Wat zou Aristoteles doen? 10 toepassingen op jouw leven

Wat zou Aristoteles doen

Wat zou Aristoteles doen?

Zou hij zich bijvoorbeeld hebben laten vaccineren tegen corona?

Op wie zou hij stemmen?

En wat zou hij vinden van onze klimaatcrisis?

In haar boek Aristotle's Way, in het Nederlands omgedoopt naar Wat zou Aristoteles doen? geeft Edith Hall antwoorden op deze vragen.

En wie is Aristoteles dan wel?

Aristoteles was de eerste filosoof die onderzocht wat een mens gelukkig maakt. Volgens Edith Hall kun je Aristoteles ideeën gebruiken om anno 2021 een goed leven te leiden! En zij helpt daarbij een handje door zijn ideeën te vertalen naar de moderne tijd. En wie zich nu afvraagt wie Edith Hall dan wel is: zij is een gerenommeerd filosofie professor in Engeland.

Wat zou Aristoteles doen: hoe word je gelukkig?

Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat volgens Aristoles ieder mens gelukkig kan worden. Dus als je je somber en naar voelt, weet dan dat het anders kan. Het slechte nieuws is: je moet er wel wat voor doen. Het gaat niet vanzelf.

Je kunt jezelf dus gelukkig maken.

Maar hoe dan?

Heel simpel: door een goed leven te leiden, aldus Aristoteles. Je moet jouw persoonlijke doel vinden om je mogelijkheden te realiseren en zo de beste versie van jezelf worden. Zoals een eikel als doel heeft om een eikenboom te worden, zo heb je als mens het doel om een goed mens te worden.

Misschien denk je nu wel: 'Maar ik weet helemaal niet wat mijn doel is!' Geen probleem. Ga voor jezelf na waar je blij en enthousiast van wordt. Dat is je doel.

Maar wat is dan een 'goed leven'?

Als je besluit dat je gelukkig wilt worden en daarom goed wilt gaan leven, dan gebruik je hierbij deugden. Die deugden helpen je om het goede te doen. Goed leven betekent deugden aanleren, en ondeugden vermijden. Je kunt jezelf dit simpel aanleren. Gewoon doen, en dan wordt het vanzelf een gewoonte.

Wat adviseert Aristoteles als een dierbare sterft?

Na het overlijden van mijn vader in april, was ik benieuwd wat Aristoteles te bieden heeft als het gaat om de dood. Hij is daar niet zo positief over:

'De dood is het schrikwekkendste van alles, want zij is het einde.'

Aristoteles gelooft dus niet in een leven na de dood. Als je dood bent, ben je echt weg. Het is alsof je de stekker uit een lamp trekt: de lamp gaat uit.

Volgens Aristoteles is het belangrijk goed na te denken over de dood. Erken dat je een keer doodgaat, en doe je best om een zo goed mogelijk leven te lijden.

Hoe kan ik dit toepassen op het overlijden van mijn vader?

Oké, je bent dus hartstikke dood, als je doodgaat. Toch biedt Aristoteles ook iets positiefs:

'Wanneer je doodgaat, zullen er sommige dingen veranderen maar (verrassend genoeg) het enige wat helemaal niet verandert is de 'persoon' die sterft. Je unieke zelf wordt duidelijker, scherper omlijnd, precies omdat de dood maakt dat je persoonlijkheid het vermogen tot verandering verliest. In de menselijke geschiedenis en in de geheugens van andere mensen vindt jouw 'zelf' als unieke persoon zijn voltooiing.'

Als iemand dood is, voel je zijn afwezigheid misschien wel sterker dan ooit, volgens Aristoteles. Kijk, dat vind ik dan wel weer een troostrijke gedachte.

Actief herinneringen ophalen

Als een dierbare overlijdt kun je gebruik maken van je geheugen vindt Aristoteles. Ga zitten, en ga actief herinneringen ophalen aan de overledene. Warempel, dit paste ik uit mezelf al toe. Op zaterdagavond mag ik graag gaan zitten met een Viennetta ijsstam, en dan ga ik aan mijn vader zitten denken.

Over het boek Wat zou Aristoteles doen?

Ondanks de vlotte titel en de belofte dat Edith Hall Aristoteles ideeën in gewone taal beschrijft, is het toch best een pittig boek. Het is een beetje een mengeling van een (te moeilijk) zelfhulpboek en een introductie in Aristoteles. Leuk vind ik dat ze dus probeert zijn ideeën toe te passen op praktische dingen zoals solliciteren, omgaan met roddels, relaties, vriendschappen en zelfkennis.

Het boek bestaat uit twee delen:

  1. Een deel over de filosofie van Aristoteles en zijn leven
  2. Tien hoofdstukken waarin telkens een onderwerp wordt besproken, en hoe Aristoteles daarover zou denken. Zoals geluk, potentie, beslissingen, communicatie, zelfkennis, intenties etc.

Mijn conclusie over Wat zou Aristoteles doen?

Ik las dit boek voor mijn filosofiegroepje. Anders was ik wellicht toch halverwege het boek afgehaakt. Ik vond het de moeite van het lezen waard, maar ik vond de toepassing op dagelijkse dingen toch nog wat abstract. De toepassing van Aristoteles ideeën op ons leven nu, had van mij nog wel wat meer uitgesproken en praktisch mogen zijn.

Ook leest het nou ook weer niet supermakkelijk weg. Hoewel, dat hoeft natuurlijk ook niet. Aristoteles zou waarschijnlijk zeggen: 'Dat is alleen maar goed, want dit is dus een kans om je ontwikkelen als mens!'

N.B. Voor Edith Hall verving Aristoteles God als houvast in het leven. Dus als je het leven moeilijk vind, zou je ervoor kiezen om te gaan leven als een Aristoteliaan.

Praktische informatie over Wat zou Aristoteles doen?

Wat zou Aristoteles doen is voor 25,99 te koop bij bol.com en je lokale boekhandel. Je vindt op bol.com ook een inkijkexemplaar!

wat zou aristoteles doenLeestips

Wat vind jij van Aristoteles ideeën?

Similar Posts

7 Comments

  1. Ik heb al genoeg aan wat ik zelf zou doen. En dat is beginnen met een bak koffie en dan komt het vanzelf weer goed.

    Love As Always
    Dimario

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.