Het goede leven: wat is dat? En wat is de rol van de vrije markt?
Last updated on januari 27th, 2024 at 01:23 pm
- Het goede leven de vrije markt: waar gaat het over?
- De zegeningen van de vrije markt
- Voorbeeld uit de praktijk
- Nog een voorbeeld uit de praktijk
- De schaduwzijde van de vrije markt
- Mijn conclusie over Het goede leven en de vrije markt
- Tip: lees en bespreek dit boek met anderen
- Nog een tip!
- Films uit het boek!
- Praktische informatie over Het goede leven en de vrije markt
Het goede leven en de vrije markt.
Het is misschien niet een titel die menigeen enthousiast van de boekenplank trekt, maar achter de titel gaat een bijzonder boeiend boek schuilt, dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen wat mij betreft.
Want Het goede leven en de vrije markt laat je zien hoe wij, als mensen anno 2020 ons leven leiden, en hoe het allemaal zo gekomen is.
Het goede leven de vrije markt: waar gaat het over?
De ondertitel van het boek luidt: Een cultuurhistorische analyse. En dat is precies wat Het goede leven en de vrije markt is: een cultuurhistorische analyse, met als uitgangspunt de vrije markt.
De zegeningen van de vrije markt
Dankzij de vrije markt hebben we veel vrijheid. We kunnen zo maar even naar de andere kant van de wereld reizen, en er is een eindeloze variatie aan spullen die we kunnen kopen. ‘Van spijkerbroeken en spaghetti tot smartphones en zorgverzekeringen,’ zo staat er in het boek.
Voorbeeld uit de praktijk
‘Vroeger,’ zo’n 20 jaar geleden toen mijn man en ik nog in Utrecht woonden, gingen we wel eens naar Amsterdam om daar bij The American Bookstore en W.H. Smith Engelse boeken te kopen. In Utrecht had je die winkels niet. Maar anno 2020 wonen we op het Achterhoekse platteland, en kunnen we meer Engelse boeken kopen dan ooit. En dat komt allemaal door het internet en de vrije markt.
Nog een voorbeeld uit de praktijk
Mijn moeder vertelde ooit dat toen ze zwanger was van mij, ze keuze had uit ongeveer 2 zwangerschapsjurken. Zij had er eentje, en haar buurvrouw had de andere. Anno 2020 zijn er veel en veel meer opties dan twee jurken, dankzij de vrije markt.
De schaduwzijde van de vrije markt
Maar er is ook een schaduwzijde aan de vrije markt! Het boek noemt onder andere:
- Kunnen we ons op langer termijn deze economische bedrijvigheid wel veroorloven?
- Welke prijs betaalt de natuur voor onze koop- en reisdrang?
- Wat doet de marktwerking met onze relaties?
- Dringt de marktwerking niet te ver door in onze instituties? (Denk bijvoorbeeld aan de zorg!)
Volgens het boek laten deze vragen zien dat de vrije markt afgestemd moet zijn op het zogenoemde ‘goede leven’. En daarmee ben je bij de titel van het boek: Het goede leven en de vrije markt.
De hoofdvraag in het boek is:
Brengt de vrije markt in haar huidige vorm het goede leven dichterbij of staat ze de verwerkelijking daarvan juist in de weg? En wat ís eigenlijk het goede leven?
Mijn conclusie over Het goede leven en de vrije markt
Hoewel Het goede leven en de vrije markt niet altijd even eenvoudig leest, vind ik dit boek een echte aanrader. Het maakt je als lezer bewust van het feit dat de tijd waarin wij leven ook maar relatief is, en voortkomt uit de geschiedenis.
Het helpt je als het ware om een stapje achteruit te doen, en met een objectievere blik te kijken naar hoe wij anno 2020 ons leven leiden. En welke vragen je daarbij kunt stellen.
Je kunt Het goede leven en de vrije markt dan ook lezen als een manier om je te bezinnen, en als een soort wake-up-call. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? En in hoeverre wíl je je leven op die manier leiden?
Wat je antwoorden ook zijn, de waarde van dit boek is dat je er in ieder geval eens goed over hebt nagedacht!
Tip: lees en bespreek dit boek met anderen
Het vrije leven en de vrije markt is een boek dat uitnodigt om met anderen over te praten. Je kunt het in je eentje gaan lezen, maar het is fijn om van gedachten te wisselen met anderen. Bijvoorbeeld in een leesgroep.
Daarnaast gaf ik mijn vader (80) een exemplaar cadeau. Eén keer per maand lezen we 2 hoofdstukken, die we vervolgens samen bespreken.
Nog een tip!
Wat mij erg heeft geholpen bij het lezen van dit boek, zijn de filmpjes op youtube van twee tweelingbroers, Ben en Rob die allebei filosofie docent zijn op een middelbare school. Zij leggen alle hoofdstukken nog eens in begrijpelijke taal uit.
Films uit het boek!
Eén van de leuke dingen aan Het goede leven en de vrije markt is dat ze films gebruiken om bepaalde punten te illustreren. Onder andere Her, The Last Samurai, Fight Club en Avatar.
Over de film Her, waarin een man verliefd wordt op een virtuele assistent, schrijven ze:
‘Hoewel de film Her verscheidene sciencefictionachtige elementen bevat is de thematiek herkenbaar en ook duidelijk een afspiegeling van onze eigen tijd. In deze film komen verschillende motieven van de moderniteit op een manier samen die voor ons fundamentele wijsgerige vragen plaats. De individuele vrijheid van mensen lijkt groot te zijn. Ze leiden hun leven op de manier waarop zij dat willen, als individuen, waarbij hun eigen meningen en gevoelens leidend zijn voor wat ze doen.
Binnenkort mijn review van de film Her!
Praktische informatie over Het goede leven en de vrije markt
Het goede leven en de vrije markt is voor 29,95 te koop bij bol.com.
Lees ook mijn post over Eenvoudig leven!
Wat is voor jou een goed leven? En wat vind je van de vrije markt?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
goed leven houdt zoveel in, ik lees daar geen boek voor
ik probeer gewoon te genieten van de kleine dingen
-Een @->- voor jou.
De vrije markt heeft ook nadelen. Hoewel de concurrentie prijzen zouden moeten drukken gebeurt in sommige onderdelen van de vrije markt het tegendeel.
Benieuwd hoe je er toe kwam dit boek te lezen want zou dat zoooo laten staan met zo’n titel. Je review doet me beseffen dat ik hem wellicht uit de bieb wil halen, want momenteel ben ik erg bezig met de vraag of ik er allemaal wel zo gelukkig van wordt dat alles mag kan en beschikbaar is
Dan is dit boek echt iets voor jou Geldover, want het gaat juist over dat soort vragen1
Ik probeer om mijn ecologische footprint zo laag mogelijk te houden en ben zielsgelukkig met een lage energierekening. Maar wat een goed leven is en voor wie dat geldt kan ik ik je niet vertellen…
Een goed leven is niet afhankelijk van de spullen die je hebt of kunt/wil kopen. Het zit in een mens, tevredenheid helpt er bij.
Een goed leven is voor mij zinvol leven. Dat heeft niet direct te maken met consumeren. Hoewel echt armoede een goed leven misschien moeilijker maakt.
Dat is een goed punt Izerina: in hoeverre belemmert armoede het goede leven?
Heel erg boeiend. Ik las gisteren (volgens mij een tip van jou) ‘Houd afstand, raak me aan’ en daarin komen een paar thema’s die ik hier zie ook terug. Het zet me echt aan het nadenken.
Nu is er van alles veel, soms wel veel te veel.
Vraag me af of men er gelukkiger van wordt. Hans
Al die mooie boeken over hoe het moet , over hoe het beter kan zijn aan mij niet besteed. De enige die daar beter van worden zijn de auteurs en de uitgeverijen. En bij de zin dat de vrije markt ons zoveel vrijheid oplevert krijg ik toch echt de kriebels, want die vrijheid is alleen weggelegd voor de mensen die geld hebben om in die vrijheid te investeren. Bovendien zorgt die vrijheid ook voor veel problemen bijvoorbeeld voor het milieu. Vrijheid betekend voor mij toch iets anders dan spullen of verre vakanties. En die zogenaamde vrijheid komt ook met veel verplichtingen, we kunnen niet zonder internet, zijn afhankelijk van grote bedrijven enz. Ik ga voor eenvoudig en sober en nee het is niet zo dat ik niet geniet of dat ik geen leuke dingen doe.
Dit boek gaat niet over het moet, maar stelt vragen over hoe we leven. Dat maakt het zo interessant.
Dat is nog eens een prijs voor een boek als dit. Dat geef ik er in elk geval niet voor uit. Wat is het goede leven, voor mij, zoveel mogelijk ouderwets eigenlijk, qua koop gedrag, maar ja, er wordt al jaren en jaren kleding van de andere kant van de wereld gehaald, ook nog voor internet er was, alleen toen moest je nog wel naar de winkel. Dit weet ik… net als vele spullen van de Blokker en ooit Marskramer toen al, made in China of Taiwan was het toen ook al… kortom… tsjah… de massa productie, retailnet werkte ik ooit voor. Prenatal/Babyhallen, toen leerde ik al, Babyhallen was goedkoper dan Prenatal, maar alles stond in 1 en hetzelfde magazijn en werd in verschillende auto’s naar de winkels gebracht. Ik weet ook nog heel goed, begin jaren ’80 tot midden dus… dat in de zomer de nieuwe collectie al werd bekeken of binnen kwam al zelfs, en dat de directeur en de mensen van sales altijd even een paar weken aan de andere kant van de wereld zaten om het uit te zoeken, de nieuwe positie en ook de baby mode.
Niks nieuws dus eigenlijk, net zoals, dat mensen vaak denken dat duurkoop, altijd beter is dan goedkoper iets halen. Maar ja, precies wat je zegt, hoe dan, en wie zit erachter, wie heeft het gemaakt, hoeveel houden zij over om van te leven… Daar heb ik niet echt een boek voor nodig eigenlijk.
Zelf word ik er ook niet zo happy van. Echter, soms kun je niet anders.
X