Zelfscan vergeten te scannen: winkelverbod!

Zelfscan vergeten te scannen

Zelfscan vergeten te scannen?

Het gebeurde mij een tijd terug.

Zelfscan vergeten te scannen

Een tijdje terug bezocht ik iemand in een naburig dorpje.

Omdat ik altijd overal veel te vroeg aankom uit angst te laat te komen, besloot ik even in alle rust boodschappen te doen bij de lokale Plus supermarkt.

Ik had immers tijd genoeg.

Gewoon, omdat het kon, nam ik een zelfscanner.

Maar dat had ik beter niet kunnen doen.

Zelfscannen: je moet goed opletten

Zelfscannen vind ik ideaal. Je pakt wat je nodig hebt, scant het en je kunt het meteen in je tas doen. Dat scheelt een boel in- en uitpakwerk bij de kassa. Het probleem is alleen dat ik soms nogal verstrooid kan zijn.

Zeker in de supermarkt.

Zelfscan vergeten te scannen: genant!

Overweldigd door het enorme aanbod, raak ik beurtelings afgeleid en geïnspireerd door producten die ik niet nodig heb. Zo kocht ik impulsief een Koopmans mix voor kwarkcake vanwege de belofte:

‘Luchtige cake’!

Maar toen moest ik dus ineens ook kwark hebben! Omdat ik nooit kwark koop leverde dat veel onderzoek en afwegingen op. En bij de kassa bleek vervolgens tot mijn gène dat ik vergeten was mijn kuipje kwark te scannen.

Zelfscan schaamte

Ik moest met mijn karretje, waarin mijn gevulde tassen branden van schaamte, naar een andere kassa. Daar moest ik alsnog al mijn boodschappen uitpakken, zodat de kassière het ouderwets kon afrekenen.

Zelfs al had ik geen enkele intentie om te stelen, toch voelde ik mijn haren zweterig prikken op mijn hoofd.

Voortaan laat ik de zelfscanner links liggen.

Ik ben er niet geschikt voor.

Nou maar hopen dat die kwarkcake het waard is!

Zelfscan vergeten te scannen leidt tot winkelverbod

Bovenstaande stuk schreef ik in januari 2021. Deze week las ik een artikel over ene Lonneke Eekelder uit Huissen. Zij was vergeten twee flessen wijn te scannen. Het kwam haar op een winkelverbod bij de AH voor twee jaar te staan! Volgens de krant is het de vraag:

Is het fair om gelijk iemand als winkeldief te bestempelen als iemand bepaalde producten ‘vergeten’ is te scannen?

Volgens Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid staat de supermarkt die Lonneke Eekelder het winkelverbod oplegde helemaal in haar recht.  Een belangrijke rol spelen videobeelden bij dit soort voorvallen.

Ik moest wel glimlachen om Lonneke’s uitleg, die me deed denken aan Rutte: ‘Ik heb er geen herinnering aan dat ik de twee flessen wel of niet zou hebben gescand.’ Ik vond haar uitleg overigens wel geloofwaardig. Ze had twee kleine, drukke kinderen bij zich en raakte daardoor afgeleid bij het zelfscannen.

Durf ik nog wel de zelfscankassa te gebruiken?

Ik schrok van het artikel. Het zal je maar gebeuren! Destijds, in januari 2021 werd ik gelukkig niet voor een winkeldief aangezien. De belangrijkste consequentie was dat ik de boodschappen bij de bemande kassa moest afrekenen.

De kans op een winkelverbod als je iets vergeet te scannen vind ik beslist afschrikwekkend.

Ook omdat ik soms verstrooid kan zijn.

Ik moet er niet aan denken dat ik iets vergeet te scannen, en dat ze me dan behandelen als een winkeldief. Van de weeromstuit zou ik bijna weer voor de ‘gewone’ kassa kiezen.

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met zelfscannen?

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik neem ook nooit een zelfscanner. Maar de zelfscankassa vind ik wel een uitkomst. Die gebruik ik wel, maar alleen als ik weinig boodschappen heb.

  1. Zo’n zelfscanner gebruik ik ook niet, maar ben wel heel blij met de zelfscankassa’s. Ik heb nooit veel boodschappen en sta dus op een wip weer buiten.

 2. Ik vind het zo onhandig, dan loop je met zo’n ding in je handen en een mandje, heb je geen handen vrij, en dat is als ik geen kar nodig heb, en dan nog, dan zet ik het er ook niet in, nee ooit 1x gedaan, daarna nooit weer.

  Maar de zelfscankassa bij ah dan, is eventueel wel handig. Lekker op je gemak.

  X

 3. Nou ik vind het lastig. Wij hebben toen altijd winkelwagen. In uit halen dan weer erin. Geef maar kassa. Makkelijker. Wij laten boodschappen aan huis brengen vanwege corona. Bang….

 4. Oeps, herkenbaar! Als mijn dochter van 4 mee gaat boodschappen doen wil zij altijd alles scannen. Heel stom, maar ik vertrouwde erop dat dat wel goed ging. Nu heb ik nog niet in jouw situatie gezeten, maar een tijdje terug hadden we 1 komkommer gekocht, en had ze er 5 aangeslagen! Tegenwoordig kijk ik de zelfscan heeel goed na voordat ik hem inlever, dat helpt.

 5. Ach bah wat naar als dit je gebeurd .Hier bij Jumbo en Lidl zijn er geen zelf scan kassa’s wel bij A.H in het andere winkelcentrum .Nee ik maak er liever geen gebruik van om dit soort situaties te voorkomen

 6. Ik gebruik geen zelfscan omdat ik graag de caissières aan het werk houd. Plus dat ik geen babbeltje kan maken met een zelfscanner. Boodschappen doen als alleenstaande is toch ook een beetje een sociale activiteit. Even mensen zien.

 7. Ik gun de dames aan de kassa wel hun werk, dus ik blijf lekker bij ze aan de balie komen.

  Love As always
  Di mario

 8. Zelf scannen doe ik al jaren en ja er is soms controle, de computer beslist wie wordt gecontroleerd.
  Maar je ziet toch een ongemakkelijke uitdrukking op menig gezicht ontstaan. Hans

 9. Nou ja, wat vreselijk klantonvriendelijk! Ik gebruik altijd de zelfscan. Vooral omdat je dan meteen in kunt pakken. Ik had één keer iets niet gescand en dat heeft de caissière gewoon los aangeslagen. Geen probleem. Maar als dat vaak gebeurt mag je de zelfscanner niet meer gebruiken, da’s ook logisch. En oh ja! Als de controle goed is, krijg je een spaarzegel voor een spaarkaart. Als je kaart vol is, krijg je een gratis cake.

 10. Ik gebruik het veel en heb al vaak controle gehad. 2 keer wat vergeten maar ik voel me daar niet slecht over hoor. Ik zeg netjes sorry en betaal alsnog. De carrière deed ook totaal niet moeilijk. Zij maken ook weleens foutjes met bijvoorbeeld dubbel aanslaan. Lijkt me heel menselijk.

 11. Mijn grootste angst dit. Want ja, ik vind de zelfscanner ook echt een ideale uitvinding, maar als ik eruit gepikt word voor controle sta ik altijd te zweten. Nee, ik heb niet expres iets extra in die tassen gestopt, maar het idee dat ik het misschien in alle stress heb gedaan… Tot nu toe gaat het goed en ik vertrouw er maar op dat dat zo blijft…

 12. Als het voor mij te druk is bij de kassa’s, probeer altijd op rustige tijdstippen mijn boodschappen te doen en meestal lukt dat ook wel, maar…. mocht het echt te druk zijn voor de kassa’s wil ik wel eens scannen, maar dan moet ik heel weinig boodschappen hebben.

 13. De laatste keer dat ik bij Action was, heb ik afgerekend bij de zelfscan kassa. Alles wat je scant komt op een scherm dat groot en duidelijk genoeg is om te controleren. Soms wordt iets dubbel gescant en dan komt er iemand helpen met correctie. Corrigeren kun je niet zelf.

  Maar wat ik laatst heel vervelend vond:
  Twee winkelbedienden kwamen bij de scanner naast me staan terwijl ik er mee bezig was. Zegt de ene jongen tegen de andere: “Goed opletten hoor.” zegt de ander “Ja ik zie alles. Ik blijf er gewoon naast staan.” En dat deden ze dus ook beiden. Links en rechts van me stonden die jongens op mijn vingers te kijken. Het voelde alsof er heel goed op mij gelet moest worden omdat ik niet te vertrouwen zou zijn. Niet prettig. Personeelsbesparing is dat overigens op die manier niet.

 14. Een zelfscan zie ik niet zitten. Is me te link daar ik ook verstrooid kan zijn en ik het een beetje omslachtig vind. Geef mij maar de kassa.

 15. Iets vergeten te scannen kan gebeuren en leidt niet gelijk tot een winkelverbod.
  Maar er wordt regelmatig bewust onbetaalde goederen meegenomen door klanten en dat is niet per ongeluk. Hans

 16. Heerlijk, die zelfscanner. Het vergde wel even een andere winkelroute onder de knie krijgen zodat ik ondertussen gelijk mijn boodschappen in de tas kan doen (beginnen bij de groente is niet handig).

 17. Ik gebruik alleen zelfscan kassa’s. Bij het scannen gaat het dan direct in de tas. Loop via een normale kassa als daar geen wachtrij voor staat. Bij de AH XL kwam ik voorheen nooit vanwege hun akelige kassabeleid. Als een rij maar iets te kort werd ging 1 van de 14 kassa’s dicht. Dat kunstje kunnen ze niet flikken met de zelfscankassa’s. Bij Kruidvat zijn door de zelfscan ook de kassarijen verdwenen.

 18. 1) Ergens vind ik, dat als je je boodschappen zelf scant, je korting zou moeten krijgen op je boodschappen!
  Je doet immers het werk van een caissière en de winkeleigenaar bespaart zich het loon van de betreffende medewerk(st)er.
  2) Ik denk dat veel eenzame mensen de zelfscan niet gebruiken want anders wordt er nooit meer iets tegen hen gezegd. En degene die achter de kassa zit zegt in ieder geval nog “goedemorgen/-middag/-avond” en een “fijne dag”.

  1. Ik heb begrepen dat ze geen kassière uitsparen omdat er iemand als controleur bij de zelfscan kassa nodig is. Dus het aantal personeel blijft hetzelfde.

 19. Geen idee dat je een winkelverbod opgelegd kon krijgen. Ik gebruik nooit een zelfscanner, maar ga wel langs een zelfscankassa als die er is. Het bespaart zo veel tijd!

 20. Een winkelverbod voor twee jaar krijg je niet zomaar. Standaard is het namelijk één jaar tenzij er redenen zijn om het langer te doen.

  Love As Always
  Dimario

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.