar maak ik gebruik van.
  Uit die doos vis ik dan de kleding die ik leuk vind en de rest gaat naar een goed doel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.