Stelen bij zelfscan?

stelen bij zelfscan

‘Zelfscankassa werkt winkeldiefstal in de hand: ‘Neemt schrikbarende vormen aan,’ stond er dreigend in de krant.

Stelen bij zelfscan: Ik zie me genoodzaakt tot diefstal over te gaan

Ik moest wel een beetje glimlachen om de uitleg van Marijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hij toont erg veel begrip, en formuleert stelen op een bijzondere manier:

‘Het zijn niet alleen jongeren maar ook ouderen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en zich genoodzaakt voelen tot diefstal over te gaan.’

Hierin mis ik toch de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden. Alles goed en wel, maar stelen lijkt me toch een keuze. Ik zie mezelf al betrapt worden bij de zelfscan kassa en uitleggen: ‘Tsja, ik zag me genoodzaakt tot diefstal over te gaan’

Gedraag je niet-verdacht, gedraag je niet-verdacht

Om te compenseren voor de verdenking van diefstal probeer ik er altijd zo betrouwbaar mogelijk uit te zien bij de zelfscan kassa. Zo wapper ik nonchalant met mijn tas om te laten zien dat ik er niets in heb verstopt.

Vervolgens laat ik als een soort goochelaar assistent elk product goed zien, en haal ik het duidelijk zichtbaar langs de scanner. Dan wacht ik even, zodat ze dat kunnen verwerken, voordat ik het volgende item pak. Ook dat houd ik goed zichtbaar op, waarna ik het zo zichtbaar mogelijk scan. Enz.

Het nadeel is wel dat ik denk ik sneller klaar ben bij een bemande kassa….

Leestips

Similar Posts

20 Comments

 1. Echt verbijsterend. Ik zelfscan altijd, en heb echt nog nooit iets niet gescand. Heb voor mezelf het systeem dat ik het product pas neerleg op het metaal als het gescand is. Zo kan ik niks vergeten. Ik heb trouwens ooit in de C1000 gewerkt als middelbare scholier, dus ik doe het wel snel, hihi

 2. Tijdens het controleren van mijn bon of de bonus overal af was gegaan zag ik opeens dat ik iets was vergeten te scannen. Toen ben ik naar de klantenbalie gegaan om het alsnog te betalen. Ze waren stomverbaasd. Maken ze niet vaak mee denk ik zomaar.

 3. Eigenlijk mogen we niet oordelen,ik heb ook mensen gekend die in het verleden gestolen hebben uit winkels,we weten de reden niet,maar vaak is het omdat ze écht héél arm zijn,in Nederland zou niemand arm mogen zijn,het is een welvarend land,maar de realiteit is anders,hier in onze buurt zijn veel mensen die bij de voedselbank lopen,omdat ze het anders niet redden.de échte waarheid kennen we niet.

 4. Ik scan tijdens het winkelen. Het ‘klantje-kiezen’ is willekeurig (elke zoveelste klant) en misschien bij twijfel. Dat laatste heb ik nooit bevestigd gekregen. Ik heb nog nooit fout gescant..

 5. Ik ben al bij diverse winkels tig keer gecontroleerd. De enige keer dat het fout ging was bij een bevrouwde kassa. Bij het op de band leggen tel ik altijd hele euro’s. De caissière kwam 2 euro lager uit. Dus wilde ik de bon wel hebben. Had ze een bak ijs van 2 euro niet gescanned. Even teruggelopen en alsnog. De leukste vind ik bij de stations-AH. Daar gaat bovenop een witte lamp branden om aan te geven dat je gecontroleerd gaat worden. Als die lamp aangaat, dan gooi ik m’n handen in delucht en roep Bingo! :-)

 6. Totaal geen fan van de zelf scan , zeker niet bij ikea , daar zijn alleen nog maar zelfscans , maar sneller is het zelden. Veel mensen die moeite hebben grotere items te scannen en gezinnen waarvan de kinderen ruzie maken over wie er mag scannen en als dat besloten is gaat dat scannen op zijn elf en dertigste zodat je lang moet wachten , want meestal zijn alle scans bezet. Bij de supermarkt gaat het alleen sneller als er veel mensen zijn met een paar boodschappen, hebben mensen volle karren dan gaat het echt niet sneller dan bij de gewone kassa. Zeker omdat in de supermarkten vaak maar een paar zelfscans zijn. En dan heb ik het nog niet over controles en of storingen

 7. Ik ga, als het even kan, via de zelfscankassa. Heel handig vind ik ze.
  Maar helaas heb ik laatst een zak minibars van 4,49 dubbel gescand en zag dat pas toen ik thuis de kassabon nakeek. Ik was misschien wel sneller, maar niet voordeliger klaar ;-)

 8. Als je gewoon alles scant, zelf scant is er niets aan de hand en ga ik zeker niet extra mijn best doen om te laten zien dat ik alles langs de scanner haal.

 9. Ik scan altijd alle producten in de winkel. Dat je eens in de zoveel keer gecontroleerd wordt is voor mij geen probleem. Stelen doe ik zeker niet met een zelfscan, ik zou me doodschamen als ik als fraudeur gepakt wordt.

 10. IK heb dit gehoord. Ze stelen. Gaat gewoon door de winkel eruit. Zonder in de gaten gehouden. Ik denk deze aparaten weg gaat doen. Niet handig. Komen maar gewoon ouderwetse maar terug.

 11. Ik ben een brave scanner. Bij mijn supermarkt krijg je een zegeltje als je controle krijgt en je hebt foutloos gescand. Bij zes zegeltjes krijg je een cake of zo. Ik ben gestopt met zegeltjes sparen want ik word zo vaak gecontroleerd dat ik geen cake meer kan zien.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.