Tunnel in kaars: voorkomen en oplossen

tunnel in kaars

Een tunnel in je kaars?!

Mijn jongste zusje appte mij een sneue foto van haar kaars. De lont is helemaal omlaag gezakt, maar is er nog heel veel kaarsvet! Zonde van de kaars dus. Mijn zusje vroeg of ik weet hoe je dit kunt oplossen.

tunnelen

Dus ging ik op zoek naar een oplossing.

Tunnel in kaars: dit heet tunnelen!

Er is een naam voor het verschijnsel dat een lont helemaal onderin zakt, terwijl er nog veel kaarsvet over is. Dit heet tunnelen. Een tunnel in je kaars ontstaat als de lont rechtstreeks omlaag brandt, in plaats van dat hij het oppervlak van de kaars gelijkmatig laat smelten. Vaak komt dit doordat je een kaars de allereerste keer te kort laat branden. Een andere oorzaak kan zijn dat de lont te klein is voor je kaars. Of dat een kaars te lang wordt gebrand, waardoor hij helemaal vloeibaar is, en de lont als het ware gaat ‘zwemmen’ en scheef gaat.

Oplossingen voor tunnelen

1. Voorkom tunnelen

De belangrijkste oplossing voor tunnelen is voorkomen! Een tunnel in je kaars voorkom je door de eerste keer dat je een kaars brandt hem pas uit te blazen als het héle oppervlak is gesmolten! Blaas de kaars dus pas uit, als je ziet dat de hele bovenkant van de kaars vloeibaar is!

Het beste is als er een laag van 1 centimeter gesmolten is.

Een handige vuistregel is: brand de kaars ± 1 uur voor elke centimeter dat hij breed is. Voorbeeld: heb je een kaars van 5 centimeter breed? Brand hem de eerste keer dan 5 uur. Een ander advies is om de lont een stukje af te knippen. Maar als je kaars heel breed is, moet je hiermee uitkijken want dan kan het zijn dat de lont onvoldoende kracht overhoudt om het hele oppervlak van de kaars te smelten.

2. Tunnel in kaars: oplossen met aluminiumfolie

De kaars van mijn zusje is al flink ‘getunneld’. Voorkomen is geen optie meer. Wat kun je dan nog doen met zo’n kaars? In het geval van mijn zusje is de aluminium methode wellicht geschikt. Die werkt als volgt:

 • Zet je kaars met de tunnel erin aan.
 • Vouw aluminiumfolie over de bovenkant van de kaars als een soort tent, met in het midden een gat. Door het aluminiumfolie kan de hitte niet weg en smelt hopelijk de hoge randen van de kaars!
 • Na ongeveer 1 uur, afhankelijk van de grootte van de kaars, kun je het aluminiumfolie verwijderen. Voorzichtig, want het zal heet zijn!

Aranka laat in onderstaand filmpje zien hoe je een tunnel in een kaars verhelpt met aluminiumfolie. Zij laat de kaars eerst branden, blaast hem dan uit en giet het vloeibare kaarsvet eraf. Daarna wikkelt ze aluminiumfolie rondom het glas, en buigt dit aan de bovenkant naar elkaar toe. Daarna doet ze de kaars weer aan, en laat hem 2 uur branden. Het resultaat is heel goed!

Werkt de truc met aluminiumfolie niet, en is het een lekkere geurkaars? Dan kun je de kaars met de tunnel ook nog op een aromabrander zetten. Op die manier kun je alsnog van de geur van de kaars genieten.

3. Tunnel in kaars: oplossen met je oven!

In onderstaand filmpje repareert de Engelse MBreak1 de tunnel in zijn kaars door hem in een mátig warme oven te zetten! Niet te heet want dan kan het glas of blik waar de kaars in zit beschadigen. Op die manier smelt de kaars hopelijk gelijkmatig en heb je weer een goede kaars.

MBreak1 zegt wel tien keer dat je dit voorzichtig moet doen, en regelmatig controleren, maar dan is dit een makkelijke methode. Ik vind het simpeler dan met aluminiumfolie in ieder geval.

Tunnel in kaars: samenvattend

Tunnelen oftewel een tunnel in je kaars krijgen, wil zeggen dat de lont naar beneden zakt, terwijl de zijkanten van je kaars nog omhoog staan. Je kunt dit voorkomen door je kaars de eerste keer zorgvuldig te branden:

Blaas de kaars de eerste keer pas uit als de hele bovenkant is gesmolten.

Heb je al een tunnel in je kaars? Dan kun je proberen dit op te lossen met de aluminiumfolie methode of door de kaars in een warme oven te zetten. Mijn zus heeft de laatste tip inmiddels succesvol toegepast. Ze appte mij dit bericht:

tunnel in kaars

Leestips

Heb jij ook tips voor een tunnel in je kaars? Vertel het in de comments!

Gebruikte bronnen o.a.: Beautylab, Roomed, Osmology, Better Homes & Gardens, Zon en Maan, Aranka, Mbreak1

Similar Posts

10 Comments

 1. Haha ik heb ook al meermaals met dit vraagstuk gezeten. Mijn oplossing is, waxinelichtjes branden! Ik maak nog wel de kaarsen op die ik heb. Zo leuk dat jij je hier helemaal in verdiept hebt! Dit is het betere ‘huishoud-nerd-schap’. En dat mag je gerust als compliment opvatten! Overigens kom ik wel in de verleiding beide bovenstaande manieren te proberen (nu ik weet dat ik niet de enige ben die liever niet een halve kaars ongebrand weggooit!). Ik héb nog wel een paar dikke kaarsen volgens mij.

  P.S. en wat dacht je van al die kaarsresten… van jaren heb ik nog maar die troep als je zelf kaarsen maakt… en bovendien zit je dan wéér met dikke kaarsen! Fijne Pasen.

 2. Je kan er natuurlijk ook gewoon een waxinelichtje inzetten.
  In vind dat gedoe met aluminiumfolie best gevaarlijk.
  Mensen zien de kaars amper meer branden en gaan vrolijk naar bed zonder de kaars uit de doen.

 3. Ik heb nooit kaarsen. Maar ik weet dat mijn moeder dit ‘oplost(e)’ door een waxinelichtje in een kaars te zetten. Gaat zo’n kaars ook nog eens eindeloos mee;).

 4. Oeh! Goeie tips! Ik heb nog twee getunnelde kaarsen staan. Ik wil ze steeds weggooien maar ik vind de glaasjes waar ze in staan zo leuk. Ik ga het zeker proberen.

 5. Een bekend probleem .Ik snij ook de weleens de randen eraf bij de stomp kaarsen en maakt er nieuwe van .Ook een optie is als ze in glas zitten ,duw het kaarsvet voorzichtig terug in het glas of pot en zo brand de kaars helemaal op .Even wel de randen schoonmaken met keuken papier maar ja dat is dan weer mijn ding !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.