Boeken lenen en uitlenen: 8 etiquette regels!

boeken lenen

In Een boek per dag heeft Nina Sankovitch het over boeken lenen.

Om precies te zijn over het uitlenen van je eigen boeken.

Bijvoorbeeld omdat je een boek zó mooi vindt dat je het wilt delen.

Nina schrijft dat je met het uitlenen van een boek ‘je ziel blootstelt’.

Zo had ik het eigenlijk nog nooit bekeken!

Boeken lenen en uitlenen

De laatste jaren heb ik eigenlijk zelden meer boeken uitgeleend. Vooral omdat ik me ervan bewust ben dat ík een boek weliswaar leuk vindt, maar dat dit voor een ander niet het geval hoeft te zijn.

Kwetsbaarheid

Daarnaast misschien toch ook wel vanuit een zekere kwetsbaarheid: Als ik helemaal dol ben op een boek, en het een ander niet alleen aanraadt maar zelfs léén om het ook te lezen, en die ander vindt er geen zak aan, dan is dat toch wel jammer.

Bijna alsof je een cadeau hebt gegeven, waarvan de ontvanger zegt: ‘Ik vind er niks aan.’

Iedereen is druk, druk, druk

Een andere reden dat ik zelden boeken uitleen, is het tijdgebrek van iedereen om mij heen. Tegen iemand die met de vlekken in de nek vertelt hoe druk ze het heeft, zeg ik niet zo gemakkelijk:

‘Hier ik heb een leuk boek. Moet je echt eens lezen!’

Ik zou niet graag verantwoordelijk zijn voor nog een item op de ‘to-do list’ van zo iemand.

Mijn boeken komen vaak uit de bibliotheek

En last but not least, leen ik nauwelijks boeken uit omdat ik ze tegenwoordig zelf allemaal leen: uit de bibliotheek! En boeken die je zelf leent, geef je niet te leen aan een ander. Hoewel ik soms een bibliotheekboek even leen aan mijn moeder. Maar zij woont naast mij, en ik kan het boek dus zo weer ophalen.

Zelf boeken lenen doe ik niet graag

Zelf boeken lenen doe ik niet graag. Ik ben altijd veel te bezorgd dat ik zo’n boek per ongeluk beschadig.  Dat is me ook echt een keer overkomen.

Boek te leen gekregen tegen wil en dank

Iemand bood me een boek te leen aan. Eigenlijk leek het me niks, maar uit beleefdheid nam ik het aan. Vervolgens probeerde ik het, ook weer uit beleefdheid, thuis te lezen en legde het daarna weg.

Maar dat zul je altijd zien: het oppervlak waar ik het neerlegde was vies! En het boek daarna dus ook.

Ik vond het echt heel vervelend, omdat het mijn boek niet was.

Geleend boek per ongeluk beschadigd

Beschaamd ging ik met het boek terug, en bood aan het te vergoeden. Dat boek staat nu nog steeds in mijn kast. Ongelezen en als een vervelende herinnering aan boeken lenen.

Op één van mijn boekenclubs lenen mensen elkaar regelmatig boeken. Maar ik bedank altijd vriendelijk. Ik leen mijn boeken veel liever gewoon bij de bibliotheek.

Een boek uitlenen etiquette

Op de site van RTL Nieuws staat, heel verrassend, een artikel over de etiquette van een boek uitlenen van Hanneke Mijnster.

 1. Is een boek je heel dierbaar? Leen het dan gewoon niet uit!
 2. Wil iemand je een boek lenen? Als je het idee hebt dat je het niet binnen 3 maanden kunt lezen, kun je beter zeggen dat je het liever later een keer leent.
 3. Gebruik een boekenlegger voor een geleend boek.
 4. Open een paperback niet helemaal, om ribbels in de rug van het boek te voorkomen. Lees als het ware een beetje schuin.
 5. Gebruik een zogenoemde Bookseat zodat het boek niets te lijden heeft.
 6. Ga je een boek uitlenen? Houd de plot voor je! Geen spoilers!
 7. Zet op z’n minst je naam in een boek dat je uitleent. Of een mooie ex libris.
 8. Doe een briefje in het boek dat je uitleent met het verzoek of de lener zijn of haar oordeel wil geven als het boek uit is. Dat werkt motiverend om het boek terug te geven, volgens Hanneke Mijnster.

Boeken lenen: je bent wat je leest

Dit zegt Nina Sankovitch over boeken lenen:

‘We zijn wat we graag lezen, en als we bekennen een boek goed te vinden, bekennen we dat dat boek een bepaald aspect van onszelf weergeeft, of het nu is dat we van romantiek houden, naar avontuur verlangen of een heimelijke fascinatie voor misdaad hebben.’

Toon mij uw boeken, en ik zeg u wie u bent?

Er is een gezegde:

‘Toon mij uw vrienden, en ik zeg u wie u bent.’

‘Zou hetzelfde niet opgaan voor boeken?!’ vraag ik me nu af.

Stiekem zou ik het leuk vinden als ik alle eerlijkheid kon beweren dat ik mijn dagen slijt met het lezen van zware literatuur, en het hele literaire werk van Ernest Hemingway uit mijn hoofd ken.

Dat klinkt toch veel beter dan zeggen dat ik dol ben op de shopaholic boeken van Sophie Kinsella?

In het eerste geval klink ik als een intelligent, goed belezen persoon, in het tweede geval als een lichtgewicht.

De boeken die je leest zeggen dus iets over je, en dat hoeft niet per sé fijn te zijn.

Ebook lenen of uitlenen?

Een heel andere categorie van boeken lenen vind ik e-books lenen. Dit kan eigenlijk alleen maar via officiële kanalen. Zoals de online bibliotheek.

Een ebook lenen kan ook via Kobo Books. Ze doen wel net alsof het jouw boek wordt, maar als je je Kobo account opzegt, verdwijnt het boek mooi van je eReader heb ik tot mijn spijt ontdekt.

Kobo ebook delen?

Maar stel je hebt een Kobo account en je wilt een e-book delen met een goede vriend of vriendin. Dat kan dus niet. De boeken in je Kobo-bibliotheek zijn gekoppeld aan je Kobo-account en -wachtwoord.

Als je een e-book koopt, koop je namelijk een exclusieve licentie. Die mag je niet zomaar doorsturen

Je kunt natuurlijk wel je hele ereader uitlenen. Maar ik denk niet dat veel mensen dat zien zitten.

eBooks delen via de mail? Dat mag niet!

De Consumentenbond constateert dat je als koper van een e-book minder rechten hebt dan als koper van een papieren boek! Een papieren boek mag je wel uitlenen, maar een e-book niet! Je hele e-reader uitlenen mag dan weer wel.

Ik moest glimlachen om de kop van een artikel in de Volkskrant met als titel:

‘Keurige boekendieven. hele leesclubs doen samen met één e-book.

Mensen die nooit een papieren boek zouden stelen, delen wel massaal ebooks met elkaar.

Op de website van De Correspondent lees ik dat er een beveiliging zit op e-books om te voorkomen dat ze gedeeld worden.

Maar ik lees ook dat die makkelijk ‘te kraken’ is. Dat kan met Calibre software.

Nou geldt dat niet voor mij, want ik heb al veel moeite gehad om te leren hoe je een ebook van de bibliotheek op je Kobo eReader zet!

Boeken lenen tot slot

Deze blogpost werd geïnspireerd door Nina Sankovitch, en haar boek Een boek per dag. Ik geloof dat ik makkelijker een boek uitleen, dan zelf leen!

Leestips

Hoe denk jij over boeken lenen en uitlenen aan vrienden/kennissen/buren?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik heb één vriendin,die ik nooit meer iets leen. Ze geeft het niet terug. Maar met anderen lenen we boeken uit en geven we tijdschriften door. Ik vind het zonde van mijn geld,als een ander er niet ook plezier van kan hebben

  1. Een mooie instelling Izerina. Wel jammer dat die vriendin vergeet geleende boeken terug te geven. Ik snap wel dat je haar dan liever geen boeken meer leent.

 2. Een boek lenen van de bibliotheek vind ik prima, maar ik herken jouw gedachten over een boek lenen van iemand anders. Ik ben ook altijd bang dat ik het beschadig. Zelf een boek uitlenen doe ik maar zelden, zeker sinds ik eigenlijk alleen nog maar van de bieb lees. Ik heb wel pas een boek naar mijn moeder gebracht dat ik van de bieb had en haar gevraagd het in te leveren als ze het uit had. Werkte prima. En het scheelde haar lang wachten, want bij reserveren had ik er al lang op gewacht.

 3. Sinds ik minimaliseer geef ik mijn (uitgelezen) boek aan iemand anders. Als er geen belangstelling in familie/vriendenkring is (gebeurt maar zelden) zet ik het boek in een minibieb in het dorp.

 4. Ik leen nooit iets uit. Geen boeken, geen gereedschap, geen geld, helemaal niks. Ik begin er niet meer aan. Zie je spullen maar weer eens terug te krijgen. Ik ken wel iemand die altijd een foto maakt van het degene die iets wil lenen met het uitgeleende item in zijn of haar hand. Dat vind ik dan wel weer lollig.

 5. Ik heb ooit een keer een boek uitgeleend. Het heeft maanden geduurd eer dat ik het terug kreeg, ondanks dat ik meerdere malen had aangegeven dat ik dat boek graag terug wilde omdat ik het op vakantie mee wilde nemen. Sinds dien nooit meer een boek uitgeleend

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.