Comazuipen en school trakteert champagne

In het nieuws hoorde ik dat het aantal jongeren dat zich gestaag naar een coma zuipt weer is gestegen. De jongste comazuiper was pas een verbijsterende tien jaar oud! Dit soort nieuws vervult mij met bezorgdheid, maar bovenal met diepe verwondering.

Kennen ze het gevaar van alchohol dan niet?!

Want weten die kinderen/jongeren dan niet dat ze het gevaar lopen dood te gaan? En weten ze dan niet welke schade ze hun hersenen berokkenen?! En hebben hun ouders hen dat dan niet verteld? Een mogelijke verklaring is dat zowel jongeren als ouders denken dat het zo’n vaart wel niet zal lopen, en dat zij níét ten prooi zullen vallen aan hersenbeschadiging.

Drinken tijdens het uitgaan

Mijn oudste dochter zit in Havo 4 en krijg wekelijks uitnodigingen van haar klasgenootjes om mee gaan naar cafe De Engelenbak. En hoewel ik het superleuk vind dat ze haar vragen, ben ik toch blij dat mijn dochter altijd nee zegt. Er wordt daar namelijk veel gedronken, en dat wil mijn dochter niet. Iets wat haar klasgenoten overigens bizar vinden.

‘Als je van de alchohol afblijft krijg je 200,-‘

Hoewel ik zelf van het uitleggen van de gevaren van alchohol ben, en een beroep op het geweten van mijn kinderen doe, heeft mijn man een heel andere aanpak. In een onbewaakt ogenblik beloofde hij de kinderen 200,- als ze tot hun achttiende van de sigaretten en de alchohol afblijven.

Ik was daar destijds niet zo blij mee, omdat ik het belangrijker vond dat ze begrépen waarom ze niet moesten drinken, dan ze om te kopen. Maar die 200,- blijkt een enorme motivatie voor de kinderen te zijn. En in combinatie met mijn moreel appel en informatie over mogelijke gevolgen, hoop ik dat we een goede basis hebben gelegd.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap heus wel dat de kinderen ooit wel eens een glaasje alchohol zullen drinken. Maar ik hoop, op basis van onze opvoeding en die 200,- van mijn man, dat ze dit niet eerder zullen doen dan op hun achttiende. En dan hoop ik dat ik ze genoeg informatie heb meegegeven dat ze dit op een verstandige manier doen.

Mag een school alchohol schenken op school?

Toen mijn dochter vorig jaar eindexamen deed voor mavo 4, werd er na de diploma-uitreiking in de kantine van de school op glazen champagne getrakteerd. Mijn dochter was toen nog maar 15, want ze is een jonge leerling. Hoewel ik begrijp dat de school iets feestelijks wilde doen, vind ik de boodschap dat je daar alchohol bij nodig hebt toch een beetje dubieus!

En de uitreiking was alléén voor de mavo-kinderen. De school wist dus dat ze alchohol serveerden aan zestien- en vijftienjarigen.

Wat vind jij: mag een school eindexamenkandidaten van de Mavo op champagne trakteren?

Similar Posts

29 Comments

 1. “wij”in NH hebben de meeste comazuipers van heul Nederland, en ook op de zaak kom ik ze regelmatig tegen ( overigens vaak in combie met jointjes) , maar comateus dus, het baart mij ook ernstig zorgen wat betreft eigen kroost…
  “lekker zuipen” klinkt enorm stoer en ook oudste zoon roept t regelmatig als ik vraag wat doen jullie daar dan? Maar tot nu toe neemt hij niet veel meer dan 1 of 2 biertjes ( dan voelt ie zich vol en bij meer een beetje misselijk reeds pfffff) maar ik hou mn hart vast…..en natuurlijk praten we er hier thuis ook regelmatig over.

  1. En waar komt toch het idee vandaan dat ‘zuipen’ stoer is?! Wat is er stoer aan dat je je remmingen verliest, genant gedrag vertoont, en misselijk wordt?!

   Ik deel je zorg helemaal. Gelukkig dat hij het bij 2 biertjes houdt!

 2. Belachelijk, vind ik dat! En ik denk dat de meeste het nog niet lekker vinden ook.
  Onze zoon (21 jaar) drinkt bijna nooit. Hij sport veel en is zich heel erg bewust van wat drank met je kan doen. Helaas moet hij zichzelf vaak verdedigen en uitleggen waarom hij niet een “lekker biertje” neemt. Idioot hè?

 3. Complimenten met je nieuwe blog, het is echt mooi en fris & strak geworden! :)

  Pasgeleden had ik het er met mijn moeder over. Ik denk dat het geen op zichzelf staand verschijnsel is maar een oorzaak van onder meer de hoeveelheid stress & groepsdruk van de maatschappij, gecombineerd met ouders die te weinig tijd voor hun kinderen hebben en hun kinderen geen grenzen op willen of durven leggen.

  Dat glaasje champagne op zich vind ik niet zo kwalijk, als op het feest de bar tot 12 uur ‘s nachts geopend blijft, vind ik wel weer twijfelachtig. Dit schijnt op het eindexamenfeest van mijn school wel zo geweest te zijn. De helft van de leraren en leerlingen dronken.

  1. Dank dank dank Valhalla!!! Heerlijk om te horen dat je mijn nieuwe blog mooi vindt, na al het geploeter!

   Waren de leraren zelfs dronken?! Dat vind ik al helemaaaal niet kunnen. Hoewel het schijnt dat in groep acht de meester ook dronken was tijdens het kamp. Over het verkeerde voorbeeld geven gesproken…

 4. Een school hoort het goede voorbeeld te geven, dus geen alcohol! Principieel niet aan alle examenkandidaten, mavo, havo, vwo. Misschien iets om met de ouderraad te bespreken. Ik denk dat veel ouders er hetzelfde over denken!

  1. Ik denk ook dat je als school hierin een goede boodschap kunt afgeven, door gewoon geen alchohol te schenken op eindexamenfeesten. Mijn man zit in de ouderraad en hij gaat het onderwerp aankaarten.

 5. Waarom, er zijn zoveel leuke en feestelijke drankjes, want ik vind dat school een goed voorbeeld moet geven, maar er zijn ook kinderen die vanwege religieuze redenen niet drinken en ik vind dat je dat ook moet respecteren.

 6. Nee, een school hoort dat niet te doen.
  Zelf hebben wij toegezegd een deel van het lesgeld te betalen als ze niet roken. Dit helaas te laat ingesteld, nadat de twee oudsten al gerookt hadden. Nu blijkt het een prima stimulans te zijn. We hebben het er ook regelmatig over, ook over drank, maar groepsdruk kan heel groot zijn. Ik ben dan ook heel blij dat onze meiden geen uitgaanstypes zijn.
  Ben weleens bang voor onze jongens, voor die eens groot zijn…

  1. Mijn dochter blijkt tot mijn vreugde vrij immuun voor groepsdruk. En het blijkt ook geaccepteerd te worden van haar. Ze gaat gewoon naar huis als de anderen gaan drinken.

   Maar ik ben het met je eens dat groepsdruk ongetwijfeld een grote rol speelt bij (te veel) drinken.

 7. Ik vind het heel vreemd dat een school alcohol gaat schenken aan kinderen die volgens de wet zelf geen alcohol kunnen kopen. En om eerlijk te zijn vind ik het ook erg kwalijk dat ze daarmee in veel gevallen waarschijnlijk ook ouders opzij schuiven. Want wat zou er nu mis mee zijn, als je het op school voorgeschoteld krijgt? Zo erg kan het dan toch niet zijn?

 8. Kortweg Nee.
  Zeker nu wetenschappers zich hard maken voor het verhogen van de alcoholgrens naar 18 jaar, vind ik dat scholen op alle aan school verbonden activiteiten (werkweken, schoolreisjes, schoolfeesten op school en in naburige dancings) een nullijn aan moeten houden.

  Maar op een ouderavond die op de middelbare van onze oudste werd gehouden, bleek dat heel veel ouders lacherig deden over de effecten van alcohol op het zich ontwikkelende brein. Mogelijk omdat ze er zelf ook jong mee zijn begonnen, dacht ik toen onwillekeurig.

 9. Op mijn diploma uitreiking (14 jaar geleden alweer, pfff… ik wordt oud) kregen we ook allemaal een glaasje champagne. Ik was toen ook 15 en vond het nogal vies. Op zich vind ik dat het wel moet kunnen. Het was maar 1 glaasje en champagne heeft toch iets feestelijks. Naast dat ene glaasje champagne werd er geen alcohol geschonken.
  Anna

 10. Nee.
  Zeker gezien de wettelijke leeftijdsgrens.

  Die is hier (Spanje) overigens al 18 jaar, wat ik een goede zaak vind. De andere kant van het verhaal is echter, dat hier alles met eten gevierd wordt (in grote gezelschappen) en dat daarbij genoeg (vaak huisgemaakte wijn) geserveerd wordt waar ook wat oudere kinderen hun graantje en zeker het voorbeeld van mee pikken …

 11. Een leuke alcoholvrije cocktail staat ook feestelijk.
  Bij de wet is het verboden 15 jarigen alcohol te geven. Toch tijd dat die school daar eens over nadenkt. Wij verwachten dat leerlingen zich aan de wet houden, de school moet daarin het voorbeeld geven.
  Zou je aangifte kunnen doen tegen die school???

 12. vind het uberhaupt niet kunnen dat er op een school alcohol geschonken word met wat voor gelegenheid en aan wie dan ook, op een school waar ik werk zie ik regelmatig dat er wijn geschonken word met bepaalde gelegenheden en ook is dat aan volwassenen, ik vind dat bezopen, want het merendeel van die mensen gaat met de auto naar huis.

 13. Champagne is natuurlijk een feestelijke drank en champagne is ook geen drank die aanleiding geeft tot excessief gebruik. Toch zouden volwassenen in geen geval minderjarigen moeten aanzetten tot het drinken van alcohol. Een School dus al zeker niet. Een vrolijke alcoholvrije cocktail is ook feestelijk.

  Mvg
  Champagnethuiswinkel

 14. Ik vind het echt bizar! (Dat gaat wel iets verder dan een juf die voor schooltijd al snoep geeft in de hoop dat ze die dag braaf zullen zijn…)
  Ik ga onthouden hoe jullie het proberen te doen met jullie kinderen, altijd goed om voorbereid te wezen.

 15. Schonken ze ‘echte’ champagne aan 4e klassers?! Ik kan me herinneren dat ze bij mijn diploma-uitreiking (alleen vwo-6 dus 17-18 jarigen) slechts ALCOHOLVRIJE champagne schonken.

 16. Zo hoorde ik ook eens dat een vader nadat de baby was geboren champagne kreeg in het ziekenhuis. Dat vind ik ook zo raar. Die mannen zijn mss bekaf en willen naar huis en dan champagne!?
  En wat te denken over de kosten ervan in verhouding tot zorg.
  Hier drinken ze ook wel eens thuis,maar als het op is is het op en koop het niet zomaar weer. Het is nu in huis na onze anniversary.
  Groet, Wilma

 17. Ik denk,dat de houding van ouders en leerkrachten tegenover alcohol ook belangrijk. Vroeger ging ik mee mee met werkweken van school. Aan het eind van de avond werd er flink alcohol genuttigd door de leerkrachten. Een groepje leerlingen zei eens tegen me. “Als er iemand van de leerlingen onwel wordt en naar de eerste hulp moet? Moeten we dan in de auto bij één van die zuipschuiten?”Ze hadden helaas gelijk.

 18. Het schoolfeest van mijn toen 15 jarige was in een discotheek en er werd drank geschonken. Toen ik de directrice van de school hierover opbelde omdat ik het hier niet mee eens was kreeg ik als antwoord: als we een feest organiseren zonder drank dan komt er niemand” Mijn antwoord dat er aan 15 jarigen niet eens drank geschonken mag worden werd gewoon van tafel geveegd. Mijn dochter is niet naar het schoolfeest toegeweest

 19. wellicht is voor de grap gezegd dat het champagne was, champagne is veel te duur! Daarnaast is het bij wet verboden en lijkt mij logisch dat het hier om een misverstand gaat. Ik zou het aan school vragen ipv aan je dochter, wanneer je erover twijfelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.