Zelfscan schaamte: zelfscannen niet voor iedereen?

Zelfscan

Een tijdje terug bezocht ik iemand in een naburig dorpje. Omdat ik altijd overal veel te vroeg aankom uit angst te laat te komen, besloot ik even in alle rust boodschappen te doen bij de lokale Plus supermarkt.

Ik had immers tijd genoeg.

Gewoon, omdat het kon nam ik een zelfscanner.

Maar dat had ik beter niet kunnen doen.

Zelfscannen: je moet goed opletten

Zelfscannen vind ik ideaal. Je pakt wat je nodig hebt, scant het en je kunt het meteen in je tas doen. Dat scheelt een boel in- en uitpak werk bij de kassa.

Het probleem is alleen dat ik soms nogal verstrooid kan zijn.

Zeker in de supermarkt.

Zelfscan schaamte

Overweldigd door het enorme aanbod, raak ik beurtelings afgeleid en geïnspireerd door producten die ik niet nodig heb. Zo kocht ik impulsief een Koopmans mix voor kwarkcake vanwege de belofte: ‘Luchtige cake’!

Maar toen moest ik dus ineens ook kwark hebben!

Omdat ik nooit kwark koop leverde dat veel onderzoek en afwegingen op.

En bij de kassa bleek vervolgens tot mijn gène dat ik vergeten was mijn kuipje kwark te scannen.

Zelfscan schaamte

Ik moest met mijn karretje, waarin mijn gevulde tassen branden van schaamte, naar een andere kassa. Daar moest ik alsnog al mijn boodschappen uitpakken, zodat de kassière het ouderwets kon afrekenen.

Zelfs al had ik geen enkele intentie om te stelen, toch voelde ik mijn haren zweterig prikken op mijn hoofd.

Voortaan laat ik de zelfscanner links liggen.

Ik ben er niet geschikt voor.

Nou maar hopen dat die kwarkcake het waard is!

Zie ook mijn posts Zelfscannen AH! en Zelfscan Albert Heijn: verrassend moeilijk!

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik neem ook nooit een zelfscanner. Maar de zelfscankassa vind ik wel een uitkomst. Die gebruik ik wel, maar alleen als ik weinig boodschappen heb.

  1. Zo’n zelfscanner gebruik ik ook niet, maar ben wel heel blij met de zelfscankassa’s. Ik heb nooit veel boodschappen en sta dus op een wip weer buiten.

 2. Ik vind het zo onhandig, dan loop je met zo’n ding in je handen en een mandje, heb je geen handen vrij, en dat is als ik geen kar nodig heb, en dan nog, dan zet ik het er ook niet in, nee ooit 1x gedaan, daarna nooit weer.

  Maar de zelfscankassa bij ah dan, is eventueel wel handig. Lekker op je gemak.

  X

 3. Nou ik vind het lastig. Wij hebben toen altijd winkelwagen. In uit halen dan weer erin. Geef maar kassa. Makkelijker. Wij laten boodschappen aan huis brengen vanwege corona. Bang….

 4. Oeps, herkenbaar! Als mijn dochter van 4 mee gaat boodschappen doen wil zij altijd alles scannen. Heel stom, maar ik vertrouwde erop dat dat wel goed ging. Nu heb ik nog niet in jouw situatie gezeten, maar een tijdje terug hadden we 1 komkommer gekocht, en had ze er 5 aangeslagen! Tegenwoordig kijk ik de zelfscan heeel goed na voordat ik hem inlever, dat helpt.

 5. Ach bah wat naar als dit je gebeurd .Hier bij Jumbo en Lidl zijn er geen zelf scan kassa’s wel bij A.H in het andere winkelcentrum .Nee ik maak er liever geen gebruik van om dit soort situaties te voorkomen

 6. Ik gebruik geen zelfscan omdat ik graag de caissières aan het werk houd. Plus dat ik geen babbeltje kan maken met een zelfscanner. Boodschappen doen als alleenstaande is toch ook een beetje een sociale activiteit. Even mensen zien.

 7. Ik gun de dames aan de kassa wel hun werk, dus ik blijf lekker bij ze aan de balie komen.

  Love As always
  Di mario

 8. Zelf scannen doe ik al jaren en ja er is soms controle, de computer beslist wie wordt gecontroleerd.
  Maar je ziet toch een ongemakkelijke uitdrukking op menig gezicht ontstaan. Hans

 9. Nou ja, wat vreselijk klantonvriendelijk! Ik gebruik altijd de zelfscan. Vooral omdat je dan meteen in kunt pakken. Ik had één keer iets niet gescand en dat heeft de caissière gewoon los aangeslagen. Geen probleem. Maar als dat vaak gebeurt mag je de zelfscanner niet meer gebruiken, da’s ook logisch. En oh ja! Als de controle goed is, krijg je een spaarzegel voor een spaarkaart. Als je kaart vol is, krijg je een gratis cake.

 10. Ik gebruik het veel en heb al vaak controle gehad. 2 keer wat vergeten maar ik voel me daar niet slecht over hoor. Ik zeg netjes sorry en betaal alsnog. De carrière deed ook totaal niet moeilijk. Zij maken ook weleens foutjes met bijvoorbeeld dubbel aanslaan. Lijkt me heel menselijk.

 11. Mijn grootste angst dit. Want ja, ik vind de zelfscanner ook echt een ideale uitvinding, maar als ik eruit gepikt word voor controle sta ik altijd te zweten. Nee, ik heb niet expres iets extra in die tassen gestopt, maar het idee dat ik het misschien in alle stress heb gedaan… Tot nu toe gaat het goed en ik vertrouw er maar op dat dat zo blijft…

 12. Als het voor mij te druk is bij de kassa’s, probeer altijd op rustige tijdstippen mijn boodschappen te doen en meestal lukt dat ook wel, maar…. mocht het echt te druk zijn voor de kassa’s wil ik wel eens scannen, maar dan moet ik heel weinig boodschappen hebben.

 13. De laatste keer dat ik bij Action was, heb ik afgerekend bij de zelfscan kassa. Alles wat je scant komt op een scherm dat groot en duidelijk genoeg is om te controleren. Soms wordt iets dubbel gescant en dan komt er iemand helpen met correctie. Corrigeren kun je niet zelf.

  Maar wat ik laatst heel vervelend vond:
  Twee winkelbedienden kwamen bij de scanner naast me staan terwijl ik er mee bezig was. Zegt de ene jongen tegen de andere: “Goed opletten hoor.” zegt de ander “Ja ik zie alles. Ik blijf er gewoon naast staan.” En dat deden ze dus ook beiden. Links en rechts van me stonden die jongens op mijn vingers te kijken. Het voelde alsof er heel goed op mij gelet moest worden omdat ik niet te vertrouwen zou zijn. Niet prettig. Personeelsbesparing is dat overigens op die manier niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.