Dromen over overleden persoon: ik sprak vannacht mijn vader!

dromen over iemand die dood is

Dromen over een overleden persoon.

Afgelopen nacht ontmoette ik mijn vader in mijn dromen! Ik zat bij hem in de auto, en we hebben gepraat.

De herinnering aan de droom roept een mengeling van blijdschap, verlangen en verdriet bij mij op.

Vannacht sprak ik mijn overleden vader!

Blijdschap omdat het ‘zo echt’ voelde. Verdriet omdat de droom zo snel vervaagde dat ik het me nu al niet goed meer kan herinneren. En ik wil zo graag nog eens herbeleven hoe fijn het was om hem weer eens te spreken.

‘Wat zei hij nou precies tegen me?’

Ik herinner me vagelijk dat hij dingen aan het regelen was, en dat hij me een kantoor aanwees waar ik altijd terecht kan voor goed advies. En ik herinner me dat ik toen dacht, dat mijn vader zich blijkbaar bewust was dat hij zou gaan overlijden en zijn zaakjes op orde wilde brengen.

Dromen over iemand die dood is

Ik weet nog dat mijn schoonvader een keer vol blijdschap en triomf tegen mijn man zei: ‘Weet je wie ik vannacht tegenkwam?! Je moeder! En ze kon ook weer autorijden!’ en hij maakte een gebaar van twee handen aan het stuur.

Zijn blijdschap heb ik altijd onthouden.

Is het niet bijzonder hoe de onverbiddelijke dood, overwonnen wordt in dromen?

Dromen over overleden persoon: wat betekent dat?

Er zijn allerlei theorieën over wat dromen over iemand die dood is betekent.  Ik zie het vooral als een mooie kans om iemand weer tegen te komen.

Ik ben blij als mijn vader mij bezoekt in mijn dromen. Hij is altijd welkom!

Een diepere betekenis zie ik daar niet persé in. Ik denk dat ik simpelweg over mijn vader droom omdat ik hem mis. Ik vermoed geen diepere symbolische reden achter dromen over iemand die dood is.

Verklaringen voor dromen over iemand die dood is

Hieronder een overzicht van verklaringen voor dromen over iemand die dood is die ik zoal tegenkwam.

 1. Je financiële situatie zal binnenkort verbeteren.
 2. Je bent ontevreden met je leven
 3. Je voelt je schuldig.
 4. De overledene wil je iets vertellen. Dat kan advies zijn of een waarschuwing. Wat een gedoe! Dan ben je dood, en dan moet je nog aan de bak! Ik hoop dat mijn overleden vader niet aan het stressen is dat hij mij nog iets moet vertellen, en daarvoor mijn droom moet bezoeken. Veel liever gun ik hem zijn rust.
 5. Dromen over iemand die dood is betekent extreem geluk (Chinese orakels)
 6. Je hebt het verlies nog niet geaccepteerd
 7. Dromen over iemand die dood is, is een zoektocht naar afsluiting
 8. Verlangen naar advies en steun van de overledene
 9. Het is een boodschap van je onderbewuste om zelfstandiger te leven
 10. Je hebt onverwerkte problemen met de overledene
 11. Het is een kans om te ervaren wat je nog niet verwerkt hebt
 12. Wat nog niet afgerond was, kun je in je dromen alsnog afronden.

Liedjes over iemand ontmoeten in je dromen

Er zijn verschillende liedjes over iemand ontmoeten in je droom. Onder andere Bruce Springsteen! Hieronder een fragment:

‘I’ll see you in my dreams when all our summers have come to an end
I’ll see you in my dreams, we’ll meet and live and laugh again
I’ll see you in my dreams, up around the river bend
For death is not the end
And I’ll see you in my dreams.’

Dromen over overleden persoon Tot slot

Dromen over mijn overleden vader zie ik op dit moment vooral als een onverwachts en fijn cadeautje. Een kans om hem even ‘in levende lijve’ te zien en te spreken.

Ik hoop werkelijk niet dat ik over hem droom omdat die arme man zich verplicht voelt om mij iets te vertellen. Is er dan zelfs in de dood geen rust meer?!

Wat betreft de betekenis van dromen over iemand die dood is, ik denk dat het vooral te maken heeft met verlies verwerking. In je dromen gaat je onderbewuste aan de slag, en komt er van alles voorbij.

Leestips

Droom jij weleens over mensen die dood zijn? En hoe ervaar je dat?

Gebruikte bronnen o.a. The List, Regular Dream, Dreaming and Sleeping, Journey into dreams, Doodinzicht, Dromen en hun betekenis, Het Mysterie, Dromenuitleg

Similar Posts

23 Comments

 1. Wat een prachtige en fijne droom! Ik denk dat je vader je even opzocht in je dromen, dat geloof ik echt. En dat hij je erop wees dat je hem altijd om advies kunt vragen.

 2. Ik zie zoiets als een onverwacht cadeautje. Deze week waren in mijn droom gewoon mijn ouders aanwezig.(in 1984 overleden). Dan word ik blij wakker. Een tijd na hun overlijden(verkeersongeluk) had ik een terugkerende droom. Ik wilde mijn ouders bellen en kon dan nergens het telefoonnummer vinden. Dat was triest ontwaken.

 3. Oh jaaa dat heb ik ook al gehad! Ik zie het net als jij als een cadeautje. :-)
  En als een reminder dat ik elke dag dankbaar moet zijn voor de fantastische mensen om me heen die ik graag zie en die mij graag zien

 4. Ben ook wel eens met een big smile wakker geworden doordat ik mijn lang overleden vriend weer was tegen gekomen, hem zelfs had omhelsd, en de geur van zijn haar weer kon ruiken.
  Maar ik heb ook wel heel ellendige dromen gehad, bv dat hij nog leefde, ergens op een stretchbedje in een kelder, en dat hij zei: waarom heb je me al die jaren niet opgezocht, waarom ben je me vergeten? Dat was afschuwelijk. De symboliek lijkt me wel duidelijk. Ik was verder gegaan met mijn leven, had een nieuwe vriend, en er gingen steeds meer dagen voorbij dat ik niet aan hem gedacht had. Het schuldgevoel daarover kwam tijdens mijn dromen naar boven.

 5. Fijn dat het voor jou als een cadeau voelt. Zelf voel ik me altijd heel naar als ik over mijn overleden vader droom, maar dat komt ook omdat het nooit over fijne dingen gaat, maar over toen hij ziek was bijvoorbeeld. Ik herinner me liever de ‘gezonde versie’ en heb daarom een hekel aan dromen over hem. Ik zoek er trouwens ook nooit iets achter. Behalve dan dat ik blijkbaar onbewust met hem bezig ben in zo’n periode.

 6. Mijn dromen vergeet ik bijna onmiddellijk, dus een antwoord hierover kan ik niet geven. Wel weet ik dat mijn moeder nog veel over vader/haar man droomt. Het is het verlies die deze dromen doet ontstaan volgens mij. Een bewust of onbewust verlangen naar een dierbare die overleden is.

 7. Wat een mooie ervaring voor je. Misschien wilde hij je laten weten dat je het goed doet en dat hij trots op je is.

  Love As always
  Dimario

 8. Toen mijn vader overleed die heel voor mij betekende heb ik veel over hem gedroomd. Dat gaf mij wel een soort van troost. Dan ging ik in de avond naar bed en kon ik mij verheugen op het feit dat ik weer over hem zou dromen. Uiteindelijk werden de dromen minder, tegenwoordig droom ik zo nu en dan van hem. Fijn!

 9. Ah, ik snap dat dat even heel fijn was. Ik droomde ook vaak over mijn vader toen hij pas overleden was. Maar hij ging altijd dood in mijn dromen dus dat was minder. Verder heb ik dat eigenlijk nooit gehad, alleen met mijn vader.

 10. Ik kan me goed voorstellen dat er verschillende emoties bij je boven komen na zo’n droom.
  Zelf heb ik ook al een aantal keer over mijn beste vriendin genoemd. Echter wel heel vaag tot nu toe, dus ik kan er niet veel meer over zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.